במרחק של שעה נסיעה מתל אביב (שעה ושלוש דקות בדיוק על השעון), בזמן שכולם עמדו בפקקים בכיוון הנגדי בדרכם למרכז, נסעתי בחופשיות צפונה, בדרכי ליישוב קציר. על רכס אמיר, בגובה 350 מטרים, קיבלו את פניי מזג אוויר קר, מרחבים ירוקים שנראים כאילו אנחנו נמצאים בשיא החורף ונוף מהפנט לים ממערב, הכרמל ואפילו לחרמון מצפון, ביום של ראות טובה.

אם היישוב קציר לא מצלצל לכם מוכר, או שלא חשבתם להגיע לכאן כדי להרגיש קצת כמו בחו"ל, אתם לא לבד. לקציר יש עקב אכילס די משמעותי – הסטיגמות שעוטפות אותו, בגלל הכפרים שמקיפים אותו. הוא נמצא בלב ואדי עארה, בין מקומות כמו ערערה, כפר קרע ואום אל-פחם, ואם שמעתם על האזור, כנראה שזה היה בהקשר לא מחמיא במיוחד במהדורת החדשות. 

מי שמנסה לשנות את הסטיגמה הזו היא טל רז, מורת דרך ויועצת תיירות, תושבת היישוב, שזו הפכה להיות ממש משימת חייה. טל מספרת שעברה להתגורר בקציר לפני 25 שנים לתקופת מעבר ומעולם לא עזבה. עם השנים התאהבה יותר ויותר במקום ואחת המטרות ששמה לעצמה, ומלווה אותה כאמור עד היום, היא לשנות את כל שחשבתם או שמעתם על האזור: "אני רוצה לנפץ את הסטיגמות שאומרות שמסוכן כאן ושאין מה לעשות", היא אומרת. לטענתה, המהפך כבר התחיל ולא מעט אנשים מגיעים לטייל באזור.

כדי לעשות זאת, הקימו במרחב את עמותת התיירות "מרבד ירוק - ואדי עארה", שטל משמשת בתור המנכ"לית שלה. העמותה משותפת ליהודים וערבים, דתיים וחילונים, ומטרתה, כאמור, להפריח את הדו קיום והתיירות בוואדי עארה. חברי העמותה עושים זאת בעזרת סיורים, פעילויות, ימים פתוחים בבתים של התושבים, תערוכות ועוד. רעיון העל הוא - תגיעו לכאן לטייל, לחוות ולפגוש את התושבים היהודים והערבים, ותבינו לבד שקורים כאן דברים מדהימים. "מארג של אנשים, תרבויות ונופים" הוא הסלוגן שלהם - והוא מתאים בול.

ואדי ערה (צילום: אילן ארנון)
הנוף שנשקף לים מקציר | צילום: אילן ארנון

ואדי ערה (צילום: אילן ארנון)
הירוק כאן נראה כאילו אנחנו בשיא החורף | צילום: אילן ארנון

זו בדיוק הסיבה שאנחנו הגענו לקציר, ולאורך יום שלם פגשנו לא מעט תושבים וחווינו לא מעט ממה שיש להם להציע. השורה התחתונה: מהמם כאן מכל בחינה, ואם עדיין לא השתכנעתם, אתם מוזמנים לצאת איתנו לסיבוב טעימות קצר בין קציר לערערה ואז להגיע לכאן ולשפוט בעצמכם. ואף מילה על פוליטיקה, כמעט.

קציר

ביישוב קציר, שהוקם בשנת 1982, יש בסך הכל 850 משפחות שמתחלקות בין הרכס המרכזי לרכס המערבי. עם השנים לא מעט אומנים הגיעו למקום ואפילו בויקיפדיה מכנים אותו "כפר אומנים".

מהסתובבות ביישוב, מיד מבחינים ומרגישים את האווירה המיוחדת, כאשר בכל פינה התושבים התגייסו והקימו מצפורים שונים, פינות ישיבה קהילתיות, פרצו שבילים לטיולים קצרים במרחב ופתחו סדנאות, גלריות ואטרקציות שונות בביתם, והכל לרווחת התושבים והמבקרים.

ואדי ערה (צילום: אילן ארנון)
בכל פינה ביישוב תמצאו פרויקט קהילתי מקסים | צילום: אילן ארנון

ואדי ערה (צילום: אילן ארנון)
קריית האומנים | צילום: אילן ארנון

אחד המקומות שמראים את היוזמה המקומית הוא 'קריית האומנים' המתפתחת, שנמצאת במרכז היישוב ובה 13 קרוואנים. בקריה ניתן למצוא סטודיו לאומנות, חנות בגדים יד שנייה עם בית קפה, מתחם עבודה משותפת, בר מקומי, פיצרייה, אוכל טבעוני ובעיקר אווירה רגועה שמזמינה את מי שמגיע לכאן להסתובב בחופשיות ולחקור את הנעשה בכל אחד מהקרוואנים שבמקום.

קריית האומנים מתעוררת באירועים יזומים שעושים במקום. בנוסף, בכל יום החל משעות הצהריים, חנויות האוכל נפתחות ובערב נפתח גם הפאב המקומי בו גם יש הופעות.

בוטיק היין בקציר

את הביקור שלנו ביישוב התחלנו במפגש בביתה של אביגיל בן ציון, שביחד עם לני שוורץ, שותף וחבר, הבינו שהם נמצאים במקום שמרגיש ונראה כמו טוסקנה, והחליטו לפני 4 שנים להקים את "בוטיק היין בקציר" - חנות יין ביתית עם שלל סוגי יינות מכל העולם. אל בוטיק היין ניתן להגיע בכל יום (חוץ מיום כיפור ויום הזיכרון לשואה ולגבורה) בין השעות 10 בבוקר ל-9 בערב ולרכוש בקבוקי יין שונים במחירים זולים.

לשניהם יש גם "עבודה אמיתית". היא תומכת חברתית, הוא בעל חנות לבעלי חיים, אבל האסקפיזם והאהבה שלהם היא בבוטיק שהקימו, בו הם גם מארחים קבוצות, משפחות ואירועים קטנים לחוויה הכוללת אוכל, יין, מוזיקה, שף פרטי במידת הצורך, וכל גחמה אחרת. אתם תביאו את הרעיון, הם ידאגו לביצוע ולמקום האירוח.

ואדי ערה (צילום: אילן ארנון)
מארחים מכל הלב. אביגיל ולני | צילום: אילן ארנון
ואדי ערה (צילום: אילן ארנון)
הרעיון להקים את בוטיק היין הגיע לאחר שישבו בחצר והבינו את הפוטנציאל | צילום: אילן ארנון

ואדי ערה (צילום: אילן ארנון)
יינות מכל העולם במחירים זולים | צילום: אילן ארנון

המחיר הוא כ-150 שקלים לאדם בממוצע לאירוח הכולל יין ואוכל. יש לתאם מראש. לעוד פרטים: 054-5675600 או באתר


חכמת המעגל

קשה לפספס את ביתה של טלי גאון, שהוא כולו יצירת אומנות - החל מהגדר המקיפה אותו, דרך החצר ועד לסדנה שהקימה, בה היא מעבירה סדנאות יצירת מנדלות (מעגל) ואומנות ירוקה, שמטרתה לקרב, ליצור שיח ולהירגע.

טלי מארחת קבוצות שונות שמגיעות לרוב דרך "מרבד ירוק", והיא מעבירה כאמור פעילויות יצירת מנדלות מחומרים שונים. במהלך הסדנה היא מספרת על חייה, הבחירה בטבעונות, באומנות אקולוגית, החיבור למנדלות, המגורים בקציר ופרויקט "גשר על הוואדי" - בית הספר המשותף ליהודים וערבים אותו הובילה בעת הקמתו.

ואם כל זה נשמע לכם מעולמות אחרים שלא תתחברו אליהם, אתם פשוט צריכים לפגוש את טלי ואתם כבר תתאהבו. "אני לא מטיפה, זה מרחיק", היא אומרת. "אני מעבירה הכל דרך פעילות. גם מי שמגיע ציני בסוף מבין ונהנה".

ואדי ערה (צילום: טל רז)
טלי גאון בפתח ביתה | צילום: טל רז

ואדי ערה (צילום: אילן ארנון)
מנדלה במרכז החדר. יוצרים אומנות ויוצרים שיח | צילום: אילן ארנון

אירוח של כשעה וחצי לקבוצה של עד 25 אנשים עולה 600-800 שקלים. סדנה משלוש שעות ועד חצי יום, החל מ-1800 שקלים. לעוד פרטים: 050-2616877


הבית על הואדי

ביתה של טל רז, שליוותה אותנו במהלך היום, הוא אטרקציה בפני עצמו ואם תתלוו אליה לסיור בקציר, רוב הסיכויים שבמהלכו תוזמנו גם לבקר בבית המיוחד. ומה כל כך מיוחד בו? נעם זמיר, בעלה, הוא נגר ואת הבית שלהם הם בנו בעצמם, וזה לא דומה לשום דבר שראיתם עד היום. העיצוב מותאם אישית, הכל עשוי מעץ ונראה כמו מוזיאון, ובמהלך הביקור בבית אפשר לשוטט ולהתפעל מהסלון הייחודי עם חלונות הענק ויצירות האומנות שפזורים בו, או מהאמבטיה המהפנטת. תוך כדי, טל ונעם מדברים גם על קציר והאזור. עוד דרך טובה לנפץ סטיגמות.

טל גם מעבירה סדנאות של יצירת תכשיטים וניתן לשלב זאת כחלק מיום הטיול בקציר והסביבה.

ואדי ערה (צילום: טל רז)
כבר מבחוץ מבינים שמדובר בבית מיוחד | צילום: טל רז
ואדי ערה (צילום: אילן ארנון)
המרפסת משקיפה לנוף מהפנט | צילום: אילן ארנון
ואדי ערה (צילום: אילן ארנון)
גם בלי האח האווירה בבית חמה. הסלון | צילום: אילן ארנון

ואדי ערה (צילום: אילן ארנון)
גאוות הבית. אמבטיה מעץ מלא | צילום: אילן ארנון

ביקור בבית עולה 30 שקלים לאדם. סדנת תכשיטים עולה 1,800 שקלים עד 18 אנשים. לפרטים והזמנות: 050-3841513, באתר של טל, או באתר של נעם


סדנת אומן עם רואי לוי

אם בבתים פתוחים עסקינן, סדנת האומן של רואי לוי, משוטי הנבואה, היא הדוגמה הקלאסית לאווירה פתוחה. רואי פותח את סלון ביתו (או את חצר השלו, אם מדובר בהרבה אנשים) ונותן הצצה ללא פילטרים לסיפור חייו המיוחד ולשירים שכולנו מכירים שלו והלהקה.

במהלך הסדנה הוא מספר את כל מה שמסתתר מאחורי השירים הכי מוכרים שיש. למשל, את "הילדים קופצים" (כל הילדים קופצים רוקדים) הוא כתב והלחין בזמן שעבד כגנן בגן ילדים והיה צריך להעסיק את הילדים בצורה מהירה וזה מה שיצא לו. מעבר לכך לא נגלה, ואתם מוזמנים להגיע ולשמוע בעצמכם. המפגש מרתק.

המפגש אורך בין 40 דקות לשעתיים, תלוי בדרישה, והוא מתאים לקבוצות גדולות או קטנות. המחיר 2,500 שקלים עד 25 אנשים. לפרטים: רואי 050-7227077 או דנה 054-3531911.


צימר הבוטיק של שייקל - Shaycle Restored Gem

כמובן שמלבד לנוף, האוכל והאנשים, יש בקציר גם מקומות לשים בהם את הראש (כי יום אחד כאן זה גבולי). שי ומירב דהרי פתחו לפני כשנה וחצי (בשיא הקורונה) את צימר הבוטיק שלהם. שי, לו יש סטודיו לבניית מטבחים מעץ בשימוש חוזר בשם "שייקל", בנה את הצימר בעצמו והעיצוב המיוחד והאישי מורגש בכל פינה, עד רמת המתלה למגבות. 

מחוץ לצימר יש בוסתן מקסים עם פירות, ערסל, שבילי עץ ובעיקר הרגשה של פרטיות מוחלטת. בצימר שני חדרי שינה והוא מתאים עד לשישה אנשים (2 משפחות קטנות).

ואדי ערה (צילום: אילן ארנון)
זה הבוסתן שמקבל את פניכם בצימר | צילום: אילן ארנון
ואדי ערה (צילום: אילן ארנון)
צילום: אילן ארנון

ואדי ערה (צילום: טל רז)
את הצימר בנו בעצמם. המטבח עשוי מעץ ממוחזר | צילום: טל רז

לילה בצימר עולה 600-800 שקלים (תלוי בכמות האורחים). ארוחת בוקר בתוספת תשלום. לפרטים והזמנות: באתר 


ערערה

בדיוק כמו בקציר, גם בערערה, ששוכנת למרגלותיה, רוצים שתגיעו, תחוו את האזור ותראו עד כמה יפה ונעים כאן. אחד השגרירים המובילים של המקום, שמנסה לקדם את הפיתוח כל הזמן הוא הישאם יונס, תושב היישוב, שהוא סוג של אייקון מקומי שידו בכל. הישאם הקים למשל עמותה לאיכות הסביבה שמטרתה לדאוג להפריח את האזור ולנקות אותו מזבל. בעמותה דאגו למשל לפנות את כל פסולת השיפוצים שנערמה עם השנים בבקעת אל ג'ורוף בפאתי ערערה.

כעת, החלום החדש שלו הוא להפוך את הבקעה ("טוסקנה של האזור", כפי שהוא קורא לה), שמשתרעת על פני 700 דונמים, למרחב בו ניתן לתצפת על ציפורים, לעשות פיקניק ויהיה בו גם מרכז לחינוך.

ואדי ערה (צילום: טל רז)
הישאם יונס. חולם להקים מתחם צפרות בערערה, והוא יעשה זאת! | צילום: טל רז

ואדי ערה (צילום: אילן ארנון)
להרגיש בטוסקה. היער מחוץ לערערה | צילום: אילן ארנון

ועד שהחלום שלו יתגשם, והוא יתגשם, בערערה יש כמה מקומות ששווים ביקור כבר עכשיו:

דאיעתנא

מי שכבר הצליח להפוך שטח לפיסת גן עדן הוא מאמון עקל, שהקים לפני כשלוש שנים את דאיעתנא (שכונה בקרבת הכפר) – בוסתן מרהיב בו צמחייה רבה ומקום מושלם לארוחת בוקר וסדנאות שונות.

תחילתה של דאיעתנא הגיעה בעקבות מצב נפשי קשה אותו חווה מאמון, ועליו הוא מדבר בפתיחות מעוררת השראה. בבעלותו היה שטח מחוץ לערערה, שבו החל לבנות טאבונים במטרה לברוח קצת מהקושי בו היה שרוי, ועם הזמן הוא הבין שהבריחה הזו עושה לו טוב. לאט לאט הוא הפך את המקום לבוסתן יפהפה שכל מי שנכס בשערו חווה את אפקט הוואו. כיום מאמון אומר שהנפש שלו בריאה ב-95 אחוזים, ואיך אפשר שלא במקום כמו זה.

ואדי ערה (צילום: אילן ארנון)
מאמון הפך את החלקה הקטנה לגן עדן קטן | צילום: אילן ארנון
ואדי ערה (צילום: טל רז)
המקום הצליח לרפא אותו וגם לכם הוא יעשה פלאים | צילום: טל רז

ואדי ערה (צילום: אילן ארנון)
האוכל נעשה במקום והוא וואו | צילום: אילן ארנון

לדאיעתנא מגיעים קבוצות ואנשים מזדמנים שעוברים כאן סדנאות שונות, או סתם עוצרים לעשות סיבוב. ניתן גם לאכול כאן ארוחת בוקר עם אוכל מעולה שנעשה, ובעיקר נאפה במקום, תוך שימוש בתיבול ועלים מהגינה המקומית. פארם טו טייבל במלוא הדרו.

המקום פתוח מ-9:00 עד 14:00. ארוחת בוקר עולה 50-60 שקלים לאדם. מבקרים בודדים יכולים גם להגיע בצורה ספונטינית, קבוצות בתיאום מראש. לעוד פרטים: בפייסבוק או באינסטגרם


מיג'אנה

אחמד כבהא, הבעלים של המסעדה, בכלל למד ועסק כקלינאי תקשורת, אבל הבין שהאהבה האמיתית שלו היא מסעדנות. בהתחלה פתח בית קפה קטן והבין שהוא רוצה לחלום יותר בגדול והחליט להקים את מיג'אנה (שירה עממית) ולהשקיע בה את כל כולו. הוא עיצב את המסעדה בעצמו, גייס את השף הידוע עומאר עלוואן, שנחשב לאחד מהשפים הערבים המובילים בארץ, שבנה תפריט ייחודי ומקורי עם מנות של אוכל איטלקי בניחות מזרחי. "היום אנחנו מסעדת הפיוז'ן היחידה באזור", אומר אחמד בהתרגשות על מפעל חייו.

ואכן, מפעל חייו הוא הצלחה. המנות מעולות והאוכל מקורי. אל תפספסו את הריזוטו פריקי (מנת הדגל), הקובנה על חלומי, השישברק עם יוגורט, את הפילה מושט שמטוגן על שווארמה, או במילים אחרות: הכל טעים.

ואדי ערה (צילום: אילן ארנון)
הקפידו על כל פרט במסעדה | צילום: אילן ארנון
ואדי ערה (צילום: אילן ארנון)
מנת הדגל - בורוגל פריקי | צילום: אילן ארנון

ואדי ערה (צילום: אנטולי מיכאלו)
אוכל איטלקי בסגנון ערבי. הכל כאן טעים | צילום: אנטולי מיכאלו

שעות פתיחה א'-ה', שבת 8:30-23:00, שישי 12:00-23:00. מנות עיקריות עולות כ-89 שקלים. לפרטים והזמנות: 04-9014777 או בפייסבוק


לעוד מידע ואטרקציות באזור היכנסו לאתר של "מרבד ירוק - ואדי עארה" או לאתר של תיירות מנשה