לכבוד ט"ו בשבט עשינו כבוד לכוכבים האמיתיים של החג, העצים. זה לא רק הגיל זו גם העובדה שהם שרדו את הכול וממשיכים להחזיק מעמד. לא כל עץ שנראה עתיק הוא באמת כזה, אבל אפשר להוכיח לפי מספר הטבעות בגזע, בדיקות מעבדה וגם עדויות היסטוריות שמדובר בעצים שהיו כאן גם לפני מאות ואלפי שנים. את העצים העתיקים בחרו המומחים של קק"ל, כולם נשמרים בקפדנות ועוברים מדי פעם תהליכים שיקום וניקיון כדי שיישארו איתנו גם בשנים הבאות.

עץ אלון מצוי | הר צובה, הרי ירושלים 

גיל: מעל 2,000 שנה

מדובר בעץ כל כך קשיש עד שהיו חייבים להתקין לו "קביים" תומכים כדי שהענפים לא יתמוטטו. עץ האלון הזה ששוכן בהרי ירושלים ליד קיבוץ צובה תואר כבר לפני כ-150 שנה כאחד מהעצים הגדולים באזור כך שאפשר רק לנחש מהו גילו האמיתי. לצדו יש עץ זית קשיש לא פחות עם גזע חלול ועם מקום לשלושה אנשים לפחות.

אלון התבור קריית טבעון (צילום: יעקב שקולניק, קרן קיימת לישראל)
עץ אלון תבור | צילום: יעקב שקולניק, קרן קיימת לישראל

עץ אלון תבור | קריית טבעון, צפון הארץ

גיל:  מעל 800 שנה

מה שמסגיר את הגיל של העץ עם הגזע העצום היא העובדה שהוא חלול כמעט לגמרי. כדי לשמור עליו, אנשי הקרן הקיימת ניקו אותו מבפנים, עשו לו טיפול נגד מזיקים והתקינו בו צינור שמנקז את הגשם. העץ הוא גם חלק מפינת הנצחה לבן המקום אילן גבאי ז"ל, קצין צנחנים שנפל במלחמת לבנון השנייה.

שקמה בנתניה (צילום: פנינה לבני, קרן קיימת לישראל)
עץ פיקוס השקמה | צילום: פנינה לבני, קרן קיימת לישראל

עץ פיקוס השקמה | רחוב מינץ, נתניה

גיל: מעל 800 שנה

באמצע גן עירוני שקט ליד קניון השרון עומד עץ שקמה אדיר ממדים עם היסטוריה שמגיעה עד לחיילי נפוליאון שעברו בו במאה ה-18 וגם משה מונטיפיורי שנהנה מהצל שלו, הרבה לפני שחשבו על נתניה. העץ תועד בציור מסוף המאה ה-19 של ריצ'רד וילסון, אחד מחברי משלחת הקרן הבריטית לחקר ארץ ישראל.

עץ אלה אטלנטית כדיתא (צילום: יעקב שקולניק, קרן קיימת לישראל)
עץ אלה אטלנטית | צילום: יעקב שקולניק, קרן קיימת לישראל

עץ אלה אטלנטית | כדיתא, הגליל העליון

גיל: מעל 800 שנה

לעץ האלה השוכן ליד קבר רבי טרפון ליד כדיתא, יש שישה גזעים כמו זרועות ענקיות שעוטפות את כל מי שרוצה לחבק. כדי לבדוק את הגיל האמיתי שלו צריך לחפש תיאורים של אלו שביקרו בקבר לפני מאות שנים, כמו עדות שמופיעה בספר מסוף המאה ה-19 שמתארת אותו ועוד כמה עצים זקנים שהקיפו את הקבר.

עץ זית אירופי- בית ג'מאל (צילום: יעקב שקולניק, קרן קיימת לישראל)
עץ זית אירופי | צילום: יעקב שקולניק, קרן קיימת לישראל

עץ זית אירופי | בית ג'מאל, הרי יהודה

גיל: מעל 800 שנה

פעם הוא היה נחשב כסוד כמוס של הנזירים בבית ג'מאל אבל מאז שגילו אותו, קיבל עץ הזית העתיק שממערב למנזר את הכבוד הראוי כאחד מעצי הזית המרשימים שצומחים בישראל. גזע העץ הוא רחב מאוד, כתשעה מטרים והוא מלא בקפלים וצלקות שנותנים לו את המראה המיוחד.

ברוש מצוי באילניה (צילום: חנן ישכר, קרן קיימת לישראל)
עץ ברוש | צילום: חנן ישכר, קרן קיימת לישראל

עץ ברוש | אילניה, הגליל התחתון

גיל: מעל 600 שנה

העץ הגדול והרחב לא ממש נראה כמו ברוש ארוך אבל הוא משלב זני ברוש שיצרו עץ עצום ועתיק מאוד. הברוש שוכן ביישוב אילניה שבגליל התחתון ובגלל החשש מקריסה, הוא עבר תהליך שיקום שכלל ניקוי, טיפול בפצעים על ידי משחת גזם והוצאת רקבובית מהגזע.

שיזף מצוי בעין חצבה (צילום: שלהבת נחושתן, קרן קיימת לישראל)
עץ שיזף מצוי | צילום: שלהבת נחושתן, קרן קיימת לישראל

עץ שיזף מצוי | עין חצבה, דרומית לים המלח

גיל: מעל 450 שנה

השיזף המצוי עומד ליד מעיין שהתייבש מזמן בגלל קידוחי המים באזור בשנות השישים. יש מסורת נוצרית שמייחסת לעץ השיזף את זר הקוצים של ישו וגם בעיני הבדואים הוא נחשב לעץ קדוש. העץ הגדול והעתיק הוא חלק ממתחם ארכאולוגי בשם מצד חצבה שמזוהה עם העיר תמר המקראית, שגם מוזכרת בתנ"ך כאחת מהערים שבנה שלמה המלך.

אקליפטוס המקור בחדרה (צילום: חנן ישכר, קרן קיימת לישראל)
עץ אקליפטוס המקור | צילום: חנן ישכר, קרן קיימת לישראל

עץ אקליפטוס המקור | בית הספר "אחד העם", חדרה

גיל: מעל 150 שנה

עץ האקליפטוס העתיק שבחצר בית הספר בחדרה הובא לאזור כדי לייבש את הביצות, יחד עם עוד אלפי עצים שחלק גדול מהם שרדו. שלמה גרוניך שלמד בבית הספר הזה הכניס אותו להמנון שלו ובהחלט מדובר באחד מהאקליפטוסים המרשימים שתוכלו לפגוש.

עץ השיטה בבשור (צילום: חנן ישכר)
עץ השיטה בבשור | צילום: חנן ישכר

עץ השיטה | נחל הבשור, צפון הנגב

 גיל: 150-200 שנה

 עם יופי שמזכיר קצת את התמונות של הסוואנות באפריקה, לעץ השיטה הסלילנית העתיק יש גם אופי מדברי והוא ניצב בודד על רקע הנופים החומים והירוקים של נחל הבשור, דרומית לפארק אשכול שבנגב הצפוני. 

אקליפטוס לימוני בפתח תקווה  (צילום: חנן ישכר, קרן קיימת לישראל)
צילום: חנן ישכר, קרן קיימת לישראל

עץ אקליפטוס לימוני | רחוב שפירא, פתח תקווה

גיל: מעל 100 שנה

העלים של העץ הזה מדיפים ריח נעים של לימון אבל הוא לגמרי אקליפטוס אוסטרלי שהובא למושבה פתח תקווה כדי לייבש את הביצות. גם המיקום של העץ הוא סמלי, ליד ביתו של השומר האגדי של העיר באותה תקופה, אברהם (ג'דע) שפירא.

>>הירשמו למועדון ידידי קק"ל והצטרפו לפעילות לשיקום יערות ישראל
>> לפרטים על אירועי ט"ו בשבט של קק"ל