"כל ילד הוא אמן, הבעיה היא איך להישאר אמן גם כשהוא גדל", אמר פאבלו פיקאסו. ואמנם, רבים מאיתנו מוותרים על האהבה לאמנות כדי להתמסר למרוץ תחרותי ובלתי נגמר, עליו דיברו כבר די והותר. ובכל זאת, יש מי שלא מוותרים על התשוקה האמתית שלהם, אלא מפתחים אותה בלימודים אקדמיים. השנה חוגגת 'המדרשה' - הפקולטה לאמנויות במכללה האקדמית בית ברל 70 שנה של הכשרת דורות של אמנים, קולנוענים ומורים לאמנות, כשהיא יכולה לזקוף לזכותה בוגרים רבים שהפכו לפורצי דרך באמנות ובתרבות הישראלית.

בוגרי המסלול לתואר ראשון במדרשה מקבלים תואר ראשון באמנות או תואר ראשון בקולנוע לצד תעודת הוראה בתחום. החיבור בין אמנות וחינוך מצמיח בוגרים המעורבים בתרבות כאמנים-יוצרים וכמורים לאמנות. הסטודנטים במדרשה מקבלים הכשרה מקיפה, מעשית ותיאורטית בתחומים שונים כמו מדיה דיגיטלית, תיאוריה וביקורת, אמנות ותרבות חזותית, על ידי אמנים מובילים בארץ. מעבר לכך, מציעה המדרשה לימודים מתקדמים: תואר שני בחינוך לאמנות, תואר שני בטיפול באמצעות אמנויות ותכנית הכשרה להוראה לאקדמאים. תכנית הדגל - לימודי המשך באמנות עבור אמנים צעירים בתחילת דרכם - נחשבת לתכנית המובילה בארץ.

פרסים ותערוכות בינלאומיות

בשנה האחרונה, 11 מבין מקבלי פרסי משרד התרבות היו בוגרים ומרצים של המדרשה, ושש מתערוכות היחיד שהוצגו במוזיאון תל אביב באשכול פתיחת עונת התערוכות היו של בוגרי המכללה ומרציה. מעבר לכך, בוגרים ומרצים מהמדרשה זוכים בפרסים רבים ברחבי העולם ובארץ. בתחום האמנות הפלסטית האמן המוביל ובוגר המדרשה שמלמד בה לסירוגין, פרופ' ציבי גבע, ייצג את ישראל בביאנאלה של וונציה 2015. סרטו של האמן והמרצה הבכיר במדרשה רועי רוזן זכה בפסטיבל ונציה לקולנוע וגם מיכל נאמן, אמנית מובילה ומרצה בכירה במדרשה, זכתה בפרס ישראל לשנת 2015.

בשנים האחרונות, עם ההצלחה הגוברת של תעשיית הקולנוע הישראלית, מחלקת הקולנוע בבית ברל הופכת ליותר ויותר פופולארית. המחלקה מכשירה קולנוענים צעירים ומורים לקולנוע בכל הקשת של אמנויות הקולנוע: צילום, תסריטאות, בימוי וקול. בדומה לסטודנטים לאמנות, גם הסטודנטים לקולנוע לומדים במסלול של ארבע שנים, שבסיומו הם מקבלים גם תעודת הוראה. שיא הלימודים הוא הפסטיבל הדו-שנתי צ'ינה פורטה (Cine Forte), שמפיקה המדרשה יחד עם סינמטק תל אביב, ובו מוצגים סרטי הסטודנטים הטובים ביותר. בוגרי המחלקה לקולנוע זוכים בפרסים רבים בפסטיבלי סרטים ישראליים ובינלאומיים מדי שנה, ומשולבים בתפקידי מפתח מובילים בתעשיית הקולנוע הישראלית.


המדרשה מוציאה לאור כתב עת לאמנות ותרבות בשם "המדרשה", שדן בשאלות אמנותיות ומהווה במה לדיון באמנות עכשווית ועדכנית בשאלות תאורטיות בשיח האמנותי והחברתי, כמו פמיניזם, מלחמה, אירוניה ומוות. במקביל, הוא מהווה במה לאמנים הצעירים שמופיעים בו וחושף את הקוראים לחומר תיאורטי מהעולם, בדמות מאמרים מתורגמים.

אווירה של חיי קהילה ובית משותף

בסופו של דבר, אמנות לא מיועדת רק לאמן עצמו, אלא להנאת הציבור הרחב. לכן, מפעילה המדרשה מרכז תרבות בתל אביב - הגלריה ברחוב הירקון 19, כשהמטרה היא ליצור אווירה של חיי קהילה ובית משותף. במקום, תוכלו למצוא הרצאות וימי עיון בתחומים שונים, תערוכות מתחלפות של אמנים מהארץ ומהעולם ופעילויות לקהל הרחב ולגיל הרך – בחינם.

כדי להוביל את המדרשה קדימה מונה בשנת 2015 לתפקיד הדיקאן האמן הבינלאומי המוכר ד"ר גבי קלזמר, שמנהל קריירה מוצלחת בחו"ל ונשלף מהסצנה הבינלאומית התוססת בלונדון אליה עבר בסוף שנות השמונים, לאחר לימודים בבצלאל.

אין תמונה
גבי קלזמר, דיקאן המדרשה

קלזמר מביא איתו רעיונות חדשים ורוח מקורית מניסיונו הרב, לאחר שהשלים תואר שני באקדמיה המלכותית לאמנויות, ביסס את מעמדו בעולם כמרצה לאמנות ובהמשך קיבל תואר דוקטור לפילוסופיה. ניסיונו בחו"ל, כמרצה באחד מבתי הספר הטובים בעולם, מחבר אותו כדיקאן לעולם הקולנוע והאמנות הבינלאומי, וכך הוא מביא איתו את הידע העדכני בתחום, ומאפשר לו לעבוד על חיבורים בינלאומיים עבור הסטודנטים.

 "הוא תמיד שומר על הבעירה של הניסוי ודרכי הפעולה. הוא ממציא את דרכי הפעולה שלו מחדש, כמעשה קסם, שעליו הוא שומר באדיקות", אמרה נעמי גבעון, בעלת גלריה לאמנות עכשווית ישראלית בתל אביב, והוסיפה: "הוא אחד האמנים הבודדים שמשמעות האוונגרד רוחשת אצלם. הכבוד שלו הוא לא לעצמו, אלא לדרכי פעולה חדשות, להיות בתנועה כל הזמן”.

לפרטים נוספים>>