כולנו מכירים בעובדה שבירת הנגב, והעיר הגדולה באזור היא כמובן באר שבע, שנהנת מהתואר כבר עשורים רבים. עם זאת, כבר כמה שנים שבנגב ישנה עיר קטנה שמתכננת לגנוב ממנה את התואר - נתיבות. עם השקעות ענק בנדל"ן, פיתוח מרכזים עירוניים, פארקים, מרכזים רוחניים ותרבותיים, נתיבות מסתמנת כעיר המפתחת ביותר באזור. יצאנו לבדוק מה קורה בעיר הקטנה לפני שהיא הופכת לעיר המרכזית שהיא רוצה להיות.
מה הדבר הראשון שחייבים לעשות ברגע שהגעתם לנתיבות?
העיר נתיבות נחשבת כבר עשרות שנים למרכז דתי-רוחני, בעלת מספר גבוה יחסית של רבנים ומנהיגים רוחניים שגרו ופעלו בה. המפורסם, וכנראה המוביל מביניהם, הוא הרב ישראל אבוחצירא, הידוע בכינויו הבבא סאלי – האבא המתפלל. הרב, שנולד בסוף המאה ה-19 במרוקו, התגורר בעיר נתיבות בשנים האחרונות לחייו עד שנפטר בשנת 1984, ונקבר בעיר. כיום, הפך מתחם קברו של הרב לאבן שואבת עבור מאמינים מהארץ ומהעולם, שמגיעים להתפלל ולבקש ברכה מהבבא סאלי, כאשר ביום השנה לפטירתו החל ב-ד' בשבט, מתקיימת הילולה במקום שמושכת אליה ציבור גדול וביניהם אישי ציבור ופוליטיקאים.
הקבר נמצא בתוך מבנה שהוא חלק ממתחם שלם שנבנה בסגנון מרוקאי ומתכתב עם ארץ לידתו של הבבא סאלי. תוכניות הרחבה ושיפוץ המתחם קיימות כבר מספר שנים, כשאלו צפויות להפוך את המתחם לאתר ביקור עם פן תיירותי לכל דבר.
מה הדבר שחייבים לראות ולא בטוח שידעתם שיש בנתיבות?
אחד הפרויקטים המצופים ביותר בנתיבות הוא הפארק החדש שנפתח בעיר. בעבר אתר לפסולת בניין ומפגע סביבתי מובהק, היום הפך "פארק האגם" לריאה ירוקה של העיר, כשבמרכזו אגם אקולוגי מלאכותי. בנוסף לכך, הפארק מלא מדשאות ירוקות, שבילי אופניים, מתקני כושר ואזורי פיקניק.
הפארק הוא חלק מניסיון לשמר את הטבע והחי באזור, כאשר נחל הבוהו העובר בעיר הוא המקור וההשראה ליצירת הפארק שיהפוך בתקווה לאחד מסמליה של העיר בעתיד.
באיזו מסעדה חייבים לאכול כשמגיעים לנתיבות?
בשוק העירוני הישן בנתיבות נמצא אחד מהמוסדות המוכרים והאהובים באזור – "שווארמה כחלון". מדובר במסעדה פופולרית ביותר ועמוסה במבקרים, שעומדים בתור ארוך כמעט בכל שעה שתגיעו, כדי לאכול את השווארמה המפורסמת. אז אם אתם באזור הדרום, שווה להיכנס ולטעום את השווארמה שחלק מסועדיה יישבעו שהיא הכי טובה בארץ.
המקום ששווה לצאת אליו בערב?
מיט & בר - בעלי המלאכה 203, נתיבות: מסעדת בשרים כשרה שנפתחה בשנה שעברה ומציעה לסועדים בה תפריט עשיר וטעים: סטייקים, עראיס, המבורגרים עוד. הכובע השני של המקום הוא בר שמציע מגוון רחב של אלכוהול וקוקטיילים. במקום מתנהלים גם אירועים עם תפריטים מיוחדים, מוזיקה, דיג'יי ועוד.
הרחוב שחייבים ללכת בו בנתיבות?
אחד המקומות המדוברים ביותר באזור הדרום, ובטח שבנתיבות, הוא "פריז סנטר". מדובר על מרכז קניות שבנה היזם ותושב העיר עודד שריקי, שמבקש להביא את חו"ל לנתיבות. במרכז, שבנוי בסגנון של רחוב אירופאי ומתפרס כולו על שטח של 10,000 מ"ר, ישנן חנויות, מסעדות, בתי קפה ומשרדים, אך גולת הכותרות היא ללא ספק הרפליקה המוקטנת של מגדל האייפל שניצבת במרכזו של המבנה. לפי התכנון אמור להיפתח בהמשך מרכז צמוד נוסף שבו ייבנה דגם מוקטן של שעון הביג בן הלונדוני.
התמונה שאתם חייבים לצלם למזכרת בביקור שלכם
אם לא הצטלמתם עדיין ליד האגם בפארק בשעת ערב (כדאי לכם), כנראה שהתמונה הכי מתבקשת היא כמובן עם הדגם של מגדל האייפל במרכז פריז. קשה להישאר אדישים למראה המגדל המפורסם, שנראה קצת לא במקומו, אך הוא ללא ספק שווה צילום, ובטח כשאי אפשר להגיע כרגע למגדל המקורי.
איפה שווה לשים את הראש בנתיבות?
כיום לא קיימות יותר מדי אפשרויות לינה בנתיבות, למעט חדרי אירוח או אכסניות שמותאמות לקבל אורחים בעיקר באירועי הילולת הבבא סאלי. מרבית המבקרים שמעוניינים ללון באזור, ייאלצו לחפש אלטרנטיבות ביישובים ובקיבוצים שבסביבת העיר. עם זאת, קיימות תוכניות עתידיות על הפרק לבניית מלונות בעיר, בדגש על מלונות בוטיק, כך שיש למה לצפות.
הנתון הנוסף: מה אתם לא יודעים על העיר?
אחד המבנים הייחודיים והמעניינים בנתיבות הוא "המרכז הרוחני לעולי אתיופיה". המבנה בנוי ממשולשים, כך שמהאוויר הוא נראה כמו מגן דוד. המרכז משמש גם כבית כנסת ליוצאי העדה האתיופית, ויש בו גם אולם שמשמש למגוון פעילויות וביניהן גם הצגת אמנות מסורתית, פעילויות חברתיות וחינוכיות. בחודש נובמבר, לקראת חג ה"סיגד" מתקיים במרכז פסטיבל שמאפשר למבקרים מכל הארץ להגיע וללמוד על התרבות המרתקת של יהדות יוצאי אתיופיה.