עונת החורף מתקרבת והגשם עוד רגע כאן. דווקא עכשיו זוהי הזדמנות מדהימה לראות את הנוף המשתנה לאט ולהכיר כמה מסלולים מצפון ועד דרום. בקרן קיימת לישראל כבר סידרו לנו כמה המלצות שוות לכמה מהנקודות הכי יפות בארץ.

אלי ידיד, מנהל קליטת קהל בקק"ל אמר: "כל עונה ועונה מזמנת לנו נוף אחר וחוויה שונה, אנו בקק"ל מזמינים אתכם להגיע לאתרינו וליערותינו וליהנות ממופעי שלכת מרהיבים, נוף משגע ואוויר צלול ונקי. עונת החורף היא ה-עונה לצאת מהבית ולטייל בחיק הטבע". 

 

 

צפון

חניון מפגש הנחלים – יער ברעם

חניון מפגש הנחלים הוא חניון מקסים ואינטימי הנמצא בלב יער ברעם, השוכן בנקודת המפגש בין נחל צבעון לנחל גוש חלב. בסמוך לנקודת הזרימה במורד הנחל יש שביל הליכה קצר ומונגש. החניון מאפשר פיקניק בעמדה מוצלת ובקרבה לאזור הנחל. מי הנחל זורמים גם בחודשי הקיץ, אם כי בכמות מועטה.  כדאי להמשיך לביקור בבית הכנסת העתיק של ברעם, אחד מבתי הכנסת העתיקים והמרשימים בישראל, המהווה עדות חיה לכפר יהודי גדול ששכן במקום, בתקופת המשנה והתלמוד. חזיתו של בית הכנסת מפוארת מאוד וכוללת שלל עיטורים וציורים.

איך מגיעים? 
Waze: "גן לאומי ברעם". יש להתנהל בהתאם לשילוט.

מפגש הנחלים יער ברעם - כאמל עליאן (2) (צילום: כאמל עליאן)
מפגש הנחלים יער ברעם | צילום: כאמל עליאן

 עין עקוב - יער מבוא חמה

מדובר במעיין נובע קסום וקטן בלב יער מבוא חמה, שנקרא גם "עין תאופיק", על שם כפר דרוזי נטוש ששכן באזור. מי המעיין זורמים בתעלות בנויות ויוצרות בריכת מים קטנה שעומקה כמטר אחד, וניתן להיכנס ולטבול בה. סביבת המעיין פותחה בסיוע ידידי קק"ל גרמניה, ותוכלו ליהנות בה משולחנות ונקודות פיקניק בצל עצי אקליפטוס ושיזף. החניון והמעיין הם חלק משביל הגולן העובר ביער מבוא חמה. בסמוך למעיין יש נקודת תצפית מדהימה המשקיפה על כל עמק הירדן והכנרת – מצפור כנרת מנדל. המצפור שהוקם לזכרה של כנרת מנדל ז"ל, שנהרגה בפיגוע בצומת גוש עציון בשנת 2005, מציע נוף מרהיב לעמק הירדן והכנרת, עמדת מסבירן קולי - דרכה ניתן ללמוד על היסטוריית המקום והעימות עם הסורים באזור, וגם לשמוע את סיפור ההנצחה המרגש של כנרת ז"ל.

איך מגיעים?
 Waze: "עין עקוב – שביל הגולן". ניתן להחנות ומשם ללכת כ- 15 דקות, עד ההגעה למעיין.

חניון עין עקוב - כאמל עליאן (צילום: כאמל עליאן)
חניון עין עקוב, מעיין תאופיק | צילום: כאמל עליאן

חניון נחל פרוד

חניון פרוד הוא פנינת טבע של ממש, עם תפאורה קסומה ושולחנות קק"ל, המאפשרים פיקניק בתנאי נוחות מקסימליים. נחל פרוד מהווה משאב סביבתי מקסים ומושך קהל לאורך כל ימות השנה. מסלול ההליכה עובר לאורך הנחל וכולל אוצרות טבע המתחלפים בהתאם לעונה, גשרונים יפים המשתלבים עם הטבע, בריכות שכשוך מהנות ופינות נוי רבות. מסלול ההליכה היוצא מחניון פרוד מתאים למשפחות ואורכו כשני ק"מ בלבד. המסלול עובר בפינות חמד רבות ומגיע למפלי פרוד, מפלים נמוכים שלמרות שאינם גבוהים במיוחד, נחשבים ליפים ומרתקים.

איך מגיעים?
Waze: "חניון נחל פרוד". 

נחל פרוד (צילום: אלון קשי)
המפלים של נחל פרוד | צילום: אלון קשי

גשר קנטרה

גשר קנטרה נמצא על נחל חרוד, שעליו עוברת תעלה שמשכה בעבר את מימיה מנחל עמל והובילה אותם לשטחים שמצפון לנחל חרוד. הגשר נבנה בתקופה הממלוכית ובמקור היו לו שלוש קשתות יתכן שהמים בתעלה יועדו לחאן אל אחמר, השוכן במבואות בית שאן, אחת הקשתות בגשר התמוטטה ותוקנה בבטון בתקופה המנדט. מנהלת הנחל שיקמה את הגשר וקק"ל פיתחה לידו חניון לבילוי.

איך מגיעים?
Waze: גשר הקנטרה

נחל חרוד וגשר הקנטרה - כאמל עליאן (צילום: כאמל עליאן)
נחל חרוד וגשר הקנטרה | צילום: כאמל עליאן

מרכז

אנדרטת חללי הקיבוצים וחורבת ראש – פארק רמת מנשה

האנדרטה נמצאת בפאתי יער משמר העמק. את האנדרטה המרשימה תכנן הפסל והאדריכל שאול סלו מעין גב. בשער הכניסה מוצגת מפה המתארת את פרישת הקיבוצים בישראל. שביל בטון מוביל אל מגדל ריבועי מבטון ניתן לעלות על המגדל ולחזות בתצפית נוף מרהיבה של עמק יזרעאל בסמוך למגדל קירות בטון עם שמות החללים.

איך מגיעים?
מכביש עין השופט – משמר העמק (כביש 6953), כ-100 מטרים ממערב לכניסה לג'וערה, פונים דרומה בדרך הפארק של רמת מנשה. נוסעים בדרך 3.9 ק"מ וליד "אי תנועה" שבו צומחים ברושים פונים שמאלה, חולפים על פני חורבת בית ראש ומגיעים לאנדרטה. יש שילוט. אורכה של הדרך כ-6 ק"מ. קק"ל הכשירה את הדרך למעבר רכב פרטי.

אנדרטת חללי הקיבוצים - יעקב שקולניק (צילום: יעקב שקולניק)
אנדרטת חללי הקיבוצים, רמת מנשה | צילום: יעקב שקולניק

נחל גחר עליון – פארק רמת מנשה

הנחל מתחיל באזור ג'וערה צפונה לכיוון יער השופט עד שמגיע אל הקישון. הנחל זורם לאחר הגשמים ולאורכו מפלונים קטנים ומתקני השהיית נגר שנבנו על ידי קק"ל ומייצרים פינות חמד. על העצים המרשימים משתרכים מטפסים ובחורף מתכסים בטחב. התחושה במקום היא כמו ביער באירופה.

איך מגיעים?
מכביש 66 לפנות למבואת הכניסה לפארק רמת מנשה כביש 6953 לאחר כ3.5 ק"מ פניה ימינה אל דרך עפר בסימון שבילים כחול. ניתן לחנות בסמוך לאתר מקורות. מסלול קווי לאורך הנחל – ניתן להפוך למעגלי על ידי חצית הנחל והליכה חזרה בצידו השני.

נחל גחר פארק מנשה - יעקב שקולניק (צילום: יעקב שקולניק)
נחל גחר, פארק רמת מנשה | צילום: יעקב שקולניק

שביל האלות בפארק בריטניה

פארק בריטניה השוכן בלב שפלת יהודה, משתרע על פני כ-40 אלף דונמים, בין בית שמש לבית גוברין. הפארק שוכן באזור גבעות ששיאיהן מתנשאים לרום של כ-400 מטרים מעל פני הים. גבעות אלה מכוסות בחורש טבעי מפותח וביערות נטע אדם. הפארק עשיר בשרידים ארכיאולוגיים, במערות חצובות ובבוסתנים. 

קק"ל מטפחת את הפארק. דרך נוף עבירה לרכב פרטי, שאורכה כ-22 ק"מ, עוברת לכל אורכו. לצד הדרך מוצבים חניוני נופש, ובמקומות הגבוהים יש תצפיות נוף מרהיבות. פיתוח אתרי הפארק נעשה בסיוע ידידי קק"ל בבריטניה לחיזוק הקשר בין ישראל והעם היהודי. שביל האלות נקרא כך משום שצומחים לאורכו, באופן נדיר, שלושת מיני האלה של ישראל – אלה אטלנטית, אלה ארצישראלית ואלת המסטיק. 

איך מגיעים?
נקודת המוצא לסיור היא חניון שריגים, החניון המרכזי בפארק בריטניה. החניון שוכן סמוך ליישוב שריגים (ליאון) ממערב לכביש מס' 353, ליד סימן ק"מ 24. שלט הכניסה לשביל נמצא כ-300 מטרים מהכניסה לחניון. 

כדאי לשים לבמיד עם הכניסה לחניון, מצד ימין, נמצא שלט הכוונה של קק"ל ובו סימון שביל ישראל וסימון שביל שחור. זוהי נקודת הסיום של שביל האלות.

טיול שקדיות בפארק בריטניה - יחיאל כהן (2) (צילום: יחיאל כהן)
שביל האלות בפארק בריטניה | צילום: יחיאל כהן
 

דרום

דרך הבשור הצפונית החדשה

הדרך היא מקיבוץ רעים דרך הבשור הצפונית. בדרך רואים תצפית לתל גמה, מפגש בין נחלי הגרר והבשור, משם מעבר לחניון רעים ובסוף מסלול זה מגיעים לדרך מתקני המים.

איך מגיעים?
לשים Waze לקיבוץ רעים ומשם לפי השילוט


יער המלאכים

יער המלאכים-שחריה, המשתרע על פני 7,000 דונם, נמצא כארבעה ק"מ ממזרח לקריית גת. היער נקרא על שמה של מעברת שחריה, שהוקמה בשנת 1956, מעט ממערב למקום בו ניטע היער. חלק מיערות השפלה ובהם יער המלאכים, ניטעו ביוזמת קרן קימת לישראל על ידי תושבי המעברה. בעונת החורף יש פריחה מדהימה של רקפות, מומלץ לצאת למסלול מחרבת כרוע ועד בור הסיד, בדרך רואים מקבץ גתות. במגדל התצפית ישנם שלושה פסלים אומנותיים והוא מותאם לאנשים עם מוגבלות. בנוסף, בימים אלה הסתיימה בניתו של ספסל בצורת עלה שגם הוא מונגש.

איך מגיעים?
לשים Waze ליער המלאכים – שחריה.

יער המלאכים - חיים ורסנו (צילום: חיים ורסנו)
יצירות אמנות ביער המלאכים-שחריה | צילום: חיים ורסנו
יער שחריה  - כאמל עליאן (צילום: כאמל עליאן)
מגדל התצפית ביער המלאכים-שחריה | צילום: כאמל עליאן