רגע אחרי שט"ו בשבט והסופה נגמרו, זה הזמן המושלם לצאת לטיולי פריחת השקדיות, שהפכו בשנים האחרונות לפופולריים מאוד. בשבועות האחרונים החלה הפריחה לצבוע את מוקדי התיירות השונים ברחבי הארץ, אך ברוב האתרים שיאה צפוי להגיע במהלך החודש הקרוב ומומלץ לעקוב.

> לכל טיולי הפריחות הכי יפים בארץ

כדי שתגיעו מוכנים, ריכזנו את כל המקומות בהם יש כבר עכשיו פריחות והמקומות שהפריחה בהם תחל ממש בקרוב:

גן לאומי בית גוברין

בית גוברין  (צילום: מנו גרינשפן)
צילום: מנו גרינשפן

בגן הלאומי בית גוברין תוכלו למצוא עשרות עצי שקד, ויחד עם זאת גם אינספור מערות היסטוריות שנועדו למגוון רחב של שימושים, כגון מערת קבורה, בתי בד, מערות פעמון ששימשו כמחצבות אבן עצומות ולאחר מכן כמקום אחסון ואף אוסף מערות המחוברות זו לזו במדרגות ובפתחים שיוצרים מבוך תת קרקעי מרתק.

בטיול בבית גוברין תוכלו לראות גם את שרידי האמפיתאטרון השלם היחידי בישראל מהתקופה הרומית בו נהגו ללחום הגלדיאטורים המפורסמים זה בזה או בחיות טרף. המתחם כולו משולט בצבעוניות ויש בו המחשה מקורית ומעניינת שגם הקטנים וגם הגדולים ייהנו ממנה.

מה לכתוב בווייז: גן לאומי בית גוברין


גן לאומי נבי סמואל

שקדיה בנבי סמואל  (צילום: אסף צמח)
צילום: אסף צמח

בפארק נבי סמואל שילוב מרתק של אתר עתיקות, נופי מדרגות חקלאיות, מעיין הררי ובוסתנים. בלב האתר ניצב מבנה גדול מהתקופה הצלבנית ובו קבר שמואל הנביא. המקום הנישא הוא נקודת תצפית מן המרהיבות בישראל. הפארק עצמו משתרע על כ-3,500 דונם, ובמהלך טיול במקום תוכלו ליהנות מעצי האלון אשר נמצאים בשיא פריחתם.

באתר תוכלו למצוא גם ארבעה תצפיות שונות בצפון נראים אזור גבעון, גבעת זאב ורמאללה. במזרח הרי בית אל וירושלים. בדרום הרי ירושלים ורכס הר חברון. במערב גבעת הרדאר והכפרים הסמוכים בידו וקובייבה. באזור מעיין חנה שנמצא בשטח הגן הלאומי ישנו בוסתן עצי שקד, תות, זית ותאנה. המעיין נובע מתוך מערה ובצל עצי התאנה הוצבו שולחנות פיקניק ההופכים את המקום לפינת מרגוע נעימה.

מה לכתוב בווייז: פארק (גן לאומי) נבי סמואל


עין כרם – ירושלים של פריחה

פריחת השקדיה בעין כרם  (צילום: יעל שגב)
צילום: יעל שגב

גן לאומי עין כרם הוא אולי מהאתרים המומלצים ביותר בכל שנה לצפייה בפריחת השקדיות, ובצדק. מדובר באתר פורח הנגלה בצורה מדהימה בין נופה האורבני של השכונה, עם שביל מטיילים המספק נקודות תצפית מדהימות.

הגן הלאומי משתרע על כ-181 דונם של נוף מרהיב. השטח כולו מיוער וירוק ובמיוחד עכשיו בתקופת האביב ניתן למצוא את פריחת השקדיות, במהלך הטיול תוכלו לצפות בשכונה ציורית. את הטיול תוכלו לעשות בצמוד למעיין מרים, הנובע מחוץ לגבולות הגן הלאומי ועד למסגד הנטוש בירושלים.  באתר תוכלו למצוא שתי תצפיות מרהיבות המשקיפות אל היער המדהים שמלא בשקדיות.

מה לכתוב בווייז: גן לאומי עין כרם


הסטף

על פי שירי הילדים – פריחת השקד נמצאת בשיאה בט"ו בשבט. זה לא רחוק מן האמת. טיול במעיינות הסטף ובטרסות ששיקמה קק"ל הוא תמיד חוויה. בעונת הפריחה של השקד החוויה מתעצמת שבעתיים. חלק מעצי השקד שנראים בשטח הן כנות שעליהן הרכיבו תושבי הכפר בעבר עצי פרי אחרים ממשפחת הוורדיים, ולכן הפרי שמבשיל עליהן בעל טעם מר.

מה לכתוב בווייז: סטף – החניה העליונה


נחל הפירים ואמת הביאר – טיול בגוש עציון

נחל הפירים ליד אפרת (צילום: ערן קרוזל, רשות הטבע והגנים)
צילום: ערן קרוזל, רשות הטבע והגנים

בלב גוש עציון, מרחק קצר מן העיר, מסתתרים להם מסלולי טיול יפהפיים שמסמלים גם היסטוריה רבת שנים של העיר ירושלים. בתקופה ההרודיאנית, הרומית והביזנטית גדלה אוכלוסיית ירושלים ועל כן הובלו לעיר מים ממעיינות גדולים בהר חברון - נחל פירים ועין אל ערוב.

מנחל פירים יצאה אמת הביאר כמנהרה חצובה באורך 2.8 ק"מ שמימיה הוזרמו למאגרים תפעוליים - בריכות שלמה, ומשם באמה משותפת לעבר ירושלים. מומלץ להגיע לסיור במקום, וליהנות מנופים מרהיבים על רקע פריחת שקדיות מרהיבה.

מה לכתוב בווייז: נחל הפירים


גן לאומי חורבת בית עיטאב – החצר של מוכתר הכפר

פריחה בבית עיטאב (צילום: איל מטרני)
צילום: איל מטרני

מתי יצא לכם לבקר בחצר של מוכתר הכפר? לטפס על החומות וליהנות מפריחה צבעונית וכל זה אל מול תצפית מדהימה אל דרום הרי ירושלים, השפלה ודרום מישור החוף. אומרים שמדובר באזור היפה ביותר בירושלים לצפות בו בפריחת השקדייה.

אז אם מדרונות מכוסים בחורש, מערות וחורבות בליווי פריחת השקדייה מדברים אליכם - הכירו את גן לאומי חורבת בית עיטאב. החורבות הם מה שנותר מהכפר הערבי הנקרא בית עיטאב שננטש במלחמת יום העצמאות ובטיול במקום תוכלו לבקר בחצר של מבצר מימי הביניים, שאולי שימשה את מוכתר הכפר ובכמה מבנים שפזורים על הגבעה.

מה לכתוב בווייז: גן לאומי חורבת בית עיטאב


גן לאומי כוכב הירדן – כשהיסטוריה פוגשת טבע

גן לאומי כוכב הירדן (צילום: אריאב בולדו, רשות הטבע והגנים)
צילום: אריאב בולדו, רשות הטבע והגנים

גן לאומי כוכב הירדן, שומר בתוכו על מבצר בלוואר, מבצר צלבני מושלם ויחיד במינו בישראל, הנחשב למבצר השמור ביותר. מדובר במבצר מרשים הבנוי על שפת מצוק בגובה של 312 מטר מעל פני הים המשקיף ממרומי הגליל התחתון על בקעת הירדן והגלעד.

המסלול באתר עובר בשטח הפתוח בתוך טבע פראי עם תצפיות נוף עוצרות נשימה. במהלך המסלול תוכלו לצפות בפריחה היפה ולהנות ממחזה מרהיב של ארץ ישראל היפה, בין עצי השקד, הזית והצבר, כאשר שיא הפריחה יגיע בסוף החודש. בימי שבת במהלך חודש פברואר, וכל עוד מזג האוויר יאפשר, תתקיים פעילות מיוחדת לט"ו בשבט הכוללת שתילה וזריעה של צמחים לאישוש והשבת אוכלוסיות של מיני צמחים הגדלים בגן מקלט לצמחים בסכנת הכחדה.

מה לכתוב בווייז: גן לאומי כוכב הירדן


גן לאומי תל ערד – נוף עוצר נשימה

תל ערד (צילום: RnDmS, shutterstock)
צילום: RnDmS, shutterstock

תל ערד הוא אחד מהאתרי הארכיאולוגיה החשובים בישראל. מדובר בשרידים של עיר כנענית בת כ-5,000 שנה, ממנה יש נקודת תצפית המשקיפה על הסביבה כולה. הנוף מן התצפית יפה בכל ימות השנה, אך כיוון שהאזור כולו מלא בפריחת שקדיות ושמול האתר קיים מטע שקדיות מהגדולים בארץ, מומלץ לבקר בו בחודשים אלה בשנה. עם זאת, כיוון שהגשם הגיע אלינו באיחור אופנתי השנה, הפריחה במקום צפויה להתחיל רק בשבועות הקרובים.  

בתל ערד, בנוסף לנוף מרהיב, תוכלו גם לבקר במפעל מים קדום, מקדש מימי בית המקדש הראשון ומצודה ישראלית. אז אם אתם יוצאים לחפש שקדיות בתקופה הקרובה אל תשכחו להגיע לתל ערד, לא תפסידו.

מה לכתוב בווייז: גן לאומי תל ערד


גן לאומי מבצר יחיעם

מבצר יחיעם (צילום: גלית רוזן, רשות הטבע והגנים)
צילום: גלית רוזן, רשות הטבע והגנים

גן לאומי יחיעם שוכן בגליל המערבי, בחלקו הדרומי של קיבוץ יחיעם. כאשר מגיעים אל מבצר יחיעם וחוקרים אותו לעומקו, מבינים היטב את המושגים עוצמה, טבע ונוף. וגם את החיבור ההדוק ביניהן. במבצר יחיעם תוכלו לבקר בשרידי מבצר גדול ומרשים המשלב מבנים מתקופות שונות ובמהלך המסלול תוכלו ליהנות מפריחת השקדיות בגן הלאומי שהחלה רק בימים האחרונים, ושיאה יגיע בשבועות הקרובים.

עובדה מעניינת על המקום היא שמבצר יחיעם המפואר החל את דרכו בכלל כחווה חקלאית מבוצרת שנבנתה במאה ה-12 כאחת ההיאחזויות של הצלבנים בגליל המערבי, וכיאה לצלבנים - באתר תוכלו למצוא 2 תצפיות נוף מדהימות. המגדל הצלבני המשקיף מזרחה לאזור הרי הגליל המערבי הפורחים ומרפסת תצפית המשקיפה לעבר מישור החוף.

מה לכתוב בווייז: גן לאומי מבצר יחיעם


הגבעות הדרומיות במודיעין

מודיעין (צילום: עינב לנדאו)
צילום: עינב לנדאו

אין ספק שהשם גבעות דרומיות לא נשמע כמו טיול מהנה במיוחד, אבל בקצה העיר מודיעין ישנו מסלול קליל ומעגלי, שמתאים גם לקטנטנים ומושלם כשרוצים טיול קצר וקרוב. המסלול עובר בין עצי בוסתן, שקדיות, עתיקות ובעונות החורף והאביב הכל ירוק ופורח.

יש לחנות בפארק המוזיקה ליד שדרות בגין, ללכת עד לכיכר ואז כבר תזהו את השביל. יש להמשיך עם השביל עד לפניה ימינה לכיוון הגבעות, שם כבר תמצאו סימוני שביל ואם מעייפים פשוט אפשר לשוטט בין עצי הבוסתן, השקדיות והעתיקות.

מה לכתוב בווייז: פארק המוזיקה, מודיעין


פסטיבל השקדיות בחבל יתיר

פסטיבל השקדיות  (צילום: רונצי פלזנשטיין )
צילום: רונצי פלזנשטיין

במיוחד לכבוד עונת פריחת השקד, תיירות חבל יתיר מזמינה את המבקרים להצטרף לחגיגות פסטיבל השקדיות עם שלל פעילויות מהנות לכל המשפחה, וכמובן – המחזה עוצר הנשימה של השקדיות היפהפיות הפרוסות על פני כ-2,000 דונם, במטע השקדים הגדול ביותר בישראל.

במהלך הפסטיבל, יוכלו המבקרים ליהנות מהשקדיות שנמצאות בשיא פריחתן, לפגוש שחקני רחוב מחופשים שיכניסו אותם לאווירה החגיגית, לצאת לסיורי ספארי מודרכים ברחבי המטע, ליהנות ממתחמי פינת ליטוף ויצירה, לצפות בהצגות ילדים של תיאטרון הפרינג' ושעת סיפור חווייתיות של תיאטרון "אילושקה", לצאת לסשן צילומי משפחות במטעים (בתשלום נוסף), להתקשט בעמדת איפור הפנים, להצטלם למגנט שישאיר מזכרת מהפסטיבל ואפילו ליהנות משוק אומנים ואיכרים עם מיטב התוצרת המקומית.

פסטיבל השקדיות (צילום: נווה גנוד )
צילום: נווה גנוד
פסטיבל השקדיות של חבל יתיר - יום שישי, 24 בפברואר | 9:00-14:30 | מחיר: 35 ₪ לאדם, 80 ₪ לצילומי משפחה | במטע השקדיות (בסמוך ליקב יתיר) וברחבי חבל יתיר. לפרטים נוספים והרשמה: באתר או בטלפון: 1599-57-57-58