ים המלח, המכונה גם ים המוות והמקום הנמוך ביותר בעולם, הוא מותג מוכר וידוע בישראל ובעולם. אם אתם בדרך למטה, ריכזנו כמה המלצות שלא כדי לפספס כשאתם מגיעים. ארזתם? שמתם ווייז? קדימה יוצאים לדרך.

ים המלח (צילום: By Dafna A.meron)
צילום: By Dafna A.meron

ים המלח (צילום: תומר מרקו)
ים המלח | צילום: תומר מרקו

 

חופי רחצה מומלצים בים המלח

החוף הציבורי וחוף חמי זוהר

חופים מרכזיים של דרום ים המלח. שניהם חופים מוכרזים, פתוחים ומונגשים לכולם, כולל מתקנים לשימוש הציבור: שירותים, שמשיות, מלתחות ומתקני שתייה קרה. החנייה בתשלום, אולם במהלך אוגוסט, החנייה במתחם התיירות הסמוך תהיה בחינם בסימון כחול לבן. כמובן בדקו את כל הפרטים טרום הגעתכם, בכדי להגיע עם הציוד הנדרש.

חופי עין בוקק

רצועת החופים הסמוכה למלונות הצפוניים של מתחם התיירות בעין בוקק. גם חופים אלו מוכרזים, פתוחים ומונגשים לכולם. בחלק מהחופים תוכלו למצוא מתקנים נוספים שינעימו את זמנכם.

שמות החופים הצפוניים: ישרוטל, דניאל, לוט, קראון פלאזה, מילוס והוד. גם כאן הכניסה ללא תשלום. חנייה בתשלום, אולם באוגוסט תהיה בחינם חינם במתחם התיירות בחניות המסומנות כחול לבן.

עין בוקק בים המלח, מנגלים, צלם אסי איוס (צילום: אסי איוס)
החוף בעין בוקק | צילום: אסי איוס

החוף הנפרד

חוף עבור הציבור הדתי הנמצא בעין בוקק (באזור המלונות הצפוניים), מוכרז ומונגש, הפרדה מלאה בין גברים ונשים.

מסלולי טיול מומלצים באזור ים המלח

>> כך נראה טיול מהפנט בארץ הבולענים

שמורת הטבע עין גדי

נכון נכון, הדוגמנית המפורסמת שאין כמעט משפחה בישראל שלא מכירה. ובכל זאת נעשה לה כבוד והיא תוביל את הרשימה. השמורה שייכת לרשות הטבע והגנים ועל כן יש להירשם מראש באתר, לתאם את יום ושעת הביקור ולהסדיר תשלום. שני המסלולים המוכרים ביותר, הינם נחל דוד ונחל ערוגות. המסלולים בדרגות קושי שונות ומתאימים לכל המשפחה, תלוי כמובן באורך המסלול שבחרתם. תמיד כדאי לעצור בתחנת המידע של רט"ג ולהתייעץ עם הפקחים. אל תשכחו שחם מאוד בים המלח, קחו כובעים והרבה מאוד מים לשתייה. חשוב להקפיד על הליכה במסלולים המסומנים לטובת בטיחות ושמירה על הטבע והחי במקום. ואם תגיעו בשעות הבוקר המוקדמות, יש סיכוי גדול יותר לפגוש יעלים ושפני סלע.

ארכיון (צילום: דורון ניסים, ארכיון רשות הטבע והגנים)
שמורת עין גדי | צילום: דורון ניסים, ארכיון רשות הטבע והגנים

עין בוקק

אחד המסלולים המומלצים לטיול משפחתי ובכלל. במקום יש חנייה נוחה ומסודרת לא רחוק ממלונות עין בוקק, ישנו שילוט ברור למטיילים וההליכה ברובה בתוך מי הנחל עד ההגעה לנקודות רחצה ולבריכת עין בוקק שהיא יחסית גדולה ומרהיבה בתפאורה של המדבר. חשוב להדגיש: אנחנו לא בבניאס או בחצבאני, אלא בים המלח, כך שגובה המים וכמות המים בהתאם לאזור. יחד עם זאת, החוויה של הליכה במים באמצע המדבר וימי הקיץ החמים, היא מיוחדת ומרעננת מאוד. נקודה נוספת, למרות שכמעט כל ההליכה מוצלת חשוב לא לשכוח לשתות הרבה מים. הכניסה חינם ואין צורך להירשם.

עין בוקק (צילום: ערן ודוד גל-אור, מסלולים> להתאהב בארץ מחדש)
עין בוקק | צילום: ערן ודוד גל-אור, מסלולים> להתאהב בארץ מחדש

עינות צוקים – עין פשחה

שמורת הטבע הנמוכה בעולם שייכת לרשות הטבע והגנים ועל כן יש להירשם מראש, באתר הרשות, כולל בחירת היום, השעה והסדרת התשלום. השמורה מהווה נווה מדבר קסום וכוללת מים מתוקים, מגוון צמחיה ובעלי חיים. בימים מסויימים ובתיאום מראש, אפשר להגיע להדרכה מסודרת ב"שמורה החבויה" – שטח טבעי שסגור בדרך כלל לכניסת הקהל. מבחינתי, השמורה מהווה פיסת גן עדן ייחודית באזור המדבר.

עינות צוקים דורון ניסים (צילום: דורון ניסים)
עינות צוקים | צילום: דורון ניסים

מעיין האהבה – עין פלוטית – המעיין הנסתר

שלושה שמות למעיין אחד צנוע ומיוחד. לכל שם את הסיפור שלו והאגדה שמקושרת אליו. נכון שהמעיין מעט רחוק ונמצא בסמיכות למושבים נאות הכיכר ועין תמר, אבל עדיין ניתן לישון בים המלח ולבקר באזור. המעיין נחבא בינות לעצים, החנייה ממש בסמיכות לכביש וההליכה למעיין לוקחת דקה. המקום מוצל, ניתן לעשות בו פיקניק ולהביא פק"ל קפה. כמובן שנעים להגיע כמעט בכל מזג אוויר.

הגן הבוטני בעין גדי

המלצה למקום מיוחד ונפלא שכרגע סגור בגלל מגבלות הקורונה. יש לעקוב אחר העדכונים באתר הרשמי של הגן הבוטני בקיבוץ עין גדי.

הגן הבוטני בעין גדי (צילום: איל שפירא)
הגן הבוטני בעין גדי | צילום: איל שפירא

מסלולים אתגריים בדרגה בינונית וקשה

יש לא מעט מסלולים עוצרי נשימה ומיוחדים במדבר יהודה. הדבר החשוב ביותר הוא להיערך היטב לכל מסלול כזה, להקשיב לעדכונים בין אם מדובר על חום כבד ואיסור לטייל ובחורף כמובן על שטפונות. ישנם מסלולים הדורשים חברת סנפלינג או אנשי מקצוע מוסמכים, אל תקלו ראש – תבדקו הכל. השגיחו תמיד על הילדים, בעיקר ביתדות, בסולמות, מצוקי סלעים וההליכה בגבהים. בין המסלולים המאתגרים באזור: נחל אוג שאני באופן אישי מאוד אוהבת, נחל צאלים, צפית ותמר, משאש מורבעת ועוד).

אטרקציות פתוחות ששווה להגיע בשבילן לים המלח

שיט בים המלח

עומס בקייאקים בכפר בלום? בגושרים? אז הנה לכם, שייט גם בים המלח. חוויה ייחודית ועוצרת נשימה בלי תורים ובלי עומס, אבל חובה לתאם מראש, בעיקר בימי הקורונה ובימי הקיץ החמים. שתיים מהחברות שמוציאות סיורים כאלו הן, "נופי מלח" – יציאה ממצפה שלם. שיט בסירות וחוויה בין תופעות הטבע הייחודיות לים המלח, רחצה בבולען ועוד הפתעות. "קייאק טורס" -  עפר שמואלפלד. חוויה יוצאת דופן ומומלץ להגיע עד לים המלח בשבילה. ישנם גם טיולי זריחה ומגוון גדול של אפשרויות. תתקשרו לתאם ולהזמין מקום וכך תוכלו לראות מה מתאים עבורכם. 

נופי מלח (צילום: אורית בן זקן)
שיט בים המלח "נופי מלח" | צילום: אורית בן זקן

גלרייה מינוס 430

במבנים הנטושים של הירדנים, הוקמה גלריה ייחודית, המשתלבת בתוך נוף ים המלח ומשתמשת במבנים כקירות התצוגה. הפרויקט החל ב-2018 ואליו חברו 35 אומנים מהארץ ומחו"ל. ציורי הגרפיטי עוסקים במספר תחומים הקשורים באזור ים המלח: הצלת ים המלח, הטבע המיוחד, דו קיום ועוד. קחו את הזמן להסתובב בשקט, לצלם, להתרשם ולחשוב. מומלץ לא בשעות שיא החום. אם יש לכם חשבון אינסטגרם, זה המקום לכמה תמונות מושלמות.

גלרייה ג'וג'ו JOJO

האמן ג'וג'ו (יוסף אוחיון) עובד ויוצר במושב עין תמר (כ-20 דקות דרומית למלונות ים המלח). ניתן לבקר בגלריה ובסטודיו האמן, רק בתיאום מראש, בעיקר לאור מגבלות הקורונה. למי שאוהב אמנות, יצירתיות, אטרקציה יוצאת דופן, שווה לבדוק ביקור בגלריה.

"פרא המדבר" – טיולי ריינג'רים ו-RZR

טיולי ג'יפים וימי גיבוש ואירועים. לכל חובבי האקסטרים באשר הם, מה יכול להיות מהנה יותר מנהיגת שטח סביב ים המלח? תוכלו להתחפר קצת, להתמלא אבק ובעיקר ליהנות מהסברים ומנופי ים המלח והמדבר, הכל דרך חברה מסודרת ובפיקוח.

טיול לילי בחווארי מצדה

מומלץ לחכות לליל ירח מלא כדי להגיע. אם פספסתם את מטר המטאורים, או שהייתם ולא ראיתם, או שבא לכם שוב טיול ליל ירח, זה המקום בשבילכם. הגיעו ערוכים לטיול לילה, כולל הסבר מדויק על המסלול, נעליים גבוהות ומכנס ארוך, מי שתייה אפילו שזה לילה, פנסי ראש וטלפון נייד ליצירת קשר.

 

לשים את הראש

מלונות ים המלח

על פי הערכות, בים המלח ייפתחו כ-70 אחוזים מחדרי המלון (כ-2,800 חדרים). כדי להגיע, צריך כאמור להציג בדיקת קורונה שלילית שנעשתה עד 72 שעות לפני.

לא נוכל לסקור את כל המלונות לאורך ים המלח, אך ישנו מגוון גדול מאוד, בטווחי מחירים שונים. ישנם המלונות באזור הצפוני והמלונות הדרומיים, מלונות למשפחות ומלונות יותר שקטים. מומלץ לבדוק מבצעים ולסגור בהתאם.

אזור המלונות בים המלח (צילום: Edi Israel/Flash90, חדשות)
צילום: Edi Israel/Flash90, חדשות

>> מלונות מומלצים בים המלח

מצוקי דרגות

אולי אחד המקומות האהובים עליי ביותר, הייתי כבר הרבה מאוד פעמים במהלך טיולים משפחתיים במצוקי דרגות, באוהלים משותפים, פרטיים, בדירות קטנות ועוד. זה מסוג המקומות שאני אוהבת תמיד לחזור אליהם, קצת כמו "בית" בחופשה. לאחרונה, נפתח בכפר המטיילים, מתחם גלמפינג – "טנטי" שנראה שווה במיוחד. תבדקו מבצעים מול כפר המטיילים היות וישנה אפשרות גם לשלב עיסויים וטיפולים במתחם. השוס של המקום הוא בקתת הצוק The Cliff Cabin ואכן יש כזו רק אחת - בקתה אל מול נוף מטורף עם בריכה פרטית. שלמות.

>> צימרים מומלצים בדרום

חאן עין גדי

זה אולי הטרנד הכי חם בתקופה האחרונה. אין כמעט פיד בפייסבוק או באינסטגרם של המטיילים בים המלח, ללא תמונה של הקראוונים הצבעוניים בחאן עין גדי (באמת רעיון יצירתי). תוכלו לישון כאן באוהלים (קמפינג), או בקראוון, או בבונגלו עם נוף לים המלח. יש במקום גם בר המגיש שקשוקה, אוכל קל ושתייה כמובן. מתאים לילדים, לזוגות המחפשים חופשה רומנטית בטבע ובעצם לכל אחד.

חוף נווה מדבר

חושות וקמפינג על אחד מהחופים היפים של ים המלח. בא לכם להרגיש קצת סיני? או לפחות באיזה חוף פראי? זה המקום. תנאים בסיסיים מאוד, אבל אם הנוף והשלווה הם העיקר, אז תבדקו ואל תשכחו צילום למזכרת ותיוג.

מירב טלמור-קשי, מתכננת טיולים בארץ ובחו״ל, מומחית בתחומי תקשורת ויחסי ציבור ונותנת שירותי ייעוץ בנושאים אלו. כתבת תיירות ובעלת הבלוג "חלומות ומסעות" גם בפייסבוק ובאינסטגרם