מה יש במסעות אל בטן האדמה שמעורר את יצר הסקרנות וההרפתקנות? אין נופים פתוחים, אין (כמעט) בעלי חיים, אין מזג אוויר, וגם האוויר עצמו לא משהו. אז למה לעשות את זה לעצמנו? אין לנו מושג, אבל כנראה שזה רשום איפשהו בגנים שלנו, אתם יודעים. אז אם קמתם במצב רוח לעשות משהו מיוחד – קבלו את עשר ההמלצות שלנו לטיולים תת-קרקעיים.
יורדים על ארבע: חורבת מדרס
אם להאמין לברושורים תיירותיים, כל חור באדמת השפלה שימש בזמן זה או אחר את בר-כוכבא וחייליו. מצד שני, אם לא נאמין, יילך כל הכיף. ואם כבר חור באדמה, אז למה לא מערכת מסועפת ומרשימה של מחילות? את הכיף הזה מציעה חורבת מדרס – מערכת מסתור מרשימה שתיאלץ אתכם לזחול לא מעט, מאובקים ונאנקים מכאב ברכיים. רק אל תשכחו פנס, ואתם מסודרים. חוששים ממקומות סגורים? תמיד תוכלו לבקר במערת הקולומבריום הסמוכה, המהווה אופן-ספייס אמיתי לעומת מערכת המסתור.
הגעה: אחרי צומת תל עזקה וצומת האלה שעל כביש 38, מחפשים את סימון הקילומטר השביעי ופונים בזהירות לכיוון דרום-מזרח לפארק עדולם. נוסעים לפי השילוט עד לנקודת ההתחלה והסיום - חניון חורבת מדרס. המסלול עצמו מסומן בסימון שבילים ירוק.
איך עושה חפרפרת: מערת קשת
נכון, היא קיימת זה עידן ועידנים, אבל נראה שמי שהעניק לה את הרייטינג הכי גדול הייתה הסדרה "החפרפרת" (זוכרים?), עם סצנת הסנפלינג הבלתי נשכחת. כאשר תגיעו למערת קשת שבמערב הגליל, תבינו כמה זה מפחיד רק להסתכל מלמעלה. היום הכול יותר מסודר ומוגן, וגם סללו כאן שביל המתאים לרתוקים לכיסאות גלגלים, אבל עדיין – הפראות ניכרת מכל עבר. ועוד לא דיברנו על הנוף המדהים, כמעט כמו להביט מטה ממטוס. את שמה קיבלה המערה נטולת הגג מקשת הסלע הענקית התלויה בין שמים וארץ.
הגעה: נוסעים בכביש הצפון (899) ובק"מ ה-6.7 פונים שמאלה לרמת אדמית. לאחר כ-2.5 ק"מ מגיעים לרחבת החנייה.
הכול כלול: גן לאומי בית גוברין
מכירים את טיולי ה"חמש מדינות בשלושה ימים"? זו התחושה שעולה בביקור בגן לאומי בית גוברין, אבל במובן הטוב של המילה. יש כאן הכול מהכול – כל סוג, מין וזן של מערות שתוכלו להעלות על דעתכם: מערות ענקיות, מערות זעירות, מערות קולומבריום מרשימות, מערות ששימשו למגורים ואפילו מערות קטנות ששימשו כאמבטיות עבור קדמונים מפונקים במיוחד. בקיצור, הלונה פארק של עולם המערות.
הגעה: הכניסה לגן הלאומי נמצאת בסמוך לקיבוץ בית גוברין (הגעה מבית שמש בכביש 38 או מקרית גת בכביש 35). פתוח בכל יום בשעות 08:30-16:30. טלפון 08-6811020.
מסע בחלל: מערות לוזית
מי שסובל מאלרגיה משערי ברזל ודמי כניסה, מוזמן לחקור את מערכת החללים התת-קרקעיים של מערות לוזית בשפלה. מדובר במערת פעמון – על שם הצורה הייחודיות שלה. לא, לא הטבע אחראי לכך, אלא חוצבים קדומים, שהכו ללא רחם בסלע הגיר הרך וחצבו בו מלמעלה למטה. באופן זה, תוך כדי הירידה מטה הרחיבו החוצבים את קוטר המערה. התוצאה: צורת פעמון. נכון שאין שערים ודמי כניסה, אבל מצד שני, בעונות עמוסות, המקום – איך לומר – לא ממש מצטיין בסטריליות. אבל עדיין - מומלץ ביותר, מה גם שבאזור ישנם שבילי טיולי רבים (רק היזהרו מבורות הצצים פתאום לצד השביל).
הגעה: נוסעים על כביש 38 ופונים מערבה לכביש 353, המוביל לעבר לי-און ועגור. ממשיכים לכיוון מושב לוזית, אך במקום לפנות ימינה למושב, פונים שמאלה בדרך עפר נוחה לכיוון החנייה המאולתרת.
בין זקיף לנטיף: מערת שורק
גיאולוגים היו כנראה הורגים כדי לגלות אותה ראשונים, אבל האמת היא, שהאחראים לגילוי מערת שורק ("מערת הנטיפים"), היו פועלים שעבדו במחצבת הר-טוב, אי-אז בשנת 1968. פיצוץ מבוקר ושגרתי פער פתח קטן בקרקע הסלעית – והשאר, היסטוריה. בשנות השמונים היא נחשבה אחת האטרקציות השוות בארץ, אך גם כיום נוהרים אליה מבקרים בלי הפסקה. נטיפים, זקיפים, תאורה יפה, שביל צף והתחכמויות שחוקות של המדריכים במקום – עושים את המערה לבילוי שווה בהחלט. קחו בחשבון שאי אפשר לסייר בה עצמאית, ויש להניח שיצרפו אתכם לקבוצה.
הגעה: נוסעים בכביש 44 עד צומת שמשון, פונים לכביש 38 ומשם לכביש 3855 לפי השילוט. טלפון: 02-9911117.
לתפוס גלים: ראש הנקרה
כן, גם אני חטאתי לא פעם בקלישאה החבוטה של "מאבק בין ים לסלע". אבל מה לעשות – זה מה שיש כאן: גלים ששועטים פנימה באטרף, אל תוך נקרות מפחידות. כך או כך, לנקרות של ראש הנקרה, מטר וקצת לפני הגבול עם לבנון, יש תכונה מצוינת: לא משנה כמה פעמים ביקרתם בהן, תמיד הן ייראו לכם שונות. הכול תלוי במזג האוויר (עדיף סוער), בזמן ביממה (עדיף לקראת שקיעה) וכמובן – במידת הצפיפות האנושית. שימו לב שהחורף עושה רק טוב לנקרות, וימי יולי-אוגוסט מתאפיינים בתורים באורך הגלות.
הגעה: מאזור המרכז נוסעים על כביש החוף, חולפים על פני חיפה, עכו ונהריה, ומגיעים לקצה המדינה. השלט "גבול לפניך" ירמוז לכם להחנות את הרכב. טלפון 04-9857109.
הספציאליטה של ביבי: מנהרות הכותל
מדריכי טיולים יכולים לעמוד ליד אבנים גדולות במשך שעות ולספר את המעללים שאותן אבנים ראו במהלך ההיסטוריה, אבל כאן, עמוק למטה, תפגשו בדבר האמיתי: שרשרת היסטורית רצופה ועוצרת נשימה הכוללת את הכותל המערבי לכל אורכו (488 מטר), קטע רחוב מתקופת הבית השני, תעלת מים מימי החשמונאים, אולמות דוממים ומרשימים, בריכת מים שנחפרה על ידי הורדוס, וממצאים ארכיאולוגיים נוספים. כאילו רק לפני דקות ספורות התהלכו פה נביאים, מלכים, נשיאים, רוכלים והולכי בטל.
הגעה: הכניסה מרחבת הכותל המערבי בעיר העתיקה. פתוח בכל יום חול משעות הבוקר ועד הערב בתיאום מראש (הביקור כולל הדרכה). טלפון 1599-515-888.
להתחבר לשורשים: מערות האדם הקדמון
שמורת נחל מערות שבכרמל מציעה אמנם מסלולי טיול יפהפיים, אבל לכאן מגיעים בעיקר בזכות אבותינו הקדמונים. יש כאן שלוש מערות עיקריות: באחת מוצגים ממצאים פרה-היסטוריים ושאר טבלאות שמובנות רק לארכיאולוגים, בשנייה תפגשו בדמויות בגודל 1:1 של משפחה קדמונית טיפוסית (אבא, אמא, ילד וחיה שחוטה), ובשלישית מוקרן סרטון חביב על ההיסטוריה והגיאולוגיה של האזור. מומלץ בעיקר עם הילדים.
הגעה: השמורה נמצאת על כביש 4 (תל אביב - חיפה הישן), כ-8 קילומטרים מצפון לצומת פורדיס. לבירור מועדי סיורים: טלפון 04-9841750.
בקומה זקופה: מערת אצבע
שמה של מערת אצבע בכרמל בא לה בזכות צורת הפתח שלה, שנראה כמו אגודל של ענק. חוץ מזה, אומרים שגם שלושת חדריה מקבילים לשלושת הפרקים שבאצבע. היא אינה מלהיבה ילדים קטנים כמו מערות האדם הקדמון הסמוכות לה, והיא גם דורשת טיפוס מעט מאומץ, אבל מצד שני – היא מספקת תחושה של "כבשנו את ההר", כמו גם תצפיות נוף נחמדות וגם לא צריך לשלם בכניסה. בכל מקרה, המערה גדולה ורחבה, ואפשר ללכת בה בכיף, בקומה זקופה וללא זחילות. ככה זה, כאשר האדם הקדמון החל ללכת על שתיים, הוא הלך על מערות עם סטייל, עם תקרה גבוהה (יחסית).
הגעה: מצומת פורדיס שעל כביש תל אביב - חיפה הישן (מספר 4), מגיעים לצומת אורן (מי שבא מכביש החוף ייכנס במחלף עתלית). בצומת אורן פונים לקיבוץ בית אורן. לאחר כ-400 מטר פונים ימינה לחניון נחל אורן. אל תשכחו להביא פנסים ולהיצמד למסלול השחור.
כשיהיה קיץ: מערת התאומים
מערת התאומים סגורה למבקרים מנובמבר ועד מרץ, כדי לתת מעט שקט לעטלפי הפירות המתגוררים בה. אז תשמרו את ההמלצה הזאת לאחר כך. המערה נמצאת על גדות נחל מערה (היבש), אחד היפים באזור הרי ירושלים. מהחלל הראשי נמתחים מסדרונות לכיוונים שונים, וכדי לעשות לעטלפים תרגילים בהתחמקות ממכשולים, ברא כאן הטבע נטיפים וזקיפים. אגב, במערה נובע מעיין שנודע ביכולתו לרפא עקרות. כך לפחות לפי אגדה עיקשת.
הגעה: נוסעים על כביש 3855, וכמה מאות מטרים דרומית למושב זנוח פונים לשביל עפר לפי השילוט. מחנים בחניון מאולתר והולכים מספר דקות ברגל.