מועצת בתי העלמין היא תאגיד סטטוטורי האחראי על ארבעת בתי הקברות בירושלים הנמצאים בהר הזיתים, הר המנוחות, בית הקברות סנהדריה ובית קברות שאינו פעיל שנקרא שיח באדר, ליד הכנסת. "המועצה אחראית על התפעול ואחזקת כל בתי הקברות של ירושלים ואחריות על כל חברות הקדישא של ירושלים", מספר הרב הלל הורוביץ, ראש מועצת בתי העלמין היהודיים בירושלים. אם האווירה המורבידית משהו מרתיעה אתכם – אל חשש. הרב הורוביץ אולי פועל בסביבת המתים, אך האירועים אותם מפיקים משרד ירושלים ומורשת ומועצת בתי העלמין בהר הזיתים, מכילים הרבה אנשים שעושים חיים.
בית הקברות בהר הזיתים הוא הקדום ביותר בירושלים, ומכיל את קבריהם של אנשי ירושלים לאורך כל הדורות. "יש בו קברים מתקופת בית ראשון, בית שני ובכל 2000 שנות גלותנו מארצנו", מוסיף הרב הורוביץ. “ירושלים הרי כמעט לא נעזבה מיהודים כאשר הם המשיכו לגור בה במעט או בהרבה".
ההר ידע מאז הקמת המדינה ימים קשים. ניתוץ מצבות והשחטת קברים היו פעולות שבשגרה, היו כאן מצבות מחוללות, אבנים שנזרקות על מבקרים ואווירה מתוחה. המשטרה ומשמר הגבול נתבקשו לתת תשובות למצב, ואני אמרתי שאני יכול לעשות זאת באמצעות יצירת תנועה של מבקרים רבים שיעלו להר הזיתים. ההיגיון מאחורי ההחלטה היה ההבנה שכאשר יהיו עליו אנשים רבים, מועבר מסר שאנחנו לא חוששים ולא מפחדים ושאי אפשר לפגוע בנו".
הפעילויות הייחודיות אותן מארגנים הרב הורוביץ ומשרד ירושלים ומורשת, מתחלקות למספר סוגים. הנה טעימה קטנה ממה שיש להר הזיתים להציע לכם, אם מתחשק לכם לסייר בירושלים באזור שמרבית הסיכויים לא הכרתם מספיק:
"חמישי בהר הזיתים"
סדרת סיורים מיוחדים וחינמיים אשר עוסקים בהיסטוריה הענפה של ההר, השוזרת בתוכה את סיפורי העם היהודי לדורותיו – על גיבוריו וקדושיו בארץ ישראל ובירושלים. בכל יום חמישי, בשעה 16:30 נפגשים בגבעת התחמושת הסמוכה להר הצופים, ויוצאים עם אוטובוסים מאורגנים לסיור של שעתיים בהר הזיתים. במקום יש חנייה נוחה ורחבה, וצריך רק להירשם מראש. הסיורים מלווים על-ידי מדריכות ומדריכים מקצועיים וכל סיור עוסק בנושא אחר מרתק. הרב הורוביץ מספר: "בשבוע שעבר העברנו סיור בנושא נשים בהר הזיתים, לפני כן סיירנו בעקבות לוחמים ואפילו יש לנו סיור שמוקדש לרבנים ספרדיים. אנשים באים מכל הארץ ונהנים". כדי להצטרף לסיורים יש להירשם מראש.
אירועי תרבות
"בנוסף לאירועי רבנים, אנו מקיימים תרבות סביב דמויות שאינן רבניות". מספר הרב הורוביץ. "למשל, כעת לקחנו את הדמות של יוסל’ה רוזנבלט, שהוא חזן הקבור בהר, ואהרון פריד, הוא החזן המוביל בישראל כיום, מגיע להופיע. בט"ו בשבע ערכנו סדר ט"ו בשבט, בחנוכה ערכנו הדלקת נרות עם משפחות שכולות הקשורות להר, והייתה הרצאה של עוזי דיין. כל פעם אנחנו מייצרים אירוע תרבותי שיכול לפנות לכלל הציבור".
סיפורי קבורים
מלבד רבנים וצדיקים, קבורים בהר רבות ורבים הנחשבים לנפילים בתרבות היהודית והישראלית. "יש לנו את ש"י עגנון הסופר הנודע זוכה פרס נובל, הקבור בהר הזיתים, המשוררת זלדה שנחשבת לאחת המשוררות הדגולות של הדורות הקודמים, הנרייטה סולד, אליעזר בן יהודה ובנו איתמר בן אב"י. גם מנחם בגין ואשתו עליזה, שיכול היה להיקבר בהר הרצל, אך הוא בחר להיקבר לצד משה ברזני ומאיר פיינשטיין, לוחמי האצ"ל שהקריבו חייהם, קבורים פה", מוסיף הרב הורוביץ. “לצידם קבורים כל הסופרים והמשוררים הגדולים של ירושלים, וניתן להגיע לסיורים עצמאיים להר". הרב הורוביץ מספר כי כיום הוא וצוותו עומלים על פרויקט שלטים אשר יספרו את סיפורים של אישי הרוח והתרבות הקבורים בהר, דבר אשר יהפוך את חווית הביקור לעשירה ומעניינת ביותר.
חיפוש קבר – יש עניין במוות
מלבד אירועים פיזיים המתקיימים בהר, אם אתם סקרנים לגלות עליו עוד, השיקו משרד ירושלים ומורשת והרשות לפיתוח ירושלים, מערכת אינטרנטית מתקדמת לחיפוש קברים, באמצעותה תוכלו לחקור, לגלות ולקרוא על גדולי העם היהודי הקבורים בהר. חיפוש חלקות הקבר מתחלות לקטגוריות הכוללות אישי ציבור, נפגעי פעולות איבה, קברי צדיקים או חללי מערכות ישראל.
"בסופו של דבר אנחנו עושים כאן שליחות כפולה", מסכם הרב הורוביץ. “אנחנו פועלים גם כדי להחזיר את הביטחון ובעיקר כדי להחזיר את הכבוד להר. הר הזיתים הוא הפניתיאון הלאומי שלנו. הרבה מההיסטוריה של ירושלים ושל העם היהודי טמונה בהר הזיתים, ואין לי ספק שמי שיגיע לכאן ירגיש בה - היסטוריה מלאת הוד קדומים".