בדרום בוליביה, באזור האלטיפלאנו (הרמה הגבוהה), נמצא מדבר המלח הגדול ביותר בעולם - סלאר דה איוני, שנים עשר אלף קילומטרים מרובעים של משטח לבן ומסנוור,  64 מיליארד טונות של מלח.

סלאר, פרו
חשוב לשקול את הסיכון מול היופי. סלאר דה איוני

מדבר המלח הוא יעד תרמילאי פופולארי בעולם כולו, ועבור מוצ'ילרים ישראלים בפרט. כולנו ראינו את התמונות המשעשעות שמצלמים המטיילים בחלקות המלח האינסופיות של הסלאר, אבל מסתבר שהאטרקציה הלבנה גובה גם לא מעט קורבנות אדם במהלך השנים.

מהפנט וקטלני

מי שחזר מטיול בן כמה ימים באזור, יודע למה המקום מסוכן כל כך: הנהגים הבוליביאנים נוסעים בג'יפים בפראות, ועל אף שמדובר במרחבים פתוחים ואדירים, הרי שמסלולי הנסיעה מסומנים, על מנת שלא לפגוע במשטחי המלח ולהותיר בהם סימנים. בשל הנהיגה הפזיזה, תאונות דרכים בסלאר הן שכיחות למדי – ולמעשה, זהו יעד קטלני לא פחות מדרך המוות הידועה בבוליביה, או ממסעות הראפטינג המסווגים פעמים רבות כמסוכנים.

בשנתיים האחרונות נהרגו בסלאר דה איוני שבעה ישראלים, ועשרות תיירים נוספים ממדינות ברחבי העולם. על הג'יפים לא מצויות, לרוב, ערכות עזרה ראשונה, והנהגים לא מנוסים במתן עזרה במצבי חירום. כל אלה הופכים את מדבר המלח למדבר המוות – ושמים אל מול יופיו את הסיכון שבביקור בו.

אז למה בעצם כולם נוסעים לסלאר?

שלושה ימים של לבן בעיניים, הרגשת חופש מוחלטת, נופים מדהימים, דהירה בשטחים הפתוחים ורוח בשיער - המסע בסלאר הוא חוויה בלתי נשכחת עבור מי שביקר בו, ויהיו רבים שימשיכו לפקוד את מרחביו למרות הסכנות. הכירו את ים המלח הלבן, היפה והקטלני הזה.

מה לראות ולעשות

לרמות את חוקי הפרספקטיבה: את הטיול בסלאר מתחילים בעיירה אויוני (Uyuni), שממנה יוצאים לנסיעה במרחבים הלבנים האינסופיים. השילוב בין הסנוור הלבן והאינסופיות המישורית יוצר משטח מתעתע, בו נדמה כי הרחוק - קרוב והקטן - גדול (ולהפך). האשליה האופטית מעוררת אצל המטיילים חשק להשתעשע בצילומים מיוחדים שמאפשרים לרמות את חוקי הפרספקטיבה.

מדבר סלאר, פרו (צילום: רוני זהבי)
להקדיש יומיים שלושה לפחות | צילום: רוני זהבי

לראות איך מייצרים מלח: באזורי המלח הקרובים יותר לעיירה אפשר לראות איך מייצרים מלח ממאגר המלח הבלתי נתפס הזה. מדי שנה מייבשים, מסננים ואורזים שם 25 אלף טון מלח למכירה.
להשקיף על המדבר: ככל שמתרחקים מהעיירה, מתחילים לאבד כיוון ולטבוע במרחבים הבוהקים. אי המבטחים היחיד בכל המרחב הזה הוא "אי הדגים" – גבעת חול המתרוממת מעל המשטח הלבן, ועליה קקטוסים ענקיים, המגיעים לגובה של עשרה מטרים ויותר. אפשר לטייל רגלית על ה"אי" ולבהות בתופעת הסלאר מנקודת מבט נוספת.

אטרקציות בסביבה

אפשר להסתפק ביום טיול אחד במדבר הסלאר, אולם האפשרות המומלצת יותר היא ליהנות גם מתופעות הטבע הנוספות באזור ולהקדיש להן יומיים-שלושה נוספים.

הלגונה הירוקה והלגונה האדומה: מחוץ לתחומי מדבר המלח, בין פסגות הרים מושלגות, משתרעות כמה לגונות. הלגונות המרשימות ביותר הן הלגונה הירוקה (Laguna Verde) והלגונה האדומה (Laguna Colorada). הלגונה הירוקה ממוקמת בקרבת הגבול עם צ'ילה. מימיה נעים בין צבעי טורקיז וירוק, על פי כיוון הרוח. היא משתרעת למרגלותיו של הר געש מושלג שהופך את התמונה לציורית עוד יותר. ואם לגונה ירוקה היא ציורית ומרשימה, אז לגונה אדומה מעלה תהיות לגבי כוחות הטבע שמטשטשים את הגבול שבין מציאות לחלום. האצות והמינרלים מקנים למים צבע אדום, שנותן רקע סוריאליסטי ללהקת ציפורי הפלמינגו החיה בלגונה זו. בחודש נובמבר נמצאים בלגונה האדומה ובלגונות השכנות שלושה מינים של פלמינגו בו זמנית – פלמינגו צ'ילה, פלמינגו האנדים ופלמינגו ג'יימס.

עץ האבן: בנסיעה בין הלגונות חולפים על פני אזורים סלעיים. היובש והרוחות באזור חרצו צורות מעניינות בסלע. מי שהתלהב מה"פטרייה" בפארק תמנע בארץ, ישמח לראות תופעה דומה גם כאן, הנקראת "עץ האבן".

גייזרים: לא הרחק משם, בגובה 4,850 מטרים, נמצא אזור פעיל מאוד מבחינה וולקנית – Sol de Mañana. זהו מתחם של גייזרים, מעיינות חמים ואמבטיות בוץ מבעבעות. מומלץ להגיע לשם לפנות בוקר ולהפשיר מכפור הבוקר בטבילה במעיינות החמים. ההפשרה במים אל מול ההרים הנשקפים ממול, עם הזריחה, ריח הגופרית באוויר והסחרור הקל הנוצר כתוצאה מהשהייה בגובה רב – יוצרים יחד שיכרון חושים מעורר אנרגיות. אולי בהתרגעות הזו אפשר לנסות לעכל את החוויה ההזויה שמציע מדבר הסלאר - מגוון נופים מפתיעים ותופעות ייחודיות שהתקבצו להם ברדיוס של כמה קילומטרים ויצרו עבורנו אזור טיול אטרקטיבי עד ריגוש.

מתי להגיע

החודשים הטובים לטייל בסלאר הם החודשים מרץ עד נובמבר, בהם המדבר יבש יחסית ואפשר לטייל בו על גבי ג'יפים או אופנועים. אופציית האופנועים אמנם אקסטרימית ומלאת אדרנלין, אבל כדאי לקחת בחשבון שמדבר הסלאר נמצא בגובה 3,650 מטרים, מה שהופך את הימים לקרים ואת הלילות קרים עוד יותר.

איך להגיע

הערים שמשמשות כבסיס יציאה נוח לטיול בסלאר הן אויוני וטופיזה (Tupiza). אויוני נמצאת עשר שעות נסיעה באוטובוס מלה פז, והיא האופציה הנוחה ביותר, מאחר שהיא ממוקמת הכי קרוב למדבר הסלאר עצמו ואין צורך לבזבז את הזמן על נסיעות מיותרות. טופיזה קרובה יותר לגבול עם ארגנטינה וניתן להגיע אליה ברכבת מהגבול. אופציה נוספת, פחות נוחה, היא יציאה מהעיר סאן פדרו דה אטאקמה בצ'ילה.

מדבר סלאר, פרו
לובן מסנוור

איך להתנייד

בשלושת המקומות ניתן לשכור ג'יפים או אופנועים באופן עצמאי, או לצאת במסגרת של טיול מאורגן. הטיולים המאורגנים כוללים אוכל ומקומות לינה, ג'יפ ונהג שמכיר את הסלאר. ניתן להגיע כקבוצה סגורה של שישה אנשים, או להצטרף לקבוצה קיימת. הטיולים יוצאים מדי בוקר מכמה סוכנויות, כך שאין בעיה להגיע לפנות בוקר ולהצטרף לטיול באותו יום.

איפה לישון

מקומות הלינה במדבר המלח הם כמובן מלונות מלח (Hotel de Sal). מלון המלח הוא מבנה לא גדול, עשוי כולו מלח - בחדרי המלח שלו, על רצפת המלח, מונחות מיטות המלח. באווירה מלוחה זו מובטחים חלומות מתוקים.

>> הנהרות הכי מסוכנים בעולם