יוגיסטיות (צילום: אור גץ)
מדיטציה. את המרכז הפנימי כבר מצאתם? | צילום: אור גץ

במדינה כמו שלנו, אפשר בקלות לאבד את המרכז בין כל הרעש והבלגן היומיומי. אחת הדרכים למצוא אותו מחדש היא דרך המדיטציה - אותה שיטה עתיקה ומוכרת שעוזרת לנו להתחבר עם עצמנו. בארץ פועלים כיום מספר מרכזים עיקריים בהם אפשר לתרגל טכניקות מדיטציה שונות, וכל אחת מאמינה שהיא היא זו שתעזור לכם להגיע להארה. או לפחות, נגיד, להירגע קצת. הנה, למשל, ארבע מהשיטות הפופולריות ביותר.


ויפאסנה - תסתמו קצת

מה זה: משמעות המילה ויפאסנה היא "לראות את הדברים כפי שהם באמת".
המורה: ס.נ. גואנקה, הודו, המעביר את גרסתו לתורתו של בודהא.
מהלך הקורס: 10 ימים של תרגול מדיטציה ולימוד הטכניקה, ששמה דגש בעיקר על ריכוז בתחושות. בקורס מותר לדבר רק עם המורה ועוזריו. סדר היום הנוקשה דומה בכל מרכזי הויפאסאנה בעולם, והוא מתחיל בארבע בבוקר ונמשך עד תשע בערב. כל יום מסתיים בהרצאה מוקלטת של גואנקה, שמתגלה גם כסטנדאפיסט מוצלח ביותר. בקורס אסור לכתוב, לקרוא, לשמוע מוסיקה, לדבר בטלפון, לגלוש באינטרנט ולעשן. כל הקורסים הם על בסיס תרומה (דאנה).
אחרי הקורס: מומלץ לתרגל שעה מדיטציה בבוקר ושעה לפני השינה.
תלמידים מפורסמים: הבימאית איילת מנחמי (“נודל”), שגם עשתה סרט תיעודי על קורס ויפאסנה בכלא ההודי המוקרן בכל המרכזים בעולם.
איפה זה בארץ: בית ספר שדה בחצבה.


תובנה - שמאל, ימין, שתוק

מה זה: גירסה נוקשה פחות של מדיטציית הויפאסנה.
מהלך הקורס: בניגוד לקורס ויפאסאה של גואנקה, סדר היום כאן הוא פחות אינטנסיבי - מתקיימות שיחות קבוצתיות עם המורים ומתנהלות גם מדיטציות הליכה ועמידה, בניגוד למדיטציית הישיבה בלבד של גואנקה. הקורס נערך באורכים משתנים (בין יומיים לשבועיים).
אחרי הקורס: ישנן סדנאות שונות, הרצאות ומפגשים השמים דגש על היבטים נוספים בבודהיזם ובמדיטציה.
איפה בארץ: או במקומות משתנים בתל-אביב, או ריטריטים ארוכים יותר, לרוב בקיבוץ עין-דור.


מדיטציה טרנסצנדנטלית - בוא נמריא נעוף

מדיטציה המונית (צילום: Shutterstock, מערכת מאקו 1)
מדיטציה בצוותא. מעופפים מעל כולם | צילום: Shutterstock, מערכת מאקו 1
מה זה: מדיטציה מבוססת מנטרה.
המורה: מהרישי מהש יוגי, הודו.
מהלך הקורס: מכיל 7 שלבים. שני ימי הרצאות וראיון עם המורה בחינם, וארבעה ימים מרוכזים בתשלום שמתחיל ב-5400 ש"ח. כל תלמיד מקבל מנטרה אישית משלו, עליה הוא חוזר במהלך המדיטציה.
אחרי הקורס: מומלץ לתרגל 20 דקות, פעמיים ביום. בשלב מתקדם אפשר לעבור לתעופה יוגית (המתרגלים מאמינים שתרגול ממושך יגרום להם לרחף).
תלמידים מפורסמים: הבמאי דיוויד לינץ', שמעדיף לדבר בהרצאותיו בעולם על המדיטציה ששינתה את חייו במקום על סרטיו. גם "הביטלס" ישבו באשראם של מהרישי לתקופה מסוימת, אך התאכזבו ממנו לאחר זמן מה (חוץ מג'ורג' הריסון שנשאר מאמין עד יומו האחרון, וביקש לפזר את אפרו בנהר הגנגס).
איפה בארץ: תל אביב- במרכז לחוסן-מהרישי, והרצאות מבוא באזורים אחרים בארץ.


מדיטציות דינמיות - נולדתם לרקוד

מה זה: אושו מהודו טען שהאדם המערבי זקוק למדיטציות אקטיביות יותר כדי להשתחרר מ"האני" השקרי, והציע מספר טכניקות משחררות ביניהן - מדיטציית "נאטארז'" הכוללת ריקוד חופשי במשך 45 דקות, שכיבה בדממה במשך 20 דקות וריקוד חופשי לסיום במשך חמש דקות. אופציה נוספת היא מדיטציית "דינאמיק", המתורגלת בדרך כלל בקבוצה והיא בעלת חמישה שלבים בני עשר דקות - נשימה, ג'יבריש, קפיצה, קפאון וריקוד. מדיטצית "קונדליני" כוללת 4 שלבים - ניעור, ריקוד, ישיבה ושכיבה.
אחרי הקורס: מספר סדנאות במרכז אושו בפונה, הודו.
תלמידים מפורסמים: תמיר "רפיק" קמחי, שהקים את "אשראם במדבר" ומנהל היום מרכז רוחני בבית אורן. גם טיוהר - משה קסטיאל, מקים המרכז הרוחני "פאצ'ה מאמה" בקוסטה ריקה.
איפה בארץ: יש סדנאות בבית אושו בישראל- תל אביב, כמו גם סדנאות ב"אשראם במדבר" ובפסטיבלים רוחנים שונים.

כל העולם על הכתפיים שלכם? בואו לשחרר אותן בעזרת תרגיל מיוחד לחיזוק השכמות

והנה סוד האושר האמיתי - חדר עם נוף לים