החיים בעיר משכיחים מאיתנו פעמים רבות את החיבור לטבע הירוק, זה שיכול להעניק לנו כל כך הרבה. דווקא עכשיו, כשקורונה גרמה לכולנו להסתגר בבית ולשהות רק בקרבתו, נזכרנו עד כמה הטבע חסר לנו וכמה חשוב לשמור ולטפח אותו בכל עת. עם זאת, יש כאלה שאף לא ממעיטים בחשיבותם של המשאבים הירוקים ואלה הם אנשי הקרן הקימת לישראל שדואגים ליערות שלנו עוד מלפני קום המדינה.
קק"ל היא הגוף הירוק הגדול במדינה שתורם רבות לסביבה בישראל. עיקר עשייתה הוא בתחום הייעור, המים והקרקע, ובשנים האחרונות היא הציבה לעצמה יעד חדש שמתמקד ביערות קהילתיים. היער הקהילתי הוא המכלול הירוק של העיר וסביבתה, כאשר לעתים קרובות מדובר בחורשות, בשדרות ובגנים. ברחבי העולם מייחסים חשיבות רבה לחגורת היער המקיפה שטחים בנויים ורואים בה משאב סביבתי חיוני לאיכות החיים בקהילות הסמוכות. גם בקק"ל רואים זאת באותה צורה ומתוך האמונה הזו, קק"ל הציבה לעצמה יעד אסטרטגי להפוך את היערות הסמוכים ליישובים לחלון ראווה ירוק, והיא מקדמת את הטיפול ביערות אלה כחלק מפעילותה לשמירה על ערכים אקולוגיים-סביבתיים.
העיקרון המנחה הוא שותפות מלאה עם תושבי הקהילה והרשות המקומית בהקמתו של היער ובתחזוקתו. היער הקהילתי הוא מוקד בילוי בטבע ומקור גאווה והזדהות של התושבים עם סביבת מגוריהם, והשותפות עם הקהילה המקומית נעשית לאורך כל הדרך. יחד קובעים את חזון היער, מתכננים, מפתחים ומתחזקים ועורכים פעילויות ביער. מעורבות הקהילה נועדה לקרב את האדם לערכי היער והטבע, ליצור את תחושת השייכות של כל תושב ותושב ליער שלו ואת מחויבותו לשמירה על ערכיו.
מלווים את הקהילה לאורך כל הדרך
דוגמא טובה ליער קהילתי הוא יער ירושלים/רמות, יער ותיק מאוד בו קיימת מסורת ארוכת שנים של קבוצת מתנדבים, שאפילו התאגדה בתור ארגון שנקרא "רמות למען הקהילה" (רל"ס). במשך שנים המתנדבים היו עסוקים בשמירה על היער. "מדובר בחבורה של אנשים שעושים הכול למען היער שלהם", מספר לנו גידי בשן, רכז קהל ויער באזור ההר של קק"ל. "הם פועלים בשיתוף מלא איתנו, האנשים של קק"ל, ועסוקים כל העת בשמירה על היער. הם מנקים אותו, יוזמים הקמת שבילים ואפילו מהווים ראש חץ במאבק להצלת היערות מפני בנייה עירונית שמתוכננת באזור. פשוט עושים עבודה מדהימה. כמובן שאנחנו בקק"ל מלווים אותם לאורך כל הדרך, וכשחשבנו על הרעיון של יערות קהילתיים, רמות היו מועמדים טבעיים לפרויקט. כך הפכנו את ההתנהלות איתם למסודרת וממוסדת, מה שמאפשר לעשות יחד דברים נפלאים".
אחת הדוגמאות הטובה למעורבות הקהילה ביער רמות היא "גן התנ"ך. בחפירות ארכיאולוגיות ביער נמצאו ממצאים ארכיאולוגיים רבים מתקופת מלכי יהודה, ביניהם חרסים, גתות ובתי בד. "הממצאים הללו הניעו את אחת מתושבי המקום, ד"ר ריקי יונה, להקים במקום גן שיהווה מקום פעילות לקהל הרחב", מספר בשן ומוסיף, "קק"ל נרתמה מיד לרעיון היפה וסייעה רבות בתכנון ובפיתוח. גם הרשות המקומית התגייסה מיד והייתה שם התארגנות נפלאה, הכל לטובת הציבור הרחב". פרויקט נוסף עליו מספר לנו בשן הוא "תושב שכונה" – יוזמה שמקדמת טיפוח ושימור של היער בעזרת עבודה עם בני נוער בסיכון. "חשוב לציין שכל התושבים עובדים בהתנדבות", הוא מדגיש בפנינו.
"מנסים להגשים את כל הרצונות של הקהילה"
ביקשנו גם מהילרי הרצברגר, יו״ר ארגון הרל"ס, האישה שהתשוקה שלה להגן על הטבע לא שככה לרגע בעשרים השנה האחרונות, לספר קצת על הזווית שלה: ״תמיד היינו יער של קהילתי, כי תמיד היינו פעילים שם כמתנדבים וגייסנו כספים מהתושבים, אבל עכשיו קק״ל פעילים ומעורבים ועוזרים לנו מסיבית עם רעיונות ומשאבים לפעילות, יש אחריות הדדית ושיתוף פעולה. יש לנו אירועים ביער מדי שבוע - היכרות עם הטבע דרך הצגות תיאטרון או שעת סיפור בנושא סביבתי, כדי להנגיש את הטבע לתושבים שייראו כמה טוב זה עושה לבריאות הגוף והנפש". הרצברגר מספרת שבמיוחד לאחרונה, בגלל הקורונה, המון אנשים שמחו כל כך מעצם העבודה שיש להם את היער, כי הוא צמוד לשכונת המגורים ויציאה אליו ממש עזרה לשמור על בריאות הנפש.
"במצבי שגרה, יש לנו פעילויות של נטיעת עצים, סיורים להכרת הסביבה, אירוע של בירה ושירה בציבור, ערבי ג׳אז, פעילות של ארכיאולוגיה מתקופה בית ראשון שבה אנחנו גם מראים איך הכינו פעם יין, פעילות של ליקוט צמחי מאכל ותבלין, ממש מעבדה חיה בה אנחנו מראים לילדים איך התבלינים נראים כשהם בטבע ואנחנו גם מכינים לימונדה בשטח - זה חווייתי וגם חינוכי, יש סיור לילה בו לומדי על עטלפים ואיך לזהות בעלי חיים בלילה לפי העיניים שלהם, מלמדים על הסוואה, איך בעלי חיים מסווים את עצמם בעונות השונות ואיך להבחין בין זנים ובין זכר לנקבה, אירועים בלילות של ירח מלא ועוד. ישנו מגוון גדול מאוד של פעילויות לכל הגילאים - משפחות, מבוגרים וגם דור הביניים, שזה דור העתיד שאנחנו רוצים שיכיר את החשיבות של שמירה על הטבע ושיבין שבלי הטבע הירוק אין איכות חיים".
לסיום, בשן משתף אותנו שבימים אלה ממש קק"ל מתכננת יחד עם תושבי השכונה פרויקט חדש - שיקום של כל מערך קליטת הקהל ביער. הכוונה לחניונים ולשבילים, תוך מתן תשומת לב לנושא הנגישות. "אנחנו משתפים פעולה עם הקהילה שלוקחת חלק בתכנון. אנחנו יושבים יחד כדי לשמוע על הרצונות שלהם ומנסים להגשים את כולם".