עם בוא הסתיו מתחילה עונת הנדידה, ובימים אלה ממש אינספור ציפורים עוזבות את הארץ. קבלו 6 מקומות בארץ, בהם תוכלו לצפות במעופים המרשימים - אם אתם מכירים נקודות תצפית נוספות, אתם מוזמנים לטקבק לנו.

עשרות קטות בבריכות החמצון של כמהין

מים בנגב הן מצרך נדיר ולכן אפילו מי שופכין מטוהרים מושכים אליהם מגוון גדול מאוד של ציפורים וחיות אחרות. מאות אלפי ציפורים חולפות בעונה זו בדרכן לאפריקה. רבות מהן עוצרות בבריכות לאגור אנרגיה בהכנותיהם לחלק הארי של מסען, חציית מדבריות צפון אפריקה אשר מהווה אתגר אדיר לכל ציפור וציפור. 
מדי בוקר מגיעות לרמת הנגב עשרות קטות, קרוביהן המדבריות של היונים, לשתות ממימי בריכות, הנמאות מזרחית לכביש 211 כשני קילומטר לפני כפר הנוער ניצנה עם בואך מכיוון באר שבע. קטות אלו עפות עשרות קילומטר כל יום מכל רחבי הנגב וסיני. פיתוח ההתיישבות בפתחת ניצנה ובנייה של בריכות חמצון הביא אלינו מינים אשר בדרך כלל לא נמצא בלב מדבר כמו התמירון - ציפור ארוכת רגליים זו תלויה במקורות מים תמידיים ובניצנה ישנה מזה שנים אוכלוסיה קבועה ומשגשגת. נוכל לראות במקום גם את התורית הזנבנית היפהפיה, שהיא קרובת משפחתו האפריקאית של התור. ישראל מהווה את גבול תפוצתה הצפוני ביותר של מין זה, אשר בעבר היה ידוע רק מהערבה, אך בשנים האחרונות התפשט אל פנים הארץ וצפונה עד לעמק החולה. גם בניצנה מצויה אוכלוסיה קטנה וניתן לראות את הזכר הבולט בצבעי התכלת והשחור עומד על גדר הבריכות. כשיפרוש את כנפיו לעוף יתגלו צבעי הכנפיים החלודות ויסגירו את זהותה. כמו-כן, גם שקנאים ניתן לראות בעונה זו ברמת הנגב.
(מרכז צפרות רמת הנגב)

שקנאים ברמת הנגב, טיולי ציפורים (צילום: דודו גרישפן)
מאות ציפורים חולפות בעונה זו בדרכן לאפריקה. שקנאים ברמת הנגב | צילום: דודו גרישפן

פארק אגמון החולה

עם בוא הסתיו מיליוני ציפורים יוצאות למסע הגדול מאירופה לאפריקה. אגמון החולה משמש כתחנת תדלוק מרכזית וחשובה לציפורים. בימים אלה ניתן לראות מאות מינים של ציפורים : עגורים, עופות דורסים, שקנאים, חסידות ועופות מים. צוות הפארק הכין עבורכם שלל אירועים והפעלות לכל המשפחה.

עמק החולה+עגורים, טיולי ציפורים (צילום: צילום- עומר שביט)
משמש כתחנת תדלוק לציפורים. פארק אגמון החולה | צילום: צילום- עומר שביט

המצפור הצף באגמון החולה

המצפור הצף "עופות המים" באגמון החולה, הוא המצפור הראשון מסוגו בישראל ושונה משאר המצפורים, בכך שהמבנה צף על גבי רפסודה ענקית המאפשרת צפייה מקרוב בעופות המים. המצפור נבנה תוך התחשבות מלאה בסביבת האגמון ובנופיו הייחודיים.
המצפור תוכנן כך שהוא מאפשר לצופה פרספקטיבות צפייה מגוונות, צפייה כלפי מטה בכיוון המים וצפייה כלפי מעלה בקו השמים וזאת ע"י תכנון מצחיות מוגבהות. המצפור מאפשר למבקרים חוויה ייחודית של התמזגות עם הסביבה והטבע - בייחוד עם אלפי עופות המים המשייטים סביבו ומדי פעם אף עולים עליו.
תכנון המבנה מתבסס על אלמנטים חדשניים ומורכבים ומזכיר בצורתו ציפור פרוסת כנפיים אשר משתלבת באופן טבעי בסביבה הנופית. דגש רב הושם על הנגשת המצפור באופן מלא על מנת שיהיה נגיש לקהל רב ומגוון.
לפרטים נוספים: www.agamon-hula.co.il

אין תמונה
הראשון מסוגו בישראל. המצפור הצף באגמון החולה


מצפה הימים

בחוות הבריאות מצפה הימים, הצופה אל עמק החולה ונמצאת במתווה הנדידה של העופות המגיעים מהארצות הקרות, מציינים בחודש נובמבר את עונת נדידת הציפורים, במהלכה חולפים באזור כ-500 מיליון עופות! מספר מרשים המוכיח, כי ישראל הינה ציר מרכזי במסלול הנדידה.
הפעילויות במצפה הימים כוללות סיור מודרך באגמון החולה, הרצאות מרתקות של מומחי הצפרים בארץ, סדנאות: "אוריגאמי ציפורים", טיבוע ציפורים בגן התבלינים במלון, וסדנת ציור ציפורים. כמו-כן יהיו הרצאות במקום: הרצאה של ד"ר יוסי לשם- "ציפורים אינן יודעות גבולות", הרצאה על שימוש של עופות דורסים, חוויות מסעי ספארי באפריקה עם צלם טבע, מחקרים בהתנהגות זוגית ומשפחתית בעופות, והקונפליקט בין ציפורים לכלי טייס.

בריכות האידוי להפקת מלח בערבה

בריכות האידוי להפקת מלח, הנמצאות על כביש 90 בערבה בסמוך לבארות שרשרת, מהוות מקור משיכה למינים רבים של בעלי כנף.את הדרך מן הכביש אל הבריכות עושים בשביל מקסים בין עצי תמרים ובעת ההגעה אל הבריכות נגלה מחזה מרשים של ציפורים.
הבולטים מבין הציפורים, גם מבחינת מראה וגם מבחינת הגודל, הן ציפורי הפלמינגו. לפלמינגו בצע אדמדם מרהיב, אשר נוצר מאכילת סרטנים קטנטנים הנקראים ארמטיה, וגדלים בחוות דרך הים בכניסה לעיר אילת.
(רפי פרידמן, מנהל חוות דרך התבלינים והים ומורה דרך באזור הדרום)

אין תמונה
מקור משיכה למינים רבים של בעלי כנף. פלמינגו בבריכות האידוי

עין גב

חברת השייט של תיירות עין גב עורכת פסטיבל צפרות הבינלאומי, שמתקיים באזור הגליל, בעומק ימת הכנרת. בימי שישי, בין התאריכים 20 בנובמבר ל-28 בדצמבר מפליגים על גבי ספינת שייט מהמזח בנמל קיבוץ עין גב, אל שדה הדייג בכנרת, כאשר תוך כדי השייט, מתצפתים ומקבלים הסברים על שלל הציפורים בימה - שחפים, קורמורנים, אנפות, אגמיות וטבלנים.

אין תמונה
דייגי עין גב ומסביבם ציפורים נודדות
 >> לא רק חצב: טיולי פריחות של סתיו