היום נפתחת שנת הלימודים האקדמית, ויותר מ-300,000 סטודנטים יעברו בשערי האוניברסיטאות והמכללות, חמושים בלפטופים, מרקרים, חטיפי אנרגיה ולחץ. הרבה מאוד לחץ. בכל זאת, הם עומדים בפתחה של שנה עמוסה, עם מבחנים, עבודות וקורסים בסטטיסטיקה (ושאר זוועות). אבל בסך הכול, אם מנטרלים את אלמנט הלחץ - החוויה הסטודנטיאלית יכולה להיות ממש מהנה.

וכדי להוכיח לכם שהשד לא נורא כל כך, שוחחנו עם ד"ר סוזי קגן, מטפלת זוגית ומשפחתית בכירה, שהמליצה על כמה שיטות שיעזרו לכם להירגע ביום הראשון ללימודים:

טיפ #1: הכירו את המקום

"אם זו השנה הראשונה שלכם, כדאי שתגיעו יום קודם או כמה שעות לפני לאוניברסיטה או למכללה, תלמדו להתמצא במתחם, דברו עם סטודנטים אחרים שתפגשו בדרך, שבו על הדשא, כנסו לקפיטריה, לספריה ולכיתות שבהן תלמדו. כך תקטינו ככל האפשר את תחושת הזרות ותוכלו להתרכז בלימודים עצמם".


טיפ #2: השתמשו ברשתות החברתיות

"כדאי להיכנס לרשתות החברתיות כדי לקרוא שאלות של סטודנטים אחרים וכמובן את ההמלצות והתשובות שקיבלו. אתם יכולים להציע חברות לסטודנטים שאולי תפגשו בכיתה וגם לעשות לייק לעמודי האוניברסיטה, כך שתגיעו כמה שיותר מוכנים".
מניסיונו אנחנו ממליצים, כמו בכל דבר בחיים, לשמור על מידה של איפוק גם בתחום הזה – תמיד נחמד להכיר מראש את האנשים שהולכים לחלוק איתכם ספספל, אבל שימו לב שאתם לא הופכים ל"סטוקרים" ומתחברים מהר מדי לטיפוסים מהסוג שבעתיד תתחרטו על כך.

טיפ #3: דברו עם סטודנטים אחרים

"כדאי מאוד לדבר עם סטודנטים אחרים שאתם מכירים, שיספרו לכם מה הם הרגישו לקראת השנה הראשונה שלהם, ומתי הם התחילו להרגיש שיפור ושליטה בנעשה באקדמיה. בנוסף, דברו עם סטודנט שנמצא במצבכם ושתפו זה את זה בחששות שלכם. זה תמיד מנחם ועוזר, לא פחות מחברים שאולי נמצאים במקום שונה בחיים".

טיפ #4: היו מסודרים ומאורגנים

 "סדר וארגון תורמים מאוד להפחתת הלחץ והחרדה לפני תחילת השנה. כדאי לקרוא על הקורסים באינטרנט או את הפרק הראשון של אחד מספרי הלימוד - כדי להרגיש כבר 'בתוך החומר' ביום הראשון. מבחינה לוגיסטית, התארגנו עם הציוד כמה ימים מראש, ואל תדחו את זה לרגע האחרון. צאו מהבית בזמן שיאפשר לכם הגעה רגועה והתחילו לשנן את דרכי ההגעה בתחבורה ציבורית או את מקומות החניה".

להתעורר מאוחר מדי (צילום: Shutterstock, מעריב לנוער)
כדאי שתתחילו לסנכרן את הגוף לשעות החדשות של הבוקר | צילום: Shutterstock, מעריב לנוער

טיפ #5: הכינו את הגוף שלכם לשעות השינה

"כבר בימים שלפני תחילת הלימודים כוונו את השעון המעורר לשעה שבה תהיו צריכים להתעורר, כדי להרגיל את הגוף. שינה טובה היא המפתח לבריאות טובה, הפחתה בלחץ והצלחה בלימודים".

טיפ #6: תזונה, תזונה, תזונה

"הקפידו על תזונה בריאה, היא חשובה ליכולת שלכם להתרכז. אחרת לחץ הזמן יכול להביא אתכם לפספס ארוחות או לבזבז כסף על אוכל מהיר ולא מזין. בבוקר, אכלו בבית כדי שלא תנשנשו חטיפים, והביאו לאוניברסיטה ארוחות מסודרות ולא כבדות - שישביעו אתכם אך לא ירדימו. כמו כן, השתדלו שתמיד יהיה לכם בקבוק מים זמין".

טיפ #7: היערכו מבחינה כלכלית

"לא קל להיות סטודנט, גם לא מבחינה כלכלית. נסו להתארגן בתחילת השנה - חפשו משרות סטודנט שמתאימות לכם, גם אם תעבדו ממש מעט, זה יוריד מכם לחץ. סכמו עם מקום העבודה על לוחות זמנים גמישים. בנוסף, קיימות מלגות שונות עבור שעות התנדבות בקהילה - בדקו לפני תחילת הלימודים אם זה יכול להתאים לכם, זו גם הזדמנות טובה לתרום לחברה".

טיפ #8: אל תילחצו והיו חיוביים

"אל תילחצו אם זמן ההסתגלות שלכם לאוניברסיטה או למכללה לוקח יותר מיום-יומיים. בדרך כלל, הסתגלות למקומות חדשים או לשינויים נמשכת חודש עד חודש וחצי. במקביל, נסו להירגע באמצעות חשיבה חיובית: תאמרו לעצמכם שבהתחלה תמיד קשה וזר, אבל אחר כך הכול הופך למוכר ומשתפר".

ועכשיו לטיפים מאלו שהיו שם ממש לא מזמן

ואחרי שקיבלנו את העצות של המומחית, החלטנו לבדוק מה הטיפים הכי יעילים שיכולים לתת מי שהיו במקום שלכם בדיוק, ממש לא מזמן - סטודנטים בעצמם שנכנסים לשנה השנייה או השלישית שלהם באקדמיה:

נמרוד, סטודנט לפיזיקה ולמתמטיקה: "תזכרו שבסך הכול זה גם היום הראשון של כל שאר האנשים, וכולם אבודים כמוכם. כמובן שזו גם אחלה דרך להתחיל שיחה ולרקום חברויות".

מתן, סטודנט להנדסת חשמל ופיזיקה: "אל תפחדו גם אם השיעור הראשון שלכם בטכניון אי פעם זה התרגול הכי ארוך בעולם, והיד שלכם כואבת מלכתוב עשרה דפים בשעה".

לוטן, סטודנט למשפטים: "תביאו מפצל וכבל מאריך - כדי להטעין את הלפטופ ולצאת גבר עם החבר׳ה ששכחו".

מעיין, סטודנטית למדעי המדינה: "תשלמו דמי רווחה".

אדוארד, סטודנט לביו-אינפורמטיקה (כן, יש תואר כזה): "תאזינו למוזיקה אהובה".

ליאור, סטודנט מדעי החברה: "תוציאו מראש מאמרים מהסילבוס".

יונדב, סטודנט להנדסה: "תלמדו את כל החומר באינטרנט לפני הסמסטר".

אנה, סטודנטית לביוטכנולוגיה: "תשכבו על הדשא עם חברים ותספרו על שטויות שעשיתם במהלך החופשה".

סטודנטים (צילום: אימג'בנק / Thinkstock)
הכירו את הקורס האהוב על כולם - מדעי הדשא | צילום: אימג'בנק / Thinkstock

בר, סטודנט (בערך, תכף תבינו) לתקשורת: "יודעי דבר ממליצים לנסות לדמיין את כולם עירומים או להגיע עירום בעצמך. ניסיתי אחד מהשניים וברוך השם - סילקו אותי".

ארין, סטודנטית לביולוגיה: "בשום פנים ואופן אל תעשו עקירה כירורגית יום לפני. מניסיון".

ויקטוריה, סטודנטית לפיזיקה-ביולוגיה: "תאגרו את שארית כוחותיכם ותעשו ריצה קלה בזריחה".

לולה, סטודנטית לקרימינולוגיה וסוציולוגיה: "תדפיסו את מערכת השעות ואת המפה של האוניברסיטה, ותצטיידו בנעליים נוחות כי עוד לא רגילים להליכות בסיבובים. תנו לעצמכם ללכת קצת לאיבוד, ככה תכירו את קיצורי הדרך".

גל, סטודנט למשאבי אנוש: "Pokemon Go".

עומר, סטודנט למשפטים והיסטוריה: "תתפסו מקום טוב בכיתה ותדאגו שיזכרו אתכם".

ליאור, סטודנט להנדסת חשמל: "תזכרו שכמו בספורט תחרותי, גם אם בתחילת השנה לא מצליחים הישורת האחרונה, כלומר המבחנים, היא החשובה ושם צריכים לתת את הטון".

סתיו, סטודנטית למדעי החיים: "תכינו את עצמכם לכך שיהיה קשה, תבואו עם נעלי הליכה ו'אדוויל' ותדעו שהגרוע מכל, כלומר תקופת המבחנים, עוד לפניכם".

אוראל, סטודנט לביוטכנולוגיה: "אל תיקחו אף אחד ושום דבר ברצינות".

מירב, סטודנטית לייעוץ חינוכי: "תנסו להכיר חברים ללימודים לפני, דרך פייסבוק".

מעיין, סטודנטית לתקשורת: "אל תבואו עם תיק עמוס! עט ודפים או לפטופ יסדרו אתכם".

מיטל, סטודנטית לקרימינולוגיה: "תשתו המון קפה ותתעלמו מכולם".

פלג, סטודנט לקרימינולוגיה: "תבלו כמו שצריך לפני, כי במהלך התואר לא יהיה לכם זמן".

חיאל, סטודנט לניהול: "להירגע ממה? התואר הולך להיות אחת החוויות הכיפיות והמהנות שיש בחיים (טוב, נו, חוץ מהלימודים עצמם). תבואו בראש טוב ונסו להתחבר עם אנשים בראש שלכם - הולך להיות כיף".

אנחנו בגישה של חיאל – צאו מהלחץ ושיהיה בהצלחה!