איש בענף התיירות בישראל לא חזה בתחילת השנה ש-2014 תסתיים בצורה עגומה כל כך. הפער בין ההערכות שפוזרו לפני שנה לבין הנתונים על מצבם של בתי המלון בסוף השנה עצום, ושוב למדו בעלי המלונות בדרך הקשה כי בענף המושפע כל כך מהמצב הביטחוני קשה מאוד לצפות ולתכנן קדימה.

לפי נתוני התאחדות המלונות שפורסמו בשבוע שעבר, בתי המלון סבלו גם בנובמבר מירידה בתיירות הנכנסת, בדומה לחודשים האחרונים מאז מבצע צוק איתן. בנובמבר נרשמו כ–786 אלף לינות תיירים - ירידה של 19% לעומת נובמבר 2013. כתוצאה מכך, תפוסת החדרים הארצית ירדה ב–11% לעומת נובמבר אשתקד, והגיעה ל-63%.

מסיכום של אחד עשר החודשים הראשונים של השנה עולה תמונה קודרת למדי: מעלייה של 16% בלינות התיירים במחצית הראשונה של 2014 - הענף חווה ירידה של 4% במספר הלינות בסוף התקופה. בהתחשב בהערכות הפסימיות לגבי דצמבר, 2014 תסתיים ככל הנראה בירידה בשיעור גבוה יותר.

אילת (צילום: אימג'בנק / Thinkstock)
לאן נעלמו הנופשים הישראלים? אילת | צילום: אימג'בנק / Thinkstock

עוד ב-mako חופש:

הערים הכי מתוירות של 2014
לעוף על עצמכם: כי הגעתם לתצפית היפה בעולם
היעד החם הבא: אז מה עושים בקובה?

מחירי חופשה זוגית ל-3 לילות בינואר: דרום הארץ, ים המלח וצפון הארץ

גם מצבה של תיירות הפנים בנובמבר לא היה בבחינת חדשות טובות למלונאים: מספר הלינות של ישראלים ירד ב–3% לעומת השנה שעברה. לאן נעלמו הנופשים הישראלים? מנתוני הלשכה המרכזית לסטטיסטיקה (למ"ס) אפשר להסיק כי חלקם המירו את בתי המלון המקומיים בחופשות בחו"ל: מספר היציאות לחו"ל של ישראלים בנובמבר הגיע ל–288.9 אלף - לעומת 285.9 אלף בחודש המקביל ב–2013.

בתקופה שבה אפשר למצוא, ללא קושי רב, כרטיסי טיסה ליעדים אירופיים כמו ברלין ופראג ב–300 דולר ואפילו פחות, לא פלא שרבים מעדיפים לנפוש בחו"ל.

הפגיעה בתיירות הנכנסת מצד אחד, וההעדפה של ישראלים לחופשות בחו"ל מצד שני, גורמות לבתי המלון המקומיים למצוא דרכים יצירתיות כדי למלא את החדרים הריקים.

במשרד התיירות ובעיריית תל אביב־יפו ניסו לעזור לבתי המלון בעיר להתמודד עם התפוסות הנמוכות באמצעות קמפיין באירופה לפסטיבל גאווה שהתקיים בעיר החודש, ובאמצעות פנייה לישראלים שימלאו את מקומם של התיירים שלא מגיעים. בשבועיים האחרונים של דצמבר, ועד ה–3 בינואר, מציעים מגוון בתי מלון בעיר אחת מבין ההטבות הבאות: חצי פנסיון במחיר של לינה וארוחת בוקר למזמינים שני לילות ויותר; 50% הנחה תמורת לילה שני, על בסיס לינה וארוחת בוקר; חבילת הטבות בשווי כספי של 200 שקל לחדר לשוהים שני לילות, או 300 שקל לשוהים שלושה לילות; ואפשרות לצרף, ללא תשלום, ילדים בחדר הורים על בסיס לינה וארוחת בוקר.

ומה לגבי המחירים? אם תשאלו את המלונאים, הם יטענו שהמחירים בחורף השנה נמוכים יחסית לאלה של השנה שעברה. ואולם בדיקה שערכנו בשורה ארוכה של בתי מלון במקומות שונים בארץ מגלה שלמרות התפוסות הנמוכות ותקופת השפל שחווה הענף, ברבים מבתי המלון תתקשו למצוא חדר לזוג בתקופה הקרובה בפחות מ־1,000 שקל לזוג. אמנם מצאנו כמה בתי מלון שמציעים מחירים של 650–800 שקל לזוג ללילה בסוף השבוע, אך המחירים עדיין רחוקים מלהיות נמוכים.

כך למשל, עבור שלושה לילות לזוג בסוף שבוע בינואר, לאירוח על בסיס חצי פנסיון במלון הרודס פלאס באילת, תידרשו לשלם 3,600 שקל; בדן אילת תשלמו 4,300 שקל; וברויאל ביץ', שם כנראה לא מרגישים ירידה בתפוסה — 5,300 שקל. עם זאת, מצאנו באילת גם בתי מלון שמציעים מחירים אטרקטיביים יותר: קראון פלאזה, לאונרדו פלאזה וישרוטל ים סוף, הציעו חופשה בתאריכים זהים בכ–2,100 שקל לזוג.

תל אביב בתי מלון (צילום: אימג'בנק / Thinkstock)
פנייה לישראלים שימלאו את מקומם של התיירים שלא מגיעים. תל אביב | צילום: אימג'בנק / Thinkstock

מחירי חופשה זוגית ל-3 לילות בינואר 2015: אילת, תל אביב וירושלים

שבתאי שי, מנכ"ל התאחדות המלונות באילת, מסביר את המחירים הגבוהים יחסית שנוקבים כמה מבתי המלון בעיר בכך ש"המלונות היוקרתיים לא מסוגלים לרדת במחיר לרמה שמציעים המלונות בקטגוריות הנמוכות יותר. הם לא רוצים לרדת למחירי רצפה, כי אז הם ייצרו לעצמם תדמית ומעמד שיהיה להם קשה להיחלץ ממנו".

לדבריו, "הישראלים מעדיפים להגיע לבתי המלון היוקרתיים, ולכן שם גובים מחירים גבוהים יותר, שמותאמים לביקושים הגבוהים. מלונות אלה מתמלאים ראשונים. הם מצליחים לשמור על תפוסות טובות יחסית, וכך הם מצליחים לשמור על רמות המחירים שהם רגילים אליהם ושאותם הם חייבים לדרוש בשל רמת תחזוקה גבוהה".

רוני אלוני, סמנכ"ל השיווק של רשת המלונות פתאל, מסביר את רמות המחירים השונות בכך ש"המחירים נקבעים על פי היצע וביקוש. במקומות שבהם נפגענו יותר מהתיירות הנכנסת, ובפרט מהתיירות של השוק הרוסי, כמו באילת ובים המלח, תיתכן ירידת מחירים משמעותית יותר בשל הפגיעה בביקוש".

המלונות שפונים לתיירים יורידו מחיר

בהיעדר טיסות ישירות מחו"ל לאילת, למלונאי העיר אין טעם ממשי להשקיע בעידוד תיירות נכנסת לעיר באמצעות מבצעים, והם תלויים כמעט באופן מוחלט בתיירות פנים. "ככל שניכנס יותר לתוך החורף, המחירים עשויים לרדת", אומר שי. "עשרות אלפי לינות באילת היו של תיירים רוסים. אי הגעתם אמנם לא תגרום לפשיטת רגל של בתי המלון, אך גם כך תפוסות החורף נמוכות במיוחד. אם 10% נוספים יורדים בשל תיירות החורף של הרוסים שנפגעה, המלונאים יפנו לשוק הישראלי, שנגיש להם יותר - ויורידו מחירים. זה לא יגיע למחירי רצפה, אבל הם בהחלט יורידו מחירים".

עם זאת, מחירים נמוכים באזורים שנפגעו מהירידה בתיירות הנכנסת אפשר למצוא בעיקר באמצע שבוע. בסופי שבוע, אז מן הסתם נוח יותר לצאת לחופשה, המחירים עדיין גבוהים. "אנחנו מאמינים שנצליח למלא את המלונות בסופי השבוע ולהגיע לתפוסות של השנים שעברו, אז ההבדלים במחיר לא יהיו אקוטיים השנה", אומר אלוני. "זה תלוי במלון. למשל, יש לנו מלון בים המלח שאנחנו מציעים בו מחירים נמוכים יחסית לאורך כל ימות השבוע, מכיוון שהוא מבוסס יותר על השוק הרוסי ולכן נפגע יותר. לעומת זאת, במלון אחר שלנו בים המלח אין ירידת מחירים בסופי השבוע לעומת השנה שעברה, כי הוא נפגע פחות. את השוני במחיר הציבור יראה בהתאם לרמת ההיצע והביקוש של כל בית מלון".

גם בתקופת השפל - לילה ב–2,000 שקל

מהבדיקה שערכנו עולה כי גם בתקופת שפל בתיירות אפשר למצוא מלון בירושלים שגובה כ–2,000 שקל ללילה. כך, המחיר עבור סוף שבוע של שלושה לילות לזוג במלון וולדורף אסטוריה, על בסיס ארוחת בוקר, הוא כ–6,000 שקל, ובמלון ממילא - 5,000 שקל. גם בבתי מלון אחרים בסביבה התעריפים גבוהים - כ-1,500 שקל ללילה בסוף השבוע. המחיר עבור שלושה לילות במלון אלגרה מגיע ל-4,670 שקל, במלון כרמים הסמוך לירושלים - 4,500 שקל, ובמלון ענבל תשלמו 4,000 שקל.

לעומתם, בתי מלון אחרים בעיר מציעים לילה בכ-700 שקל, בהם מלון דן, מלון ארתור וקראון פלאזה. במלון מעלה החמישה של רשת אורכידאה שלושה לילות בסוף שבוע יעלו לזוג 1,400 שקל, ואילו במלון יהודה המחיר הוא 1,800 שקל.

בתל אביב, מציעים כמה מבתי המלון לינה בכ–800 שקל ללילה בסוף שבוע, בעוד שאחרים, כמו מלון דה נורמן, שרתון והילטון, ממשיכים לגבות עד 1,500 שקל ללילה לזוג בסוף שבוע.

"המחיר שהלקוח רואה באתרי הזמנות כמו בוקינג, או המחיר שהוא מקבל מהמלון עצמו, הוא המחיר הכי גבוה שיש. זה המחיר שמקבל מי שאין לו הטבה כלשהי, כמו אנשי עסקים או תיירים שמגיעים דרך סוכנים בחו"ל או מחיר לקבוצות", מודה מנכ"ל התאחדות המלונות בתל אביב, אלי זיו.

וולדורף אסטוריה (צילום: אדי גרלד / pixsmedia.com)
כ–6,000 שקל לסופ"ש. וולדורף אסטוריה | צילום: אדי גרלד / pixsmedia.com

"המחיר בבתי המלון נקבע לפי ניהול תשואה - ברגע שהם מגיעים לתפוסה מסוימת בתאריך כלשהו, המחיר עולה; ברגע שהתפוסה עולה עוד יותר - המחיר עולה שוב", מוסיף זיו. "לפעמים אני יכול להסתכל על מחיר של מלון בתל אביב ולנחש את התפוסה שלו באותו רגע רק לפי המחיר".

מעבר לתפוסת החדרים במלון, משתנה נוסף משפיע על ההחלטה של המלונאים אם להוריד את המחיר או לא. "ביום שבו חברה עסקית, שמספקת למלון אלפי לינות בשנה, תראה שהמחיר ללקוח בודד נמוך יותר מזה שהיא קיבלה — תהיה מהומה", אומר זיו. "ההחלטה לגבי הורדת המחיר מושפעת לא רק מתפוסות, אלא גם מהשאלה אם אחר כך המלון יצטרך להוריד את המחיר ללקוחות גדולים שאתם הוא כבר סגר מחיר בהסכמים קודמים. המלונות לא יכולים להתעלם מהשפעות הרוחב שיש למחיר שהם נותנים ללקוחות".

לכתבה המקורית ב-TheMarker

ישראלים שהצליחו למצוא שקט נפשי ובזול
האפליקציות שיעזרו לכם להתסתדר בחו"ל