תעשיית ההיי-טק המשיכה לצמוח בששת החודשים הראשונים של 2014. במחצית הראשונה של השנה נרשמה עלייה של יותר מ-16% בביקוש לעובדים, בעיקר מהנדסים, ביחס לתקופה המקבילה ב-2013. בנוסף נרשם שיא של עשר שנים במספר המשרות הפתוחות, שאינן מאוישות. את הנתונים ריכזה חברת ההשמה בהיי-טק אתוסיה.

שנת 2013 היתה שנה גדושה באקזיטים ובמהלכה חברות טכנולוגיה וביוטכנולוגיה הציגו צמיחה ומחזורי מכירות מרשימים ומקצתן אף נמכרו לחברות ענק זרות. הנתונים האלה העניקו רוח גבית לשנת 2014.

"זה מובן שלא רק התוצאות של 2013 דוחפות את השוק כלפי מעלה", אומר אייל סולומון, מנכ"ל אתוסיה, "אלא גם האווירה האופטימית השוררת בשוק ההון האמריקני וההנפקות המוצלחות בנאסד"ק, שיעורי האבטלה שהולכים ויורדים באופן דרמטי, התחזקות השקל ביחס למטבעות בעולם ובעיקר מול הדולר והתכווצות הגירעון התקציבי הרבה מעבר לתחזית האופטימית ביותר של הממשלה. כל אלו, וגורמים חיוביים אחרים, מאפשרים לשוק להגיע לרמות ביקוש עובדים שלא ידענו כמותן מאז שנת 2004, שסימנה את היציאה מהמיתון שהחל ב-2001 מתוך ביטחון איתן של המשקיעים במשק הישראלי".

במחצית הראשונה של 2014 נרשמו עסקאות רבות, ובהן מכירת וייבר לרקוטן היפנית תמורת 900 מיליון דולר. עסקה זו מסמלת את ההתעניינות הגוברת של השוק האסייתי בהיי-טק המקומי. חדשה חשובה נוספת שפורסמה היא החתימה של אינטל על תוכנית השקעות במפעלה בקריית גת - השקעה המוערכת ב-20 מיליארד דולר, אשר תוסיף למצבת העובדים הגדולה גם כך של החברה בישראל עוד כ-1,000 עובדים.

עלייה של 36% בחברות מובייל

את העלייה בביקוש לעובדים מתחילת השנה מובילות חברות האינטרנט, עם גידול של למעלה מ-36%, ולצדן חברות המובייל הרושמות גידול דומה של 32%, חברות הסייבר ואבטחת המידע עם גידול של 28% וחברות התוכנה עם עלייה של 14% לעומת זאת, חברות הסמיקונדקטורס ממשיכות להיחלש ורושמות ירידה של 4% בביקוש לעובדים.

היי טק (צילום: Ingram Publishing, Thinkstock)
עליות שכר גבוהות מהממוצע נרשמו בתחומי פיתוח למובייל ולאינטרנט | צילום: Ingram Publishing, Thinkstock

בדיקת נתוני השכר בתעשיות הנסקרות מראה, כי למרות הביקוש לעובדים השכר עלה בצורה מתונה יחסית. שוק ההיי-טק כולו רושם עליות שכר ממוצעות של 2.3%. עליות שכר גבוהות מהממוצע נרשמו כצפוי בתחומי הפיתוח למובייל (6%) ולאינטרנט (4%). בשום תחום לא נרשמה ירידה בשכר הממוצע.

מתכנת ג'אווה עם עד שנת ניסיון הרוויח 14 עד 16 אלף שקל (ברוטו, בחודש), כאשר אצל מתכנת עם 5 עד 8 שנות ניסיון, השכר עומד על 22 עד 27 אלף שקל. מפתח אתרים עם עד שנת ניסיון הרוויח 8 עד 11 אלף שקל, כאשר עם שנתיים עד ארבע שנות ניסיון השכר עמד על 18 עד 22 אלף שקל. מפתח אפליקציות בסלולר עם עד שנת ניסיון הרוויח 12 עד 16 אלף שקל, כאשר עם שנתיים עד ארבע שנות ניסיון השכר עמד על 17 עד 24 אלף שקל. בודק שבבים עם עד שנת ניסיון הרוויח 17 עד 20 אלף שקל, כאשר עם שנתיים עד ארבע שנות ניסיון השכר עמד על 20 עד 22 אלף שקל.

שבירת שיאים

משך חיפוש העבודה הוא אחד הנתונים המרכזיים שמומחים מסתמכים עליהם בניסיון לנתח את מגמות השוק. אמנם, ברבעון הראשון של 2014 התארך משך החיפוש הממוצע אחר עבודה בשוק ההיי-טק ועמד על כ-8 שבועות, אך ברבעון השני התקצר משך החיפוש ל-5 שבועות, והממוצע במחצית הוא אפוא 6.5 שבועות.

"אנחנו מכירים את תעשיות ההיי-טק והביוטק בכל המצבים האפשריים: דשדוש, מיתון, פריחה וקיפאון, ומניסיוננו אנו יכולים לומר שב-2014 תעשיות אלו שוברות שיאים בכל פרמטר אפשרי: בביקוש לעובדים, בגיוסי הכספים, בירידת שיעורי האבטלה לצד עלייה בשכר," אומר סולומון. "אנחנו סבורים שהמגמה הזאת תימשך, ונראה עוד אקזיטים וגיוסים מפתיעים בטווח הזמן המיידי. נגזרת מכך צמיחה מעבר לממוצעים השנתיים שאנחנו רגילים אליהם, גם לתוך שנת 2015".