אשת עסקים עייפה (צילום: Darkcloud, Istock)
עזבי את הקפה, לכי על ירקות | צילום: Darkcloud, Istock

לפני שאתם מצהירים "אני לא טיפוס אנרגטי", ד"ר חיים פרלוק, יו"ר מדיטון, מציע לבדוק כמה פרמטרים שיסבירו למה אתם עייפים:

חוסר שינה - ניתן לפתור על ידי שינה נכונה של לפחות 6 עד 8 שעות בלילה. רצוי לברר עם בן הזוג האם אתם נוחרים בלילה, בעיה שיכולה להתלוות אליה גם תסמונת דום נשימה. דום נשימה גורם לכך שאנחנו מתעוררים (גם אם באופן לא מודע) עשרות פעמים בלילה ואיכות השינה אינה טובה. אנחנו מתעוררים בבוקר עייפים ומוצאים את עצמנו נרדמים במשך היום.

אנמיה - מצב של חוסר דם יכול לגרום לעייפות. ניתן לבדוק זאת על ידי ספירת דם, ואם אכן מתגלה אנמיה היא יכולה לנבוע מסיבות רבות, וביניהן: מחזור חודשי ממושך, טחורים, פיסורה, תזונה שאינה מכילה ברזל במידה מספקת (בעיקר אצל טבעונים וצמחונים), בעיות ספיגה במעיים, או עקב מחלות ממאירות.

דיכאון - מצב נפשי קשה יכול לייצר תחושה של עייפות וחוסר אנרגיה. קיימים תכשירים רפואיים רבים נוגדי דיכאון, שיכולים תוך פרק זמן קצר לעשות מהפך, כמעט ללא תופעות לוואי.

שינויים הורמונליים - מתרחשים עם העלייה בגיל, וכדאי לפנות לייעוץ אנדוקרינולוגי. אצל גברים מעל לגיל מסוים רמת הטוסטסטרון יורדת, וגורמת לעייפות יתר ולירידה בליבידו.

השמנת יתר - עודף משקל יכול לנבוע מסיבות הורמונליות או אכילת יתר, ועלול לגרור בעקבותיו עייפות.

בעיות לב - אם מתלווה למצב תחושת חוסר אנרגיה, זה יכול להעיד על תחילת אי ספיקת לב וחוסר איזון טיפולי. טיפול תרופתי יכול לשנות את המצב.

בלוטת התריס - תת פעילות של בלוטת התריס יכולה לגרום לעייפות ולירידה בחיוניות ובמרץ. אבחון ומתן תחליפי הורמון הטירוקסין בכדורים יכול לטפל בבעיה.

תסמונת העייפות הכרונית - מחלת היאפים (CFS), שגורמת לבעיות תפקוד קשות ולחוסר חיוניות ומרץ. לאבחון יש לפנות לרופא ריאומטולוג.

מה ימריץ אותך?

לישון - לפחות שש שעות שינה איכותית בלילה.

לזוז - מומלץ לעסוק בפעילות ספורטיבית שלוש-ארבע פעמים בשבוע, לפחות שעה בכל פעם. הפעילות צריכה לכלול הליכה מהירה או שחייה, ואימוני כוח לשרירים, כגון: תרגילים לחיזוק שרירי הבטן, הגב והגפיים.

לאכול - מזון בריא ולא עתיר קלוריות: הרבה ירקות ומזונות שמכילים חלבונים, ויטמינים ומינרלים.

לשתות - כוס יין אדום כל יום.

לצאת - כל אחד צריך לצאת לחופשה מעת לעת, לרענן את משאבי הנפש.

לפתח - עיסוקים שמפעילים את המוח, כמו לימוד, קריאה, פתרון תשבצים וחידות.

להשלים - תוספי מזון ישלימו חסרים של הדיאטה המודרנית, כמו חומרים אנטיאוקסידנטים. כדאי להתייעץ עם דיאטנים רפואיים.

שינה

תינוק קטן ישן מקופל בחיתול (צילום: Michael Blackburn, Istock)
קחו דוגמא ממנו! | צילום: Michael Blackburn, Istock

"ההיזקקות שלנו לשינה נקבעת כנראה על ידי המטען התורשתי שלנו", אומרת ד"ר דליה שכטר, מנהלת המכון לרפואת שינה ועייפות בתל השומר. "רובנו זקוקים לשש עד שמונה שעות שינה בלילה. בקצוות יש את אלה שזקוקים ל-12-10 שעות, או כאלה שמסתפקים בתנומה של ארבע-חמש שעות. כך או כך, לא ניתן לחיות בחסך שינה מוחלט. מתים מזה. בזמן השינה יש מנוחה פיזית של השרירים והמפרקים, ויש תהליכים מטבוליים שתורמים לתחושת האנרגיה בבוקר".

איך נדע לכמה שינה אנו זקוקים?
"בלילה של שינה תקינה יש שלושה עד חמישה מחזורי שינה, שאורכו של כל אחד כ-90 דקות. מחזור שינה מורכב משינה רגילה ומשנת חלום. במחזור הראשון יש כמות גדולה של שינה עמוקה ובאחרון - כמות גדולה של שנת חלום. חשוב מאוד להשלים לילה שלם עם כל מחזורי השינה. במצב של חסך שינה כרוני מבנה השינה משתנה, ומצד שני נמצא שעודף שינה אינו מוסיף בריאות".

יש הבדל בין טיפוסים של בוקר לטיפוסים של לילה?
"בין אם מדובר בכאלה שמעדיפים להיות ערים עד השעות הקטנות ולישון עד מאוחר, ובין אם מדובר בטיפוסים שמקדימים לישון ומשכימים קום - כל זמן שאיכות השינה טובה ואין הפרעה למהלך החיים התקין, אין בזה כל נזק".

"אנחנו יכולים להשפיע על איכות השינה שלנו", אומרת מירב אושר, מטפלת ומרצה ברפואה משלימה במכללת רידמן. "כדי להבין שינה נכונה, צריך להתבונן על בלוטת האצטרובל - בלוטת שינה שפועלת בשעות החושך ומפרישה מלטונין - הורמון גדילה, שעוזר לנו לווסת בין אור לחושך ומשפיע על תהליכים רבים בגוף. בלוטת האצטרובל הולכת ומצטמקת עם השנים, תופעה שמסבירה מדוע מבוגרים ישנים פחות.
"אם רוצים להשביח את השינה כדאי לישון בחושך מוחלט, בלי אור קטן של מחשב או טלוויזיה, כך בלוטת האצטרובל מקבלת את הפקודה להפריש הורמונים. טפטוף שמן רוזווד (עץ השושנים) על הכרית לפני השינה עוזר בוויסות השעון הביולוגי על ידי חיזוק ייצור המלטונין. מי שמתקשה להירדם יכול לתרגל נשימה עמוקה אל תוך הבטן ודמיון מודרך, שמשנה את תדר גלי המוח לגלי תטא מרגיעים".

דברים שכדאי לדעת בדרך למיטה

(1) ככל שהמאמץ לישון גדול יותר, רמת העוררות עולה. במצב של קושי להירדם תוך 20 דקות, צאו מהמיטה וחזרו אליה רק כשתהיו מוכנים לשינה.
(2) יש ליצור סביבת שינה נוחה - לא גירויי אור ורעש.
(3) ספורט מעורר, כדאי להימנע ממנה לפני השינה.
(4) לא רק קפאין, גם אלכוהול פוגם באיכות השינה.
(5) למכורים לשנת צהריים - הסתפקו ב-15-20 דקות.
(6) דווקא לאחר לילה ללא שינה, הימנעו משנת צהריים ביום שלמחרת.

נשימות

ירח מלא (צילום: jupiter images)
גם אם אתם טיפוסים של לילה, תקפידו לישון כמו שצריך | צילום: jupiter images

"אנרגיית החיים המצויה בתוכנו באה מהנשימה. בין אם מדובר ברפואה הודית, שמדברת על שבעה מרכזי אנרגיות - צ'אקרות - שמחוברים אחד לשני באנרגיה נשימתית, או ברפואה הסינית שמדברת על צ'י, מנת אנרגיה שאדם נולד עימה ושזורמת בערוצי האנרגיה בגוף (מרידיאנים) באמצעות הנשימה", אומרת מירב אושר, מטפלת בארומתרפיה.
"כשאנחנו נושמים נכון, אנחנו מזינים את כל מערכות הגוף בחמצן נקי, אנרגיה טהורה. אנחנו פותחים את עצמנו, מתעצמים והופכים בהירים ומדויקים יותר. כשמסתכלים על תינוק אפשר לראות שכל מערכת הנשימה שלו משתתפת, הוא ממלא את הבטן ונושם ללא התניות וחסמים. הבעיה היא שבמהלך השנים הנשימה שלנו הופכת לשטחית".

מה עושים כאשר מרגישים ירודים ומותשים?
"בין אם אתם יושבים, שוכבים או עומדים, לפני שלוקחים נשימה אתם צריכים להוציא את האוויר, לנשוף החוצה ולרוקן את כל הפסולת. אם תקפידו על שאיפה בקצב של ספירה עד שמונה, תצליחו לרוקן הכול. לאחר מכן קחו נשימה עמוקה דרך האף בקצב של שמונה עד שתחושו את כל החללים מתמלאים באוויר, ואז יש לנשוף ולהוציא אוויר".

>> אם כבר אתם ישנים - כך תשלטו בחלומות שלכם

העדכונים הכי חמים ישירות לנייד:
שלחו את המילה "מבזק" למספר 5000 ותתחילו להתעדכן