מחקר חדש של נציבות הנסיעות האירופית, שופך אור על הצורך הדחוף בגישה נכונה להתאוששות התיירות בעקבות ההגבלות והכללים שמעכבים טיסות, גם כאן בישראל.
המחקר, המכיל 6 סקרים שנערכו ב-10 מדינות עם 6,000 משיבים, מראה כי על אף הרצון הרב של האירופאים לנסיעות וטיולים, העלייה בכמות החולים במדינות השונות גורמת להם לשים את הרצון בצד כרגע. מתוך אלה שתכננו לטוס לחו"ל לצורך הנאה, גם לאחר מציאת חיסון לקורונה, מעל מחצית מהמשיבים לא מתכננים לקיים את הטיול שתכננו (44% בלבד).
נתונים מרכזיים נוספים שעלו מהמחקר מראים ש-54 אחוזים מהנסקרים יזמינו טיול בסבירות גבוהה בששת החודשים הקרובים, אך מתוכם 80 אחוזים מתכננים לעשותו זאת בגבולות אירופה ו-41 אחוז מהמשיבים מתכננים לטייל רק בתוך גבולות מדינתם.
היעדים המרכזיים לטיול של המשיבים הם: ספרד, צרפת, איטליה, יוון וגרמניה. עבור רוב המשיבים החופשה המועדפת היא "בטן גב" או summer sea and sun באנגלית (25%), ההעדפה הבאה היא טיול אורבני (19%), ובמקום השלישי טיולי טבע, מחנאות וכדומה (16%).
הדבר החשוב ביותר למטיילים האירופאים הוא בריאות וביטחון (21%), לאחר מכן אווירה של שקט ורוגע ביעד אליו מגיעים (14%) , וכמעט אותה כמות ציינו כי הדבר החשוב ביותר הוא מחירים סבירים (13%). נתון חשוב ומדאיג נוסף הוא ש-20 אחוזים מהמשיבים מחשיבים את המטוסים לאמצעי תחבורה הכי פחות בטוחים עבור הטיולים.
ואיך כל זה משפיע עלינו?
אחת המסקנות המשמעותיות ביותר עבור ישראל היא ש-90 אחוזים מהנסקרים לא שוקלים לצאת מגבולות אירופה ועבור ישראל מדובר באובדן של שוק התיירות מס' אחת. בשנת 2019 למשל, הגיעו לארץ 367 אלף תיירים מצרפת (השוק השני בגודלו אחרי ארה"ב), 318 אלף תיירים מרוסיה, 289 אלף מגרמניה, 235 אלף מבריטניה, 190 אלף מאיטליה ו-156 אלף מפולין. לא מעט הגיעו גם מספרד, אוקראינה רומניה והולנד.
עבור אלה שכן מתכוונים לטוס, הפקטור החשוב ביותר הוא מדיניות ביטולים נוחה וגמישה. מתוך כך ניתן להסיק כי עסקי תיירות שיאפשרו ללקוחותיהם ליהנות מחופשות ללא דאגות שהחופשה תבוטל והם יצטרכו לשלם את המחיר, (בגלל החמרות בהגבלות שהמדינה מטילה על התושבים והתיירים, הגבלת תנועה ועוד), הם אלו שיצליחו להתאושש מהמשבר באופן המיטבי ביותר.
"ניתן לומר בביטחון כי עולם התיירות משנה את פניו", אומר ד"ר ערן כתר, מרצה בכיר במחלקה לניהול תיירות ומלונאות, המכללה האקדמית כנרת, ומשמש כיועץ ומנהל המחקר של סוכנות Mindhaus עבור נציבות התיירות של האיחוד האירופי (ETC). "המחקר מראה את גודל השפעת הקורונה וההתמודדות של העולם איתה על השינויים שעומדים להתרחש בעולם זה. עבור מדינת ישראל, הנשענת במידה לא מועטה על הכנסות מענף התיירות, חשוב להיערך בהקדם עם תוכנית מסודרת לשיקום התיירות בארץ ולהשתמש בנתונים הללו לגיבוש התוכנית."