מיכל סטודנט חופשי- (צילום: תומר ושחר צלמים)
'כולנו באותו תואר אז כולנו נהיה חברים' | צילום: תומר ושחר צלמים
מי אני: מיכל כהן , 27

לומדת ב: אוניברסיטת חבל הבאסקים, צפון ספרד בילבאו.

מה לומדת? תואר שני בסוציולוגיה
איפה למדת בארץ? בתל אביב, סוציולוגיה ואנתרופולוגיה

רוצים ללמוד סוציולוגיה ומתלבטים היכן? היכנסו לייעוץ חינם

למה החלטת ללמוד בחו"ל? "אני גרה פה כבר שנתיים כי בן הזוג שלי ספרדי."

כמה עולה שנת לימוד? "תואר שני עולה 1600 יורו לשנה והמחיר לדוקטורט סמלי: כ-100 יורו לשנה. בנוסף, רוב הדוקטורנטים חיים על מלגות כי לפי החשיבה שלהם אי אפשר לעבוד וללמוד באותו הזמן ואי אפשר לסיים דוקטורט בלי מלגה. המלגות של ממשלת הבסקים ושל האוניברסיטה לדוקטורט הן מלגות עם מחייה מלאה של 1200 יורו לחודש, שזה די והותר כדי לחיות פה טוב, וזה לשלוש שנים עד ארבע שנים. עם המשבר יש חשש שהם יחתכו את זה. בנוסף, יש קצבה שסטודנטים יכולים להגיש בקשה כדי לקבל".

בני כמה הסטודנטים? "איתי בתואר השני לומדים בני 20+ וגם מובטלים שהחליטו לנצל את הזמן בו הם לא עובדים וללמוד".

האם רוב הסטודנטים עובדים?  "ממש לא. בספרד או שאתה לומד או שאתה עובד. הסטודנטים חיים על החסכונות של ההורים או מקצבאות שזמינות לאזרחים ספרדים בין 300-700 יורו בחודש. את הקצבאות הללו אפשר לקבל במשך בין חצי שנה לכמה שנים – תלוי כמה כסף יש להם ואם הם עבדו בעבר".

איפה גרים רוב הסטודנטים? "אצל ההורים. בספרד הם נשארים בבית של ההורים עד גיל מאוד מאוחר, 30 לפחות. זה מקובל בגלל לחץ של המשפחה וגם כי שכירת דירה כשיש את ההורים נחשבת לבזבוז. עוזבים את הבית שלהם כשיש כסף לקנות דירה. הסטודנטים גרים אצל ההורים גם אם האוניברסיטה שלהם שעה וחצי נסיעה מהבית, וגם אם היא בעיר אחרת. יש מעונות בהם גרים בעיקר אנשים מערים מרוחקות. הם מפוזרים ברחבי העיר ויש אנשים שמשכירים דירות סטודנטים של 3 שותפים עבור משהו כמו 200-300 יורו לשותף לחודש".

במה הסטודנטים שם שונים מהסטודנטים בארץ? "לישראלים חשוב יותר להצליח מאשר להיות נחמדים. הסטודנטים פה יותר חברותיים, יש יותר סולידריות של 'כולנו באותו תואר אז כולנו נהיה חברים'. יש פה יותר אווירה של סטודנטים, אחידות. אצלנו יש ערכים שונים של שאפתנות ושל אינדיבידואליות ופה הסולידריות היא ערך חשוב, אינטראקציה חברתית נחשבת משהו חשוב, הם יגרמו לה גם באופן פעיל".

במה האוניברסיטה בה את לומדת שונה מאוניברסיטאות בארץ? "האוניברסיטה קטנה יותר כי היא שייכת לאזור קטן והיחסים עם המרצים פחות רשמיים, לא קוראים להם דוקטור והרבה מרצים מנסים לשבור את ההיררכיה במודע. אין אווירה של היררכיה בין מרצה לתלמיד".

איך נראה התואר? "הלימודים לתואר שני הם שנה אחת והמבנה של הלימודים הוא לגמרי אחרת והוא מותאם לסטנדרטים האירופאים. לא מדובר בקורסים, אלא במפגש עם המון מרצים. לומדים 4 ימים בשבוע 4 שעות ביום וכל יומיים שלושה המרצה מתחלף, כך שיש לך מין "לימוד בטעימות" עם מרצים שונים ולא קורס מסודר – שבעיני זה חסרון גדול, למרות שעכשיו אני מבינה שנחשפתי להמון דברים בלימודים .בסוף השנה אני מגישה כל מיני עבודות והגדולה ביניהן היא הצעת מחקר,  שיכולה להיות הצעת מחקר לדוקטורט. זה מקצר תהליכים וגורם לתואר השני בארץ להיראות מיותר כי הוא ממש חצי דוקטורט – אז למה לא לעשות כבר דוקטורט בזמן הזה? כלומר, למה לעשות עבודת מחקר מאוד מעמיקה ארוכה ולא לקבל תואר דוקטור? בחו"ל, הרבה אוניברסיטאות יש מסלול ישיר לדוקטורט ואז זה גורם לזה שלא כדאי לעשות תואר שני בארץ".

  מה אנחנו צריכים ללמוד מהם? "לעומת הארץ, פה מציגים עוד נקודות מבט אקדמאיות. בארץ זה רק סוציולוגיה אמריקנית ומדברים עליה כאילו היא הסוציולוגיה היחידה שיש, ופה גיליתי שיש עוד הרבה סוגים של סוציולוגיות ויש המון כותבים מעניינים ויש עוד נקודות מבט".

מה הם צריכים ללמוד מאיתנו? "מקצועיות, רצינות. הסטודנטים פה לא שואפים לציונים גבוהים, אין תחרות על ציונים, אנשים מדברים על לעבור או לא לעבור ואין פה את המצב הזה שאנשים בוכים על 91 או שואפים למאיות. אני לא בטוחה מי צריך ללמוד ממי בגישה הזו, אבל הייתי רוצה שתהיה יותר פה יותר רצינות אקדמית. המרצים מאחרים, כולם באיזי והמבנה של הטעימות במאסטר מראה חוסר רצינות בעיני.

בנוסף, אתר האינטרנט של האוניברסיטה קשה יותר לתפעול והספרייה פחות עשירה".

מה אוכלים? "היתרון הגדול הוא שיש פה בי"ס לקולינריה ואפשר לאכול ארוחות טובות מאוד בזול: למשל, עוף ענקי עם אורז ב-3 יורו".

איך נראות הכיתה? "כמו שלנו בארץ, אין הבדל גדול. יש גינה בקמפוס ויש אגם, אבל הקמפוס מאוד מכוער לדעתי".

מחברת או לפטופ? הייתה רק סטודנטית אחת עם לפטופ וזה משהו רגיל במדעי החברה. היו גם אנשים שהיו עם פנקס או שלא כתבו שום דבר".

מה את רוצה להיות כשתהיי גדולה? "כרגע אני רוצה להמשיך לדוקטורט פה או במקום אחר ואני עובדת על בקשת מלגה". 

רוצים ללמוד סוציולוגיה ומתלבטים היכן? היכנסו לייעוץ חינם