אומה של מלומדים

תאמינו או לא, אבל ישראל היא אחת האומות המשכילות ביותר בעולם. מחקר של הOECD שנערך בשנת 2012 מיקם את ישראל במקום השני במדד המדינות המשכילות ביותר בעולם, כשאנחנו שניים רק לקנדה. ל-46% מהישראלים יש תואר ראשון לפחות – כמעט מחצית האוכלוסייה. מרשים, לא? נתון מעודד נוסף קשור למצב הנשים בתחום האקדמי - לפי הלשכה המרכזית לסטטיסטיקה, רוב מקבלי התארים בישראל בשנים 2014-2015 היו נשים - 59.8% ממקבלי התואר הראשון, 61.2% ממקבלי התואר השני ו-49.7% ממקבלי התואר השלישי. כבוד!

הלימודים יכולים להיות מותאמים לקצב החיים

לדברי מומחים, סביבות למידה נעימות ויעילות הן חלק משמעותי מתהליך הלמידה ואין להקל בהן ראש. כנציגי דור המסכים, המחובר 24/7 לאורות מרצדים ולאקשן, אך טבעי שנתרגל ללמוד בדרך אינטראקטיבית וחדשנית. מוסדות אקדמיים רבים בארץ מספקים לסטודנטיות ולסטודנטים שלהם אפשרות ללמוד בסביבות למידה ממוחשבות ואינטראקטיביות. האוניברסיטה הפתוחה מאפשרת לסטודנטים לבחור בין לימודים פרונטליים בכיתות לימוד קטנות לבין לימודים באמצעות טכנולוגיות למידה מתקדמות, מה שמקנה לסטודנטים את היכולת ללמוד בכל מקום ובכל זמן. שיטה זו מתאימה בדיוק לאורח החיים המהיר, הדיגיטלי והטכנולוגי בו אנו רגילים לחיות. כך הלימודים הופכים לחלק אינטגרלי מהחיים, ולא לעול שדורש התנתקות מהסביבה הטבעית שלנו.

עד כמה יהיה לכם קל לא לעצור את החיים בדרך אל התואר? זה הזמן לגלות>>

טוב לנו יחד

בתקופה הנוכחית, אם אין לכם הפרעות קשב - אתם כנראה חריגים. פתאום לכולם יש קושי להתרכז לאורך זמן, שלא נדבר על לשבת באותו מקום בלי לקום או לזגזג בין הוואצאפ, הפייסבוק והמייל. עבור חלקנו קריאת ספרים הפכה לפעילות נדירה, ואם היא כבר מתרחשת - היא כוללת הצצה בלתי פוסקת בנייד. הבעיה מחריפה כשאנחנו צריכים לשבת וללמוד – מה שדורש מאתנו ריכוז מרבי והתמקדות ממושכת במידע חדש. אחת השיטות היעילות להתמודדות עם ההסחות הבלתי פוסקות, היא למידה בקבוצות קטנות. ללמוד יחד עם עוד אנשים הופך את חווית הלמידה לאירוע חברתי מהנה ומחייב, כאשר יש לנו אחריות כלפי אחרים – ולהם כלפינו. אפילו שמענו על כמה סיפורי אהבה שהתפתחו בקבוצות למידה, ותכלס? זה עושה לנו חשק להיות סטודנטים שוב.

סטודנטים (צילום: אימג'בנק / Thinkstock)
ביחד זה תמיד עדיף | צילום: אימג'בנק / Thinkstock

שילוב בין קריירה ללימודים

לפעמים כשאנחנו חושבים על לימודים, נדמה לנו שהחיים צריכים להיעצר ושצריכים לבחור בין קריירה ללימודים. המציאות באוניברסיטה הפתוחה מוכיחה אחרת, כאשר שעות הלימוד גמישות, שיעורים רבים מתקיימים בערב - ועוד לא דיברנו על האפשרות המפנקת ללמוד מהבית. הגמישות המרבית מאפשרת לכם להחליט איפה תלמדו, כמה פעמים בשבוע ומתי. אז אם גם אתם אנשים של לילה, הגיע הזמן להיפטר מתחושות התסכול והעייפות, ולשלב לימודים בצורה חלקה בחיים שלכם באופן שמתאים ללמידתכם.

נטלי פורטמן למדה בישראל?

מפורסמות ומפורסמי ארצנו אולי יפתיעו אתכם ברמה האקדמית המרשימה שלהם, אבל אם נסתמך על הנתון שכמעט מחצית מאזרחי המדינה מחזיקים בתואר ראשון, אולי תופתעו פחות. מה למדו הסלבס האהובים עלינו? קורין גדעון היא סטודנטית למשפטים באוניברסיטת תל-אביב, רותם סלע למדה משפט ומנהל עסקים בבינתחומי, צביקה הדר סיים תואר בתאטרון ומשחק באוניברסיטת תל אביב, סילבן שלום למד באוניברסיטת בן-גוריון בנגב וקיבל תואר ראשון בכלכלה, רון חולדאי סיים את לימודיו באוניברסיטת בר אילן ונטלי פורטמן למדה פסיכולוגיה וספרות באוניברסיטת הרווארד, אך לא וויתרה על לימודים גם באוניברסיטה העברית – על אף שלמדה שם רק חצי שנה. וגם האוניברסיטה הפתוחה פתחה ועדיין פותחת את שעריה ללא מעט מפורסמים, ביניהם: גאולה אבן, אלירז שדה ובן מיטלמן.

נראה שעידן הלימודים כפי שהכרנו אותו משתנה בצעדי ענק והחוויה האקדמאית גם היא משנה כיוון ומתאימה את עצמה לעולם הדיגיטלי. אז בין אם אתם כבר סטודנטים, ובין אם עדיין לא, חשוב שתכירו את מגוון האפשרויות ושיטות הלימוד שעומדות לפניכם, וכך תבטיחו לעצמכם את סביבת הלימודים הטובה והמתאימה ביותר עבורכם.