נסו לחשוב מתי כתבתם בפעם האחרונה? אם מה שעולה לכם לראש הוא פוסט בפייסבוק, פרויקט בעבודה, סיכום בלימודים או רשימה לסופר – לא זו הכוונה. מתי באמת כתבתם? לקחתם דף ועט (או פתחתם קובץ וורד, לצורך העניין), ופשוט כתבתם שיר, סיפור, התחלה לספר או סתם מה שעלה לכם לראש?

בשלב הזה חלקכם אולי תגחכו לעצמכם, הרי מה לכם ולכתיבה? מעטים אולי יחשבו לעצמם שזה באמת הזמן לכתוב משהו, תוך שאתם יודעים שהסיכוי שבאמת תתחילו אינו גבוה. זו אחת הסיבות לפתיחתו של מרכז "טיוטות" בסמינר הקיבוצים השבוע, שמציע סדנאות כתיבה, מפגשי קריאה ויזמות ספרותית לקהל הרחב – לא משנה באיזו רמה אתם או כמה ניסיון, אם בכלל, יש לכם.

"כתיבה חשובה לא רק עבור אנשים שמגדירים את עצמם כאוהבי ספרות, אלא לכולם", אומרת טלי אשר, ראש תחום חברה ותרבות במכללת סמינר הקיבוצים, שהקימה את מרכז "טיוטות" ועומדת בראשו. "לכן המרכז פתוח לכולם, והמכללה נתנה גב אקדמי לכך. כלומר, יש סדנאות לאנשים שלא כתבו מעולם, סדנאות לבני נוער, לאנשים שחווים מחסום כתיבה וגם למי שכותבים ורוצים להתמקצע ולשפר את היכולות שלהם. יש סדנאות שאורכות חודש, ויש גם סדנאות סימסטריאליות או שנתיות – כדי שכל אחד ימצא את מה שמתאים לו".

מהי "יזמות ספרותית"?

"מבחינתנו מדובר בהנגשה של הספרות לציבור הרחב, כדי להפוך את הספרות לדבר נוכח בחיי היומיום של הפרט והחברה. אנחנו מארגנים פעילויות חברתיות שונות, למשל עם נוער בסיכון, נשים במצוקה וקשישים, וגם אירועים קהילתיים שונים. אנחנו מנסים לייצר חיבור בין הספרות לחברה, דרך עשייה ספרותית-חברתית".

אנשים רבים נרתעים מכתיבה או מתקשים להתחיל. למה?

"לא פעם, אנשים מבטיחים לעצמם שיקראו ספר בחופשה, שיתחילו לכתוב בפנסיה, אבל לא מגיעים לזה. מה שקורה לנו עם כתיבה קשור למהלך פנימי שלנו עם עצמנו, ואצל רבים, הכתיבה מלווה בפחד, ועולות שאלות כמו 'האם אני טוב?', 'האם זה יצליח לי?', 'לאן זה יוביל אותי?'. לפעמים, עצם ההתחלה של הכתיבה משחררת את הפחדים האלה, ולמעשה יש לנו סדנאות שעוסקות בכך ומאפשרות לאנשים מסגרת נעימה להתחיל בה. הסדנאות הללו מתקיימות בשיתוף עם "המרכז הישראלי לביבליותרפיה", על ידי מנחות מקצועיות המיומנות בכך".

בחור צעיר כותב (צילום: By Dafna A.meron, shutterstock)
"דרך העיסוק בטקסט, נפתחים דברים שלא היו ממהרים להיפתח ללא הכתיבה" | צילום: By Dafna A.meron, shutterstock

עבור מי שמנסה להתחיל לכתוב, קריאה, לדבריה של אשר, היא דבר שאי אפשר להפחית בחשיבותו: "אנחנו לא רואים הפרדה דיכוטומית בין כתיבה וקריאה, אלא חיבור חזק. אדם לא כותב מתוך חלל ריק, לכל אחד מאתנו יש מעין ספריה של הטקסטים שהוא קרא, ואלה נותנים לו השראה, מתוכם הוא כותב. לכן, חלק ניכר מהסדנאות הוא חשיפה לטקסטים ויציאה לכתיבה מתוך כך".

מה בנוגע לבני נוער?

"אומרים על בני הנוער שהם בגיל שבו הם לא מדברים ולא משתפים. אבל בדרך כלל, כשבני נוער מגלים שספרות היא עולם שלם, מעבר למקצוע בבית הספר, הם מזהים בה את  הדרך שלהם להביע את הסיפור שלהם. גם באמצעות קריאה ושיח ויצירה בעקבות טקסטים שאנחנו קוראים איתם, הם מזהים מצבים ונושאים שמעסיקים אותם, מזדהים איתם  ונוצרת שיחה משמעותית".

"חשוב לנו מאוד להפוך את הכתיבה לנגישה עבור בני נוער, ולכן במהלך חופשות פועלת במכללה תכנית 'מקיצים', שכוללת סדנאות כתיבה המיועדות לבני נוער, תוך שילוב תיאטרון. תחילה התגובות לסדנא היו סקפטיות, כי אנשים לא חשבו שדברים כאלה ידברו לנוער, אבל בסופו של דבר זו הייתה הצלחה אדירה. בני הנוער שהשתתפו בסדנה, כתבו על הדברים הכי אישיים שלהם, שאני לא בטוחה שהחברים הקרובים והמשפחות יודעים. הם ביטאו את זה בכתיבה, ובמהלך השיתוף היו אמפתיים אחד לשני. תוך זמן קצר השיח השתנה והמפגש הפך לאמתי ועמוק. היה מאוד מרגש לראות את זה מהצד".

מי מעביר את הסדנאות במרכז?

"צוות המנחים כולל אנשי אקדמיה מהמכללה, וכן משוררים ומשוררות, סופרים וסופרות. אלה אנשים עם חיבור חזק לעולמות הכתיבה והמחקר, המתמחים בליווי כתיבה".

חמישה דברים שכתיבה מצליחה לעשות לנו

ולמי שעדיין מתלבט האם כתיבה היא הדבר הנכון עבורו, גיבשנו עבורכם ביחד עם טלי אשר רשימה חלקית מתוך מגוון היתרונות שהכתיבה מעניקה לנפש שלנו:

כתיבה עוזרת לנו להיפתח

"דרך העיסוק בטקסט, נפתחים דברים שלא היו ממהרים להיפתח ללא הכתיבה, כמו מחשבות שלא נתנו להם מקום או פחדים. כתיבה נותנת לנו פתח להתבוננות פנימית ולהקשבה".

כתיבה עוזרת לנו להבין את עצמנו

"לא פעם, כשאנחנו מביטים בטקסט של עצמנו, פתאום מבינים משהו שקצת מפתיע אותנו, מגלים משהו שלא ידענו שאנחנו זוכרים".

כתיבה עוזרת לפתח אמפתיה

"המפגש סביב טקסט ספרותי מביא לפתיחות ולכנות, מעורר אצל הקורא או הכותב הזדהות ולעיתים השתקפות של עצמו. מעבר לכך, זה בא לידי ביטוי בסדנאות כתיבה, כשאנחנו שומעים אנשים אחרים נפתחים בפני הקבוצה, ולומדים לקרוא אותם ולהבין אותם. הדברים האלה מפתחים אמפתיה, שהיא יכולת חשובה מאוד, במיוחד בעידן הנוכחי".

מוטיבציה ללמידה (צילום: By Dafna A.meron, shutterstock)
"יצירה של טקסט ספרותי יכולה לשפר את ההערכה העצמית של הכותב" | צילום: By Dafna A.meron, shutterstock

עשויה לשפר את ההערכה העצמית

"יצירה של טקסט ספרותי יכולה לשפר את ההערכה העצמית של הכותב. אנשים יכולים לחשוב במשך שנים שהם לא יכולים לכתוב, ופתאום הם רואים שהם מצליחים להפיק טקסט משמעותי, ובזכותו הם מבינים מזה משהו על עצמם. זו חוויה משמעותית".

מעוררת מודעות חברתית

"העיסוק בטקסט ספרותי, הן דרך קריאה והן דרך כתיבה, הוא אמצעי לפיתוח חשיבה חברתית, מוסר וערכים. דרך קריאה, אנחנו נפגשים עם קבוצות באוכלוסייה שאנחנו לא מכירים, ונחשפים לאנשים שביומיום אולי נוח לנו לא לחשוב עליהם. כתיבה, מחייבת את היכולת להיכנס לנעליים של מישהו אחר".