קולה של נירוונה המדריכה משתלב ברכותו עם השקט התהומי של המדבר, כאילו מנסה שלא לעורר אותו משנת היופי לעולם של הבל־הבלים. היא מבקשת מאיתנו לעמוד על רגל אחת בתנוחת העץ ולבהות בנקודה בחלל שנבחר. רגל ימין שעונה על ירך שמאל, ושתי הידיים מעל הראש בתנוחת נמסטה (כף אל כף) ועכשיו לנשום אל שיווי המשקל.
”ביוגה הרעיון הוא להגיע לנקודת האי־נוחות ולהירגע,“ היא אומרת. ”להיכנע, כאילו ככה יהיה כל החיים. למצוא את נקודת הנוחות ולנשום אליה.“ הדיסוננס הזה יכול לבלבל, אבל עם ההנחיה שלה הוא הולך ומתבהר. ”יוגה זה איחוד. לשם כך אנחנו צריכים להתרחב, להרחיב את האמפתיה, את האהבה ואת יכולת ההכלה, והדרך להתרחב היא למצוא את הגבול בגוף שהוא הכאב, אי־הנוחות הפיזית, ושם להיכנע, לנשום עמוק ולקבל את הרגע.“ וזו למעשה כמעט כל התורה כולה על רגל אחת (תרתי משמע).
שטיח המעופף: בלי חשמל או חיבור לציוויליזציה
עם התובנה הזו ועם תחושת קלילות בגוף אנחנו מסיימים ומקנחים בארוחת ערב צמחונית ב“שטיח המעופף“ - מבנה עץ נייד שדומה לקרוון, שהציבו מריה ועמיר גד־נאור לרגלי היישוב שחרות. יש בו מחצלות, מזרנים, שולחנות נמוכים ומטבחון. בחוץ, במבנה נייד נוסף וקטן יותר גם מקלחת ותא שירותים. כאן הם מארחים קבוצות קטנות ללינה באמצע שומקום, בלי חשמל או חיבור לציוויליזציה, ובעיקר מוציאים מכאן טיולי גמלים (אבל גם בג‘יפ, על סוס או ברגל) החל בשעתיים ועד שבועיים ומעלה (טל‘ 6373218־08) האימון עם נירוונה היה קדימון למה שיתרחש כאן בפסטיבל היוגה. המתחם בקיבוץ נאות סמדר, למשל, יארח נשים בלבד. הרעיון הוא להדגיש את מחזוריות האישה, מתוך הבנה שעם נשים נוצרת אנרגיה אחרת. בנות המזל יתארחו בחדרי הלינה החדשים שבנייתם הושלמה לאחרונה והם באווירה מדברית, פשוטים אך מקסימים. את התרגול יקיימו בבית האומנויות הססגוני שבלב הקיבוץ.
מדברא: עיצוב בטוב טעם
אתר חדש נוסף הוא מדברא שבשולי היישוב צוקים. על שטח של תשעים דונמים נבנו תשע בקתות אירוח מבוץ, שמתמזגות עם הנוף הפראי ומרוחקות זו מזו - לטובת הפרטיות. היחידות בגדלים שונים, כולן מקסימות, מאובזרות ומעוצבות בטוב טעם, אבל נטולות פינוקים שמאוד נדרשים באווירת הניתוק. לחלקן יש בריכה, שכשוכית או אמבט טבילה, ובמרכז חלל אירוח משותף למפגשי היוגה.
עוד המצאה מקומית: ה“מזווה“ - מעין מכולת פנימית עם מגוון פרודוקטים שאפשר לקחת, לרשום ולשלם בסוף. בשעות הפנאי עומדים לרשות האורחים כמה זוגות אופניים עם מפות ועם מסלולי טיול. מחירי הלינה (מלבד בעת הפסטיבל) מ־700 שקלים לזוג ועד 1,200 שקלים לזוג 2 ללא ארוחת בוקר (תוספת 120 שקלים). גם מתרגלי היוגה המכורים לאומנותם וגם אלה המסתפקים בפעם־פעמיים בשבוע מוזמנים לפסטיבל המיוחד הזה, ויש כמה סיבות לעשות כן.
ראשית, התרגול במדבר הוא ערך מוסף. נופים בצבעי אדמה שקטים, ניתוק מגירויים חזותיים, מיקוד במטרה, חברותא חדשה, ובעיקר מבחר מורים איכותיים שמציעים שיטות יוגה מעניינות. הפסטיבל מחולק למתחמים, כשבכל אחד שיטת יוגה ומורה, ופעילות הכוללת שני תרגולי יוגה ותרגול מדיטציה ביום, שלוש ארוחות צמחוניות ולינה. בסך־הכול יתקיימו עשרים סדנאות יוגה שונות ב־13 מתחמים, ממושב עידן בצפון הערבה ועד קיבוץ אליפז בדרומה, שם גם יוגש מזון איורוודי שתבשל השפית אביטל סבג. אחד החידושים הוא בסוגי היוגה. לצד הקלאסיקות (איינגר, ויניאסה, אשטאנגה וכולי) - אפשר יהיה להתנסות בווקאל יוגה, כשהקול מלווה את הנשימות או באקרו־יוגה, זרם חדש שתופס תאוצה, ובו כל אחד עף על עצמו ועל הסובבים אותו - פשוטו כמשמעו. אנשים קופצים באוויר ומשלבים אלמנטים אקרובטיים וקרקסיים.
האירוע המרכזי שמחבר את יושבי המתחמים השונים הוא תרגול המוני בפארק תמנע, עם קבלת שבת משותפת, ארוחת ערב ומופע. את התרגול ההמוני (בשנה שעברה הגיע לכ־600 משתתפים!) ינחה דשאן ת‘ורמן (כן, כן אחיה של...) מורה מהמובילים בארצות הברית, שיגיע במיוחד לאירוע.מי שאינם מעוניינים להתחייב לתוכנית המלאה, יכולים להצטרף לארוע המרכזי תמורת 80 שקל בלבד.
למשפחות מציעים השנה יוגה ”לייט", תרגול בודד ביום שישי בבוקר באחד משני מתחמים: ספיר או קיבוץ לוטן (המציע יוגה ווטסו) כולל האירוע המרכזי במחיר של 200 שקלים למשתתף.
פסטיבל יוגה בערבה, בתאריכים 1-3.11 מחיר חבילה: 2,300-880 שקלים למשתתף, כולל הכול. ההרשמה מראש בטל‘ 3665935־052.