בית המייסדים, שדרות

בית המייסדים בשדרות (צילום: אורלי גנוסר)
בית המייסדים בשדרות | צילום: אורלי גנוסר

אחרי מתקפת הטרור שחוותה העיר שדרות היא זוכה לצונאמי של מבקרים  וסקרנים שבאים לראות, לשמוע, לתמוך ולטייל, בין השאר במרכז במבקרים המקומי. המרכז, שהושק טרום המלחמה, מנגיש בדרך מעניינת את ההיסטוריה והמורשת של העיר ומספר את סיפורי החלוצים העירוניים שהתגוררו במעברה, עברו לבתי שיכון והפכו את האתגרים להזדמנות וליצירה. אליהם נוסף גם פרק המתקפה, המלחמה, הקרב על תחנת המשטרה, וסיפורי הגבורה, החוסן וההנצחה.

הסיור המודרך במרכז עובר בין חללי תצוגה שכל אחד מהם מוקדש לנושא אחר המציג חפצים, מסמכים, תמונות, סרטונים, מסכי מגע והרבה מוזיקה כיאה לעיר שהביאה לעולם את להקות טיפקס, שפתיים וכנסיית השכל. לצד אלה גם הכדורסלן שמעון אמסלם, מלכת היופי מירי בוהדנה וזוכת כוכב נולד חגית יאסו. שיאו של הסיור בהפקת סרטון בהשתתפות המבקרים שמוזמנים להתחפש לחלוצים, לבנאים, מוזיקאים, ספורטאים ומפגינים, להשתתף בסצנות שונות מהן יוצרים סרט משעשע למזכרת.

מתי? ראשון-שישי, בתאום מראש

מחיר: בתשלום

לפרטים: באתר 


סטודיו לצורפות, ניר עקיבא

יפתח קניגספלד הוא צורף ומעצב תכשיטים אותם הוא יוצר בעבודת יד מסורתית. ברזומה שלו לימודי צורפות בקטמנדו ובנפאל, וגמולוגיה בבורסה בברג', המשמשים לו השראה לתכשיטים שהוא מעצב מזהב, כסף, יהלומים ואבני חן. בסטודיו תוכלו לראות את עבודותיו, ולרכוש, וכן להצטרף לסדנה במהלכה תתנסו בעבודת הצורפות ותצאו עם תכשיט מעשה ידכם להתפאר. ואם אתם עומדים להינשא תוכלו לעצב כאן בעצמכם את טבעות הנישואין שלכם.

למי? לזוגות, חברות ומשפחות

מתי? בתאום מראש

מחיר: 350 שקלים לסדנה  

לפרטים: באתר 


ילדים, מוזיקה ומשאלות, שדרות

פארק המוזיקה, שדרות (צילום: תיירות שדרות)
פארק המוזיקה, שדרות | צילום: תיירות שדרות

בשדרות יש לא מעט פארקים וגני משחקים מומלצים, שבכולם יש מיגוניות. כך למשל בגן המשאלות שם מתקני המשחק, שהם שני זחלים ארוכים וצבעונים ושני בתי דרדסים לבנים, הם למעשה מיגוניות משעשעות.

לאחר טיול ברחבי העיר בעקבות האירועים והסיפורים של התקופה האחרונה, ובכלל בכל זמן, הפארקים העירוניים הם מקום מושלם לנשום אוויר ולהתמלא באנרגיות חדשות ואופטימיות. אז יש את פארק הילדים עם נדנדות, מגלשות וגשרי חבלים, אבל נדמה שה-אטרקציה היא פארק המוזיקה, שנחשב לגדול בנגב המערבי. הפארק משתרע על 40 דונם ובמרכזו אגם מלאכותי עם גשרון מעל המים שמתחבר לאי בלב האגם. מסביב לו הוסיפו טריבונות לאתנחתא מול הנוף וכנקודת תצפית להורים בזמן שהילדים משתעשעים, וכן מדשאות, ספסלים, שבילי הליכה ואופניים, ושפע של מתקני שעשועים מוצלים, וכן מתחם עם מתקני נינג'ה לכל הגילאים.

לפרטים: באתר


המאהל של מיכה, נתיב העשרה

טרום השבת השחורה הזמר מיכה ביטון היה מארח במאהל שהקים בחצר ביתו. האירוח האינטימי כלל קבלת פנים, כיבוד מרוקאי ומופע "בין שדרות לירושלים" בו היה שר ומספר על הוריו שעלו ממרוקו, על ילדותו בשדרות, ועל משפחת אומנה בירושלים של הסופרת גלילה רון פדר, שכתבה בהשראתו את הספרים "אל עצמי". מירושלים עבר לנצר סירני וגבעת ברנר עד שהקים משפחה ובנה את ביתם בנתיב העשרה, אותו נאלץ לעזוב במלחמה ואליו חזר לאחרונה. במסגרת האירוח מיכה נהג לספר על המעברים, המהמורות והקשיים שעבר, על החוויה כאומן יוצר, על החיים בגבול, ועל וההתמודדות עם המציאות הביטחונית, האופטימיות והכמיהה לשלום.

עם החזרה למושב הוא פותח שוב את המאהל ומוסיף פרק חדש, עצוב וכואב בעקבות המתקפה – על החברים שנהרגו, על השעות בממ"ד, הינצלות, הפינוי, החזרה, ומה עבר עליהם, על הקהילה ועל המושב בתקופה האחרונה.

למי? לבני נוער, למשפחות, לזוגות ולימי גיבוש

מחיר: 100 שקלים למבוגר, 50 שקלים לילד מגיל 5

לפרטים: בפייסבוק


פארק אשכול, גן לאומי עין הבשור

גן לאומי עין הבשור (צילום: אריאלה אפללו)
גן לאומי עין הבשור | צילום: אריאלה אפללו

אחרי חצי שנה שהיה סגור למבקרים, והפך לשטח כינוס צבאי של אלפי חיילים ומילואימניקים לפני ואחרי הכניסה לעזה, הפארק הירוק פתח מחדש את שעריו בראשית אפריל. במרכז הגן היפה, שהוא הסחנה של הדרומיים, זורם ערוץ נחל הבשור שמזמין לשכשך, לשחות ולדוג בו. על  גדות הנחל מעיינות נובעים, פלגי מים מתפתלים בין העצים והמדשאות, בריכות שכשוך, כולל שתיים הממוקמות מתחת לפרגולות מוצלות ומונגשות לעגלות.

עוד בשטח: מתקני שעשועים, שולחנות פיקניק, שירותים, מקלחות, מסלולי טיול ברגל ובאופניים, וחניון ללינת קמפינג בשק"שים, באוהלים או במגורונים צמודי מטבחון ומקלחות – שכדאי לבדוק לפני הגעתכם שהם אכן פתוחים.

מחיר:  9-22 שקלים

לפרטים: באתר


ויולטה, מושב שוקדה

סטודיו ויולטה, מושב שוקדה (צילום: אריאלה אפללו)
סטודיו ויולטה, מושב שוקדה | צילום: אריאלה אפללו

מיטל פלק הייתה קונדיטורית ובעלת קייטרינג ובמקביל השתתפה בחוג קרמיקה והתאהבה. היא סגרה את הקייטרינג, פתחה סטודיו בצמוד לביתה וקראה לו ויולטה, על שם סבתה. הסטודיו משקיף לנוף מהפנט של שדה חיטה ויער שוקדה המהווים לה השראה, וכדי לממן את קניית התנור לשרפת הקרמיקה פתחה חוג לילדים ומשם הכל היסטוריה. "האזעקות תפסו אותנו ביומולדת של שחר בננו. ישבנו שעות בממ"ד, שמענו את ההפצצות ובראשון בצהריים עזבנו בטיסה ועברנו לגור במלון נווה אילן. כשחזרנו ההתרגשות הייתה גדולה, התגעגעתי למושב, לנופים ולסטודיו והם עשו לי חשק ליצור אבל לא כמו בשגרה הקודמת אלא עם אמירה והתייחסות למצב, כמו מיזם הכלניות והכלים שאני מציירת עליהם את מפת הארץ".

מה עושים? סדנאות במהלכן בוחרים כלי קרמיקה ולומדים לצייר ולצבוע עליהם, ו"לא צריך להיות פיקאסו כדי לצאת עם כלי מרשים", אומרת מיטל. לאחר הצביעה הכלי יכנס לשריפה בתנור ובסיום היא תשלח אותו אליכם הביתה.

למי? לכולם

מתי? ראשון-שישי, בתיאום מראש

לפרטים: באתר


מתגלצ'ים ונהנים, אופקים

בדיוק לפני שנה הושק באופקים פארק מים שהוא גם הראשון באזור הנגב. הפארק הפך מיד לאטרקציה הכי רטובה, מרעננת ואטרקטיבית, הודות לחמש מגלשות מים בגובה 8 מטר, בהן מגלשת אבובים באורך 86 מטרים, ומגלשות נוספות באורך 4-58 מטר. לטובת הקטנים יותר הכשירו שתי מגלשות נוספות, מזרקות מים וכן בריכת פעוטות. פארק המגלשות החדש הצטרף לקאנטרי המקומי, הוותיק יותר, שכולל בריכת גדולה מוקפת ומדשאות וצל, וכן בריכה מקורה המיועדת למינויים בלבד.

למי? לכל המשפחה

מחיר: 100-120 שקלים

לפרטים: באתר 


אתר ראשונים, קיבוץ רוחמה

אתר ראשונים, קיבוץ רוחמה (צילום: אריאלה אפללו)
אתר ראשונים, קיבוץ רוחמה | צילום: אריאלה אפללו

בראשית הייתה חווה שהוקמה ב-1912-1917 על ידי חלוצים מרוסיה. ב-1913 הם גילו באר מים, שנחפרה לעומק 38 מטר עד לאקוויפר ושינתה את חייהם, סייעה להם להיאחז בקרקע ולפתח סביבה את החקלאות המקומית. ואז הגיעו הטורקים, גרשו אותם והרסו את החווה. ללא ייאוש הם חזרו והתנחלו שוב עד שהגיעו הפרעות והם קבלו פקודה לעזוב. היו גם פעם שלישית ורביעית, שהייתה האחרונה, ומאז הם פה, ממוקמים מול נוף הבתרונות הכי יפים בארץ. את סיפור המקום והתלאות תוכלו לשמוע מרותי גולץ ושאול גפן, חברי המשק, שמובילים סיור באתר ההיסטורי בליווי סרטון וכניסה לתא וידוי, שהוא למעשה תא חקירות קטנטן ומלחיץ. בחוץ הם מפעילים את הבאר הישנה ומציגים את כלי החקלאות הישנים ואת כנף המטוס הסורי שנפל בשטח הקיבוץ.

ראוי לציין שהמקום מטופח ומתוחזק להפליא ומסביבו הכשירו חורשת עם שולחנות פיקניק ושירותים, ואפשר לעשות גם מנגל בצמוד לגדר או להמשיך לטיול בין הבתרונות, הואדי ויער רוחמה הסמוכים.

למי? לכולם, כשהסיור מותאם לגיל המבקרים

מתי? כל השבוע, בתאום מראש

מחיר: 10-20 שקלים לסיור, הכניסה לחורשה ללא תשלום

לפרטים: באתר


לה מדווש, קיבוץ בארי

בבארי, כאמור, אין סיורי סולידריות אבל אם אתם כבר שם, ורוצים לתמוך בחברי הקיבוץ ובכלכלה המקומית, תגיעו ללה מדווש – מרכז האופניים של ארז מנור, שכרגע לא מארגן טיולי רכיבה ולא משכיר אופניים, אבל כן נותן שירות ועזרה לרוכבים באזור, ומוכר את הגבינות הנהדרות של מחלבת בארי, שדרור אור, הגבן שלה, עדיין חטוף בעזה.

מתי? שני, רביעי-שישי

לפרטים: באתר

בנוסף, אפשר להיכנס לגלריה עיונה של יונת אור, שנרצחה ב-7.10, ילדיה עלמה ונועם נחטפו והוחזרו, ודרור אביהם, טרם שב. ילדיה פתחו לפני שבועיים את מפעל החיים של אמם במטרה לשמר את המורשת והחזון שלה, ומי שמעוניין יכול לראות ולרכוש באתר, או להגיע לגלריה בתיאום. 

לפרטים: באתר


הברזליה, קיבוץ רוחמה

הברזליה, קיבוץ רוחמה (צילום: אריאלה אפללו)
הברזליה, קיבוץ רוחמה | צילום: אריאלה אפללו

בעבר היה כאן  מפעל המברשת שייצר כמעט את כל המברשות והמטאטאים של המדינה. בהמשך תפקד כבית הקולנוע הקיבוצי עד שהפך לנפחייה של אומן הברזל אמנון גולץ.  אחר כך הגיע אמנון גרינשפן שמספר: "כשהייתי באוסטרליה הגעתי למוזיאון ההיסטורי וראיתי נפח עובד בחול, והתאהבתי. כשחזרתי חיפשתי איפה אפשר ללמוד ומצאתי את אמנון". אמנון הוא פיזיקאי והייטקיסט ועד לפני חצי שנה עסק בנפחות כתחביב עד שהחליט להתמקד, התפטר מהעבודה ושכר את הנפחייה מהמורה שלו. היום הוא מציג בה את עבודותיו המרשימות ובמקביל פתח גם בית ספר לנפחות.

למבקרים בברזלייה הוא מספר על עולם הנפחות ועל ההיסטוריה, התפתחות ומלאכות קדומות, ומאפשר הצצה לאמנות חישול הברזל המלובן באמצעות אש ופחמים. הביקור כולל הדגמת הניפוח והתנסות של המבקרים.  ובנוסף אפשר להצטרף לקורס או לסדנה של 4 שעות במהלכה יוצרים פמוט, מתלה או סכינים וגרזנים, בהשראת הסדרה "חיים על החרב".

מתי? כל השבוע, בתאום  מראש

למי? לכולם. הסדנאות מגיל 14

לפרטים: באתר


כלי בראשית, מושב תאשור

כלי בראשית הוא סטודיו לאומנות הממוקם בחצר בין עצים, שעורך סדנאות יצירה מודרכות במגוון חומרים בהם בוץ, חימר ואבני פסיפס צבעוניות. בסטודיו תוכלו לפסל צבים, כבשים, ציפורים בקן, תינוק בעריסה, וכן ליצור כלים אישיים באובניים.

למי? לכל המשפחה

לפרטים: באתר 


סטודיו חמרא, מושב ניר עקיבא

סטודיו חמרא, מושב ניר עקיבא (צילום: אריאלה אפללו)
סטודיו חמרא, מושב ניר עקיבא | צילום: אריאלה אפללו

יעל חיון קניגספלד היא קרמיקאית שנדלקה על האומנות בהיותה ביפן, שם לקחה את הקורס הראשון שלה ויצאה למסע קדרות שנמשך עד היום, כולל תחנת ביניים בנווה צדק. יעל מתמחה בעיצוב כיורים, אריחים, משרביות וגופי תאורה מחימר עבור מעצבים ואדריכלים, ומציגה ומוכרת אותם בגלריה הצמודה לסטודיו. בנוסף היא עורכת קורסים וסדנאות קרמיקה וקדרות בהם תוכלו להתנסות בעבודה על אובניים, ליצור שלטים, כלים שימושיים וגופי תאורה, או לצבוע כלים שתבחרו, שיישארו לשרפה וגלזורה שלאחריהן היא תשלח אותם אליכם הביתה. הבונוס של הסטודיו הוא החצר הנהדרת המשקיפה לנוף ולשדה סברס, וההשראה של הבריכה הענקית שחפרה באדמה עבור משפחתה. במושב אז יש גם טיולי סוסים בחוות רות, פיצה של הפונדק, יינות ביקב גלא ושוק איכרים בשישי.

למי? לזוגות, למשפחות, לבנות מצווה ולקבוצת חברות.

מתי? ראשון-שישי,  9:00-18:00 בתיאום מראש.

מחיר: 300 שקלים לסדנה

לפרטים: באתר


נדודים – מסעות בטבע

סדנת מיומנויות קדומות מציעה חיבור עם הטבע באמצעות חוויות מעשיות ומעוררות השראה. במהלך הסדנה מתנסים בהדלקת אש ללא גפרורים, ליקוט צמחי בר, קדרות קדומה, גילוף כפיות וגששות. על הדרך מפתחים את היכולת להקשיב לסביבה ולתקשר בין המשתתפים, בדומה ללקטים וציידים. מיומנויות השטח האלה מאפשרות גם ללמוד על העולם שסביבנו, על הצמחים, על החיות, על היסודות הטבעיים ועל היכולת ללכת בטבע תוך הנאה מיסודות החיים המשרים תחושת ביטחון ומסוגלות. בנוסף נערך גם סדנת הורה וילד (בגיל 8-14) תוך חיזוק החיבור ביניהם.

כמה זמן? אורך הסדנא 3 שעות. 

למי? ליחידים, זוגות ומשפחות

מחיר: 150 שקל לסדנה, 300 להורה וילד

פרטים: באתר


רון ארט, מושב מעגלים

רון ארט, מושב מעגלים (צילום: אריאלה אפללו)
רון ארט, מושב מעגלים | צילום: אריאלה אפללו

רונן חורב הוא אומן רב-תחומי שהגיע לאומנות לאחר שהפריע בשיעור והמורה זרקה אותו  מהכיתה. בדרך הביתה מצא סכין, מיני פסולת ויצר שתי מזוזות. הדוד התפעל, לקח את המזוזות, מכר ונתן לו את הכסף. רונן התלהב וייצר עוד מזוזות בשילוב עץ וחלוקי נחל, שזכו להצלחה. היום הוא עובד ומארח בסטודיו שלו ולצד המזוזות הוא מציג חנוכיות, פמוטים וקופסאות לאתרוג. בעבודות הוא משלב גזעי עץ, זכוכיות ומתכות, וברוח הזמן גם נפלים של פצמ"רים וחלקים מיירוט טילי כיפת ברזל, המוצגים בחצר. כך למשל עיצב מזוזה מרגשת שיצר מרסיסי טיל גראד בשילוב זכוכית, עליה הוא אומר בחיוך – "מנשק לנשיקה, מזוזה פיצוץ". רון מתמחה גם בניפוח זכוכית ואפשר ולהצטרף אליו לסיור תוך שהוא מספר על החיבור לאומנות ועל  מקורות החומרים, ומדגים את ניפוח הזכוכית בעזרת אש.

מתי? ראשון-שישי, ובתיאום מראש

מחיר: 30 שקל

לפרטים: באתר


חוויית אירוח קיבוצית, קיבוץ גבולות

סיור מודרך בעקבות סיפורו של הקיבוץ מימי הקמתו, המעבר ממצפה גבולות לקיבוץ החדש, מימי בתי הילדים ועד הלינה המשפחתית, מהקיבוץ השיתופי דרך הקיבוץ המופרט  ועד היום. הסיור מוצג בין השאר באמצעות עבודות פסיפס שיצרה הקהילה, המספרות את סיפור המקום.

מתי? כל השבוע, בתיאום מראש

מחיר: בתשלום

לפרטים: באתר 


הבית ברחוב ירמיהו, אופקים

הבית ברחוב ירמיהו, אופקים (צילום: רעות שמעוני)
הבית ברחוב ירמיהו, אופקים | צילום: רעות שמעוני

חיים טדגי היה אומן רב-תחומי שייצר ופיסל באבן, מתכת, זכוכית, נייר וחימר, בהם שילב גם עבודות פסיפס. חלק גדול מעבודותיו מוצגות ברחובות ובכיכרות העיר אופקים, וכן במרכז לאומנות שהוא היה בין מייסדיו. לאחר מותו החליטה אליס, רעייתו, להפוך את ביתם למוזיאון פרטי ולפתוח אותו למבקרים. סיור בין חדרי הבית, כמו גם בחצר, חושף עשרות מיצירותיו המעניינות, בהן של חיות, בובות, דמויות, כלים וחפצים בהשראה מרוקאית.

מתי? בתאום מראש עם אליס טדגי

מחיר: ללא תשלום

לפרטים: 052-3386789.


משק ברק, מושב עין הבשור

סיור חקלאי בחממות הגרניום, הרצאה על העולם המופלא של הצמחים וסדנאות יצירה בדיו אלכוהולי.

מתי? ראשון-חמישי

למי? מגיל 7 ומעלה 

לפרטים: באתר 


בין הדבורה לפרה, קיבוץ יד מרדכי

בית הדבש והדבורה, קיבוץ יד מרדכי (צילום: תיירות יד מרדכי)
בית הדבש והדבורה, קיבוץ יד מרדכי | צילום: תיירות יד מרדכי

יד מרדכי הצליח לשמר ולשחזר את חיי הקיבוץ של פעם, אותו כינס לבית האוסף בו חוזרים בזמן וחווים את ראשית הקיבוץ טרום הקמת המדינה. תצוגת האוסף כוללת חפצים ישנים, תמונות, זיכרונות וסיפורים משעשעים, בהתאמה גם לילדים. ועוד בענייני ילדים, ובכלל, סיור בבית הדבש והדבורה – מרכז מבקרים שעוסק בעולם הדבורים, בהדרכת דבוראי שפותח את הכוורת ומציג את המלכה ואת תהליך הפקת הדבש. מהמרכז יוצאים לסיור בטרקטור ועגלה שעובר בפרדסים, בבית האריזה וברפת, שם לומדים על חיי הפרות ותהליך הפקת החלב.

ובעניין היום שאחרי – ברצון להחזיר את החיים למסלולם חברי הקיבוץ פתחו שוב את התיירות וישמחו לארח אותנו. הרעיון – תרכשו כרטיסים מראש ותבואו מתי שתרצו, כאשר הסיורים יותאמו למצב, כמובן.

מתי? בשבת, בחגים ובחופשים, ובשאר השבוע בתיאום מראש

למי? לכולם, מגיל 3

לפרטים: באתר 


חולמים ולוחמים, קיבוץ עלומים

סיור מודרך בקיבוץ עלומים, דרך המוזיאון שמספר את סיפורו של קיבוץ בארות יצחק הישן, ואת עלייתו של עלומים לקרקע מאז הוקם ועד ה-7 באוקטובר. מסלול הסיור ברחבי המשק עובר בבתי הילדים, בחדר האוכל, בבית הכנסת המרשים, בין ענפי החקלאות המתקדמת,, תוך סיפור התמודדות של החברים עם המצב הביטחוני הרגיש, השבת השחורה והאמונה בחיים.

למתי? מגיל 8 והלאה

מחיר: בתשלום

לפרטים: באתר


מוזיאון מורשת צאן ברזל, קיבוץ צאלים

מורשת צאן ברזל (צילום: הנרי הכהן)
מורשת צאן ברזל | צילום: הנרי הכהן

המוזיאון הציוני, הייחודי, שהוכרז כאתר מורשת לאומית, מציג אוסף מרשים של עבודות מתכת היסטוריות שיצרו משפחת בעלי מלאכה מירושלים, בהם תבליטים, מדליות, סמלים וסיפורים מימי המנדט ותקופת המחתרות דרך המאבק לעצמאות, הקמת המדינה ועד ימינו. לסיפורי המורשת מאחורי התבליטים הצטרפו סיפורים ופריטים נוספים שיוצרים חיבורים מרתקים ומציגים את החיים משואה לתקומה, את 11 נקודות ההתיישבות הראשונות בנגב ועד לחלוציות, וממלחמת הקוממיות ועד מלחמת חרבות ברזל. במוזיאון נערכים סיורים מודרכים, ואם תגיעו עם הילדים הם יוכלו להשתעשע בגן המשחקים הצמוד לאליו. ובעניין האוכל, תוכלו לסעוד במסעדת מלון ארץ צאלים שבקיבוץ.

מתי? ראשון-שבת, 8:00-20:00

מחיר: 30-25 שקלים

לפרטים: באתר 


בר במדבר, מושב זרועה

בר במדבר היא חוות סוסים משפחתית שלצידה בית ספר לרכיבה. מעבר לשיעורים ולהתנסות ברכיבה בשטח המאנז' המקורה, נערכים גם טיולי רכיבה חווייתיים בטבע הכוללים גם פעילות מגבשת בשטח הפתוח, וכן פעילות מותאמת לקטנטנים בשטח החווה. 

למי? לזוגות, למשפחות, ולקבוצות. הרכיבה מגיל 7

מחיר: 150- 200 שקלים

לפרטים: באתר 


מבוך מרים, מושב ניר משה

מבוך מרים,  מושב ניר משה (צילום: מבוך מרים)
מבוך מרים, מושב ניר משה | צילום: מבוך מרים

המבוך הוא מהמקומות בהם אפשר ללכת לאיבוד בין שבילים מפותלים לבין שורות של שיחי תבלין ובושם, תוך שאתם מסתחררים משפע הריחות. כאן תוכלו להצטרף למרים ואלי שדה, שמובילים סיור חקלאי בין הערוגות ובין בוסתן שבעת המינים, המשתרעים על 4 דונם במשק המשפחתי, שילמדו אתכם לזהות צמחי תבלין, איך משתמשים בהם ומה הקשר בין הסביבה לצומח, לבעלי החיים ולאנשים. את הסיור הם מלווים בסיפורים מרתקים, בין השאר על עברם – מרים, כמורה ומפקחת לחקלאות, ואלי כמדריך טיולים, שיספרו בעצב ובהערצה גם על נכדם סמ"ר איתי סעדון, שהיה מפקד טנק בגדוד 52 ונפל במלחמה בעזה. בתום הסיור מכנים שקיות ריח מפרחים ועלים וטועמים חליטה מעשבי תבלין.

למי? לכולם, ובעיקר לילדים

מתי? חמישי-שבת, בתיאום מראש

מחיר: 25-32 שקלים, מגיל 4

לפרטים: באתר


שביל הסלט, מושב תלמי יוסף

אורי אלון הוא אגרונום שמוביל סיור חווייתי בין השדות לחממות ההייטק, ומציג חקלאות הלכה למעשה. הסיור המרתק עובר בחממות ובשדות במהלכם רואים שרשראות של עגבניות שרי צבעוניות ומנומרות ותותים תלויים שגדלים באדניות. בהמשך שולפים גזרים ותפוחי האדמה מהשדה (בהתאם לעונה), מריחים עשבי תיבול ומכינים מהם רוטב פסטו ומסיימים בהפרחת יוני דואר.

למי? לכולם, ובהתאמה לגיל המשתתפים

מתי? באמצ"ש ובתאום מראש

מחיר: בתשלום

לפרטים: באתר


מצפה גבולות

גבולות הוא ראשון המצפים בנגב שמזמין לעבור חוויה חלוצית שכולה משחק ועשייה. הפעילות החווייתית כוללת את סיפור ההתיישבות במצפה, הסברים איך אגרו את מי הגשמים ואיך הביאו מים לנגב, פתיחת הממטרות הממחישות את מי הגשמים. הסיקור כולל משחק מים, סדנת בניית לבני בוץ (אדובה) ממנו בנויים המבנים באתר, סדנת יצירה מחומרים ממוחזרים, וביקור במאפיית הלחם המקורית שימשה את החברים בימי מלחמת העצמאות.

מתי? בתיאום מראש

מחיר: 25 שקלים

לפרטים: באתר 


עינות בר, גבעות בר

View this post on Instagram

A post shared by עינות בר || Einot Bar (@einot_bar)

עם פרוץ המלחמה מתחם האירוח של עינות בר הפך משמעותי ביותר לכ-3,000 חיילים ואזרחים, שמגיעים למקום מתוך השבר והמשבר האישי בעקבות מה שחוו ועברו מאז ה-7 באוקטובר ועד היום. המקום הוא למעשה מרכז אירוח שמשלב מוזיקה, תנועה, פעילות גופנית, טיפולים במים, יציאה לטבע בשילוב חופשה ומנוחה. מדובר, לדבריהם, בתהליך עמוק המוביל לשחרור מתחים, שיפור החיוניות והאנרגיה, ויצירת מציאות חדשה הכוללת תזונה בריאה, התרחבות תודעתית, איזון והתמלאות בהשראה. בנוסף המקום פתוח לכולם לאירוח, לינה, טיפולי וואטסו ועוד.

למי? משפחות, נערים, נשים, חברות וקבוצות מ-10 עד 40 אורחים

מתי? כל יום, 9:30-22:30 . בתיאום מראש

לפרטים: באתר 


קטיף לי, תלמי יוסף

קטיף עצמי של גזר, עגבניות שרי צבעוניות ותפוז סיני בחממות. אפשר לטעום חופשי בשטח ולקט לתוך סלסלה ולקחת הביתה.

לפרטים: באתר 


קטיף תותים - משק 77, מושב תקומה

במשק הייחודי מגדלים ביו-תותים שתלויים על אדניות ומשתלשלים מטה. כאן תוכלו להיכנס לחממה, לטעום מהפרי, לקטוף ולקחת הביתה. בנוסף לקטיף תותים הם עורכים סיורים מודרכים בחממות האננס, הבננה והפטל, שלאחריהם הילדים יוכלו להשתולל על המתנפחים במקום.  

למי? לכולם

מתי? ראשון-חמישי, 10:00-16:00, שישי עד 12, בהרשמה מראש

מחיר: בתשלום, ובפסח ללא תשלום בחסות בנק הפועלים

לפרטים: באתר 


חוות שיח השדה, שובה

סיורי ליקוט בחוות צמחי המרפא של ערוגות קוסמטיקה אורגנית בשילוב סדנת דרך התבלינים – היכרות עם התבלינים בעת העתיקה, למה שמשו ומה הקשר שלהם לעזה. או סדנת ארומתרפיה – עולם השמנים הארומתים, כיצד הם מופקים ואיך הם מסייעים לריפוי.

למי? לכל המשפחה 

מתי? ראשון-שישי, בתיאום מראש

מחיר: 120 שקל לסיור וסדנה

לפרטים: באתר 


עיצובים מהלב, מושב מעגלים

סדנאות אומנות ויצירה במגוון תחומים וטכניקות בהם ציור, פסיפס, רקמה, מקרמה, וקישוט על תופי מרים.

מתי? ראשון-שיש, בתאום מראש 

למי? זוגות, לחבורות ולמשפחות עם ילדים מגיל 7

מחיר: 120- 180 שקלים לסדנה

לפרטים: באתר 


השוק העירוני, שדרות

View this post on Instagram

A post shared by Merav Blum (@meravblum)

בימי שגרה השוק המקומי בשדרות הוא מרכז החיים השוקק של העיר בו כולם מכירים את כולם, ופעמיים בשבוע הם נפגשים בין הדוכנים, כולל תושבי הקיבוצים והמושבים שמסביב. השוק הצבעוני הוא קטן ומסודר, ולפני כעשור עבר מתיחת פנים ונוספו לו גג מקורה, שירותים, חנייה ומיגוניות, וכן קיר גדול עליו צוירו בעלי הבסטות הוותיקים כמחווה וכבוד למי שייסדו אותו.

כאן תוכלו לרכוש את הפירות והירקות הכי טריים, שמגיעים הישר מהמטעים, השדות והחממות של הנגב, גבינות ויינות מהיקבים והמחלבות האזוריות, וכן קטניות, חמוצים, שמני זית, ממתקים, אוכל מוכן, כלי בית, בגדים, ומוצרי קוסמטיקה וטקסטיל, במחירים זולים יותר מהמרכז.

מתי? ראשון ושלישי, 07:00-14:00

איפה? רחוב בן יהודה


גן הפסלים, כפר מימון

גלריה וגן פסלים שמספרים את סיפורו של האומן מתי אורלוב באמצעות דמויות שפגש במהלך חייו ועבודות שיצר, חלקן עצובות וחלקן שמחות, וחלקן מפוסלות מנפלי קסאמים.

מתי? ראשון-חמישי,  9:00-17:00, שישי 9:00-14:00

מחיר: 30 שקלים

לפרטים: באתר 


הדס ואביאל זגרון, מושב תקומה

אביאל זגרון (צילום: הדס זגרון)
הסדנאות של הדס ואביאל זגרון | צילום: הדס זגרון

הדס ואביאל הם זוג אמנים שעורכים סדנאות בטון ועץ וצביעה מיוחדת באמצעות שבלונות לייזר, צבעי אקריליק, נצנצים, טושי פרמננט, פונפונים ועוד. בין השאר תוכלו ליצור תמונת חוטים דקורטיבית, קוביות השראה, מדף תלוי, פותחן בירות, תחתיות לקפה ועוד. הסדנאות מלוות במוזיקה, אווירה טובה וקפה משובח.

לפרטים: באתר 


חוות הדקלים, מרחבים

אם אתם בעניין של היכרות עם בעלי החיים החווה הוותיקה היא בדיוק המקום בשבילכם. מדובר בחווה שממוקמת בסביבה ירוקה ופורחת, שעורכת סיור בדיר הכבשים, בפינת החי, שם תפגשו עיזים, תרנגולים, ברווזים, טווסים ואפרוחים, ותוכלו להגמיע טלאים. בנוסף הם מזמינים להצטרף למשחק בסגנון חפש את המטמון ברחבי החווה.

עוד בחווה: רכיבה על סוסים מגיל 4 וטיולי סוסים מגיל 9 , ובמהלך פסח תתקיים פעילות מעשירה

מתי: ראשון-חמישי, 0:30-18:30, שישי, 9:30-14

לפרטים: באתר 


ביתן הבד, מושב יושיביה

_OBJ

ביתן הבד הוא בית בד מודרני שהוקם ב-2004 על ידי משפחת ביתן, שבהמשך גם פתחה מרכז מבקרים במקום. במהלך הסיור במקום תוכלו לראות את הפקת שמן הזית בכבישה קרה ובאמצעים מודרניים.

לפרטים: באתר 


G-Room, צומת גילת

_OBJ

חדרי בריחה שהם האסקפיזם המושלם לברוח אליהם בימים אלה, ולו לשעה קלה. כאן אפשר תוכלו להפעיל את גלגלי המוח, לאתגר את עצמכם וליצור משחק צוות מגבש עד לפתרון החידה.

למי? לאוהבי אתגרים ומשימות מגיל 8

מתי? כל השבוע, בתיאום מראש

מחיר: 80-135 שקלים