בוס (צילום: lisegagne, Istock)
אל תהיה עכבר - תהיה אריה | צילום: lisegagne, Istock

לפעמים לא משנה מה אומרים, אלא איך אומרים את זה. לעתים קרובות האופן שבו אנחנו מדברים מגלה יותר על מצב רוחנו ואפילו על מי שאנחנו, מאשר המילים שאנחנו בוחרים. לא לחינם אנשים שמדברים בשקט מתויגים כ"שקטים כעכברים" או "מצייצים כמו ציפור", ונתפסים כחסרי ביטחון. רכישת ביטחון עצמי יכולה, מן הסתם, להיות משימה של שנים, אבל שינויים קוסמטיים חיצוניים - כמו שינוי אופן הדיבור - יכולים לפעמים לקצר את הדרך.

10 דקות של אימון על הקול שלכם יכולות להוות זריקת חיזוק לביטחון העצמי, או לפחות לגרום לכם להישמע בטוחים בעצמכם, גם אם אתם לא לגמרי כאלה. כדי לעזור לכם לגלות ביטחון של אריה, ולא של עכבר, הפסיכולוג ד"ר רוב יאנג מציע טריק פשוט: דברו לאט, נמוך וחזק.

בואו נתחיל עם הקצב: עשו ניסיון מודע להאט את קצב הדיבור שלכם. אמרו כל משפט לאט יותר, אבל נסו גם לקחת הפסקות מעט ארוכות יותר בין סופו של משפט אחד לתחילתו של המשפט הבא. הרשו לעצמכם לקחת הפסקה שמשכה כמה דפיקות לב. קחו נשימה, בחרו את מילותיכם בקפידה, ורק אז המשיכו לדבר.

חשבו על הטון של הקול שלכם. אנשים בעלי ביטחון עצמי לא צווחים, מצפצפים, חורקים או מצחקקים. הם מדברים בטונים נמוכים ועמוקים. כמובן שלקול שלכם יש טווח טונים טבעי, כך שהכוונה היא לא שתכריחו את עצמכם לדבר בטון נמוך באופן מלאכותי, אלא שתשתמשו בטונים שנמצאים בחלק התחתון של טווח הטונים הטבעי שלכם.

לבסוף, חשבו על הווליום של הקול שלכם. אנשים שבטוחים בעצמם מדברים בקול חזק – ולכן אם אתם רוצים לשדר ביטחון עצמי, כדאי שגם אתם תרימו את הקול. אם אתם לא מאמינים לזה, תעשו ניסוי - שאלו חבר קרוב מה הוא חושב על הקול שלכם. תכריחו אותו להגיד לכם את האמת. לאנשים שרגילים לדבר בשקט זו לא משימה כל כך פשוטה, אבל האם תוכלו להרשות לעצמכם לדבר קצת יותר חזק לפעמים?

עשו זאת בעצמכם

כדי לעזור לכם לדבר בקול יותר חזק וברור, אתם יכולים להשתמש בטכניקה הקלילה הזו, שתעזור לכם לחמם את השפתיים, הגרון הלשון. מצאו מקום שבו לא ישמעו אתכם, והתאמנו בהשמעת ההברות הבאות באופן חזק וברור:
- פ', ב' (דגושות) – צלילי ה-פ' וה-ב' יחממו את קדמת הפה והשפתיים שלכם.
- ק', ג' – שתי ההברות הקשות האלה יחממו את אחורי הגרון והלשון שלכם.
- ט', ד' – שני הצלילים האלה יחממו את האזור האמצעי של הפה שלכם, כולל את קצה הלשון.

* הגבירו את התנועות של השפתיים והפנים, כך שתוכלו להרגיש את השרירים עובדים. אם אתם יכולים, עשו את התרגילים מול מראה, כך שתוכלו לראות את השפתיים והפה שלכם נעים. התחילו בעדינות עם אחד מזוגות ההברות, וחזרו עליו לפחות תריסר פעמים, כשכל פעם אתם מגבירים מעט את הקול עד שאתם כמעט יורקים החוצה את הצלילים.

* זכרו לנשום באופן רצוף. קחו נשימות עמוקות אל תוך הבטן. זה יעזור לכם לדבר בקול חזק יותר ולזמן ארוך יותר, בלי שתצטרכו לשאוף אוויר מחדש.

>> מרוב שדיברתם אתם צרודים? שלושה פתרונות מהטבע