צלילה בנקרות, אתרי צלילה, קרדיט אמיר גור ואיציק יו (צילום: אמיר גור ואיציק יוגב)
חוויה מרגשת ובלתי נשכחת. צלילה בנקרות | צילום: אמיר גור ואיציק יוגב
כשמדברים על צלילה, המחשבה מייד נודדת לשוניות האלמוגים הייחודיות של מפרץ אילת. אולם, מסתבר כי גם לאורך 190 ק"מ של חופי הים התיכון ניתן למצוא לא מעט אתרים השווים ביקור ובראשם ספינות וסירות טבועות שהן אטרקציה ידועה בקרב כל חובבי התחום. חלק מהאוניות טבעו במהלך פעילות מלחמתית ואחרות הוטבעו בכוונה כדי ליצור אתר צלילה.

בנוסף, מאזור מכמורת וצפונה מאופיינים החופים ברצועת חוף עשירה במפרצונים ובריפים, המספקים בית גידול למינים רבים של בעלי חיים ימיים ואטרקציות לצוללים. (זו אחת הסיבות המרכזיות לאיסור החשוב בנוגע להשארת פסולת על החוף- הפסולת נסחפת למים ופוגעת באותם בעלי חיים ימיים).

ובסיכום תמציתי: יש עולם תת ימי מסקרן ומעניין ממש מתחת לאפינו!

ההתאחדות הישראלית לצלילה ועמותת צלול מביאות בפניכם מספר אתרי צלילה חווייתיים לאורך חופי הים התיכון:

הנקרות – ראש הנקרה

בארץ אין כמעט מערות תת-מימיות, מה שהופך את אתר הנקרות לייחודי ולמרתק. הצלילה במקום אינה עמוקה (עומק מקסימלי – 7 מ'), אך המעברים בין הנקרות, המים הגועשים לעתים ומשחקי האור והצל יוצרים חוויה מרגשת ובלתי נשכחת. אם תצללו לאט ותתבוננו היטב, תגלו עושר של בעליי-חיים זעירים, חלזונות וקונכיות. הצלילה במקום דורשת תיאום מראש עם חיל הים. מומלץ מאד לצלול עם מוביל בעל היכרות טובה עם האתר.

לתיאום צלילות באתר ניתן לפנות למועדון הצלילה "פוצקר" בנהריה.

עוד צלילה בנקרות, אתרי צלילה, קרדיט אמיר גור ואיצי (צילום: אמיר גור ואיציק יוגב)
עומק מקסימלי - 7 מטר | צילום: אמיר גור ואיציק יוגב

 סד"ג "ניצן"

זהו אתר הצלילה החדש ביותר בארץ. מדובר בספינת דיג, שהגיעה לארץ בשנות ה- 50, "גויסה" לחיל-הים ושימשה ספינת סיור ותצפית, בנוסף לתפקידה כספינת דיג.  בהמשך דרכה הקיפה הספינה את יבשת אפריקה ודגה במים של אריתריאה. ב-2011 שבתה הספינה מפעילות ונרכשה ע"י ההתאחדות הישראלית לצלילה, שהטביעה אותה במטרה ליצור אתר צלילה חדש. הספינה נוקתה והוכנה להטבעה. בין המדורים השונים נפרצו מעברים כדי שהצלילה תהיה בטוחה ."ניצן" נחה על קרקעית הים בעומק 24 מ', מערבית לנהריה, בסמוך לריף סלעי עשיר בדגה.

לתיאום צלילה ב"ניצן" ניתן לפנות למועדון הצלילה "פוצקר" בנהריה.

סיפון הניצן, אתרי צלילה, קרדיט ה
המעברים נפרצו כדי לשמור על "צלילה בטוחה. ספינת הדיג "ניצן

 אח"י "כידון"

הסטי"ל אח"י "כידון" שירתה שנים ארוכות בחיל הים, עד שבשנת 99' הוטבעה מול מושב "שבי ציון" כדי להוות אתר הנצחה לחללי "אסון השייטת". על סיפון הספינה הוצבו 12 כיסאות עם שמות הנופלים. הסטי"ל, המורכב מלוחות אלומיניום, לא שרד את סערות החורף והתפרק לחלקים, אך הכיסאות פורקו והוצבו מחדש על אנדרטת בטון בצורת ספינה, שהוצבה בסמוך לחלקי הסטי"ל.

לתיאום צלילה: מועדוני הצלילה "פוצקר" בנהריה ו"אינדיגו" בשבי ציון.  

הצוללת "שירה"

בשנת 1942, בעיצומה של מלחמת העולם השנייה, הפליגה הצוללת האיטלקית "שירה" בדרכה לתקוף את נמל חיפה. נוסף על החימוש הרגיל, נשאה הצוללת את אנשי הקומנדו של השייטת הקלה העשירית וכן "חזירים", צוללות ננס מאוישות. ביקור קודם שלהם בנמל אלכסנדריה הסתיים בפיצוץ וטיבוע משחתות בריטיות וציי הבריטי נערך לבואה של הצוללת המאיימת. הצוללת התגלתה במרחק של 9 ק"מ מהנמל, הופגזה ע"י תותחי חוף וע"י מטוס וטבעה. לאחר עשרות שנים נתגלתה מחדש, ומאז היא זוכה למבקרים רבים מתחת למים, המגיעים להתרשם מאתר צלילה ייחודי ופיסת היסטוריה מרגשת. הצוללת שוכנת בעומק של 32 מ', הראות לא תמיד טובה, ולכן מומלץ מאד לצלול עם מדריך או מוביל קבוצה מנוסה.

שלט הנצחה לצוללת שירה, אתרי צלילה, קרדיט נפתלי בלא (צילום: נפתלי בלאו)
מומלץ לצלול עם מדריך בגלל הראות הלקויה. צוללת "שירה" | צילום: נפתלי בלאו

חשוב מאוד: אסור להיכנס אל תוך הצוללת! זהו  כלי שיט עם מעברים צרים מאד, עמוסי כבלים וצינורות, וכל נגיעה תרחיף פיח ועננות בוץ.

לתיאום צלילה: מועדוני הצלילה "פוצקר", "אינדיגו" ו"בלו".   

חוף דור

זהו אחד החופים היפים בארץ, בו שכנה עיר נמל פיניקית. ניתן לצלול סביב תל דור, בריף עשיר בבעלי חיים, בבריכות, בכוכים ובמערות קטנות, וכן סביב ובינות לארבעה איים הנמצאים מול חוף דור, שם ניתן לראות גם עוגנים עתיקים לצד מגוון של דגה ובעלי-חיים.

להסברים והכוונה: מרכז "רוח צפונית" בקיבוץ נחשולים.

 קיסריה העתיקה

בגן הלאומי קיסריה ניתן לראות עתיקות רבות ביבשה, המייצגות את התקופות השונות, אבל מרכזו של האתר סמוי מן העין וניתן לראותו רק מתחת למים – הנמל העתיק של הורדוס, מבצע הנדסי מפואר ומדהים שנבנה לפני אלפיים שנה ולאחר מאות שנים נכנע לים שכיסה אותו. רק צוללים יכולים לסייר בנמל העתיק, להתרשם מגודלו ומאופן בנייתו ולגלות פה ושם עמודי שיש, עוגנים ושרידים אחרים. במועדון הצלילה שבמקום ניתן לקבל הדרכה והכוונה ואף מפות תת-מימיות שיקלו על ההתמצאות במקום.

לתיאום צלילה: מועדון קיסריה העתיקה, נמל קיסריה.

, אתרי צלילה, קרדיט אמיר גור ואיציק יוגב, בתוך הגו (צילום: אמיר גור ואיציק יוגב)
לא רק באילת אפשר ליהנות מחווית צלילה | צילום: אמיר גור ואיציק יוגב

 זאב הים

לספינה זו, הטבועה מול נמל יפו, זכות ראשונים. היא חנכה את פרויקט הטבעת הספינות של ההתאחדות הישראלית לצלילה עוד בשנת 93', הראשונה מתוך תשע ספינות שהוטבעו עד היום. לפני שטובעה שימשה משך שנים ארוכות כספינה של ביה"ס לקציני ים. עומק הספינה 28-32 מ', והחדירה אליה אינה מומלצת לצוללים לא מנוסים. הראות בד"כ מוגבלת מאד ויש להיזהר גם מרשתות דיג שנתפסו על גוף הספינה במהלך השנים.

לתיאום צלילות: מועדון ריף בהרצליה, מועדון "אוקטופוס" מרינה ת"א.

"סי-גארד" ו"חוגלה"

הגוררת "חוגלה" הוטבעה בשנת 1996, והספינה "סי-גארד" בשנת 2000, מול אשקלון, שתיהן ע"י ההתאחדות לצלילה. שתיהן צלילות wreck מרשימות ועמוקות (30-32 מ'), אם שיחק לכם המזל וזכיתם ביום עם ראות טובה. הצלילה במעברים ובמדורים מרשימה. במהלך השנים כוסו הספינות בצמדת ים ומיני בע"ח ימיים הפכו את הספינות למקום משכנם.

הטבעת הסי-גארד, אתרי צלילה, קרדיט אמיר גור ואיציק  (צילום: אמיר גור ואיציק יוגב)
הטבעת הסי-גארד מול חופי אשקלון | צילום: אמיר גור ואיציק יוגב

לתיאום צלילות: מועדון צוללי הדרום, מרינה אשקלון.

שימו לב! ע"פ החוק בישראל אסור לצלול ללא ביטוח צלילה. אם לא צללתם בחצי שנה האחרונה, עליכם לעבור צלילת רענון. לחידוש ביטוח ומבצע לצלילות רענון

למידע נוסף בנושא אתרי צלילה בישראל, מומלץ לרכוש את ספרו של אמיר גור "מתחת למים" – אתרי צלילה בישראל.

* הכותבת היא מנכ"ל עמותת צלול, הנתונים נמסרו מההתאחדות הישראלית לצלילה.

* רוצים להמשיך לצלול בים צלול? הצטרפו עכשיו ל"מגני הים"  של עמותת צלול

>> צ'ק פליז: כמה יעלה לכם בילוי בחוף הים?