יום העצמאות השנה מגיע אחרי תקופה מאתגרת ומורכבת. דווקא בגלל זה, זהו הזמן המושלם לקחת הפסקה, לצאת מהשגרה ולהתחבר מחדש אל הטבע הקסום של ארצנו. יחד עם רשות הטבע והגנים, בחרנו מספר אתרים צפויים להיות פחות עמוסים במהלך יום העצמאות:


1. גן לאומי חמת טבריה

חמת טבריה מתהדרת בהיסטוריה עשירה ומרתקת החל מהתקופה הביזנטית ועד היום. במהלך התקופה הביזנטית, חמת הוקפה בחומה משלה, ושרידי החומות עדיין נראים באזור הגן הלאומי. מעיינות המים החמים של חמת נחשבים לבעלי תכונות מרפא מימי קדם ומשכו אליהם מבריאים מכל רחבי האימפריה הרומית. בתקופה הרומית, הוקמו בחמת מרחצאות מפוארים ששימשו את המבקרים. האתר נחשף בפעם הראשונה בחפירה ארכיאולוגית בשנת 1921 על ידי נחום סלושץ, ובו נמצאו שרידי בית כנסת קטן מהמאה ה-4 לספירה, כולל מנורה מגולפת וכיסא אבן המכונה "קתדרה דמשה".

הפסיפסים המרהיבים של בית הכנסת מהתקופה הביזנטית הם אחד המוקדים המרכזיים באתר. הפסיפס הגדול מחולק לשלושה ספינים עם דמויות אריות, גלגל מזלות וסמלים יהודיים. בית הכנסת, שנבנה ונהרס פעמים רבות עד המאה ה-11, מוצג היום כחלק משימור המורשת באתר. כמו כן, חמאם תורכי מהמאה ה-18 והמעיינות החמים המתפרצים מתחת לקרקע משלימים את חוויית הביקור בגן, מדגישים את חשיבות המים והבריאות במקום זה לאורך ההיסטוריה.

איך מגיעים? בוויז: גן לאומי חמת טבריה.

חמת טבריה (צילום: זיו לוי)
צילום: זיו לוי

2. גן לאומי ושומרת טבע ארבל

מצוק הארבל, המתנשא מעל הכנרת, מהווה נקודת מוקד בשמורת טבע ארבל והגן הלאומי הסובב אותה. המצוק מציע נופים מרהיבים אל הגולן, החרמון והרי הגליל, ומספק פסטורליה של צוקים ועמקים המשתרעת מתחתיו. כמו כן, כולל הגן שטחים נוספים כמו הר ניתאי, הר סביון ונחל ארבל, יחד עם שבילי טיול מפותחים המובילים לאתרי היסטוריה וטבע עשירים. האתר מהווה חלק מההיסטוריה העמוקה של האזור, עם יישוב רציף החל מתקופת הבית השני ועד התקופה הממלוכית, ובו שרידים מימי המרד הגדול ובתי כנסת עתיקים.

אחד האתרים הבולטים בארבל הוא מצודת ארבל ומערות המקלט שבמצוק. מערות אלו, שחלקן נוצרו בתהליכים טבעיים ולאחר מכן הורחבו והותאמו על ידי האדם למגורים ולהגנה, שימשו במהלך ההיסטוריה כמקלט מפני הרודוס וכוחותיו. המקום, שהפך מאוחר יותר למצודה עתיקה עם מעברי סתר ובורות מים, מציע חוויה מרהיבה של הליכה במדרגות ויתדות בצוק למעלה ומטה. כמו כן, בית הכנסת העתיק בארבל, שחוקר במחצית הראשונה של המאה ה-21, מציע הצצה לעולמם של יהודי התקופה הביזנטית עד התקופה הערבית הקדומה, עם אדריכלות מרהיבה וממצאים ארכאולוגיים חשובים שחושפים יותר על החיים באזור באותן תקופות.

איך מגיעים? בוויז: גן לאומי ארבל.

מצוק הארבל (צילום: Roniuru, shutterstock)
צילום: Roniuru, shutterstock

3. שמורת טבע חי בר בכרמל

שמורת טבע חי-בר בכרמל מתמקדת בשימור והשבת בעלי חיים הנתונים בסכנת הכחדה או שנכחדו מאזור הכרמל והסביבה לטבע. השמורה, הממוקמת בלב הכרמל, משקיפה על נופים טבעיים מרהיבים ומספקת מקלט למינים רבים שזקוקים להגנה ולתמיכה בשיקום המצב הטבעי שלהם. במרכז השמורה נמצאים גרעיני רבייה ליחמור הפרסי ואייל הכרמל, שניהם חלק ממאמצים להשבת פרטים לטבע שכבר הובילו להישגים משמעותיים ברחבי הארץ.

הביקור בחי-בר כרמל מציע חוויה ייחודית של צפייה בבעלי חיים בסיכון הכחדה ולמידה על פרויקטים שונים לשיקום מינים והשבתם לטבע. מבקרים יכולים לראות מקרוב את היחמורים הפרסיים ואיילי הכרמל, להתרשם מהמאמצים הנעשים להחזרתם לטבע. כמו כן, השמורה מציעה צפייה בנשרים ועופות דורסים אחרים, כחלק מפרויקט "פורשים כנף" שמטרתו להגדיל את מספרם של נשרים בישראל. ניתן גם לצפות בצבי ארץ-ישראלי ועזי בר, שהם חלק מהמאמץ לשמור על הביודיברסיטי המקומית.

איך מגיעים? בוויז: שמורת טבע חי בר בכרמל.

שמורת טבע חי בר כרמל (צילום: רענן כץ)
שמורת טבע חי בר כרמל | צילום: רענן כץ

4. שמורת הטבע עין פרת

בסמוך לירושלים, שוכנת שמורת טבע עין פרת. מעיינות עין פרת, מוקפים בעצים מרשימים המשרים אווירה קסומה. כאן תוכלו להתפעל מפריחות עונתיות מרהיבות, או פשוט ליהנות משילוב מושלם של בריכות מים צלולות, נוף מדברי עוצר נשימה ועצי אקליפטוס המעניקים צל נעים במיוחד.

השמורה מציעה מגוון אפשרויות לטיול. תוכלו לצעוד במסלול הקסום דרך המעיינות עד למנזר העתיק וחזרה, או פשוט להתרווח לצד הבריכות הקרירות ולהתבונן בנופים המשתנים סביבכם. ה

המסלול בשמורה מתחיל בירידה מחרבת עלמית לאורך השביל הירוק, או לחלופין מאזור הכניסה ליישוב עלמון (ענתות) למי שמעדיף לדלג על הביקור בחורבה. השביל מוביל צפונה לכיוון אפיק נחל פרת המרשים, שם תגיעו לנקודת תצפית עוצרת נשימה המשקיפה אל המצוקים המרהיבים של הנחל. משם, ירידה זהירה מזרחה תוביל אתכם בשביל צר לאורך אפיק הנחל, מתחת ליישוב ענתות.

נחל פרת מהווה נווה מדבר מרשים במדבר יהודה, הודות לשלוש נביעות מים עיקריות - עין פרת, עין מבוע ועין קלט - המקיימות זרימת מים קבועה לאורך השנה. האזור היה אהוב על האדם מאז ימי קדם, ולאורך הנחל ניתן לגלות עדויות מרתקות לפעילות אנושית ענפה, כגון שרידי מנזרים עתיקים, אמות מים, תלים ארכיאולוגיים ועוד.

ביום העצמאות תוכלו ליהנות מסיורים מודרכים באתר בשעות 10:00, 12:00, 14:00.

איך מגיעים? בוויז: שמורת טבע עין פרת

עין פרת (צילום: דורון ניסים)
עין פרת | צילום: דורון ניסים

5. גן לאומי תל באר שבע

בגן הלאומי תל באר שבע פוגשים את ההיסטוריה פנים אל פנים. מהתקופות הקדומות ביותר ועד ימנו אנו, תצפית מרהיבה על האזור כולו וגולת הכותרת: מפעל המים האדיר שידהים אתכם רק כשתהיו בתוכו, ותנסו להבין איך בנו דבר כזה לפני אלפי שנים. אתר מרתק ייחודי ויפהפה, מאלו הצנועים והנסתרים שרק שמגיעים אליהם מבינים כמה שווה היה המאמץ

גן לאומי תל באר שבע הוא תל מקראי חשוב, אחד משלושת התילים המקראיים בישראל, שאונסק"ו כלל ברשימת אתרי המורשת העולמית שלו יחד עם תל חצור ותל מגידו. התל משקיף אל מרחב החיים בו פעלו אבות האומה: אברהם יצחק ויעקב. מן התל נשקף מראה יפה של בקעת באר שבע ובליבה העיר באר שבע החדשה. במרכזו של התל מאגר המים המרשים החצוב בבטן האדמה ובראשו מתחם ארכיאולוגי מורכב ומרתק שמספר לנו סיפור של עם.

תל באר שבע נמצא כ-5 ק"מ ממזרח לעיר באר שבע, והוא חולש על נחל חברון הנשפך לנחל באר שבע ועל המעבר הנוח מבקעת באר שבע-ערד לנגב המערבי. תזכרו את הפרט הזה כשתהיו בנקודת התצפית. מדובר במקום אסטרטגי ולכן כבר בתקופת המקרא הייתה פה עיר מנהלית קדומה.

תל באר שבע (צילום: רינת רוסו, רשות הטבע והגנים)
צילום: רינת רוסו, רשות הטבע והגנים

מה עוד היה פה? מרכז מנהלי מבוצר עם מאגר מים, מצודה ששימשה לאגירת ציוד ומזון והצבת חיילים, מקדש הלניסטי ואפילו בית מרחץ! באתר היה מרכז חיים שוקק ופעיל מהתקופה הכלקוליתית ועד ימנו אנו. גם בתקופה המודרנית שימש תל באר שבע כנקודה אסטרטגית כאשר במלחמת העולם הראשונה, חיילי אנז"ק: פרשים אוסטרלים וניו זילנדים כבשו את התל בדרכם לכיבוש העיר באר שבע.

איך מגיעים? בוויז: תל באר שבע.


6. גן לאומי מצדה

גן לאומי מצדה הוא אתר מורשת עולמי מטעם אונסק"ו והוא יעד מושלם לציין בו את יום העצמאות. הגן משלב היסטוריה מרתקת ונופים עוצרי נשימה, הוא ממוקם על צוק מרשים מעל ים המלח מה שמאפשר לכם מבט פנורמי מרהיב על מדבר יהודה. בביקור במצדה תוכלו לחקור את שרידי הארמון המפואר, לגלות ממצאים ארכיאולוגיים מרתקים ולהעמיק את הידע שלכם על תולדות עמנו.

בגן הלאומי מצדה שני מסלולים מומלצים במיוחד לחוויה בלתי נשכחת: סיור בשביל הסוללה בזריחה, מסלול קצר ובינוני בדרגת קושי, המוביל אתכם על גבי הסוללה העתיקה שבנו הרומאים. צעידה על השביל בשעות הבוקר המוקדמות תאפשר לכם לחזות בקרני השמש הראשונות הזורחות ממזרח, רגע קסום ומיוחד.

לחובבי האתגרים, "אתגר מצדה" הוא מסלול חדש וייחודי החושף את סודותיה הנסתרים של מצדה. זהו מסלול הליכה מאתגר על שפת המצוק, הכולל שימוש בסולמות ומאחזי יד, כאשר המטיילים מאובטחים לכל אורך הדרך עם רתמות וקסדות בטיחות. לאורך המסלול תיהנו מנקודות תצפית מדהימות ואף תגיעו לנקודת סלפי עוצרת נשימה. את המסלול מומלץ להתחיל עם אור ראשון, אל מול שמי מדבר יהודה והנוף המרהיב של ים המלח.

ביום העצמאות (13.5) יהיה מופע אור-קולי המוקרן על המצוק בשעה 20:30. מופע רב-חושי המשלב תאורה מרהיבה, פסקול עוצמתי ואפקטים ויזואליים מרשימים, המספרים את סיפורה של מצדה בדרך ייחודית ובלתי נשכחת. זוהי הזדמנות מצוינת לסיים את היום המיוחד בחוויה מעוררת השראה.

מצדה תיירים  (צילום: DFLC Prints, shutterstock)
צילום: DFLC Prints, shutterstock

רינת רוסו, מנהלת אגף מבקרים ברשות הטבע והגנים: "ביום העצמאות הזה, זו הזדמנות לצאת ולהתאוורר בטבע, לטייל במסלולים, לצפות בנופים מהממים, להתחבר לשורשים ולמורשת שלנו וליהנות מפיקניק עם כל המשפחה. לציין את העצמאות שלנו בטבע הישראלי שתמיד נמצא שם בשבילנו, מספק אוורור ומרים את מצב הרוח".