חבל ארץ הערבה הדרומית טומן בחובו מסלולי הליכה רבים בשמורות טבע ובשטחים פתוחים. נופי הרי אילת, הערבה, בקעת תמנע ומפרץ אילת, וגם צמחייה מדברית ותרבות עתיקה ומגוונת – כל אלה ממתינים לכם בציפייה לאורך "שביל ישראל" הדרומי.

המסלול מחולק לשישה ימי הליכה, והוא בנוי ממקטעי הליכה יומיים, המאפשרים לסיים כל יום טיול בחניון לילה או לקפוץ אל בתי הארחה וחאנים הסמוכים לשביל. אחרי שביקרנו בקטע המסלול הראשון, זה מה שמחכה לכם בקטעים השני והשלישי. 

מקטע מס 2: משחרות לבאר מלחן 

אורך המסלול: 16.5 ק"מ

השביל עוקף את היישוב שחרות המשתלב עם נופי המדבר, וחוצה דרך עפר המגיעה אל בתי היישוב הקיצוניים. לאחר כחצי שעה של הליכה מגיעים אל שפת המצוק, המשקיף אל נופי הערבה והרי אדום המרהיבים. ממשיכים לאורכו של הצוק למרגלותיוהם של נחלים עמוקים וגבעות של סלעי קירטון, חוואר וגיר. כשני קילומטרים מעזיבת היישוב ייפגש "שביל ישראל" עם סימון שבילים שחור בנחל זוגן. 3 ק"מ נוספים יובילו אותנו אל נקודת מקבץ בולבוסים מרשים ונקודת תצפית יפה אל עבר הערבה, שטחי החקלאות הרבים ומלחת יטבתה.

שביל ישראל (צילום: רום כרמי)
סימון שביל ישראל בערבה | צילום: רום כרמי

השביל ממשיך בדרכו דרומה בעליות וירידות קלות, חולף לצד שרידי אתר עתיקות ומגיע לנקודת בולבוסים נוספת. לאחר חציית נחל הגדרה, מתחבר "שביל ישראל" עם סימון שבילים ירוק. ממשיכים בכיוון דרום – מערב עד לנחל מלחן. חוצים את נחל שרביט, עד לסימון השבילים הכחול של נחל מלחן. במפגש סימוני השבילים של "שביל ישראל" והשביל הירוק בנחל מלחן עם השביל הכחול, פונים מערבה כ-500 מטרים עד לנקודת הלינה בחניון "באר מלחן". הבאר ששימשה את נוודי המדבר לאורך ההיסטוריה המאוחרת להשקיית עדריהם, הייתה בשימוש עד שנות ה 80. עם התמעטות אוכלוסיית הבדואים במרחב, היא סיימה את תפקידה. חשוב לדעת: במקום אין מים או קליטה סלולרית.

מקטע מס 3: מבאר מלחן לאגם נחושתן בפארק תמנע

אורך המסלול: 18 ק"מ

מחניון הלילה נשוב אל "שביל ישראל", אל נקודת המפגש עם השבילים המסומנים בכחול וירוק. השביל ממשיך דרומה בנחל מתק ומתלכד עם סימון שבילים אדום, עד לפארק תמנע. שימו לב למאובנים הנמצאים לאורך השביל – אותם סלעים בצורת שלד בעל חיים קדום, ביניהם קיפודי ים ואמוניטים. זה המקום להזכיר כי המאובנים הם ערך טבע מוגן ואין לאוספם מהטבע. הליכה קצרה מנקודת המאובנים מובילה אל בקעת תמנע למרגלות המצוקים. המסלול ממשיך לאורך נופי מדבר מרהיבים של עמודי אבן חול ופסגות של הרי גרניט.

פארק תמנע (צילום: Miroslav Orincak, shutterstock)
אחד הפארקים היפים בארץ. פארק תמנע | צילום: Miroslav Orincak, shutterstock
 

עם סיום ההליכה בראש צוקי תמנע, מתחילים בירידה הגדולה, דרכה ניתן להבחין בגבעות בולטות בצבעים אדומים יפהפיים. השביל ממשיך בין הר מנגן מצפון, לבין הר מכרות מדרום מערב לשביל אל עבר עמק סססגון, שבו דיונות החול המרשימות. ממשיכים דרומה לכיוון עצי הדקל המסמנים את שער הכניסה לפארק תמנע. הפארק הוא שמורת טבע גיאולוגית וארכיאולוגית הכוללת מגוון אתרי ביקור ומסלולי הליכה ורכיבה באופנים. בשער הכניסה מרכז מבקרים, שירותים ונקודת מילוי מים. זה המקום לקבל הסברים על הפארק בתחנת המידע, להצטייד במפת שבילים מקומית, למלא מים ולהמשיך אל פסגת הר תמנע.  אגב, זה בדיוק המקום לעשות הזמנה לחניון הלילה של תמנע או לתאם נקודת מפגש ואיסוף עם אנשי בית הארחה אליפז (אם בחרתם ללון שם). הכניסה לפארק בתשלום.

ממרכז המבקרים של תמנע, ממשיכים אל פסגת הר תמנע שם ניתן להבחין בתופעות גיאולוגיות מרתקות, שנוצרו עקב השיטפונות הרבים בערוץ זה שהביאו להתמוטטותן של גדות הנחל ולהרחבת הוואדי. העלייה לפסגה, אמנם קשה, אך מתגמלת מאוד - מבמת הר תמנע משקיף נוף מרשים: ממזרח תוכלו לראות את דרום הערבה והרי אדום שבירדן, ובמערב בקעת תמנע התחומה בצוקי תמנע. פסגתו של ההר רחבה ומישורית ואינה דומה כלל לשבילים המטפסים אליה. שביל ההליכה מפסגת הר תמנע, ממשיך בחלקו הדרומי מערבי של במת ההר. שימו לב – הירידה בחריץ השביל תלולה מאוד. לאחר כקילומטר שביל ישראל פוגש את מערך השבילים המקומי של תמנע. פניה שמאלה, מערבה תוביל אל עבר עמודי שלמה ומקדש האלה ח'תחור. הליכה של 1.5 ק"מ בשביל ישראל תוביל אל עבר אגם נחושתן שבלב פארק תמנע לנקודת הלינה  - חניון הלילה בפארק תמנע. במקום שירותים, מקלחות, מים, תאורה, נקודות חשמל ומסעדה. כמו כן, קיימת אפשרות להשכרת אוהלי לינה מפוארים או חדרי אירוח מפנקים.