1. שמורת טבע מסיב אילת (הרי אילת)

במבט ממעוף הציפור על חלקות הדרומי של הנגב, אי אפשר שלא להבחין בגוש הרים גדול ומרשים, הבולט בצבעיו הכהים, המעטר את חלקה המערבי של הערבה הדרומית בואך אילת. אלא הם מצוקי הגרניט, סלעי היסוד ואבני החול הנוביות המזוהים כל כך עם שמורת טבע מסיב אילת (הרי אילת).

מחשופים מרשימים אלו הם עדות אילמת למה שהתרחש כאן לפני שנים רבות, בעת שגושי ענק פרצו מקרום כדור הארץ, התרוממו ויצרו נוף בראשיתי והוד קדומים, שמעטים כמוהו נראים בנופי הנגב. מעט מהמקומות המזוהים עם הרי אילת הם עמודי שלמה, נחל גשרון קער רחבעם ועמודי עמרם. באזור זה מסלולי טיול רבים ואחד המומלצים, היפים והמוכרים הוא עמודי עמרם וקניון שחורת.

נוסעים מאילת צפונה על כביש 90, עד הכניסה לישוב באר אורה. מבצעים פניית פרסה ונוסעים דרומה עד הק"מ ה-20 על כביש הערבה ופונים ימינה לכיוון מערב. ממשיכים על דרך עפר המסומנת בכחול עד פיצול שבילים עמודי עמרם וקניון שחורת. פונים ימינה לכיוון עמודי עמרם ונוסעים עד מגרש החנייה. יורדים מהרכב ולאחר הליכה קצרה יתגלו ברום הדרם עמודי עמרם המתחתרים באבני החול הצבעוניות הכל כל אופייניות לאזור הרי אילת. חוזרים אל הרכב ומשם נוסעים בחזרה לצומת השבילים המפנים אתכם לקניון שחורת. נסיעה על דרך המסומנת בצבע ירוק עד מגרש החנייה. משם הליכה דרך קניון המתחתר בסלעי גרניט שחורים ובוהקים. המסלול הוא מעגלי ונמשך כשעתיים וחצי עד החזרה לרכב במגרש החנייה. תוכלו לזהות בסמוך חניון לילה ומכלי מים המיועדים להולכים על שביל ישראל.

הרי אילת (צילום: חן טופיקיאן, רשות הטבע והגנים)
צילום: חן טופיקיאן, רשות הטבע והגנים

ממגרש החנייה נצא מכביש 90 אל מרחבי הערבה הדרומית, הפרושים מהרי אדום במזרח ועד הרי אילת במערב, ניסע צפונה ממחסום הכניסה לאילת ולאחר 20 ק"מ נגיע לשמורת הטבע חי בר יוטבתה. בשמורת הטבע המדברית, עטורת עצי שיטה ושיחים רבים, ניתן לראות עדרי צבאים, ראמים לבנים וראמים ממדבר סהרה, עדרי דישונים, יענים ועדרי פראים, כולל עופות דורסים נדירים הנמצאים בכלובי אקלום.

2. שמורת טבע חי בר יטבתה

השמורה מתמקדת ומתמחה באישוש אוכלוסיות של בעלי חיים מדבריים והשבתן לטבע, כחלק מפרויקט השבה עולמי של מינים בסכנת הכחדה. מהשמורה הושבו לטבע בשנת 1982 עדרי פראים להר הנגב ולערבה, ובשנת 1996 הושבו לטבע עדרי ראמים לבנים, לאזור נחל פארן. בביקור בשמורה ניתן להיכנס אל כיתת הלימוד ולהיחשף לסיפור השבתן של חיות הבר לטבע המדברי בערבה, לראות מקרוב פוחלץ של נמר מהר הנגב, קרני יעלים וביצי יענים. ניתן לצפות בסרטי טבע בכיתת הלימוד, וביציאה החוצה למרחבים הפתוחים, נמשיך לתצפית מרהיבה בשעות הבוקר או אחר הצהריים לעבר השמורה הפתוחה וסיור בעקבות פקח המאכיל את חיות הבר בספארי מדברי.

שמורת חי בר יטבתה (צילום: אלה אגרא)
צילום: אלה אגרא

3. שמורת חולות כסוי

הסתיו והחורף הן עונות מפתיעות ומומלצות לטיולים, במיוחד באזור זה, וכדאי לנדוד לכאן בעקבות הציפורים, הגשמים והשיטפונות הצפויים. במסלול הטיול נצא בעקבות הפריחה לחולות כסוי, הנמצאים מצפון לבקעת עבדה. זוהי פינת טבע ונוף נהדרת שמומלץ לבקר בה בשעות אחר הצהריים עד השקיעה המרהיבה במקום.

לחולות כסוי, השוכנים צפונה מאילת (שעה נסיעה מהעיר), נגיע בדרך חזרה מהעיר (או בדרך אליה), דרך כביש מס' 12 מאילת לצומת שיזפון. מהצומת נמשיך דרומה עד לפנייה לכיוון הישוב מעלה שחרות. אחרי נסיעה של כ – 4 ק"מ, נחנה את הרכב בצד הכביש ונעלה ברגל דרך שביל המסומן בירוק אל גבעה שבקצה שלה פרוסה דיונה יפהפייה וגבוהה. השיפועים החדים של הדיונה יוצרים מגרש משחקים טבעי המזמין השתוללות פראית בכל גיל.

שמורת חולות כסוי נוצרה מדיונות חול מיוחדות ונדירות, שמקורן מבלייה של סלע גיר רוב החולות המוכרים לנו בארץ, במישור החוף, בנגב ובערבה, מקורם מבלייה של סלע יסוד והם מורכבים מגרגרי קוורץ שקופים. בחולות כסוי, לעומת זאת, הגרגרים קטנים יותר, דבר היוצר דיונות חול רכות במיוחד בגוון צהבהב. 

חולות כסוי (צילום: יורם חמו, רשות הטבע והגנים)
צילום: יורם חמו, רשות הטבע והגנים

4. גן לאומי מגדל צדק

הגן הלאומי, הממוקם במרכז הארץ בסמוך לראש העין וליד כביש 6, מספק נקודת התאווררות לא הרחק מהבית. מהמצודה העות'מנית העתיקה תתצפתו אל נופי גוש דן לכיוון מערב ואל הרי השומרון לכיוון מזרח. עונת הסתיו מספקת עננות יפה ואם תלכו בשקט אולי תתקלו בצבי ארצישראלי המצוי בשטחי הגן ובשמורת הטבע נחל שילה הצמודה לו ממזרח. מן המצודה ניתן גם לראות בבירור גם את שלל המסלולים שיש בגן, שהמעוניינים יוכלו גם להמשיך ולטייל עליהם ולהנות בדרך ממרחבים של טבע ירוק ורענן ונוף עם מורשת בת אלפי שנים לצד בריכות החורף שהתחילו להיקוות מהגשמים הראשונים בעונה. הגן מהווה מסדרון האקולוגי, מחבר את מורדות הרי שומרון, לאורך נחל הירקון אל אזור החוף.

גן לאומי מגדל צדק (צילום: אדר סטולרו מליחי, רשות הטבע והגנים)
צילום: אדר סטולרו מליחי, רשות הטבע והגנים

5. שמורת טבע חורש עדולם

החורש והנופים הייחודיים של שפלת יהודה מאפשרים להתחבר אל הטבע דרך הרגליים ולנשום אוויר נקי שכולו חורש וטבע. בתחום השמורה יש אתרי עתיקות רבים ונראה שהאזור היה מיושב בצפיפות בימי הבית השני, אך נמצאו ממצאים עוד מתקופות קדומות יותר.

אחד האתרים המרתקים בשמורה הוא חורבת מדרס – שרידי יישוב קדום שהשתרע על פני יותר מ-250 דונם ובו נתגלו לא פחות מ-56 מערות ובורות מים תת קרקעיים. אך הממצא המפעים ביותר ביישוב הוא מחילות המסתור המפותלות שנחפרו בו בתקופת מרד בר כוכבא, בהמשך מומלץ להגיע אל מערת הקולמבריום המרשימה שנועדה לגידול יונים ושימוש בהן למאכל, פולחן בנוסף לשלשת היונים נאספה מהכוכים לדישון השטחים החקלאיים.

המסלול עובר בין שרידי היישוב העתיק, מעל ומתחת לאדמה, וכולל זחילה ארוכה במיוחד (20 דקות) ולאור פנסים במחילות הסודיות. מחילות סודיות אלו שימשו כאמור את לוחמי בר כוכבא היהודים במלחמתם ברומאים.

את הסיור כדאי להתחיל במערת המסתור שבחלקה העליון בור שאורכו כ-100 מטר ובו מחזירי אור לסימון הדרך. הזחילה במערה היא בכיוון אחד, והיציאה היא מפתח אחר הנפתח אל תחתית בור הפעמון. במהלך הזחילה, תוכלו לדמיין את הלוחמים של בר כוכבא, מסתתרים מפני הרומאים ואף מחביאים כאן כלי נשק לקראת המאבק. התחנה הבאה בסיור היא מערת קבורה מפוארת, חצובה בסלע. במערה שני חדרים ובהם כוכי קבורה.

שמורת טבע מדרס (צילום: אדר סטולרו מליחי, רשות הטבע והגנים)
צילום: אדר סטולרו מליחי, רשות הטבע והגנים

6. שמורת טבע עין אפק

שמורת טבע קסומה בצפון בסמוך לקריית ביאליק. במסלול יש את שביל הביצה המשלב הליכה על גשר צף מעל המים. השמורה נחשבת לבית גידול לח וכוללת את חלקו העליון של נחל הנעמן ואת מעיינות מקורותיו. ייחודה של השמורה טמון בשימוש נופי הביצה עליה הולכים המבקרים בשביל כשגדות הביצה מוקפות בצמחייה עשירה, עופות מים ובעלי חיים רבים.

השמורה מהווה ריאה ירוקה בלב אזור עירוני כשבשטחה נמצא תל ארכיאולוגי עם עדות להתיישבות בעמק עכו בתקופות עתיקות. במקום גן מקלט לצמחים מוגנים אשר נמצאים בסכנת הכחדה ומבנה של טחנת קמח מהתקופה הצלבנית. כשהחורף נמצא בפתח, המקום מתעורר לחיים, עופות המים מקשטים את השמורה והתחושה היא של ניתוק מוחלט מהעיר הסואנת.

מסלול הסיור מתחיל בטחנת הקמח הצלבנית ובו גג עם תצפית משגעת על המרחב כולו. במבנה הטחנה תצוגת כלים חקלאיים ומיצג אור-קולי. כמן כן, בשמורה מסלול נגיש קצר. בשבתות הקרובות תתקיים הדרכה בכל שבת על ידי מורי דרך מטעם מיזם התיירות.

עין אפק (צילום: אורי ארליך, רשות הטבע והגנים)
צילום: אורי ארליך, רשות הטבע והגנים

7. גן לאומי תל דור

מהחופים המפורצים והיפים ביותר בארצנו. בגן הלאומי מסלול מקסים המשלב שביל מונגש על רכס הכורכר ושביל חופי מקסים. כל המסלול אורך כ-2 ק"מ מרהיבים עם נוף מקסים, חוף ים מפורץ עם שלל צדפים, מקדשים רומים ונמל עתיק.

רצועת חוף הים היא בין היפות בארץ עם לגונות מקסימות בצבע טורקיז. כבר בתחילת המסלול, במבואת הכניסה שבגן הלאומי, ניתן להבחין באיור של שרידי התל ולקבל השראה לטיול מיוחד במינו. ניתן לשבת לרגע של השראה בספסל מיוחד (בסיום המסלול למקפידים על כולו ובתחילתו לאלו שיחפצו ללכת ישירות לים), ספסל של השראה ולקחת פסק זמן אמיתי.

למשפחות המחפשות אתגר ניתן לקנות את משחק קוד עתיקות ולאלו שלא שבעו מתצפית ניתן לעלות למרפסת מעל מרכז השירות. הגן הלאומי ללא תשלום דמי כניסה.

גן לאומי תל דור (צילום: שרית פלאצ׳י מיארה, רשות הטבע והגנים)
צילום: שרית פלאצ׳י מיארה, רשות הטבע והגנים

8. גן לאומי פארק הכרמל

שביל רקית הוא שביל טיול בפארק הכרמל שמתחיל בחניון ח'רבת רקיח ומאפשר מספר מסלולי טיול. הוא מתחבר להר שוקף וגם לחניון האגם אבל לאחרונה הושק מסלול מעגלי שמתאים למשפחות, מתחיל ומסתיים באותה נקודה ומשלב בית בד, מערת קבורה, תצפית נהדרת ובעונה הזו המון סיתווניות .

בתחילת השביל מפה ולאורך כל המסלול שילוט וסימון מסודר. השביל התאפשר בזכות תרומה שהתקבלה והמבקרים מוזמנים להגיע וליהנות מטיול מקסים בכרמל היפה.

שביל רקית (צילום: שרית פלאצ'י מיארה, רשות הטבע והגנים)
צילום: שרית פלאצ'י מיארה, רשות הטבע והגנים