כמה בעצם את מכירים את אופקים? ידעתם שיש בה מצודה שנבנתה בסוף המאה ה-19? או שיש בה מקומות בילוי ואוכל מעולים? בשנים האחרונות העיר הדרומית עשתה קפיצה משמעותית ממעמדה כעיר ישנונית ועייפה שנמצאת בצילה של באר שבע, לכזו שהמבקרים בה יכולים להעביר יום שלם בין היסטוריה, אמנות וחיי לילה. יצאנו לבדוק מה יש לאופקים להציע כיעד תיירותי, וגילינו עיר נעימה עם אווירה קצת אחרת.
מה הדבר הראשון שחייבים לעשות ברגע שאתם מגיעים לאופקים?
פארק אופקים: פארק אופקים מהווה ריאה ירוקה וענקית בלב העיר, ובו ניתן למצוא פינות צל ומנגל, שולחנות קק"ל, מתקני משחקים לילדים, מגרשי ספורט ומזרקה פעילה, שהופכת את המדבר לאטרקציה רטובה ומרעננת. את הפארק ניתן להקיף ברכב, אולם מומלץ להביא אופניים ולרכוב עם הילדים.
בצדו המזרחי של הפארק נמצאות מצודת פטיש והמערה הסודית: מצודת פטיש נבנתה בשנת 1894 על ידי השלטון העות'מאני, והיא נמצאת על גבעה גבוהה המתצפתת על הנוף - מחצרים ועד אשקלון. בעבר שימשה המצודה כתחנת מכס וכמשטרת גבולות. מתחת למצודה מסתתרת המערה הסודית, שהייתה בעצם המחצבה ממנה נבנתה המצודה, והיא שימשה בעיקר עבור אחסון שעורה שנקצרה בשטחי החקלאות הסמוכים. ניתן גם לרדת כמה עשרות מטרים מתחת למצודה לטיול רגלי בנחל אופקים הסמוך.
מה הדבר שחייבים לראות באופקים ולא בטוח שידעתם?
"הבית ברחוב ירמיהו": ביתו של האמן המקומי והבינלאומי חיים טדגי ז"ל, הוא למעשה מוזיאון לא רשמי אשר אוצר בתוכו עולמות של אמנות בשלל סגנונות מרהיבים - יצירות אמנות ממתכת, פסיפסים, קרמיקה, אבן וזכוכית. חיים טדגי זכה בחייו לעטר את מרבית הכיכרות הפזורות בעיר בשלל יצירותיו. אלמנתו אליס ממשיכה כיום את דרכו, והתמונות של הבית מדברות בעד עצמן.
>> לתיאום סיורים: בטלפון 08-9924449 או בנייד :050-6990413
בית הכנסת אור התורה ג'ריבת ג'רבה: תעתיק מדויק של בית הכנסת העתיק 'אלגריבה' המפורסם אשר נמצא באי ג'רבה שבתוניס. הוא נבנה בשנות ה-70 מתוך זיכרון של מספר מצומצם של אנשים שביקרו באותו בית כנסת בג'רבה. ייחודו של בית הכנסת הוא בכניסה הכפולה: מהכניסה הראשית נכנסים לתוך לובי קטן, אשר מוביל לכניסה משנית, המכילה שתי דלתות שנפתחות בכיוונים נגדיים. בנוסף, ישנה בבית הכנסת צורת ישיבה היקפית מסביב לקירות, אשר נקראת בערבית ת'קינה. הספסלים בנויים בצורה שבאמצעותה ניתן לשבת גם בגב ההיכל, ולא כמו ברוב בתי הכנסת בהם יושבים המתפללים בשורות מול ההיכל. כל עבודות הריהוט (הקשתות, העמודים, הספסלים, התיבה, ארון הקודש ושתי דלתות הכניסה (שעשויות מעץ) ועיצוב התקרה העליונה במקום נעשו בידי נגר אמן אחד - זקינו רחמין ז"ל, אשר הלך לעולמו לפני כמה חודשים.
באיזו מסעדה חייבים לאכול באופקים?
מסעדת "רחלה": נוסדה בשנת 2012 על שם אימם של בעלי המקום, בן וגיא - רחל. במרוצת השנים, התפתחה המסעדה ונהפכה לגולת הכותרת של מסעדות הבשר באזור. המסעדה מעניקה מגוון רחב של אפשרויות, החל מאזור טייק-אווי המכיל מגוון רחב של בשרים, תוספות, ספיישלים יחודיים, שירות, מקצועיות ולב רחב. החלק הארי של המסעדה הינו מסעדת הישיבה, בעלת 120 מקומות וחדרי אירוח לאירועים אינטימיים בהם אפשר להנות מאווירה מיוחדת וחמימה, עם סטייל יחודי ופיננסי. הייחודיות של המקום הינה בנתחי הבשר המיוחדים, אשר נעשים עם המון אהבה וידע רב שנצבר ונאסף במהלך שנים ארוכות ומועבר לצלחת. בימי שישי, מסעדת רחלה מותחת פניה ומתקיים בה פסטיבל של שוק אוכל מוכן לשבת ובו ניתן ליהנות ממגוון רחב של מטעמים, בישולים, סלטים, לחמים ועוגות עבודת יד לכבוד השבת.
>> פרטים נוספים באתר מסעדת "רחלה"
חשקה נפשכם בקוסקוס מופלא? במסעדת התאומים ניתן להזמין בכל יום שלישי את מנת הקוסקוס האותנטית של המקום. מלבד קוסקוס מומלץ לטעום מתוך המבחר האיכותי של הבשר הטעים והטרי עם שירות מכל הלב.
>> פרטים נוספים בעמוד הפייסבוק של "מסעת התאומים"
המקום ששווה לצאת אליו בערב באופקים?
המרפסת – בר, אוכל וחברים. מתחם בילוי ופנאי אשר מציע 4 מתחמים ייחודיים המאפשרים בחירה של חוויה מתאימה: מתחם המרפסת תחת כיפת השמיים, שני מתחמי VIP המאפשרים חוויה פרטית ומתחם מסעדה מרכזי. בכל אחד מהמתחמים ניתן ליהנות מארוחה טובה או מסתם נשנוש לצד מגוון אלכוהול איכותי. כחלק מהחוויה ניתן לצפות בשידורי ספורט מובילים ע"ג מסכי ענק עם מערכת סאונד מתקדמת.
>> פרטים נוספים באתר של "המרפסת"
הרחוב שחייבים ללכת בו באופקים
רחוב דרך הטייסים בעיר הוא רחוב ספורטיבי: בסביבתו 4 פארקי ספורט, מתקני כושר ומגרשי מיני פיץ'. לאורך הדרך, מלבד שבילי הליכה, שבילי אופניים ומסלול פאמפטרק, ניתן למצוא ליד כל ספסל ברקוד אשר מחבר את הסורקים לסרטון של מאמנ/ת לשימוש בספסל ככלי לפעילות גופנית. זאת במסגרת תכנית של מחלקת הספורט בעירייה לעידוד אורח חיים בריא בקרב התושבים.
לאורך רחוב דרך הוותיקים, מצדו המערבי של נחל ותיקים, הוקמה לאחרונה טיילת חדשה, אשר עוברת בשמורת טבע ולאורכה מספר נקודות עצירה ותצפית. ניתן לטייל לאורכה ברגל, באופניים או עם קורקינט חשמלי. הטיילת מובילה ממרכז אופקים, במקביל לרחוב הרצל, עד למעבי היער, ובהמשך גם לתחנת הרכבת החדשה – וזאת באמצעות שביל טיול מטופח, מואר ויפה.
לאורכו של הנחל ישנה סביבת צומח וחי מרתקים וממצאים ארכיאולוגיים רבים - החל בבורות מים ביזנטיים וכלה ב"כביש הרעב" המנדטורי. בשלב הסופי של הפרויקט תגיע הדרך לעיר הביזנטית הנמצאת בתחילתו של נחל פטיש, כשבסוף המסלול ניתן יהיה לחזות בבתי אבן היסטוריים מתקופת הצלבנים, אשר נבנו בפאתי העיר ההיסטורית פוטיס (המוזכרת במפות מידבא).
דרך הוותיקים מסמלת את התפתחות העיר, בין ישן לחדש ובין עבר לעתיד, ומסמלת את הוקרת העיר את ותיקיה. אגב, אופקים שהוקמה בשנת 1955 קבעה את גבולה המזרחי בסמוך לנחל, שם גם נבנתה (ממערב לו) המעברה הראשונה בעיר, אשר לימים הפכה לשכונה עם בתים צמודי קרקע.
בשכונת שפירא בעיר, על ציר רחוב הישרים (מצומת שלמה המלך עד צומת הטייסים), לאורך כ-300 מ' בערך, משתרע "הבוסתן של איקו". עד 2010 היה המקום שטח בור קוצני, אולם אז החל תושב הרחוב, משה "איקו" נעים, לטפח אותו: שתל 110 עצי פרי מכל הזנים, יצק 850 קוב של משטח בטון, התקין שולחנות, ספסלים ופינות ישיבה שהכין בעצמו, ושילט את כל העצים. איקו מתחזק את הגן באופן שוטף, כולל כל הטיפולים הנדרשים לעצים, ניקיון יסודי ושמירה על שלמות המקום.
"הבוסתן של איקו" משמש לרבים, במיוחד ילדים ומבוגרים חובבי טיולים, כמקום מפגש. כמו כן, נערכים בו שידוכים של חברי הקהילה החרדית בעיר, אשר אוהבים לשבת בו. המקום מזמין אליו גם תושבי חוץ רבים שמגיעים כדי לבקר ומתפעלים ממנו. אחת לשנה, בעונת האביב, מגיעים אליו עשרות מתפללים על מנת לערוך את ברכת האילנות. ניתן לערוך הליכה לאורך הבוסתן וגם לקטוף פירות ישירות מהעץ.
התמונה שאתם חייבים לצלם למזכרת בביקור שלכם באופקים?
הגשר הבריטי בפארק סיירת שקד הוא גשר רכבת ממתכת העובר מעל נחל אופקים והיה חלק ממסילת הרכבת רפיח-ב"ש שנחנכה ב-8 במאי 1918. מסילה זו נבנתה, בהדרגה, מרפיח מזרחה, על מנת לתמוך, לוגיסטית, במאמץ של חיל המשלוח המצרי (1916) להבקיע את שערי ארץ ישראל. לאחרונה חודש הגשר וכעת ניתן לעבור עליו, להשקיף דרך רצפתו השקופה על הנחל וכמובן – לצלם ולהצטלם על רקע הנוף היפה.
הנתון הנוסף: מה אתם לא יודעים על אופקים?
מעבר לכבוד שהעניקו לעיר המדליסט השני של ישראל באולימפיאדות, אורן סמדג'ה, והזמר שמעון בוסקילה, שהינם ילידי אופקים, בעיר גם פועלת מזה 3 שנים מכינת "אופקים למדע", אשר הוקמה על ידי מכון דוידסון לחינוך מדעי ומכון ויצמן למדע, והיא המכינה הקדם צבאית המדעית הראשונה בישראל. חניכי המכינה עוברים הכשרה מסודרת במכון דוידסון ורוכשים כלים המסייעים להם לפתח תוכניות מדעיות לגילאים שונים ולשמש כמדריכים בתוכניות חינוכיות-מדעיות מבית מדרשו של מכון דוידסון. במכינה לומדים 38 תלמידים מכל הגילאים, ובתכניות הלימוד שהיא מעבירה בעיר משתתפים יותר מ-300.