פעם, הרבה לפני טיסות הלואו קוסט, האינסטגרם, בלוגרי הטיולים (שהתרבו מאוד בתקופת הקורונה) והמידע הרב שיש באינטרנט, איל פלד, המנחה המיתולוגי של "מסע עולמי", היה ה-מומחה, האוטוריטה, של הטיולים בחו"ל. בלוגר הטיולים הראשון בארץ אם תרצו, הרבה לפני שהמושג הזה היה בכלל קיים. הוא היה זה שכולם קינאו בו, זה עם העבודה הכי טובה בעולם. 

תוכנית הטיולים "מסע עולמי" שודרה במשך 12 שנים (בין 1994-2006), היו לה 212 פרקים, שצולמו ב-67 מדינות שונות בעולם. בתקופת השיא של ערוץ 2 הפרקים הגיעו לנתוני שיא של 28 אחוזי רייטינג.

את דרכו כמומחה טיולים, התחיל פלד בהדרכת קבוצות של מטיילים ישראלים בחו"ל במסגרת החברה הגיאוגרפית. "כשיצא המכרז להקמת ערוץ 2, חשבתי שאוכל להראות לישראלים את העולם דרך עיניים ישראליות באמצעות תוכנית טלוויזיה וידע של מדריך טיולים מנוסה" אומר פלד בראיון ל-mako חופש. "כך נולדה התוכנית 'מסע עולמי', שיזמתי, הפקתי, ביימתי, ערכתי והגשתי לאורך שנים, תחילה בטלעד – ערוץ 2 ומאוחר יותר גם בערוץ 10. במקביל לתוכנית המשודרת ערכתי גם ירחון בדפוס בשם 'מסע עולמי', שהופץ למנויים".

איך זה עבד בזמנו? איך ידעתם מה יהיו היעדים שיעניינו את הישראלים?
"אני הייתי המחליט והקובע הבלעדי באילו מדינות לבחור, ועשיתי זאת על סמך ניסיוני, שיקולי המקצועיים והיכרותי עם האופי הישראלי. הישראלים אוהבים לבקר במקומות ידועים בעולם, אך גם במקומות אקזוטיים ומיוחדים. הייתי צריך לקחת בחשבון גם את ציבור אוהבי הטיולים וגם את הקהל הרחב שמעולם לא היה בחו"ל ולא התנסה בהכרות עם העולם.

"לגבי כל מקום שהחלטתי להפיק בו תוכנית אחת או יותר, שתעניין את הקהלים האלה, ערכתי הכנות מוקדמות ומעמיקות בעזרת ספרות מקצועית, צוות תחקירנים/יות ומקורות מידע תיירותיים. כמובן שנכללו בתוכניות גם דברים ספונטניים שנקרו בדרכנו בזמן שהיינו בשטח, הפתעות מסוגים שונים שמצאנו בהם עניין. תכנון קפדני מוקדם וכשרון אלתור ישראלי הפכו לחלק מה-די.אן.איי של כל תוכנית. אני חושב שגם הגישה שלי, להביט בטבעיות אל המצלמה, כאילו שזו קבוצה של מטיילים שאני מדריך, נתנה להגשה אופי ייחודי, אמין ומקרב".

איל פלד (צילום: צילום מסך מתוך "מסע עולמי")
"אני חושב שהגישה שלי, להביט בטבעיות אל המצלמה, כאילו שזו קבוצה של מטיילים, נתנה להגשה אופי ייחודי" | צילום: צילום מסך מתוך "מסע עולמי"

"אנשים אומרים לי 'גדלתי עליך'"

בשנת 2006, כאמור, ירדה התוכנית מהאוויר. באפריל 2008 פלד לקה בשבץ מוחי חמור, והיום הוא מתמודד עם קושי בדיבור ובהליכה. ולמרות כל השנים שעברו ומצבו הגופני, פלד עדיין זכור כטיילן מיתולוגי וכמובן שכל הידע והניסיון שצבר במהלך השנים לא נעלמו לשום מקום.

אתה חושב ש"מסע עולמי" שרדה את מבחן הזמן?
"הציבור בארץ השתמש ועודנו משתמש בתוכנית ככלי עזר לנסיעותיו לחו"ל, וזה הלך והתרחב כתופעה במשך השנים. רבים הקליטו תוכניות מהמסך, רבים קנו קלטות, אנשים רבים בעיקר מחוג המקורבים לחברי ולבני משפחתי גם פנו אלי במישרין לקבלת עצות בטרם יצאו לטיולים. גם כיום, יש הרבה צפיות לתוכניות באינטרנט".

בהוטן (צילום: באדיבות ספיריט הפקות עולם)
אחד היעדים שהוא הכי מתגעגע אליהם. בהוטן | צילום: באדיבות ספיריט הפקות עולם

איך התוכנית היתה נראית היום לדעתך אם היתה עולה מחדש? היית משנה בה משהו?
"אילו התבקשתי כיום להפיק מחדש סדרה כזו, הייתי משתמש בכל התוכניות הקיימות כפי שהן, רק מעדכן אותן לגבי דברים חדשים שנוספו בעולם במהלך השנים, או לגבי דברים שהיו בו וכבר אינם קיימים. התוכניות – במלואן כפי שהן - רלבנטיות גם להיום. זאת, למרות שפע תכניות הטיולים האחרות, שמשודרות בטלוויזיה ורווחות באינטרנט.

"תכניות 'מסע עולמי' ייחודיות בתכניהן ובאופן שבו הן מציגות את העולם. כך אומרים לי גם כיום אנשים רבים שמפרגנים: 'גדלתי עליך'. הרלוונטיות של 'מסע עולמי' קיימת בעיקר עבור אותם ישראלים שרוצים להכיר את העולם ותרבויותיו. זאת, בין שהם יוצאים לחו"ל בטיולים מאורגנים ובין שהם מתכננים לעצמם טיולי חברים, משפחה או טיולי יחיד".

אתה עוקב אחרי משפיעני הטיולים ואופי הטיולים של היום?
"היום, בתקופת הטיסות הזולות ותיירות ה-הכל כלול, יש קהל ישראלי רב ומגוון שדבק בעיקר בתיירות הפנאי, הקולינריה, הבטן-גב והקניות. זכותו. יש חופש בחירה, ויש מקום לכולם".

"יש בי עדיין סקרנות ותיאבון להיות בכל מקום שעוד לא הייתי בו"

מצבו הבריאותי של פלד מקשה עליו לטייל באותו הקצב כמו בעבר, אך זה לא אומר שהוא כל היום נשאר בבית.  "כשמלאו לחברה הגיאוגרפית 40 שנות פעילות, החליטה החברה להזמין אותי כאורח כבוד שלה לספארי בטנזניה בהדרכת חיים שוסטר", הוא מספר. "זה היה המסע הראשון שלי לחו"ל מאז האירוע המוחי. מחלקת החדשות של ערוץ 2 תיעדה את המסע המרגש הזה בכתבה נרחבת".

מאז המסע לטנזניה ועד ימים אלה, פלד מציין שעשה עוד שני טיולים בלבד לחו"ל, האחד לארה"ב והשני לאיטליה. "אבל אני מטייל בארץ, נוהג במכונית שלי ומצלם נופים ואתרים מיוחדים באייפון".

טוב, אי אפשר לסיים בלי לשאול אותך על היעד הכי מיוחד שהיית בו
"קשה לי להצביע על מקום אחד מסויים בעולם כ'הכי מדהים או מרגש', אבל יש מקומות, נופים ואווירה בארצות אחדות, שאליהן אני מתגעגע ורוצה לחזור יותר מכל ביניהן בהוטן, אירלנד, איטליה, הפיליפינים ומרוקו. אין ספק שיש בי עדיין סקרנות ותיאבון להיות בכל מקום שעוד לא הייתי בו, אבל זה כבר לא יקרה".