התרגלנו לחיות איתם, אנחנו לא מטילים ספק בנחיצותם ולא פעם אנחנו צורכים אותם בחדווה. שינוי קטן בהתנהגות עשוי לשנות בצורה דרמטית את איכות החיים שלנו, להשאיר לנו יותר כסף ובעיקר לעזור לכולנו לשמור על כדור שיהיה הרבה יותר נעים לחיות בו. נכון שמה שמופיע ברשימה עלול לתת תחושה של סגפנות ואולי אפילו קמצנות, אבל ההיפך הוא הנכון, דווקא הוויתור ישחרר אותנו לפעילויות אחרות, מספקות ומשמחות יותר.

אין תמונה
מאמץ קטן שלכם היא טובה ענקית בשבילו (ובשבילכם)

אז הנה לכם 10 דברים שכדאי לוותר עליהם גם עבור כדור הארץ אך בעיקר עבורכם:

1. חטיפים – הערכים התזונתיים שלהם ירודים, לרוב הם עתירי מלח ותוספים שפוגעים בגוף, האריזות שלהם מזהמות את הסביבה, הם עתירי קלוריות ואנחנו מבזבזים עליהם ממון רב. למעשה קשה למצוא בהם יתרונות כלשהם. אם רק נוותר על חטיפים, נוסיף לבריאות שלנו, נחסוך כסף, נשמור על משקל הגוף וכמובן נפחית את בזבוז משאבי כדור הארץ.

2. משקאות קלים בבקבוקים או בפחיות – אדם בישראל אמור לצרוך כשני ליטר נוזלים ביום, חלק ניכר מהנוזלים מגיעים ממשקאות קלים, לרוב תוססים. הערכים התזונתיים בקולה ודומיו שואפים לאפס, חומרי הגלם מגיעים מכל העולם ואת המשקה המוגמר משנעים לכל הארץ. הרבה מהפסולת באתרי הטבע היא של בקבוקי משקה משומשים. הפחתה ואפילו הימנעות מוחלטת מצריכת משקאות קלים בבקבוקים או פחיות תחסוך לנו אלפי שקלים בשנה, תוסיף רבות לבריאותנו ותמנע זיהום סביבה חמור – בקיצור רק דברים טובים יצמחו מכך.

3. מים מינרלים – דרך נוספת שגורמת לנו לבזבז ממון רב ולזהם את הסביבה. אומנם הם בריאים לגוף אבל באופן גורף אינם שונים מהמים שזורמים אצל מרביתכם מהברז. תהליך ההפקה, הבקבוק והשינוע של מים מינרלים הוא בזבזני להפליא ולא תורם מאומה מלבד ניפוח חשבונות הבנק של היצרנים.

4. קניות כבילוי – התרבות הצרכנית הצליחה לגרום לרבים מתושבי העולם המערבי למצוא נחמה בקניות. שיטוט בהיכלי הצריכה המפוארים ורכישת מוצרים שאין לנו צורך בהם מקלים במעט את עומס החיים. תחשבו כמה כסף יורד לטמיון רק כי רכשנו עוד כמה מוצרים חסרי שימוש, שיגיעו במהירות לפח האשפה. כמה מקדשי קניות מיותרים נבנים ואיזה משאבים מוקצים עבורם. הפחתה מודעת של קניות כבילוי, תרפד את חשבון הבנק שלכם באלפי שקלים בשנה, תפחית ייצור מוצרים ותגן על כדור הארץ.

5. מייבש כביסה – ישראל היא מדינה שטופת שמש והימים בה לרוב חמים, היא מקום אידיאלי ליבוש כביסה בתלייה באוויר החופשי. רמת החיים הרגילה אותנו להעביר את הכביסה הרטובה ממכונת הכביסה למייבש ומשם לארון הבגדים. מעבר לעלות רכישת מכונת ייבוש, כל הפעלה של המייבש עולה כשני שקלים וגורמת לשריפת דלקים מזהמים.

6. מכונית פרטית – אחד המזהמים הגדולים שפיתחה החברה המודרנית. גם חומרי הייצור, גם חומרי הדלק וגם התשתיות שצריך להקים לכך גורמים למכונית להיות מגדולי הפוגעים בכדור הארץ. עלות כוללת של החזקת מכונית פרטית נעה בין 2,000 ל-10,000 שקלים בחודש. בכל חשבון כלכלי וערכי ויתור על מכונית פרטית ומעבר לתחבורה ציבורית, שימוש באופניים או הליכה ברגל, יעשה לכולנו ובעיקר לכדור הארץ רק טוב.

מים מבקבוק (צילום: Vladimir Piskunov, Istock)
אתם לא באמת צריכים מים מינרלים | צילום: Vladimir Piskunov, Istock

7. מלונות הכל כלול – איזה כיף לשהות במלונות הכל כלול, לכאורה מקבלים הכל ללא מגבלות וללא עלות נוספת. אבל בפועל הם רק גורמים לנו לבולמוס אכילה מיותר שבו אנחנו מכניסים לגופנו הרבה יותר מזון ממה שאנחנו צריכים, ובעצם הם רק גורמים לנו לבזבז יותר משאבים בגלל שזה לכאורה בחינם. ותרו על סוג זה של מלונות ובכך תצרכו רק מה שנחוץ ותפחיתו מהבזבוז של משאבי כדור הארץ.

8. פרסומות – אם יש מה שמעודד אותנו לאורגיית צריכה לא הגיונית, לבזבוז משאבים פרטיים ומשאבי כדור הארץ ולפגיעה בבריאותנו ובאיכות חיינו אלו פרסומות. מיטב המוחות היצירתיים עסוקים בלשכנע אותנו כמה יהיה לנו טוב יותר אם רק נצרוך יותר. לכן הימנעות מצפייה בפרסומות, והתנהגות צרכנית שפויה בה אנחנו קונים רק את מה שנחוץ לנו ולא את מה שמועיל למפרסם, תגרום לנו לחסוך במשאבים פרטיים ולהפחית את הפגיעה בכדור הארץ.

9. סיגריות – מה לא נאמר עליהן, על הסכנות הבריאותיות, על בזבוז הכספים, על המשאבים המושקעים בייצורן. אתם המעשנים, עשו לעצמכם טובה והכריזו שליום כדור הארץ הבא תגיעו כשאתם כבר לא מעשנים יותר.

10. מבצעי אחד פלוס אחד או אריזות גדולות – הדרך המושלמת להכניס הביתה מוצרים שלא צריך שעושים דרכם לפח האשפה בתוך זמן קצר. במקום לקנות רק את מה שאנחנו צריכים, אנחנו מתפתים לחשוב שחסכנו כסף. בפועל קנינו יותר וזרקנו יותר. 30 עד 50 אחוז מהמזון שנקנה אצל משפחה ישראלית עושה דרכו לפח האשפה ללא שימוש.

כפי שניתן לראות ישנם דברים שקל לבצע ואחרים קשים יותר. החשיבות היא בתודעה, לא חייבים להיות אדוקים, אפשר להתחיל במה שקל וכל אחד לפי יכולותיו לוותר יותר ויותר. נסו להגיע לשנה הבאה כאשר הצלחתם לוותר או אפילו להפחית בצריכה של חלק ממה שמופיע ברשימה.

בפעם הבאה שאתם מתעקשים על קבלת תוספת שכר, או אולי עובדים שעות נוספות רק כדי לגרד עוד כמה מאות שקלים בשביל לגמור את החודש, זכרו ששינוי בהרגלי ההתנהגות והצריכה יכול לחסוך לכם הרבה יותר מכך, לשפר את בריאותכם, להותיר לכם זמן פנוי, ועל הדרך לעזור לכולנו לשמור על כדור הארץ.

הכתבה התפרסמה באתר allmag לקבלת גיליון במתנה לחצו כאן

>> מה מסמלים איברי הגוף בחלום?