בתקופת הלימודים שלכם תצטרכו להגיש עבודות, לעבור מבחנים, לישון מעט ולעבוד הרבה. בשביל שלפחות תוכלו לעשות את כל זה במקום הנכון עבורכם, ההחלטה על איפה תלמדו צריכה להיות שקולה ומעמיקה, וכדאי לבדוק לפני את כל מה שקורה במוסד האקדמי בו אתם מתעניינים ללמוד.

ולמה אנחנו מתכוונים "לבדוק הכל"? התייעצנו עם אנשי האתר "נרשמים", המייעצים למתעניינים בלימודים למצוא את המקום המושלם עבורם, ולהלן השאלות שאתם צריכים לשאול את עצמכם בדרך לגיבוש ההחלטה. יכול להיות שלחלק מהשאלות אין לכם עדיין תשובה, אבל ככל שתדעו יותר דברים, כך המקום בו תבחרו ללמוד, יהיה הנכון ביותר עבורכם.


סגנון הלימודים

מה המקצוע שמעניין אתכם?
האם אתם רוצים ללמוד משהו בשביל הכיף? או אולי מקצוע שיש בו הרבה כסף? התשובה הכי טובה לשאלה "איפה ללמוד?", היא כנראה המקום שבו מלמדים בצורה הכי טובה את המקצוע שהכי מעניין אתכם. אחרי שתבינו מה המקצוע שבאמת מעניין אתכם, ככל הנראה שהבחירות האחרות יגיעו מעצמן או יהיו הרבה יותר קלות. עדיין מבולבלים? ענו על שאלון קצר וגלו מה הכי מתאים לכם ללמוד.

מכללה או אוניברסיטה?
שאלת מיליון הדולר היא האם ללמוד באוניברסיטה או מכללה? ואם מכללה, האם מכללה פרטית או מכללה מסובסדת? זה דיון ארוך ומורכב ולכל אחד מתאים סגנון אחר. כדאי שתנסו להבין דרך חברים, בוגרים או הימים הפתוחים בהם תבקרו, מה המוסד שמתאים לכם. בנוסף, העניין הכספי הוא שיקול מרכזי ובמכללה פרטית תאלצו לשלם סכומים גבוהים בהרבה.

לרשימת הימים הפתוחים המלאה

לימודים עיוניים או מעשיים?
הסתכלו בתוכניות הלימודים השונות של התואר בו אתם מתעניינים. ישנם מקומות שמציעים יותר התנסות מעשית וסדנאות, וישנם מקומות שבהם תדברו יותר על תאוריות ומחקרים. כל אחד והאופי שלו.

אישה מרצה (צילום: אימג'בנק / Thinkstock)
אוהבים לשמוע ולדון בתיאוריות? | צילום: אימג'בנק / Thinkstock

תוך כמה שנים תרצו לסיים?
גם כאן יש במה לדון, ישנם מוסדות גמישים יותר המאפשרים למשוך את התואר על פני זמן רב - במוסדות אלו אתם תרכיבו לכם מערכת בעומס ובקצב המתאים לכם. כמו כן, ישנם מוסדות קשיחים יותר בהם מסיימים את התואר מהר, אבל אין אפשרות לשנות זאת. אז אתם מהממהרים או מאלה שרוצים לקחת את הזמן?

סביבית הלימודים

באיזה איזור גאוגרפי אתם רוצים ללמוד?
יש בארץ אינסוף אוניברסיטאות ומכללות הפזורות בכל מקום אפשרי. החלטה חשובה שצריך לקבל היא באיזה איזור גיאוגרפי תרצו ללמוד? אתם יכולים לבחור בעיר או בכפר, בצפון או בדרום, במקום חם או קר, מבודד או קרוב למרכז. יש הכל מהכל ולמקום הגיאוגרפי שהמוסד האקדמי ממוקם בו יש השפעה רבה על האופי שלו, על אווירת הלימודים ועל סוג האנשים הלומדים בו, שזה אגב פרמטר חשוב לא פחות.

קל"ב?
בצבא זה מאוד נוח להיות קל"ב, יש אוכל זמין, כביסה בין רגע ומיטה חמה ומפנקת מתי שרק תרצו. השאלה היא האם בחיים האקדמיים שלכם תרצו להמשיך בקו זה או שדווקא תחליטו שהגיע הזמן להתרחק מהקן ולצאת לדרך עצמאית. כלומר, עצמאית אבל עם הכסף של ההורים.

מעונות או שכירות
אם בחרתם רחוק מאמא, גם ההחלטה הזו חשובה לכם. האם תבחרו לגור במעונות, או שתשכרו לכם דירה משלכם? אם תבחרו במעונות תשלמו מעט כסף אבל תחיו בתנאים בסיסיים. היום מוסדות רבים, בניגוד לעבר, בונים מתחמי מעונות חדישים ומשודרגים בקרבתם, וכדאי לכם לבדוק טוב מה מציע המוסד שחשבתם ללמוד בו.

אין תמונה
הייתם מוכנים לגור בחדר כזה? המעונות בבן גוריון

אם החלטתם שמעונות זה לא בשבילכם, כנראה שתצטרכו להשקיע יותר כסף ויותר זמן בחיפוש הדירה. בידקו האם יש היצע מספק ובאיכות ראויה במקום בו אתם מתלבטים ללמוד. אין טעם לפסול מראש מעונות אם איכות הדירות בעיר ירודה, או לחילופין אם תמצאו את עצמכם נאבקים על דירת חדר בקיבוץ יחד עם עוד 1,000 סטודנטים אחרים, כי פשוט אין מספיק היצע.

מה שמעבר

מרכז השמה פעיל
מוסדות רבים נותנים דגש על מרכז ההשמה. כחלק מהרצון למשוך סטודנטים, קמו מרכזי השמה העוזרים לסטודנטים למצוא עצמם בשוק העבודה עוד בזמן הלימודים. בררו האם קיים מרכז השמה פעיל כזה במקום בו אתם מתעניינים. אם זה חשוב לכם כמובן.

מה ההטבות שמציעים לכם?
כל מוסד אקדמי יכול להציע הטבות. החל מהנושאים הכלכליים (כמו מלגות וסבסודים), דרך הרצאות וימי עיון ועד פרוייקטים כמו חילופי סטודנטים ועוד. השקיעו זמן כדי לברר מה אתם מקבלים או יכולים לקבל מעבר.

מה האגודה נותנת לך?
כמובן שאי אפשר לדבר על הטבות מבלי לדבר על האגודה שנועדה לשרת אתכם. ימי סטודנט, הפסקות פעילות, פנג'ויה, פעילויות העשרה, עזרה במילואים וסיכומים, הם רק חלק מהדברים שמציעה האגודה לסטודנטים. כדאי לברר האם אגודת הסטודנטים חזקה או לא. כך או כך, ככל הנראה שתצטרכו לשלם לה 180 שקלים, אז לפחות שהם יהיו שווים את זה. 

 >>ואחרי כל זה עשינו לכם חשק להירשם לאקדמיה? המומחים שלנו מחכים לייעץ לכם בחינם>>