תעשיית ההלוויות (צילום: תומר ושחר צלמים)
מזמינים תזמורת, נגן עם גיטרה, או די.ג'יי. איתי פלאות מנגן באזכרה | צילום: תומר ושחר צלמים

הלוויה היא עסק עצוב למדי – לא בהכרח הרגע שבו אדם שש להתעסק בכספים. אלא שגם במדינת ישראל הקטנה עסקי המוות הפכו רווחיים במיוחד לאנשים מסוימים: תעשיית ניהול הלוויות המקומית היא אחת המובילות בעולם בתחומה, כאשר 600 חברות כיום עובדות בתחום – ומגלגלות מאות מיליוני שקלים בשנה.

עד לפני כ-15 שנה, מרבית האנשים בישראל נקברו בטקס דתי על ידי חברה קדישא או ארגונים חרדיים אחרים. אנשים שהתעקשו על קבורה אלטרנטיבית חילונית נאלצו לעבור תסבוכת ביורוקרטית קשה ויקרה כדי להיקבר "במחתרת" באחד מהקיבוצים בישראל. אלא שלאחר שנים של מאבק, אושר החוק להקמת בתי קברות פרטיים ברחבי הארץ, בהם יכולים היום להיקבר גם חילונים וכאלה שיהדותם מוטלת בספק.

הקמת בתי הקברות האלטרנטיביים הביאה יחד איתה תעשייה שלמה שקמה יש מאין. תזמורות, זמרים, בלונים, סרטי וידיאו - שהפכו לדבר מקובל בתעשיית ההלוויות המקומית שלאט לאט הופכת להיות דומה באופן אירוני לתעשיית החתונות המקומית.

אלון נתיב, מנכ"ל חברת "עלי שלכת" המתמחה בארגון והפקה של הלוויות ושריפת גופות, מסביר שהביקוש להלוויות לא שגרתיות רק הולך וגובר – לעתים מצד המשפחות, ולפעמים מתוקף צוואה שהשאיר המנוח בחייו. "אני לא שופט אף אחד מהם, לא נכנס לשיקולים ולסיבות", מסביר נתיב, "המטרה שלי היא למלא אחר מבוקשם ולדאוג שהטקס ייערך בצורה המכובדת ביותר".

בעוד בלוויות שערכו הגופים הדתיים אי אפשר היה לוותר על קריאת קדיש או על טקס הקריעה, כיום המשפחות זוכות לגמישות מלאה. "הכל התנהל על פי ההלכה, הייתה הפרדה בין נשים לגברים והרבה חילונים התקוממו נגד זה מכיוון שהם רצו לעשות את הטקס כראות עינם", מסביר מנכ"ל "כבוד אחרון", ארי פורת העוסק בארגון והפקת הלוויות וכתיבת הספדים, "היום בעקבות כל השינויים שחלו בתחום הזה, חברות הקדישא נאלצות במרבית המקומות להיות גמישות ולאפשר למשפחות המתים לנהל את טקסי ההלוויה כפי שיקיריהם היו רוצים והשינוי הדרמטי הזה נוצר בגלל התחרות בשוק הזה".

תעשיית ההלוויות  (צילום: מורן מורדו)
במקום קדיש, משמיעים שיר של קובי אפללו | צילום: מורן מורדו

סינטרה לפני סתימת הגולל

בעוד שכולנו שמענו על "זמר חתונות", נראה שבקרוב נצטרך להתרגל לתואר אמנותי חדש: "זמר לוויות". ד"ר איתי פלאות למשל, הוא זמר ונגן גיטרה שמוזמן לא פעם להופיע בהלוויות לבקשת משפחות המתים. "בהתחלה כשביקשו ממני להופיע בכמה שירים בהלוויה זה היה קצת מוזר, כי בכל זאת זו לא הופעה רגילה, הקהל שונה, האווירה אחרת, אבל גיבשתי רפרטואר של שירים מיוחדים להלוויות בשיתוף בני משפחת המתים", מסביר ד"ר פלאות, "זו הייתה הדרך שלהם להיפרד מיקיריהם. אני שר את 'שיר לערב חג' שתרצה אתר כתבה על אביה נתן אלתרמן ואת 'MY WAY' (בדרכי שלי) של פרנק סינטרה ועוד שירים ליריים שמתאימים למעמד הזה. אפשר להרגיש את הרטט של הקהל".

בלוויות אחרות תוכלו למצוא הרכבים של מוזיקה קלאסית, נגני חליל או כינור ולעתים אפילו די ג'יי. בנוסף אפשר למצוא משפחות שמקרינות קליפים בסגנון "חיים שכאלה" לצד צלמי וידיאו וסטילס שמתעדים את הלוויה, קוראי הספדים מקצועיים ואפילו מאפרי גופות.

תעשיית ההלוויות  (צילום: מורן מורדו)
אנשים מעדיפים לתת למישהו אחר להתעסק בהפקה | צילום: מורן מורדו

"צריך להבין שטקס הלוויה הוא גם מעין סגירת מעגל. זו פרידה מאדם שאוהבים ולכן יש הקפדה על הפרטים הכי קטנים", מסביר ד"ר פלאות, שגובה על שירה בלוויה 1,000 שקלים. עלות הלוויה פרטית נאמדת כיום בין כמה עשרות אלפי שקלים בודדים (כולל רכישת קבר) ויכולה להגיע לעיתים לסכום של כ-200 אלף שקל.

"זו תעשיה שלמה ומגוונת, הפקה וארגון של הלוויה זה עסק לא פשוט", מסביר נתיב, "המשפחות בדרך כלל מעדיפות שחברה או אדם שהם סומכים עליו יעשה את זה כי אין להם כוחות נפשיים לכך. אנחנו עושים הכול, דואגים לכל הסידורים ולכל הבקשות גם המוזרות ביותר. היו לנו מקרה שבני משפחה ביקשו לשכור אוטובוסים ולעבור במקומות ונקודות ציון חשובים של יקירם ולפזר בכל מקום אפר או לטעת עץ לזכרו. משפחתו של איש עסקים שכרה ספינה גדולה מאוד שעליה עלו מאות בני אדם, שטה בים ושם פיזרו את האפר שלו על רקע של צלילי תזמורת שניגנה מוסיקה קלאסית. זה יכול לעלות עשרות אלפי שקלים".

שידור און ליין של טקס הקבורה לחו"ל

עד לפני שנים ספורות, לא היה נהוג לשכור צלם לטקס לוויה, אך גם המצב הזה השתנה. מורן מורדו נחשפה לתחום דרך מקרה אישי מצער, כאשר החליטה לתעד את הלווית אמה. כיום היא צלמת הלוויות מקצועית. "הרבה פעמים אני חוזרת הביתה עם דמעות כי כל הלוויה מחזירה אותי כמו בפלאשבק להלוויה של אמא שלי. צריך להבין שלבני המשפחה אין זמן או כוחות נפשיים לצלם את ההלוויה ומעדיפים שאיש מקצוע יעשה את זה עבורם", הסבירה מורדו, שהקימה את האתר "עולמות – צילום לוויות".

חייו המקצועיים של צלם לוויות שונים באופן מהותי מאלה של צלם החתונות. "ההזמנה ללוויה לרוב מתרחשת מעכשיו לעכשיו - במיידי, בעוד שבחתונה אתה נערך מראש. יש משפחות שרוצות צילום וידאו או שידור און ליין מהלוויה עבור אנשים שלא יכלו להגיע בארץ ובעולם, המחירים משתנים בהתאם לרמת הדרישה של המשפחות", מוסיפה מורדו.

תעשיית ההלוויות  (צילום: מורן מורדו)
לפעמים מעדיפים להשקיע בלוקיישן, במקום בטקס עצמו | צילום: מורן מורדו

יש גם אזרחים מן השורה שמגיעים לעיתים להלוויות עם מצלמות וידאו ומתעדים את המסע האחרון של יקיריהם. ובכלל, העלויות הגבוהות גורמות לעתים למשפחות הנפטרים לשקול היכן להשקיע את הכסף.

בעוד חלק מהמשפחות משקיעות מימון רב בטקס, למשל בהשכרת צוות של בית קפה או של מסעדת יוקרה כדי לתת שירותי קייטרינג – חלק מעדיפים להשקיע את הכסף בחלקת קבר בקיבוץ איכותי. "יש משפחות שמעדיפות יותר השקעה בחלקת קבר במקום טוב מאשר טקס שהוא יותר וירטואלי עבורם, כלומר את החלקה אפשר למשש, לגעת בה", מסביר פורת, "כשאני מכין את ההספד לכל מילה יש משמעות. פעם היה טקס דתי וזהו, היום זו הפקה גדולה, לפרידה האחרונה יש משמעות ויש משפחות שמשקיעות המון כסף כדי להיפרד מהיקר להם מכול בצורה הכי מכובדת".