קורות חיים (צילום: ThinkStock)
התאימו את קורות החיים למשרה המבוקשת | צילום: ThinkStock
התאמה של קורות החיים למודעה
 
למרות הנטייה לכתוב מסמך אחד ולשלוח אותו לכל המשרות – הדבר הנכון לעשות הוא לקרוא את מודעת הדרושים ולכתוב מסמך קורות חיים רלוונטי לכל אחת ממנה, כזה שמותאם בדיוק למה שהמעסיק מחפש. המעסיק שותל במודעת הדרושים את הדגשים שהוא מחפש לאיוש התפקיד והתייחסות אליהם תקרב אותנו לראיון ותכניס אותנו לקבוצה שנשקלת כרלוונטית – אז שווה לשים לב אליהם ולשנות את קורות החיים לפי הדגשים. המעסיק מחפש מנהלים? הדגישו את הניסיון הניהולי שלכם. הוא מחפש ראשי פיתוח שעשו בעצמם "הנדס און"? (כלומר, בצעו בעצמם את התפקידים הזוטרים ויודעים לפתור גם את הבעיות שלהם) – התייחסו לזה. שווה להתחיל בפירוט המשרה שהכי רלוונטית למה שהמעסיק מחפש ולהדגיש את התכונות והניסיון הרלוונטי שלך כמה שיותר מוקדם במסמך. בנוסף, שווה לקרוא כמה מילים על החברה ולמקד את המידע על התפקידים שעשיתי בהתאמה למה שהחברה עושה.

שימוש במילות המפתח של המעסיק
 קורות החיים חייבים להתאים למודעת הדרושים ולהכיל את מילות המפתח שהופיעו במודעה. המודעה ביקשה ספציפית ניסיון במכירות לגופים עסקיים גדולים? השתמשו במילים הללו בדיוק. אם המודעה חיפשה אחר אנשים שביצעו "מכירות לגופים עסקיים גדולים" – שימו לב שזה מה שתכתבו. הסיבה לשימוש במושגים אחריהם תרה המעסיקה פשוטה: יש חברות בהן הסינון הראשוני נעשה באמצעות מחשב, שמפרק את המסמכים למילים ואז מחפש מילים ספציפיות במסמך. כך, מנהלת הגיוס יכולה לכתוב "ניהול 3 אנשים", “ניסיון בדוטנט" ו"מגורם באזור המרכז" ולקבל את כל התוצאות שמתאימות לה. אם לא תשתמשו במילות המפתח שהחברה מחפשת ולא תדגישו את הניסיון הרלוונטי שהיא מעוניינת בו, אתם עלולים למצוא את עצמכם מחוץ לחיפוש האוטומאטי, גם אם אתם מתאימים למשרה.

פרטים אישיים
 הקפידו לכתוב בראש הדף את כל פרטי ההתקשרות אליכם, כך שיוכלו להשיג אתכם: שם מלא, מספר נייד ודוא"ל. לגבי כתובת מגורים – אין חובה לכתוב אותה והיא יכולה ליצור עליכם דעה קדומה לכאן או לכאן. גרים מרחק של שעה וחצי ממקום העבודה וחוששים שהמרחק יפגע בסיכויים שלכם? אם יש לכם ניסיון כזה, ציינו ליד הכתובת שכבר עבדתם בעבודה רחוקה בעבר ושהמרחק לא מהווה בעיה עבורכם. יש מעסיקים שלמרות שאתם גרים שעה וחצי מהמשרד שלהם - ייקחו אתכם בחשבון.
סטטוס משפחתי- מבחינת החוק אין חובה לציין אותו, אך השאלה הזו תעלה בהמשך הסינון וחשוב שתדעו לענות אליה. יש מי שכותבות וכותבים "נשוי/נשואה + 3 ופנוי/ה למשרה מלאה" וכך המעסיק יודע שלעובד/ת יש משפחה אבל היא יכולה לעבוד במשרה מלאה.
גיל- רוב קורות החיים מגיעים עם שנת הלידה של המועמד/ת ואם הם ללא שנת הלידה – אפשר להבין את הגיל מהשירות הצבאי. אין דרישה לכתיבת הגיל, אבל היעדר הפרט עלול לעורר תמיהה אצל המעסיק.

 היו תמציתיים
 אנחנו יודעים שעשיתם הרבה בכל תפקיד, שהייתם עובדים חרוצים ומצטיינים, אבל אורכם של קורות החיים צריך לעמוד על עמוד אחד בלבד, בעיקר אם הם נשלחים במייל או בפקס ולא מועברים למישהו שאתם מכירים. הסיבה היא שהמעבר על קורות חיים עדיין נעשה בצורה ידנית וכך, הזמן שרכזת הגיוס יכולה להקדיש לכל מועמד הוא קצר ביותר ולכן חשוב שנהיה ממוקדים מאוד. אם אתם מגישים מועמדות למשרה בכירה, אתם יכולים להתחיל את קורות החיים בפתיח שמכיל כ-4 בולטים בהם כותרות תמציתיות עם ההישגים הכי בולטים שלכם או התכונות הכי חשובות שלכם: אחריות על עסקה מוצלחת, הנעת תהליך חשוב או ניהול צוות ענק. 

ותרו על רשימת התכונות שלכם
 כולנו כותבים בקורות החיים שלנו שאנחנו "בעלי יחסי אנוש מצוינים”, "לויאליים" ו"בעלי כושר ביטוי מצוין". בגלל שהבוקסה הזו כבר הפכה לקלישאה, מסתבר שהמגייסים מדלגים על רשימת התכונות שאנחנו טורחים לשים בקורות החיים שלנו בתשומת לב מרובה. כשזה המצב, אפשר לנצל את המקום של רשימת התכונות לפירוט העבודה המרשימה שלנו אצל המעסיקות הקודמות. ההערה הזו נכונה למצב בו יש לכם משרות לספר עליהן, אבל אם זו המשרה הראשונה והשנייה שלכם ועמוד קורות החיים שלכם עוד לא מלא – אתם יכולים להשאיר את הקטגוריה הזו במקומה.

סדר כרונולוגי הפוך
כידוע, קורות חיים מתחילים ממה שאנחנו עושים היום והולכים אחורה, כך שאת המשרה האחרונה שלך תכתבי ראשונה, ואחריה תבוא המשרה שקדמה לה. בישראל מקובל להתחיל בניסיון התעסוקתי, להמשיך בלימודים ולקנח בשירות הצבאי. לאחר הפירוט הזה יגיעו הכישורים שלכם: רמת השליטה בשפות שונות ורמת השליטה במחשב. שימו לב לכך שאם תכתבו שאנגלית היא שפת אם שלכם – יצפו שתדברו אותה כשפת אם. אם תכתבו שהיא ברמת שפת אם – ברור לכולם שהשליטה בה מצוינת, אבל היא איננה שפת האם שלכם. זה המקום לציין את השליטה באופיס, בווינדואוז ובכל מערכת מחשב ייעודית שרלוונטית לתחום העיסוק שלך.

בלי חורים 
מלצרתם כל התואר הראשון? עבדתם כגננים כדי לממן את הלימודים? לגיטימי לחלוטין לכתוב "עבודות סטודנטיאליות" וזה עדיף בהרבה מלהשאיר חור בקורות החיים, שעלול לעורר שאלות. אגב, אם עבדתם כאחראי משמרת או מנהלים בעבודה הסטודנטיאלית שלכם, או אם היא רלוונטית למשרה אליה אתם מנסים להתקבל – פרטו. אם לא – אפשר להסתפק בכותרת "עבודות סטודנט".

ממליצים
אין צורך לצרף לקורות החיים מכתבי המלצה או טלפונים, אלא לכתוב "ממליצים יצורפו לפי בקשה”. בשלב הזה של הסינון הראשוני לא מצפים מכם ליותר מזה.

גופן וריווח
 
לרוב קורות החיים נשלחים בגופן "דייויד", בגודל של לפחות 12 ועם שוליים של לפחות 2 ס"מ מכל כיוון (כולל ראש ותחתית העמוד). כל פונט אחר שתבחרו יהיה בסדר לחלוטין ולמעשה, המטרה היא שקורות החיים יהיו נוחים לקריאה ומרווחים כך שיהיה קל להבין אותם – ועדיין יכילו את כל הניסיון התעסוקתי והפרטים שלכם. כל גופן וריווח שיעזור לכם להגיע למטרה הזו – ישרת אתכם לטובה.

הטיפים באדיבות אמיר לאופר, שותף באורוטק, חברת השמה בתחום הטכנולוגיה ואיוש בכירים