בדיון על עתיד התעופה בעידן הקורונה שהתקיים היום (ד') הכריז המשנה למנכ"ל משרד הבריאות פרופסור איתמר גרוטו שמשרד הבריאות יאשר בקרוב ש"מי שיחזור ממדינה ירוקה לא יצטרף שבועיים בידוד, נקודה". 

בבסיס התוכנית: כל מי שיחזור ממדינות שמוגדרות ירוקות לא יצטרך להיכנס לבידוד, אך יהיה כפוף לתוצאות בדיקות שיוכיחו שלא נדבק במהלך החופשה. המדינות הן: אוסטריה, קנדה, קפריסין, דנמרק, אסטוניה, פינלנד, גרמניה, יוון, הונגריה, איסלנד, אירלנד, יפן, דרום קוריאה, ליכטנשטיין, לטביה, ליטא, מלטה, ניו זילנד, נורווגיה, פולין, סלובקיה, סלובניה, שוויץ. על הנייר זה נשמע דיל מדהים. ממש חזון אחרית הימים.

אבל רגע לפני שאתם מוציאים את המזוודות, מחדשים דרכון ובוחרים יעד, צריך לזכור כמה דברים שיצננו קצת את ההתלהבות:

  1. עדיין לא קרה שום דבר קונקרטי
    האמירה של פרופ' גרוטו היא חשובה. כדי להתחיל שינוי צריך קודם כל להכריז שיש לך כוונה ליישם אותו, אך להכריז זה קל וליישם דה פקטו קצת פחות, ועדיין יש לא מעט אי וודאות ודברים שצריכים לקרות.

    צריך לייצר בריתות עם מדינות ירוקות (שאנחנו לא ביניהן) וחברות תעופה, על מנת שיבצעו בדיקות לפני העלייה למטוס; צריך להחליט מה החוקים הברורים לגבי המגיעים מהמדינות הירוקות ומה יהיה ההבדל ביניהן לבין המדינות האדומות; ומה קרה אם טסתי למדינה ירוקה שהפכה פתאום לאדומה? ובכלל, מי מקבל החלטות לגבי איזו מדינה היא ירוקה ואיזו לא (הרי כל יום משתנים דברים) או לגבי השינויים בנהלים. כרגע לשאלות הללו ולעוד הרבה כמותן אין תשובות ברורות. 

    מעל לכל, את כל ההחלטות הללו צריך להעביר בשלל דיונים וחוקים, שזה הדבר שהכי מעכב החלטות בימינו ובכלל. כרגע התאריך הכי מוקדם שהוכרז לפתיחת השמיים הוא ה-16.8. אם זה באמת יקרה בתאריך הזה, אז כנראה שמינוי הפרויקטור בהחלט הוכיח את עצמו.

  2. כבר היינו בסרט הזה
    פתיחת השמיים וחזרת הטיסות לחו"ל זה אולי הסימן הכי מובהק לנורמליות בימינו. זה הדבר שמסמל יותר מכל את היציאה מהמשבר. כל פעם שרוצים להראות שאנחנו בדרך לחזרה לשגרה כלשהי, או בדרך להקלה בהגבלות, ישר יוצאים בהצהרות משמחות על פתיחת השמיים. 

    ושלא תבינו לא נכון, פתיחת השמיים היא באמת משמחת, וחשוב מזה - היא ממש חשובה! אך אם היה לנו שקל על כל פעם שהצהירו שהשמיים הולכים להיפתח ובסוף זה לא קרה, כנראה שלא היינו צריכים מענק מהממשלה.
    פרופסור סדצקי ופרופסור גרוטו בסיור בנתב"ג (צילום: n12)
    פרופ' גרוטו בביקור בנתב"ג בזמן הגל הראשון | צילום: n12


    אחת הפעמים הכי זכורות (וכואבות) היתה לאחר הביקור של ראש ממשלת יוון בארץ לפני קצת יתר מחודש. הוא הגיע אחרי זחיחות הניצחון בגל הראשון והיה נראה שעוד רגע אנחנו כבר יכולים לקנות כרטיס טיסה לאחד החופים ביוון. אחת ההצהרות בביקור היתה שישראל תפתח בקרוב את הגבולות למדינות ירוקות, שבזמנו היו יוון, קפריסין, מונטנגרו ועוד. כעבור מספר ימים התחלואה בארץ עלתה, הגבולות נסגרו מחדש (מבלי שנפתחו בפועל) והחלום נעלם כלא היה. מאז גם יוון חוותה גל נוסף ולא מעט מדינות באירופה חוו נסיגה.

  3. יש עוד המון לוגיסטיקה
    היות ואנחנו מדינה מאוד אדומה כרגע, מספר המדינות שמוכנות לקבל את התייר הישראלי (עם דרכון ישראלי) הוא מאוד נמוך. מדובר בבולגריה, מונטנגרו, ארה"ב, מקסיקו, טורקיה, אוזבקיסטן, אוקראינה ועוד כמה בודדות. כדי להיכנס לרוב המדינות הללו צריך להגיע עם תוצאה שלילית של בדיקת קורונה שנעשתה עד 72 שעות לפני הנחיתה. היות ומדובר בבדיקה פרטית היא יקרה מאוד, ויש טענות על כך שבקרוב לא ניתן יהיה לעשות אותה בכלל. כך למשל, טיסה למונטנגרו שתכננה להוציא חברת ישראייר בסוף השבוע בוטלה כי הנוסעים הבינו שבדיקת הקורונה תעלה להם יותר מהכרטיס

    עד שלא יהיה הסדר ברור לגבי בדיקות הקורנה, המהלך של הטיסות לחו"ל לא יהיה ריאלי. לפני מספר ימים ברשות שדות התעופה הודיעו שהם מתכננים להוציא מכרז להפעלת מערכת בדיקות כזו. אך כפי שכבר הבנו, בין ההכרזות לבין יישומן בפועל, יש פער לא קטן.
    עמדת הבדיקה של מד"א בדרום תל אביב (צילום: n12)
    בדיקה פרטית עולה המון כסף כרגע | צילום: n12

    "ההצהרה של משרד הבריאות על פתיחת השמיים היא צעד אחד בכיוון הנכון, אך הוא חייב להיות חלק ממתווה מסודר והוליסטי", אומר אפרים קרמר, מנכ"ל אשת טורס. "גם המדינות שמאפשרות כרגע כניסה לישראלים, כמו בולגריה, קרואטיה ומונטנגרו דורשות הצגת בדיקת קורונה שלילית 72 שעות לפני הנחיתה.

    נכון לעכשיו קשה מאוד עד בלתי אפשרי להשיג בדיקות קורונה באופן יזום בישראל, מה שיכול לעכב משמעותית את המתווה לפתיחת השמיים.  

    זה הולך להיות הסטנדרט בכל שדות התעופה בעולם בשנה הקרובה לפחות, וכל עוד מערך בדיקות הקורונה יישאר בידי הממשלה - אזרחי ישראל לא יוכלו לטוס באופן חופשי. יש לאפשר למגזר הפרטי להקים מערך בדיקות ייעודי עבור הנוסעים לחו"ל כך שכל אזרח יוכל להבדק בכל זמן ובפריסה גיאוגרפית רחבה".