86 שקלים לשכר מינימום לשעה. זוהי ההצעה החדשה שתעמוד למשאל עם בשוויץ ב-18 במאי, לפיה השכר לשעה יהיה 22 פרנק שוויצרי. במידה ומשאל העם יעבור, שוויץ תזכה בתואר המדינה בה שכר המינימום הוא הגבוה ביותר עולם. בשבועות בהם נלחמים בישראל בהעלאת שכר המינימום ל-30 שקלים לשעה, שליש מהמוצע בשוויץ, בדקנו כיצד נקבע שכר המינימום והיכן ניצבים העובדים בישראל במאזן המשכורות העולמי?

לפי ההצעה השוויצרית, שתוגש למשאל עם בחודש הבא, שכר המינימום החודשי בשוויץ יעמוד על 4,000 פרנק (15,762 שקלים). אגב, לפי מגזין בלומברג, כבר היום 90 אחוזים מהעובדים בשוויץ מרוויחים מעבר לשכר המינימום המוצע. ולמרות זאת, המעסיקים בשוויץ מתנגדים לקביעת שכר המינימום, מחשש שהשכר במשק יעלה בעקבות זאת.

דגל שוויץ (צילום: Harold Cunningham, GettyImages IL)
האם שכר המינימום בשוויץ יהיה הגבוה בעולם? | צילום: Harold Cunningham, GettyImages IL

עד היום, שוויץ לא הגדירה בשום שלב בחוק שכר מינימום והיא נחשבת לאחת המדינות בה יוקר המחייה גבוה יחסית. המצדדים בהצעה טוענים שהמשכורת החדשה תפצה על המחייה היקרה והמתנגדים טוענים, כי הדבר יפגע בכושר התחרות של שוויץ ואף יוביל לפיטורי עובדים. "הממשלה משוכנעת שלא נכון לקבוע שכר ארצי אחיד", אמר שר הכלכלה, יוהאן שניידר-אמאן. "שכר מינימום של 4,000 פרנק עלול להוביל לקיצוצים ואף יאיים על קיומן של חברות קטנות יותר, בעיקר בתחום הקמעונאות, קייטרינג, חקלאות וניהול משק בית".

באוסטרליה מרוויחים 51 שקלים לשעה ובמקסיקו 2 שקלים לשעה

מבקש את תמיכת הציבור. אובמה (צילום: ap)
ברק אובמה פועל להעלאת שכר המינימום בארה"ב | צילום: ap
ומה קורה בעולם? לפי נתונים של ארגון ה-OECD משנת 2013 המציגים את שכר המינימום ב-26 מדינות עולה, כי מי שאוחזת כיום בתואר המדינה בה שכר המינימום הגבוה ביותר היא אוסטרליה בה שכר המינימום לשעה עומד על 15.2 דולר (51 שקלים). במקום השני נמצאת לוקסמבורג בה שכר המינימום לשעה עומד על 14 דולר (47.6 שקלים). צרפת נמצאת במקום השלישי עם שכר מינימום של 12.4 דולר (42 שקלים). במקום הרביעי נמצאת בלגיה בה שכר המינימום לשעה מגיע ל-11.7 דולר (39 שקלים). את החמישייה הראשונה סוגרת  אירלנד עם שכר מינימום של 11.4 דולרים (38.76 שקלים). בהמשך הרשימה נמצאות ניו זילנד (37.7 שקלים), הולנד (37 שקלים), קנדה (33.32 שקלים), בריטניה (32.3 שקלים) ויפן (26.18 שקלים).

נשיא ארה"ב, ברק אובמה, קרא בחודשים האחרונים להגדיל את שכר המינימום במדינה ל-10.10 דולר לשעה, אך ארה"ב ניצבת עדיין במקום ה-12 עם שכר מינימום של 7.25 דולר לשעה (24.6 שקלים). ישראל ניצבת אחרי ארה"ב עם שכר מינימום המסת

בחודש הבא יכריעו אזרחי שוויץ האם שכר המינימום במדינה יהיה 86 שקלים לשעה, שהם כ-16 אלף שקלים בחודש. זאת, בעוד בישראל מנסים להוביל בימים אלו מאבק להעלאת שכר המינימום מ-23.12 שקלים ל-30 שקלים לשעה ונתקלים בקשיים רבים. אלון-לי גרין, ממובילי המאבק מסביר: "בשעת עבודה בישראל לא ניתן לקנות ארוחה ולא ניתן לשלם בעבור דלק". מנגד, הכלכלן, שלמה מעוז מזהיר: "צריך להעלות את שכר המינימום בהדרגה, העלאה גדולה תפגע במשק" 

כם ב- 23.12 שקלים והשכר החודשי מגיע ל-4,300 שקלים. בתחתית ברשימה נמצאות צ'ילה (7.8 שקלים לשעה) ומקסיקו (2 שקלים לשעה).

"שכר המינימום לא מספיק כדי להתקיים בכבוד"

האחים גרין
שכר המינימום יעלה ל-30 שקלים. חנות הספרים של האחים גרין
"אנחנו מסתכלים על מדינות אחרות בעולם ומבינים ששכר המינימום בישראל לא עודכן במשך הרבה מאוד שנים והוא לא מספיק בכדי להתקיים בכבוד", אומר ל-mako אלון-לי גרין, פעיל חברתי, המוביל יחד עם ארגון "כוח לעובדים" מאבק להעלאת שכר המינימום בישראל ל-30 שקלים. במסגרת המאבק, צפויים הפעילים להפגין ביום הפועלים, ה-1 במאי, בדרישה להעלות את השכר. "בשעת עבודה לפי שכר מינימום מרוויחים 23.12 שקלים בהם אי אפשר לקנות ארוחה, לא ניתן לשלם דלק ובקושי לנסוע הלוך חזור בתחבורה ציבורית", אומר גרין.

"בישראל ישנם 800,000 עובדים שנמצאים מתחת לקו העוני, למרות שהם לא מובטלים אלא עובדים בעבודה בה הם משתכרים משכר מינימום. אלו משפחות שלא מסיימות את החודש", טוען גרין. למרות הדרישה להעלות את שכר המינימום ב-30 אחוזים, הוא סבור שמדובר במהלך ריאלי, "מדובר בתוספת של מאות שקלים, הסכום שיינתן לעובד יחלץ אותו מעוני וזה מהלך שעשוי להועיל לצמיחה".

גרין גם החליט לעשות מעשה ולהוכיח שהמהלך בר ביצוע. בעסק המשפחתי שלו, חנות הספרים המשומשים "האחים גרין", הוא העלה את שכר המינימום לארבעת העובדים ל-30 שקלים לשעה. "זו הדרך שלנו להגיד שהדבר אפשרי, העסקים הקטנים לא יפגעו מהעלאת השכר לעובדים, הבעיה של עסקים קטנים כיום נובעת מתחרות לא הוגנת", הוא מדגיש.

"בשנים האחרונות היו עליות מחירים במשק בתחומים שונים: דיור, מזון, דלק. אנחנו משלמים יותר על לבוש ואלקטרוניקה ולכן זה לא הגיוני שהמשכורות לא יעלו בהתאם. זו עלייה שלא מגלמת את השחיקה בשכר", הוא מדגיש. "אני מאמין שהמאבק יצליח, יש כוונה להעלות את הנושא להצעת חוק שתוגש על ידי ח"כ דב חנין. זה תלוי בכולנו, אם עסקים ו-וועדי עובדים ידרשו העלאה של שכר המינימום נוכל להשפיע".

"במידה והשכר יעלה ל-30 שקלים, תעשיות שלמות יפלו"

לפי מסמך של מרכז המחקר והמידע של הכנסת לשנת 2006 שכר המינימום מתעדכן לפי מדדים שונים. במדינות מסוימות הוא מתעדכן לפי יוקר המחייה, ובמדינות אחרות כמו לוקסמבורג וצרפת שכר המינימום מתעדכן לפי מדד המחירים לצרכן. לעומת זאת, בישראל עדכון שכר המינימום נקבע על פי העלייה בשכר הממוצע במשק.

נותר בחוץ. שלמה מעוז (צילום: חדשות 2)
"ניתן להעלות את השכר בהדרגה, ב5-7 אחוזים לשנה" | צילום: חדשות 2
לפי נתוני הלמ"ס, השכר הממוצע במשק בינואר 2014 הגיע ל-9,308 שקלים. עם זאת, מסקר הוצאות משק הבית בשנת 2012 עולה כי השכר החציוני עומד על 6,541 שקלים. לפי נתון זה, מחצית מהעובדים השכירים בישראל מרוויחים מעל הסכום הנקוב והמחצית השנייה מתחתיו.

"שכר המינימום בישראל נקבע לאחר משא ומתן בין ההסתדרות, הממשלה והמעסיקים והם שלושת הגורמים שמגיעים להחלטה", מסביר הכלכלן שלמה מעוז. לדבריו, אין קריטריונים ברורים לקביעת שכר המינימום, "מסתכלים על השכר הממוצע וקצב עלייתו ועל האינפלציה במשק".

מעוז טוען, כי למרות שנראה שישראל ניצבת מאחור בהשוואה למדינות מערביות אחרות המצב במשק טוב, "בישראל שיעור האבטלה הוא נמוך מאוד ולכן זוהי תעסוקה כמעט מלאה בשונה משאר מדינות העולם. הבעיה מתחילה כאשר עובדים זרים 'תופסים' את מקומות התעסוקה של הישראלים ובכך מתחרים איתם על עבודות כפיים בהן שכר המינימום הוא נמוך".  לדבריו, העלאה בשכר המינימום במשק יכולה להתבצע באופן טבעי על ידי מניעת הכניסה של עובדים זרים לארץ.

למרות זאת, הוא מדגיש כי שכר המינימום הנוכחי אינו ראוי ויש לפעול כדי לשנותו, "שכר המינימום הנוכחי מהווה ניצול של השכבות החלשות והצעירים. בנוסף, על המדינה לבצע אכיפה ברמה גבוהה על מנת לשמור על זכויות העובדים". הפיתרון יכול להתבצע לדבריו על ידי העלאת שכר המינימום בהדרגה, "ניתן להעלות את השכר ב5-7 אחוזים בשנה ולבדוק כיצד הוא התקבל למשק".

העלייה עליה מדבר מעוז מסתכמת בשכר מינימום של 25 שקלים לשעה. "העלאה של שכר המינימום ל-30 שקלים תהיה עלייה מלאכותית ומהירה שעלולה להתפוצץ. במידה והשכר יעלה ל-30 שקלים, תעשיות שלמות ייפלו. המעסיקים לא יוכלו להעסיק את כל העובדים ויפטרו אותם. תעשיות שלמות תתפרקנה כמו מפעלים, עסקי מזון, טקסטיל, בתי מלון ועוד", הוא מזהיר.