אישה בהריון מחזיקה כרטיס אשראי מול מחשב (צילום: אימג'בנק / Thinkstock)
אז מה את צריכה לדעת אם את סטודנטית שמצפה לילד? | צילום: אימג'בנק / Thinkstock
הריון הוא בשורה משמחת אבל יכול להיות גם תקופה מלחיצה, במיוחד אם הוא משולב עם לימודים לתואר. אחרי שנים של בלבול, הוסדרו הזכויות של סטודנטיות בהריון כך שהן יוכלו להביא חיים חדשים לעולם וגם לקבל את התואר הנכסף, עבורו עמלו שנים. אז מה את צריכה לדעת אם את סטודנטית שמצפה לילד? גל פילק, רכזת אקדמיה ואחראית על שיוויון מגדרי וזכויות סטודנטיות בהתאחדות הסטודנטיות מספרת על כל הדברים שכדאי לך לדעת על הריון ולידה בזמן הלימודים לתואר.

טיפול של רכזת מטעם האוניברסיטה
את בהריון? מזל טוב! כדי למנוע טרטורים, ויכוחים ודאגות, כל מוסד אקדמי מינה רכז/ת לה תוכלי לספר על ההריון. היא, מצדה, אמורה ליידע את המרצות, הבוחנות ואת כל שאר נשות ואנשי האוניבריסטה בזכויות המגיעות לך, להקל על חייך ולהסדיר מראש את זכויותיך. “התפקיד הזה בא למנוע את המצב בו סטודנטית צריכה להתחנן למרצה שלה כדי לקבל זכות או עזרה – אבל בפועל אנחנו יודעות שיש מוסדות בהם קשה מאוד לגלות מי ממלאת את תפקיד הרכזת. אנחנו מקוות המצב ישתפר", מסבירה פילק.

לא רק לידה
כדאי שתדעי שהתיקון לחוק זכויות הסטודנט מתייחס לסטודנטיות בהריון, סטודנטיות שילדו – וגם כאלו שהרחיבו את המשפחה באמצעות אימוץ.

בחינות
הסטודנטיות ההריוניות זכאיות להארכת זמן של 25%  בבחינות השונות וגם להכרה בתפקודים הביולוגיים השונים בתקופה הזו. כן, הן זכאיות ליציאה בלתי מוגבלת לשירותים בזמן הבחינות.

זכאות למועד בחינה מיוחד
אם נעדרת מהלימודים מעל 21 ימים בגלל הריון, לידה או אימוץ את זכאית למועד בחינה מיוחד (שאינו מועד א' או ב').

היעדרות משיעורים – שמירת הריון כלולה בחוק וגם היא מצדיקה היעדרות מהשיעורים. כמה מותר להחסיר? ככלל, לסטודנטיות הריוניות מותר להיעדר מ-30% מהשיעורים, שהם כארבעה שבועות.

דחיית לימודים של 2 סימסטרים - אם ילדת או אם את בשמירת הריון ארוכה, כנראה שתיעדרי לזמן ארוך יותר מארבעת השבועות המוקצבים לתכלית הזו. במקרה כזה תוכלי לדחות את הלימודים עד שנה ללא תוספת תשלום, ללא קנס וללא תשלום כפול.  

היעדרות בגלל בדיקות הקשורות להריון
הנושא הזה לא זוכה להתייחסות בחוק והציפייה היא שהסטודנטית תצליח לתאם את הבדיקות במועד בו אינה לומדת.

מועד נוסף למבחנים
סטודנטית שילדה מקבלת מועד נוסף לכל המבחנים שמתקיימים ב-14 השבועות שאחרי היום בו הפכה לאמא מאושרת.

רגע, מה עם הבנים?
תשמחו לשמוע שבני זוג של סטודנטיות בהריון זכאים גם הם להיעדרות מהלימודים – אך מדובר בהיעדרות קצרה יותר. לידה, שמירת הריון, אימוץ או קבלת ילד למשמורת יזכו את בן הזוג בהיעדרות של שבוע ובנוסף, אם לאב הטרי יש מבחנים בשלושת השבועות שאחרי הלידה המשמחת – הוא יזכה מיד למועד נוסף לבחינות הללו.

דחייה בעבודות
סטודנטיות בהריון זוכות לדחייה בהגשת העבודות, של 7 שבועות מתום ההיעדרות שלהן, כך שיוכלו לעמוד בדרישות.

השלמת הכשרות מעשיות
החוק מאפשר לסטודנטיות ההריוניות להשלים או לקבל פטור על הכשרות מעשיות כמו מעבדות, למשל.

זכאות לקורסים מתקדמים
ההריון או הלידה גרמו לך להיעדר מקורס שהוא תנאי ללימוד בקורס אחר? החוק מאפשר לך להתקבל לקורס המתקדם על תנאי.

חניה
סעיף שאין לזלזל בו כלל וכלל. תשמחי לדעת שמהחודש השביעי להריון ועד חודש לאחר הלידה, האוניברסיטה חייבת לספק לך חניה ללא תשלום בקרבת הקמפוס, כדי להקל עליך.

תלושי צילום
נעדרת מהלימודים בגלל ההריון או הלידה? המוסד האקדמי יספק לך 20 צילומים על כל יום שהחסרת. את המסכמת הטובה בכיתה תצטרכי למצוא לבד.

חדרי הנקה
המוסדות האקדמים נדרשים להקים חדרי הנקה לסטודנטיות ותשמחו לדעת שהם קיימים כבר היום ברוב מוסדות הלימודים הגבוהים בארץ.

את על מלגת מחקר? אין לך סיבה לדאוג
זהו סעיף שהתאחדות הסטודנטים גאה בו מאוד כי בעבר סטודנטיות לתואר שני או שלישי שמקבלות מלגת מחקר מהאוניברסיטה לא קיבלו חופשת לידה. מאז התיקון לחוק לא ניתן להפסיק את מלגת המחקר שלהן בזמן חופשת הלידה וזמן המלגה מוארך לפי זמן חופשת הלידה שלהן.  חופשת הלידה לא פוגעת בתקציב של המרצה, כדי שלא תהיה העדפה לסטודנטים זכרים במחקר.

מעוניינות בפרטים נוספים? בהתאחדות הסטודנטים ישמחו לסייע. שיהיה במזל!

 מתלבטים היכן ללמוד? היכנסו לייעוץ חינם