רשות הטבע והגנים מסכמת את שנת 2023 עם התחלה שבה נרשמה עלייה במבקרים ומספרים שהתקרבו לאלה של 2019, עד הירידה החדה שהביאה איתה המלחמה. בתוך כך, הצניחה הגדולה ביותר נרשמה באופן טבעי בקרב התיירות הנכנסת לישראל שכמעט ולא קיימת בימים אלה, אך כבר בתחילת המלחמה נסגרו עשרות אתרי רשות הטבע והגנים למטיילים, כשחלק מהם הוסבו לסיוע לכ-80 אלף מפונים מכל רחבי הארץ ולחיילים, שמהווים ביחד 14 אחוזים מכלל המבקרים שהגיעו לאתרים מתחילת השנה.
על פי בדיקה של רט"ג, בשנת 2023 ביקרו באתרים ברחבי הארץ כ-10.1 מיליון מטיילים, זאת לעומת 12.9 מיליון בשנת שיא התיירות בישראל 2019, כלומר ירידה של 22 אחוזים סך הכל. יחד עם זאת, ברט"ג מציינים כאמור כי הירידה הגדולה התבטאה בעיקר אצל התיירים מחו"ל, ואלמלא המלחמה סביר שמספרים אלה אפילו היו עוברים את אלו של 2019.
>> כמו באירופה: זה המקום הכי יפה שיש כרגע בארץ
>> "המגמה חיובית. אנשים מבינים שתיירות זה הרבה מעבר לטיולים"
בסקר שערכה רט"ג מפרוץ המלחמה בקרב הישראלים, נמצא כי 69 אחוזים מהמשיבים אמרו כי הם לא ביקרו באתרי טבע ומורשת. 50 אחוזים מהם השיבו כי הם החליטו לעשות כך מכיוון שלא היה להם מצב רוח, כ-23 אחוזים מתוכם אמרו שהם לא חשו תחושת ביטחון. עם זאת, 43 אחוזים מהעונים לסקר הסכימו ששהות בטבע תורמת לרווחה נפשית, עם 38 אחוזים שגם חשבו כי ביקור באתר מורשת ישראלי או יהודי מחזק את תחושת הגאווה הלאומית במידה רבה.
האתרים המובילים של שנת 2023:
- גן לאומי קיסריה
- גן לאומי מצדה
- שמורת טבע עין גדי
- שמורת טבע בניאס
- גן לאומי תל אשקלון
- גן לאומי גן השלושה (הבניאס)
- גן לאומי אפק
- גן לאומי תל דן
- פארק (גן לאומי) קומראן
- שמורת טבע נחל שניר
במקום הראשון ניצב הגן הלאומי קיסריה עם העתיקות הרומיות שלו, הממצאים הארכיאולוגיים והטיילת, שאליו הגיעו מעל 760 אלף מבקרים השנה. זאת לאחר שבשנה שעברה היה זה גן לאומי תל אשקלון (5) שניצב במקום הראשון, אך הוא נסגר באופן מיידי עם תחילת המלחמה והמטיילים פנו לאתרים שבהם הרגישו בטוחים יותר.
במקום השני נמצא גן לאומי מצדה שחווה ירידה קלה של 3 אחוזים במספר המבקרים, אך עדיין במקום גבוה ברשימה. אל המקום השלישי הגיעה שמורת הטבע עין גדי, שחוותה ירידה של 24 אחוזים במספרי המבקרים, זאת לאחר שהאתר נסגר למבקרים במשך חודש בעקבות האסון שבו הדרדרו סלעים שהביאו למותו של הילד יהודה לוי בן ה-8.
"עובדים לילות כימים כדי לשמור על הטבע"
באירוע סיכום שנת 2023 של רשות הטבע והגנים השתתפו מספר אישים ובהם גם השרה להגנת הסביבה עידית סילמן שהדגישה את המחויבות של משרדה לסייע בשיקום השטחים הפתוחים והטבע שנפגע כתוצאה מהמלחמה. "המשרד להגנת הסביבה פועל מיומה הראשון של המלחמה לחיזוק הרשויות וההתמודדות עם השלכות המלחמה על הסביבה הן בצפון והן בדרום. המשרד בראשותי הציג מתווה ראשוני להתחדשות סביבתית במסגרת תוכנית לשיקום ופיתוח חבל תקומה - 'דרום ירוק'. המשרד מוביל תקצוב ראשוני תוך הצבת חזון סביבתי לעוטף. יחד עם רשות הטבע והגנים אנחנו נמשיך לפעול לשיקום השטחים הפתוחים ושמירה על ארץ נקייה ובריאה ביום שאחרי".
ברבעון הרביעי של השנה ועם פרוץ מלחמת חרבות ברזל, רשות הטבע והגנים גויסה למלחמה ומתמודדת עם השלכותיה, ובהם הירידה המשמעותית במבקרים ובתוך כך גם הפסדים כלכליים מאחר ש-40 אחוזים מתקציב הרשות מבוסס על כניסות המבקרים, לפי רעיה שורקי, מנכל"ית רשות הטבע והגנים. "אנחנו עובדים לילות כימים כדי לשמור על הטבע הישראלי. שנת 2024 תהיה שנה מאתגרת בשיקום הטבע, הנוף והמורשת, בחיבור לקהילות, בהשתלבות בתהליכי בינוי יישובים ומוצבים תוך שמירה על צורכי הביטחון והטבע, ובמתן חווית ביקור טובה לציבור שמתגעגע מאוד לטבע. ביום שאחרי המלחמה, רשות הטבע והגנים מחויבת לפעול כפי שפעלה ב-60 שנים האחרונות להגן ולשקם את השטחים הפתוחים ולשמור על ערכי הטבע והמורשת שהופקדו בידיה".
לצד האתגרים הכלכליים שצפויים לרשות הטבע והגנים בשנה הנוכחית, יהיו גם אתגרי טבע מרובים, חלקם כבר נכנסו לטיפול הרשות וחלק עדיין מחכים או לא ידועים. בתוך כך, שטחים פתוחים רבים יצטרכו לעבור תהליכים ארוכים של שיקום, דרכים שנפרצו לטובת הלחימה יחזרו לטבע ולמטיילים, טיפול בכלבים משוטטים שנכנסו לישראל דרך רצועת עזה והגנה על חיות בר בסכנת הכחדה.