בחיים הקודמים שלנו, אי שם בספטמבר 2023 , הפלגנו אני ובן זוגי עם מנו ספנות. זו הייתה חתיכת הפלגה, היה בה הכול: נופים משגעים, נחלים בצבע טורקיז , להקה בריטית נוצצת שהופיעה בכל ערב עם רגליים שלא נגמרות, שף מצרי שמכין אפילו גפילטע פיש ומה לא?

ואז הגיע ה-7 באוקטובר, ועד שסוף סוף התאוששו חברות הספנות מהקורונה שאיימה לכלותן, הגיעה המלחמה. הטיסות עצרו וודאי שגם ההפלגות. בימים מורכבים אלו, חברות ספנות זרות לא מגיעות כלל לארץ, ובמנו ספנות מצאו דרך להחיות את הכול מחדש בסוף החודש.

קראון איריס (צילום: מנו ספנות)
צילום: מנו ספנות

קראון איריס (צילום: מנו ספנות)
צילום: מנו ספנות

"עונת הקיץ תיפתח למרות הכול ב-30 במאי, בהפלגה של 3 במחיר 1, ליעדים חדשים ומיוחדים", מבטיח מורן מנו, מנכ"ל מנו ספנות. "מ-2 לילות ועד 14 לילות לאיי יוון, איטליה, צרפת וקפריסין. אנשים מחפשים להירגע. דווקא בימים כל כך מורכבים, הפלגה יכולה להיות פתרון נוח בעלות נמוכה, הרבה יותר מטיסה. מאז שפרסמנו את לוח ההפלגות החדש שלנו, ישנה התעניינות גדולה".

ההפלגה הראשונה שלי

נחזור למסע שלי בחיים הקודמים באוניית "קראון איריס". כאמור, יצאנו אני ובן זוגי בספטמבר 2023, שנראה כמו לפני נצח, אז עוד לא הכרנו את צמד המילים חרבות הברזל, וודאי לא את מסיבת הנובה, אבל כן הכרנו את עוטף עזה מקרוב, שם אנחנו מתגוררים. זו הייתה ההפלגה הראשונה שלנו וכיאה לכזו, הכנו מלאי של כדורים נגד בחילות אך לא השתמשנו בהם. האונייה כל כך גדולה שאתה לא מרגיש שאתה בים.

באונייה 750 חדרים, 11 קומות, 6 מעליות, 5 מסעדות, 2 בריכות שחיה, 2 ג'קוזי, מגלשת מים, קולנוע, חדר כושר, מגרש כדורסל, ספא, דיוטי פרי, קזינו, ברים, טרקלינים ואולמות מפוארים. ובאופן מפתיע לא היה לנו צפוף, להיפך, היה משהו בחיכוך עם הרבה ישראלים במקום אחד שהרגיש לנו בית.

הפלגה במנו ספנות (צילום: מיכל קורן קריב)
צילום: מיכל קורן קריב

הפלגה במנו ספנות (צילום: מיכל קורן קריב)
צילום: מיכל קורן קריב

במהלך ההפלגה פגשנו מבוגרים וצעירים, משפחות ובודדים, ורק אז התחלנו אולי להבין במעט, את סצינת הקרוזים. "אכן יש סצינה כזו", סיפרה לנו אולגה, נוסעת בת 20 שהגיעה עם בן זוגה, "את נורמלית? לעמוד על סיפון האונייה זה הכי רומנטי שיש, הכי טיטאניק 2024".

הפינה הכי רומנטית - הסיפון

שום דבר לא הכין אותי לקרוז הראשון שלי. כשדמיינתי קרוז, דמיינתי ספינת אהבה, דמיינתי שחקנים ראשיים בבגד ים, קוקטיילים, המון תיירים והרבה רעש. כשהגעתי לקרוז, הופתעתי לגלות שתיירים פחות, דווקא יותר ישראלים, וקוקטיילים יש אבל לא רצוי כשאתה בלב ים. ולגבי הרעש? הצלחנו למצוא המון פינות של שקט.

כבר כשהגענו לנמל חיפה, חיכו לנו עובדים שליוו אותנו פנימה אל תוך הספינה, שם גילינו סניף דיוטי פרי קטן יחסית אך יש בו הכל, שנמצא ממש בתוך הספינה. לאחר מכן עברנו במעין שרוול ארוך והגענו אל תוך הספינה לאחר שהפקדנו מזוודות שנלקחו היישר לחדר.

קראון איריס (צילום: מנו ספנות)
צילום: מנו ספנות

קיבלנו חדר בקומה עליונה, כך שלא הרגשנו את גלי הים ובחילות למזלנו לא היו חלק מהמסע. כבר בערב הראשון , לאחר ארוחת הערב שהפתיעה אותנו לטובה, התקיים מופע שלא מבייש את ברודווי, קאברים לשירים מוכרים ושמחים ואפילו כמה שורות בעברית עשו את העבודה לגמרי. 

לצד המופע המרכזי, באולם אחר התקיימה הופעה של להקה פיליפינית אותנטית, אותה ראינו ביום שאחרי. ככה זה בספינה מסתבר, אתה בתוך אונייה ישראלית אבל מטייל בעולם כולו, ספגנו ריחות וטעמים מכל מקום בעולם, ומכל עדה אפשרית.

ביום השלישי יצאנו למסע למפלים מדהימים שארגנו לנו מתוך הספינה, ובימים הבאים המשכנו לגלות את פינות הקסם של האונייה, גם את הקזינו, בתי הקפה, ואולם הקולנוע. גם הבריכה הרועשת בבני נוער מקפצים ורוקדים לא הפריעה לנו, זוג מבוגרים, כבר בני 50, ואפילו הצטרפנו אליהם לריקוד או שניים. הפינה שהכי אהבנו והפתיעה אותנו הייתה הסיפון. כמובן שבר אלכוהול נמצא שם, וכשעמדנו על הסיפון עם קוקטייל ורוד ביד, הרגשנו על גג העולם.

הפלגה במנו ספנות (צילום: מיכל קורן קריב)
צילום: מיכל קורן קריב

הפלגה במנו ספנות (צילום: מיכל קורן קריב)
צילום: מיכל קורן קריב

 

"את כבר מבוגרת, אולי לא תביני"

הנוסעים על האונייה כאמור מגוונים מאוד, צעירים ומבוגרים, ישראלים ושאינם, משפחות שלמות ומפליגים שבאו לבד. חלקם מפליגים כבר בפעם החמישית והשישית. פגשנו תיירת צעירה מרוסיה שסיפרה לנו שהיא מכורה להפלגות: "אני אוהבת את השקט, את הפינוקים, את הרוגע של הים, לא יכולה בלי זה פעמיים בשנה, זה כמו תרופה בשבילי".

מנגד, משפחה ישראלית שהגיעה על כל ארבעה דורותיה, חגגה בר מצווה לילד הזקונים ואם המשפחה סיפרה: "ההפלגה מאפשרת לכל המשפחה להיות יחד לאורך כל החופשה. בניגוד לטיסה , אתה נמצא כל הזמן ביחד, וגם האונייה היא חלק מהבילוי. אז הרווחנו גם את הספינה וגם שופינג ועצירות בהרבה מקומות בכמה ימים".

נוסעת נוספת, המתמידה להפליג, סיפרה לי שמבחינתה היתרונות של ההפלגות ברורות: "אין הגבלה על משקל ולא על מספר המזוודות. קחו כל מה שתרצו. בחזרה לארץ תוכלו לבוא עם כל כמות הקניות והמתנות שרכשתם בהתאם לתנאי המכס בארץ. ודיוטי פרי? יש בתוך האונייה".

הפלגה במנו ספנות (צילום: מיכל קורן קריב)
צילום: מיכל קורן קריב

אני דמיינתי שאפגוש יותר אנשים מבוגרים בהפלגה כזו, ובכל זאת ראינו המון זוגות שחוגגים ירח דבש, או צעירים שפשוט באו לחגוג את החיים בין גלי הים הסוערים. יפית ויוני, זוג צעיר מחיפה שחגגו את ירח הדבש שלהם: "התחתנו והיה ברור לנו שאנחנו יוצאים להפלגה. זה לא רק למבוגרים, ממש כיף כאן בבריכה בערב, המוסיקה, הריקודים, המסעדות ובתי הקפה. והרוח בסיפון בלילה? הכי הכי שיש. ברור שהפלגה זה לצעירים. את כבר מבוגרת, אולי לא תביני".

בכל שבת יש קיגל וצ'ולנט

האוכל הוא ביג אישיו בהפלגות. אנשים מפליגים בגלל האוכל. ערב אחד, אחרי מופע של להקה בריטית, הלכנו לאכול עוד ארוחת ערב ולא האמנו שיכול להיות כזה מבחר, כל כך הרבה אוכל שהוא גם איכותי, טרי וטעים. אחרי הארוחה הצלחתי לתפוס את השף הראשי של האונייה, האני אבו מוחמד, לשיחה צפופה.

אבו מוחמד הוא מצרי, ומלווה את מנו ספנות כבר 24 שנה. רוב זמנו הוא על האוניה וכמעט לא רואה את אשתו ובתו. 66 טבחים וקונדיטורים עובדים איתו והוא מכיר את הישראלים והיהדות על בוריה. אפילו מדבר כמה משפטים בעברית.

הפלגה במנו ספנות (צילום: מיכל קורן קריב)
צילום: מיכל קורן קריב
הפלגה במנו ספנות (צילום: מיכל קורן קריב)
צילום: מיכל קורן קריב

הפלגה במנו ספנות (צילום: מיכל קורן קריב)
צילום: מיכל קורן קריב

כך למשל, בכל שבת יש קיגל וצ'ולנט, גפילטע פיש, ארוחה טורקית של שווראמה כבש, פיתות מיוחדות ועיצובים לכל דבר. הכל נעשה כאן על האונייה, מאפיית הלחם, דרך העוגות, הפיצות והקאנולי ומאכלי החג. ישנו אוכל מיוחד לטבעונים, לצמחונים, לאנשים האוכלים ללא גלוטן, הכל מהכל.

"אנחנו משתדלים להבין את הקהל הישראלי ולהכין לו את מה שהוא אוהב, מגוון מאוד", אמר אבו מוחמד. "אני אוהב שיש הרבה סוגים של מאכלים שמדברים לכל עדה ולכל אחד, למדתי לאחרונה להכין אפילו חריימה. אנחנו מכינים הכל לבד, את החלות, לחמניות לפסח".

צוות העובדים על האונייה מגיעים מכל העולם: פיליפינים, הודים, אנגלים, אוקראינים, ספרדים, יוונים, מרכז אמריקה ומעט ישראלים, למרות שזו נחשבת לעבודה מועדפת. כ-650 עובדים על כ-2,000 נוסעים.

הפלגה במנו ספנות (צילום: מיכל קורן קריב)
צילום: מיכל קורן קריב

אחרי 5 ימים של הפלגה, התחלנו להפליג חזרה לישראל. הדרך חזרה לארץ הייתה ארוכה מעט יותר. השיט נינוח. היו רגעים שאפילו האונייה עצרה בלב ים. הרוגע והשלווה ניבטים ומורגשים מכל עבר, לרגע מבחינים בקצה, באי השכן קפריסין. לאט לאט קרבים לחופי ישראל ועם שחר ראשון מובלת האונייה אחר כבוד לחוף מבטחים בחיפה. 

טוב מאד היה לשוט, אך טוב מאוד גם לחזור לארץ זבת חלב ודבש שלנו, גם אם היא סוערת לעיתים, אפילו הרבה יותר מגלי הים.


ההפלגות הראשונות של מנו השנה: 3 לילות (30 במאי) במחיר החל מ-371 אירו לאדם. 4 לילות (2
ביוני) ב-491 אירו. 2 לילות (9 ביוני) 227 אירו בלבד לאדם. הפלגת חג שבועות, 5 לילות, כולל ארוחת חג מיוחדת (11 ביוני), במחיר 709 אירו לאדם.

בתוכנית השנה הפלגות של 2-7 לילות, וגם 11 לילות ו-14 לילות, כולל הפלגות מיוחדות בחגים, מסלולים ועגינה ביעדים חדשים. בין השאר תפליג ה"קראון איריס" ליוון, איי יוון, איטליה, צרפת וקפריסין.

* הכתבת היתה אורחת בהפלגה של מנו ספנות