התזונאים מלמדים אותנו לאכול לפי ערכים תזונתיים כאלה ואחרים. אבל כמה תזונאים פגשתם שמלמדים אתכם לאכול לפי התדר של האוכל? הנטורופתית והמומחית בתזונה אילנה רוגל עושה בדיוק את זה. היא מגדירה את עצמה כ"מתאמת בין התדרים של הגוף הפיזי לבין התדרים של המזון", ולפי התפיסה שלה, לכל מזון, מגרגר האורז ועד לבשר, יש משמעות עמוקה הנשענת על מאפייניו הייחודיים. אם אנחנו רוצים לממש את הפוטנציאל שלו במלואו, היא מסבירה, כדאי שנלמד כיצד להתאים את המזון המתאים לנו בדיוק.
רוגל, החתומה על הספר "על רוח וחומר, אנציקלופדיה על תזונה ורוחניות בעידן החדש", היא כאמור נטורופתית, אך במרוצת השנים למדה גם אסטרולוגיה, נומרולוגיה ותיקשור. היא משלבת בין הכלים הללו במטרה לבנות לאדם תפריט תזונתי אישי, המתאים למי שהוא ולאורחות חייו.
בפגישה טיפולית, הנמשכת כשעה וחצי, היא בונה פרופיל של המטופל, בהתבסס על תאריך הלידה והשם שלו. לאחר תשאול מעמיק על מחלות, מנהגים תזונתיים, מקום עבודה וסגנון חיים, היא מפרטת את הבעיות העיקריות באורח חייו – איזה נזקים הוא עושה לעצמו באופן בו הוא אוכל, שותה, ישן ומעשן, מה המשמעות של הנזק הזה, ומה עליו לעשות במטרה להפוך את הכיוון בו הוא מתנהל.
אם אתם חושבים שההמלצות שלה מסתובבות סביב "תאכל הרבה ירקות ירוקים" או "תפסיק עם מתוקים", זה הרבה יותר מורכב. לאדם מרחף היא עשויה להמליץ לאכול ירקות שורש כדאי להתקרקע, אבל לאנשים הנצמדים למציאות ולא מסוגלים לראות אותה מנקודת מבט גבוהה, היא תמליץ לאכול עוף – המביא מעוף – ופירות הגדלים על עצים, כגון תפוח, שכן הם מספיק נקודת מבט הרחוקה מהאדמה. למי שמתקשה להתמודד עם החיים היא תמליץ לאכול דגים, המגבירים את היכולת שלנו לזרום עם המציאות ולמצוא את דרכנו במקומות עמוקים וחשוכים; לעקשנים היא תמליץ להפסיק לאכול בשר אדום, המגביר את הקבעון שלהם; ולאנשים עם נטיה לעודף משקל היא עשויה להמליץ להפסיק לאכול קמח. "אם יש לך נטיה לתפוח, אל תאכל דברים תופחים", היא אמרה לי כשנפגשנו.
לכל חומר יש תודעה
"אני מתמקדת לא רק בתכולת האוכל מבחינת החומרים, אלא בתכולת הרעיונות האידאיים שבאוכל", היא מסבירה. "בכל חומר יש תודעה - תודעת אדום, תודעת כתום, תודעת שורש, תודעת פרי, הכל הוא תודעה, והיא קודמת לויטמינים והמינרלים, שהם התוצאה אבל לא הבראשית.
"לדוגמא, העגבנייה היא ירק אדום, חלק ובוהק. לאדם סמוק לחיים, כועס, נרגן, לא תיתן עגבנייה כדי לא להגזים עם האדום. אבל לאדם חיוור ודהוי, זה יכול להתאים. לפלפל צורה של לב, ופלפל אדום מזכיר לב אדום. יש מי שיגיד שלב אדום זה כאב לב, פחד, חרדה - להם לא כדאי לאכול פלפל. לעומתם, מי שחושב שלב אדום מייצג אומץ לב, בוודאי שיכולים לאכול פלפל".
ככל שאדם מפותח יותר, היא אומרת, הוא מחובר למשמעיות של האוכל - הצורניות, הצבעוניות, לטעמים. "אולי הוא לא יידע להסביר למה, אבל הוא יידע שאת זה הוא אמור לדחות ומשהו אחר הוא צריך לאכול". מנגד, היא מתקוממת על חוסר ההקשבה של אנשים לאוכל שהם אוכלים. "אנשים אומרים 'אני יודע שזה לא עושה לי טוב', והוא עדיין אוכל את זה. אדם כזה הולך לקורס ולומד מהי אהבה, אבל לא מבין למה המציאות לא מחזירה לו אהבה. זה בגלל שהוא מכניס לגוף שלו אוכל שלא אוהב אותו".
את שבעת המינים אתם זוכרים?
בשונה מתזונאים רוחניים רבים, רוגל ממליצה בדרך כלל לאכול בשר. "אנו מדינה הישרדותית שעובדת על ווליום גבוה. בן אדם מתוח, מוצף בחדשות, שעסוק כל הזמן בלדאוג למשכנתא, הצמחונות רק תחליש אותו".
את הבשר שאנו אוכלים מגדלים בצורה שפוגעת בו, ואחר כך גם בנו, עם שלל הורמונים ואנטיביוטיקה. זה לא משפיע על התדר של הבשר?
"זה נכון שהמציאות אינה אידיאלית, אבל המקום הרעיוני שברא את בעלי הכנף, את הדגה, את הבשר למיניו, הוא הקובע הרבה יותר את האיכות שלהם וההשפעה שלהם מכל מה שקורה אחר כך. צריך לצאת נגד סגירת בעלי חיים וחוסר תנאים, אבל מצד שני, אם תבדוק את המים והאוויר שאנו נושמים, את הדישון שנכנס לירקות, לא תצא מזה. כשאתה נולד לעולם בזמן מסוים, הנשמה יודעת מראש לאיזה עולם, מים, אוויר ואוכל היא מגיעה, והיא יוצרת תיאום שמאפשר להכיל את הדברים האלה".
ומה עוד מתאים לישראלים?
"ארץ ישראל רועת צאן, לכן לא מתאים לה פרות. יש בארץ ישראל דגים, ירקות, שבעת המינים. זו התזונה הבסיסית המומלצת לישראלים (לפני ההתאמה האישית; ש.ב.פ). גם אלו שנולדו במקומות אחרים ועלו לפה, אט אט האדמה יוצרת איתם קשר. אם היית חי בהודו עשר שנים והיית יוצר התמזגות עם המקום, כפי הנראה היית צריך לאכול את האוכל של המקום".
אילנה רוגל מעבירה הרצאה ביום שלישי, ה-30.11, אצל י.ד. שלוס, המרכז לארומתרפיה. במהלך ההרצאה שני מתנדבים יקבלו אבחון קצר והמלצות ראשוניות לשינוי. ההשתתפות בהרצאה חינם.