זאת אחת הארצות שנושא עונות השנה אצלן משמעותי ביותר, כשהשנה ביפן למעשה סובבת סביב חמש עונות - האביב, העונה הגשומה, קיץ, סתיו וחורף. העונות ביפן מאוד מובחנות, כשלכל אחת מהן יש את המאפיינים הברורים שלה והן מתחלפות כמעט מיידית תוך כמה ימים. בשל שגיונותיו של מזג האוויר בשנים האחרונות בעולם, רואים כבר שינויים גם ביפן, ועדיין נושא העונות מודגש מאוד, ומכל הבחינות.
העונות ביפן מכתיבות את מועדם של הפסטיבלים המסורתיים של היפנים, הנקראים "מאצורי". יפן מאופיינת בכל כך הרבה פסטיבלים וחגים לאומיים, שאומרים שכמעט כל יום בשנה מתרחש משהו באיזה מקום ביפן. בכתבה זו אני מציינת רק את המאצורי העיקריים.

האביב: פריחת הדובדבן

פריחת דובדבנים (צילום: SXC)
פרחים קטנים, פסטיבל גדול | צילום: SXC

רשמית, האביב מתחיל ביפן רק עם פריחת הדובדבן – הפריחה המפורסמת בעולם הנקראת סאקורה. זמן האביב מאופיין בפריחה (לא רק של עצי הדובדבן כמובן), התחממות ועלייה בטמפרטורות. השבוע המוזהב (Golden week) של האביב ביפן מתרחש בין 29 באפריל ועד 5 במאי וזהו גם הזמן שרבים מהיפנים יוצאים לטיולים בארצם. אם אתם חפצים לראות את הפריחה המפורסמת של הדובדבן ביפן ובעצם לחוות את המשמעות התרבותית שלה, כדאי שתתכנו להגיע ליפן בסוף מרץ-תחילת אפריל. ביפן יש לוחות שנה מיוחדים המפרסמים את תאריכי הפריחות ומיקומיהן, והדיוק שלהם מגיע עד רמת העץ הבודד.
אירועים מרכזיים: הינה מאצורי (3 במרץ), פסטיבל הבובות: בכל רחבי יפן מוצגות בובות מתקופת היאן, גם במקומות ציבוריים וגם בבתים בהם יש בנות. פסטיבל טאקאיאמה (15-14 באפריל): פסטיבל יפהפה וגדול הידוע בתהלוכת המקדשים הקטנים שלו והמושך אלפי מבקרים – יפנים וזרים.

העונה הגשומה: דני רופ היה מרוצה

בעונה זו ניתן לצפות לגשמים כבדים הבאים במפתיע ויורדים בחוזקה - אך בדרך כלל לא לזמן ממושך. האוויר לח מאוד והטמפרטורות גבוהות. מאמצע יוני ועד אמצע-סוף יולי.

הקיץ: קיוטו חוגגת

הקיץ מתחיל רשמית באמצע יולי. העננים הכבדים חלפו מהשמיים והכל מתבהר. החום והלחות הכבדים ממשיכים עד לקראת סוף ספטמבר. חופי הרחצה מתמלאים במשפחות וילדיהם בחופשת הקיץ שלהם.
אירועים מרכזיים: המאצורי של גיון, רובע הגיישות העתיק של קיוטו (כל חודש יולי אך במיוחד הימים 17 ו- 24): זהו הפסטיבל הגדול ביותר של קיוטו ושיאו בתהלוכה גדולה.

הסתיו: עכשיו זה שלכת

זמן קציר האורז והתקופה שבה יפן לובשת בגדי שלכת מרהיבים ביופיים - העלים, בגוונים של צהוב, חום ואדום, מכסים את העצים ואת הקרקע. למרות שכולם רוצים לראות את פריחת הדובדבן המפורסמת באביב, יפן מרהיבה ביופיה הטבעי גם בסתיו, ולאוהבי השלכת זו חגיגה אמיתית של טבע ויופי. לכן, אם אתם יכולים לנסוע רק בסתיו (סוף אוקטובר- נובמבר), אל תהססו - סעו ולא תתאכזבו.
אירועים מרכזיים: המאצורי של נגסאקי (9-7 באוקטובר): מחולות דרקון (שמקורו בסין) במקדש סווואאה (Suwa). המאצורי של טאקאיאמה (10-9 באוקטובר): אחד האזורים היפים ביותר ביפן ואחד הפסטיבלים המרשימים. מומלץ בחום. מאצורי ג'ידאי (Jidai , 22 באוקטובר): אחד מהפסטיבלים הגדולים של קיוטו. תושבים בלבוש צבעוני יוצרים ומחיים מחדש טקס בן 1,200 שנים. מומלץ בחום.

החורף: תקופת הקרח

החורף מתחיל בהוקאידו, צפון הונשו ואז ממשיך למערב יפן. החוף המזרחי הוא האחרון שמקבל את מכת הקור, ובחורפים רבים אפילו לא יורד שלג בטוקיו. האיים הדרומיים של קיושו ושיקוקו נשארים חמימים ויבשים כל החורף ואוקיאווה עוד יותר מכך.
אירועים מרכזיים: ראש השנה (1 בינואר): חג משפחית בעיקר, עם ביקורים במקדשים והרבה אוכל. פסטיבל הפנסים של נארה (4-3 לפברואר): בנארה, עיר הבירה הראשונה של יפן, יותר מ-3,000 פנסים שמושכים קהל עצום למקדש קאסוגה. פסטיבל השלג בסאפורו (תחילת פברואר), הוקאידו: פסטיבל באי הצפוני של יפן שבו בתים ופסלי ענק המפוסלים בקרח. אין ספק שזהו אירוע מדהים ומומלץ בחום.