לא מעט טרנדים צמחו בארץ במהלך הקורונה ונראה שבינתיים הם כאן כדי להישאר: עגלות הקפה, עלייתם מחדש של הצימרים, ערכות הפיקניק, יקבים, גלמפינג ועוד לא מעט פעילויות ומקומות לינה שמשלבים את המרחב הפתוח. 

עוד ענף שחווה עלייה מטאורית הוא טיולי קרוואנים. הנישה שמשתייכת לנו אוטומטית עם מקומות כמו ארה"ב, אוסטרליה ומדינות עם מרחב גדול, כעת, כאמור, עשתה עלייה גם לארצנו הקטנטונת והקרוואנים הפכו למצרך מבוקש. מי שיכולים להעיד על כך הם נטלי ומיכאל שהקימו את חברת קרוואנוס, ביחד עם מורן ועוז, לפני פחות משנה וכיום יש להם כבר 15 קרוואנים, ובעקבות הביקוש הם הזמינו עוד 4 שצפויים להגיע בקרוב.

טיול קרוואן (צילום: באדיבות קרוואנוס)
הקורונה עברה והביקושים נשארו | צילום: באדיבות קרוואנוס

"חווינו את החופשה בקרוואן ביחד עם כל העולם בזמן הקורונה, כלקוחות", אומרת נטלי מקרוואנוס. "אחרי שבזמן הקורונה ישבתי בבית 10 חודשים, למורן, חברה שהיא כעת שותפה בעסק, היה קרוואן פרטי ושאלתי אותה אם היא רוצה למנף את זה. לאט לאט התחלנו להתרחב. בעצם מהר מהר. העסק פתוח מפסח בשנה שעברה ואנחנו כבר חתומים עם כל הגופים הגדולים ויש לנו הזמנות במערכת לראש השנה וסוכות כבר. השכרת הקרוואנים קיימת בארץ כבר 14 שנה, אך זה התפרץ בשנתיים האחרונות".

הצטרפנו לטרנד: כך נראה לילה בקרוואן

כעת, אחרי שהקורונה עברה אך הטרנד נשאר, הגענו לקבל טעימה מהחוויה וכך זה עובד:

לפני כל קרוואן נמצא רכב שגורר אותו

כדי לצאת לטיול קראוונים צריך כמובן קרוואן על גלגלים ורכב עם וו גרירה. אם יש לכם אחד כזה -  הרווחתם. אם אין לכם, עומדות בפניכם כמה אופציות: הראשונה היא להשאיל מחברים (או מחברים של חברים), השנייה היא לשכור מחברת השכרה (לקרוואנוס יש הסכם עם חברת אוויס בפתח תקווה, מרחק נסיעה קצר מנקודת האיסוף של הקרוואן, בה ניתן לשכור רכב גורר 4 על 4 ב-630 שקלים ליום). אופצייה שלישית היא לבקש שישנעו לכם את הקרוואן (בתשלום כמובן) למקום שתבחרו מראש ואז הוא יחכה לכם שם מוכן ברגע שתגיעו.

טיול קרוואן (צילום: באדיבות קרוואנוס)
הרכב השכור | צילום: באדיבות קרוואנוס

טיול קרוואן (צילום: לילך גרינבלט)
אחרי חצי שעה של נסיעה מתרגלים | צילום: לילך גרינבלט

"אין ספק שמדובר בחסם לא קטן, אבל מנגד החוויה הופכת להיות כזו שרוצים לממש", אומרת נטלי. "יש לנו כמה פתרונות ושיתופי פעולה. 60 אחוז גוררים בעצמם ו-40 אחוז אנחנו משנעים".

אנחנו בחרנו לנסות את החוויה המלאה, כולל הגרירה, הנסיעה והרגשת הפאסון, אז שכרנו רכב חדש מאוויס. החופשה החלה. 

תדריך לפני יציאה

בחניון של קרוואנוס, בחוות השלושה בפתח תקווה, חיכה לנו מיכאל והוא העביר לנו תדריך של כ-40 דקות על הקרוואן. בסופו של דבר, מדובר בבית נייד וצריך לדעת איך להתנהל איתו בצורה הכי טובה במהלך החופשה. קיבלנו הסבר על תפעול השירותים, על חיבורי החשמל, החיבור למים, איך דואגים שהכל יהיה מפולס ועוד. לכל זה מתלווים סרטונים שנשלחים בטלפון שמזכירים את הדברים הבסיסיים בעת הצורך והבטחה של מיכאל שהוא זמין לכל שאלה 24 שעות. אחרי ההסבר המפורט שלו הצלחנו להסתדר בכוחות עצמנו והיתה לנו הרגשה שאנחנו מומחים לתפעול קרוואנים. זו הרגשה די טובה. 

טיול קרוואן (צילום: באדיבות קרוואנוס)
הקרוואן מבפנים: מטבח, סלון/מיטה ומיטות בקומות | צילום: באדיבות קרוואנוס
טיול קרוואן (צילום: אילן ארנון)
הכל קומקפטי ועובד. הכיור מתקפל כמובן | צילום: אילן ארנון

טיול קרוואן (צילום: אילן ארנון)
מיטה זוגית נוחה וטלוויזיה עם נטפליקס | צילום: אילן ארנון

חוץ מזה, בקרוואן יש טלוויזיה, מטבח עם כיריים (ובחלק גם תנור), מקלחת ושולחן שהופך למיטה ונקודת ווי-פי. גם את כל אלה צריכים לדעת לתפעל (במיוחד את הטלוויזיה לילדים כמובן). 

קיבלנו הסבר אחרון על איך פורקים ומחברים את הקרוואן מהרכב ויצאנו עם הבית החדש שלנו ל-24 השעות הקרובות.

יוצאים לדרך

הנסיעה עם הקרוואן הענק (עם מטבח, 7 מיטות, מקלחת ושולחן אוכל) מצריכה כחצי של הסתגלות. האוטו מאיץ קצת יותר לאט, הסיבובים נעשים בזהירות ולאורך כל הדרך ומרגישים שיש משהו שצמוד אליך מאחור. אך כמו בכל נסיעה על אוטו חדש, מהר מאוד מתרגלים ומבינים איך הכל מתנהל ומגיב והחשש יורד.

בחירת החניון הנכון

בעת הבחירה במקום הלינה שלנו, שעשינו מבעוד מועד כמובן, גילינו שקיימים בארץ לא מעט חניונים מסודרים לקרוואנים, כאלה שניתן להתחבר בהם למים וחשמל בצורה מסודרת. ישנם חניונים פרטיים וכאלה של רשות הטבע והגנים, והם פרוסים מאצבע הגליל בצפון ועד פארק תמנע בדרום. ניתן לישון גם לישון בחניונים מסודרים בחינם אך ללא אפשרות להתחבר למים וחשמל.

את הלילה שלנו בחרנו להעביר בגן לאומי הבשור - פארק אשכול, של רשות הטבע והגנים. הימים, ימי דרום אדום, בשמורת הטבע היתה פריחה משגעת ואנחנו ישנו במרחק קצר ממרבדים אדומים מרהיבים ותפאורה ירוקה מושלמת. בנוסף, בפארק הענק יש בריכת שכשוך יפה, גן שעשועים ואפילו מסלולי אופניים. ומלבד לנופים והאטרקציות במקום, העובדה שיש נקודות עגינה ברורות ומסודרות, הקלו עלינו את החוויה הראשונית והלא מוכרת.

טיול קרוואן (צילום: אילן ארנון)
פארק אשכול | צילום: אילן ארנון
טיול קרוואן (צילום: לילך גרינבלט)
מרבדי הכלניות | צילום: לילך גרינבלט

טיול קרוואן (צילום: לילך גרינבלט)
צילום: לילך גרינבלט

לבחירת החניון יש חשיבות לאופי הטיול (חלקם יותר נגישים וחלקם יותר מבודדים, חלקם יותר מתאימים לשהייה ארוכה וחלקם לקצרה) וגם בזה נטלי ומיכאל יכולים לסייע כמובן. "יש את החניונים האינטימיים שלנו שלא נגיד אותם כאן שאנחנו תמיד ממליצים עליהם. המלצות מוכרות נוספות הן באכזיב וחורשת טל בצפון, ובדרום יש את חוות נעמה שמאוד מומלץ. יש בארץ כ-60 חניונים מסודרים שחלקם של רשות הטבע והגנים בהם המחיר יחסית זול (80 שקלים לחיבור הקרוואן ועוד כ-50 שקלים לאדם) לעומת מקומות פרטיים שגובים בין 250-350 לקרוואן ללילה.

ההמלצה היא בפעם הראשונה לחנות עם הקרוואן בחניון מסודר בתשלום ורק בהמשך לנסות לאתגר את עצמכם בחניונים יותר מבודדים, בהם אתם יכולים להסתמך על חשמל סולרי, גנרטורים ומים במיכלים. 

מרימים בלם

למטיילי קרוואנים לא מנוסים שכמונו, הכנת הקרוואן בחניון לקחה קצת יותר מחצי שעה. לקח קצת זמן להחנות את הקרוואן ולפרוק אותו מהרכב, אחרי זה קצת זמן לפלס אותו כדי שיהיה ישר ובסוף לחבר לצינור מים ונקודות חשמל וזהו. אחרי לא מעט חששות בדרך, הבית שלנו ליום הקרוב היה מוכן ואנחנו אלה שהובלנו אותו פרקנו אותו וסידרנו אותו.

טיול קרוואן (צילום: אילן ארנון)
מנהלים שגרת יום. הכנות לארוחת הערב בקרוואן | צילום: אילן ארנון

5 תובנות מלילה בקרוואן

  1. המיטות בקרוואן נוחות בצורה מפתיעה ואפשר לישון בהן טוב. ההוכחה הכי טובה לכך היתה שבזמן שבאזור האוהלים בפארק החלה התעוררת בסביבות השעה 6 בבוקר, בחניון הקרוואנים עדיין לא נרשמה תנועה כלשהי.
  2. הכל בקרוואן עובד טוב בצורה שלא ציפינו: בטלוויזיה ראינו נטפליקס, עשינו לילדים מקלחות, במטבח הכנו המבורגרים בערב ופנקייקים בבוקר וגם השירותים סיפקו את הסחורה. הכל נייד, אבל מאוד שמיש.
  3. לילה אחד זה ממש לא מספיק. כמו במלון בו הצ'ק אין ב-15:00 והצ'ק אאוט ב-12 (במקרה הטוב) גם לקרוואן יש את זמן ההכנה שרק לאחריו החופשה באמת מתחילה. בנוסף, יש משהו נחמד בלהתמסר לחופשה בקרוואן לאורך זמן וליהנות מהאופי המיוחד של הלינה בשטח-בחדר/ בחוץ-בפנים (בניגוד ללינה באוהל למשל).
  4. למרות שבקרוואן יש מקום לשבעה אנשים, אין בו מקום ליותר משני מבוגרים. אנחנו ישנו בו שני זוגות עם שתי זאטוטות וזה אפשרי, אך הרגיש יותר מדי. מצד שני, זה בהחלט חוסך בעלויות.
  5. בפעם הבאה נצא לשטח באמת. עכשיו אחרי שאנחנו מומחי קרוואנים, ההרגשה שיצאנו איתה מהלילה היא שכדי ליהנות באמת מהחוויה צריך לבחון אותה בתנאים קצת פחות סטריליים. "יש לנו כמה לקוחות קבועים שהתחילו ללא ידע וכל פעם משתדרגים. פתאום הם נוסעים ליעדים בתוליים".

בשורה התחתונה: כמה זה עולה? 

הקרוואן: 1,100 שקלים ללילה, בעונה זה מינימום שני לילות (העונה מתחילה מאפריל עד אוקטובר).  יש גם קרוואן קטן יותר לזוג (+1) ב-950 שקלים ללילה. 

רכב (אם צריך): 630 שקלים ללילה.

חניון: פרטי - בין 250-350 שקלים | רשות הטבע והגנים - 80 שקלים לחיבור הקרוואן + מחיר ללינת שטח 40 -55 שקלים לאדם. 

 

>> לעוד פרטים ומידע היכנסו לאתר של "קרוואנוס"

*הכתב היה אורח של חברת קרוואנוס