בשנים האחרונות מוצעות ברשת תוכנות "אימון מוח" רבות. מיליוני אנשים ברחבי הגלובוס משקיעים זמן רב באימונים אלה, בתקווה שהם ישפרו את הכישורים המוחיים שלהם וימנעו תהליכים הקשורים בהזדקנות. מחקר מעבדה פורץ דרך, שבוצע בשיתוף רשת הטלוויזיה BBC ופורסם לאחרונה בירחון המדעי המוביל Nature, ניסה לבדוק אם יש דברים בגו - האם משחקים שנועדו לאמן את המוח, באמת משפרים כישורים מוחיים כמו זיכרון, תכנון ופתרון בעיות, או שמא מדובר בשעשוע לשעות הפנאי ותו לא.
עורכי המחקר קראו לצופי BBC להשתתף במחקר. כל משתתף נדרש לבצע אימון מוח וירטואלי, שלוש פעמים בשבוע, למשך מינימום של שישה שבועות. הציבור הבריטי קפץ על המציאה - 67,000 איש נרשמו למבחן, ומתוכם יותר מ-13,000 השלימו את התקופה הנדרשת. המסה האדירה הזו הפכה את המחקר הזה למחקר הגדול ביותר על אימוני מוח מבוססי מחשב.
המשתתפים חולקו לשלוש קבוצות. הקבוצה הראשונה התאמנה בתוכנות אימון מוח על מטלות הדורשות תכנון ופתרון בעיות. הקבוצה השנייה התאמנה במשחקים שאמורים לשפר את הזיכרון לטווח הקצר, הקשב, העיבוד המרחבי והיכולות המתמטיות. תוכניות האימון עוצבו כך שיהיו זהות לתוכנות האימון המוצעות למכירה על ידי חברות מסחריות. הקבוצה השלישית הייתה קבוצת ביקורת, והמשתתפים בה נדרשו פשוט לענות על שאלות פשוטות (בעצמם או על ידי חיפוש באינטרנט), כך שהם למעשה לא ביצעו "אימוני מוח" רשמיים.
ועכשיו - לתוצאות
לכל אלה שחשבו שמצאו את הטריק לשמור על המוח לנצח - צר לנו לאכזב אתכם. אמנם, המחקר גילה שאנשים המשחקים במשחקי אימון מוח אכן מקבלים לאורך זמן ניקוד גבוה יותר במשחקי האימון הספציפיים הללו. אבל לא נמצאה עדות לכך שהם אכן משפרים את יכולותיהם המוחיות האחרות. למעשה, הם השתפרו בתחומים אחרים בדיוק כמו קבוצת הביקורת. לדברי ד"ר אדריאן אוון מאוניברסיטת קיימברידג', מעורכי המחקר: "התוצאות מובהקות לחלוטין. אימון מוח יעיל בדיוק כמו בילוי של 6 שבועות מול האינטרנט. אין כל הבדל משמעותי בין השניים".
צפו בהצגת התוצאות הדרמטית:
לא קונים את התוצאות?
אבל ברחבי הרשת כבר הועלו ביקורות רבות כנגד האמינות של המחקר הסותר. טענות המבקרים, שביניהם ניתן למצוא גם מדענים וחוקרי מוח, מגוונות. בין היתר, נטען שהמשתתפים הרבים בניסוי חויבו לשחק במשחקי האימון 10 דקות, שלוש פעמים בשבוע, למשך 6 שבועות - זמן המסתכם בכ-3-4 שעות אימון מוח. לטענתם, זמן זה לא מספיק כדי לבחון את יעילות השיטה. יתכן ואימון אינטנסיבי יותר, למשך תקופה ארוכה יותר, היה מניב תוצאות אחרות.
כמו כן, נטען שתוכנות האימון שבהן השתמשו במחקר שונות מתוכניות האימון המופצות בשוק. טענה נוספת שהועלתה היא לגבי גיל המשתתפים. חלק גדול מתוכניות אימון המוח הממוחשבות מיועדות באופן מוצהר למבוגרים בני 60 ומעלה, גיל בו יש ירידה בכישורים כמו זיכרון ופתרון בעיות. רוב המשתתפים בניסוי היו מתחת לגיל 60, מה שגורם לתוצאות המחקר להיות כמעט לא רלוונטיות. ב-BBC אמנם הודו שיש צורך במחקר נוסף בקרב בני 60 ומעלה, אבל בכל אופן, הציגו את מסקנות המחקר כסותרות את שיטת "אימון המוח" באופן עקרוני. אז האם יש או אין ערך לאימון מוח? שאלה טובה!
>> איזה טרנד רוחני תפס את ג'ניפר אניסטון וויקטוריה בקהאם?
כך תקפידו על שפת גוף טובה
כל העדכונים הכי חמים מהארץ ומהעולם ישירות לנייד
שלחו את המילה מבזק למספר 5000 ותתחילו להתעדכן