לפני חודש פירסמה הלשכה המרכזית לסטטיסטיקה את רשימת הערים המאושרות בישראל ובמקום הראשון והמפתיע נמצאת בית שמש. לא פחות מ-96 אחוזים מתושביה ציינו שהם מרוצים מחייהם, תוך שהיא מקדימה את כפר סבא (95.8 אחוזים) ובני ברק (95.5 אחוזים). תל אביב דורגה במקום ה-6 (90.8 אחוז) וירושלים במקום ה-8 (90.3 אחוז).
פרדס חנה לא דומה לשום מקום אחר בארץ
>>לעוד עדכונים היכנסו לעמוד הפייסבוק של mako חופש
אם הנתון על העיר הכי מאושרת בארץ הצליח להפתיע אתכם, חכו שתראו כמה הפתעות מחכות למי שיגיע לטייל בה. יצאנו לסיבוב:
מה הדבר הראשון שצריך לעשות בעיר?
הדבר הראשון שצריך לעשות בבואכם לבקר בבית שמש, הוא לקפוץ עם הרכב ליער צרעה ומשם לתצפית ממצפה צרעה. קק"ל בנתה מרפסת תצפית מיוחדת, המורכבת מלוחות עץ עבים ומשיקולים של בטיחות יש מגבלה על מספר האנשים שיכולים לעמוד במקום. מהתצפית תוכלו להשקיף על עמק נחל שורק ועל העיר בית שמש. ולמה בעצם להתחיל משם? בית שמש עצמה הוכרזה כעיר בשנת 1991 והיא מורכבת משני אזורים מרכזיים, בית שמש הוותיקה – הישנה שבו מתגוררים בעיקר חילונים ורמת בית שמש האזור החרדי שבעיר. אפשר לומר שהעיר מנסה למצוא את דרכה בין האוכלוסייה החילונית לאוכלוסייה החרדית, דבר שלעתים אינו פשוט כלל. ועל כן, תצפית על העיר, על כל חלקיה ורבדיה, חשובה בכדי להבין את המורכבות ואת ייחודה. תמיד אפשר גם לצרף לתצפית פק"ל קפה, כי אין כמו להתחיל סיור טוב בקפה ונוף הרי ירושלים ושפלת יהודה.
מה חייבים לראות?
נתחיל את היום בביקור בתל בית שמש (לצד כביש 38), תל קדום המזוהה עם היישוב המקראי בית שמש. האזור הינו חלק מההיסטוריה של עם ישראל בתקופות הקדומות השונות, נקודה משמעותית במיקומה של העיר החדשה ונגישותה למקורות מים, דרכים ראשיות, חקלאות וכיוצא בזה. למי שיגיע בתקופה הזו של החורף ובמהלך האביב, צפויה הפתעה של פריחת כלניות מרהיבה, המקשטת את האזור במרבדים אדומים מרשימים. ועל כן, הנה לכם נקודה נוספת של הפריחה האדומה, אבל קרובה יותר למרכז הארץ.
ואם בהיסטוריה ותנ"ך עסקינן, מוזמנים גם להגיע למוזיאון הטבע התנ"כי שנמצא בעיר, פתוח במהלך השבוע וביום שישי בבוקר, בתיאום מראש. במוזיאון ישנם מוצגים רבים של בעלי החיים המוזכרים במקרא ובתלמוד, מידע רב על הטבע והנופים של ארץ ישראל. הכניסה למוזיאון בתשלום.
הרחוב שחייבים ללכת בו
אם אתם רוצים להרגיש את האווירה של העיר הוותיקה, כדאי להגיע למרכז העירוני המורכב מכיכר העובד, כיכר נוימן, רחוב השבעה ורחוב הנשיא. ניתן למצוא במרכז את סניף הדואר, העירייה ממוקמת לא רחוק, הקיבוץ העירוני תמוז, בתי כנסת, מאפיית פורטונה, מסעדת מפגש האלה, פיצה מרכז של מכלוף, קופת חולים ומרכולים לקניות. מרכזים עירוניים ותיקים, מאפשרים לאנשים לרכז את כל הסידורים במקום אחד, להיפגש, לדבר ולשמור על הצביון המיוחד של המקום.
באיזו מסעדה לאכול?
אוהבים שווארמה? אז הגעתם למקום הנכון. המלצה מקומית ישר בפיתה או בלאפה: אין אחד שלא מכיר בעיר את שווארמה סקורי, שהוקמה לפני כ-20 שנה על ידי כדורגלן העבר אבי סקורי. השווארמה לקוחה מהמטבח הטורקי וגם מקור שמה מטורקית – ערבית, מהשורש להסתובב או סיבוב. אז אם אתם בביקור בעיר, או מטיילים באזור במהלך השבוע, בואו לאכול שווארמה מעולה, כולל סלטים טריים ואווירה מקומית ומסבירת פנים.
מקום לצאת אליו בערב
אם רוצים לצאת לבלות בערב באיזה פאב או מועדון, אז כדאי לנסוע לירושלים או למקומות בילוי מחוץ לעיר. אבל אם בכל זאת כבר לקחתם בייביסיטר, או שמתאים לכם לצאת קרוב לבית לארוחת ערב או קפה וקינוח מפנק , סעו לקפה רימון בקניון ביג פאשן בעיר. בית הקפה שייך למשפחת רימון הירושלמית, שהחליטה להקים סניף בעיר. אם תגיעו בשעות האור, תוכלו ליהנות מנוף מופלא להרי יהודה ואם תגיעו בערב (פתוח עד 23:00 או 24:00 תלוי בימים) תוכלו ליהנות מאווירה נעימה ומיוחדת. מי אמר קוקילדה או צ'ורוס ולא קיבל? ועוד טיפ קטן: בימי שישי בבוקר ניתן ליהנות מבופה נפלא במקום, אז תחשבו על זה כאופציה להתחיל את היום ואז להמשיך לטייל באזור השופע אופציות טיול רבות ומגוונות.
התמונה שצריך לצלם למזכרת
פארק או גן מבוא השמש, הוא פארק ייחודי שתוכנן על ידי אדריכל הנוף רם אייזנברג ונפתח בשנת 2018 בעיר. הפארק נמצא בחלק החרדי שבעיר ותוכנן בהתאמה לכך. ייחודו של הפארק שהוא כולו תכנון חדש, עם דגש ומחשבה על כל פרט ופרט, הושקעו בו כספים רבים ולקח מספר שנים עד שנפתח. חשיבותו של הפארק הינה בתכנון של האדריכל רם אייזנברג וברצון לייצר קשר בין האוכלוסייה המקומית לערכים של טבע, צמחייה ארצישראלית, כתבי חידה, היסטוריה וזמן איכות עם הילדים. המחשבה "להכניס" את הטבע אל תוך העיר ובעיקר בהתחשב מגבלות הדת, הינה מחשבה יצירתית הראויה לציון.
ועוד נקודה ששווה צילומים והרבה, היא מערת הנטיפים – שמורת טבע של רשות הטבע והגנים. אומנם לא נמצאת בעיר, אבל קרובה מאוד ולאלו המגיעים לבקר בה, ניתן גם לעשות תצפית על העיר ואזורי התעשייה שלה.
איפה לשים את הראש?
במושבים ובקיבוצים המקיפים את העיר בית שמש, ניתן למצוא שפע של צימרים בדרגות מחיר שונות. ניתן למצוא וילות עם בריכה, צימרים מבודדים, אירוח כפרי, צימרים פשוטים וצימרים מפנקים. ואם חשקה נפשכם במלון בוטיק יוקרתי מפנק, במרחק של כ-30 דקות נסיעה מבית שמש, ימומלץ להגיע למלון כרמים של רשת ישרוטל. מלון כרמים הוא מלון ספא, המקפיד על כל פרט ופרט, שווה להגיע אליו ללילה או שניים וכך ליהנות מכל הפינוקים והאפשרויות שבו. המלון מותאם לאירוח ילדים מגיל 10 ומעלה, כך שיש לקחת את זה בחשבון, אבל ביננו, בילוי זוגי הוא אידיאלי במלון הזה. שקט ונוף, יין וספר טוב ואתם מסודרים לגמרי.
הנתון הנוסף
באזור התעשייה של בית שמש, נמצאת מבשלת הבירה "באסטרס" BUSTERS. סיפורם של המייסדים והבעלים מרגש בפני עצמו - משפחה שעשתה עלייה מארצות הברית לארץ בשנת 2003 והקימה כאן מבשלה לייצור סיידר, בירה ועוד משקאות מיוחדים. בבאסטרס ניתן לעשות סיורים מתואמים מראש בימי שישי , להגיע לקנות משקאות אלכוהוליים תוצרת מקומית , וכל זאת מאנשים עם ציונות והרבה אהבת הארץ. דרך אגב, באסטרס היה שמו של כלבם האהוב.
והמלצה נוספת שלי שמתאימה ממש לעכשיו: במהלך החודש בין התאריכים 12-28/3 יתקיים באזור שפלת יהודה, פסטיבל חקלאי "ירוק ולא רחוק". בפסטיבל ניתן יהיה להנות מטיולים וסיורים בטבע, פעילויות להורים וילדים, הופעות שוות במיוחד ( בניה ברבי, עילי בוטנר וילדי החוץ, ליטל שוורץ ועוד), ירידי אוכל ומטעמים מקומיים. מוזמנים בשמחה לפרגן לחקלאי האזור.
מירב טלמור קשי- יעוץ ותכנון טיולים בהתאמה אישית ובעלת החברה "חלומות ומסעות" גם בפייסבוק ובאינסטגרם