אין תמונה
דוקטור, עזור לי, חזרתי בשאלה

שמתם לב שיקיר נראה חיוור מאז שהתחילה הסדרה "חיים אחרים", ואיתה החזרה שלו בשאלה? מחקר חדש טוען שאנשים שעוזבים את דתם הם בעלי סיכוי גבוה יותר לדווח על בריאות ירודה, לעומת אנשים שנשארו דתיים ולא חזרו בשאלה.

במחקר נבדקו נתונים של 423 דתיים (לפי הגדרת המחקר - "חברים בקבוצות דתיות קפדניות"); כמאה מהם המירו את דתם, ו-54 חזרו בשאלה. אחוז האנשים שדיווחו שמצב בריאותם מצוין מתוך הנשאלים שעזבו את הדת, היה רק חצי מאחוז הנשאלים שדיווחו על בריאות מעולה מתוך קבוצת הדתיים.

"מחקרים קודמים הראו קשר מסוים בין השתייכות לקבוצה דתית ומצב בריאות חיובי", מסביר כריסטופר צ'ייטל, עורך המחקר. "אנחנו רצינו לבדוק מה יקרה לבריאות שלך אם תעזוב את הקבוצה הדתית אליה אתה משתייך".

על פי המחקר, שהתפרסם בגיליון האחרון של המגזין לבריאות והתנהגות חברתית (Journal of Health and Social Behavior), כ-40 אחוזים מהדתיים דיווחו שהם במצב בריאותי מצוין. לעומתם, רק 25 אחוזים מאלה שהמירו את דתם ועברו לדת אחרת דיווחו שהכל דבש. בקרב אנשים שעזבו לחלוטין את הקבוצה הדתית שלהם, או בשפתנו "חזרו בשאלה", פחות מ-20 אחוזים דיווחו שהם שבעי רצון ממצבם הבריאותי.

צ'ייטל מגדיר "קבוצה דתית קפדנית" כקבוצה הנותנת הנחיות וחוקים מוסריים ופיזיים לחבריה. אמנם המחקר מתרכז בעיקר בקבוצות נוצריות, אבל ניתן לשער שהיהדות – בעיקר זו החרדית, אבל גם הזרם הדתי לאומי – עונה גם היא להגדרות.

אם דתיים לא חולים - בשביל זה יש חברים

איך ניתן להסביר את ההבדלים בדיווחים על המצב הבריאותי, בין אנשים דתיים לכאלה שעזבו את הדת? לטענת החוקרים, קבוצות דתיות דורשות בדרך כלל מחבריהן להתרחק מהתנהגויות לא בריאות, כמו צריכת אלכוהול, טבק וסמים. בנוסף, קבוצות אלה גם מקיימות מסגרות תמיכה פורמליות ובלתי פורמליות, שמעודדות בריאות טובה. "סולידריות ותמיכה חברתית עשויות להיות בעלות משמעויות פסיכולוגיות חיוביות", אומר צ'ייטל, "שעשויות להביא להשפעות חיוביות גם על הבריאות הגופנית". יתכן גם שהאמונה הדתית מעודדת בריאות טובה יותר, על ידי יצירת תקווה ועידוד לחשיבה חיובית.

ולעומת כל ההשפעות החיוביות של ההשתייכות לקבוצה דתית, החזרה בשאלה מכניסה את רוב האנשים למתח לא קטן. ניקח שוב, איך לא, את יקיר כמקרה מבחן. לא רק שהבחור האבוד הזה צריך להתמודד עם הגילויים המרעישים שלו בינו לבין עצמו, הוא מוצא את עצמו מסתיר את אהבת הריקוד מהרב בישיבה, מהמשפחה וברמה מסוימת גם מחברתו. אין ספק, מדובר בהמון סטרס על כתפיים צרות של בחור גבוה אחד. מסתמן שמחיר הבלבול הרוחני הוא לא רק נפשי, כי אם גם גופני.

לך תדע למי להאמין

אבל במחקר מדעי כמו במחקר מדעי - אנחנו נתקלים בביצה ובתרנגולת. המחקר לא טוען שחזרה בשאלה בהכרח גורמת לבריאות גרועה, מבהיר צ'ייטל. יתכן שבחלק מהמקרים מדובר במצב הפוך, כלומר שאנשים שמצב בריאותם אינו מזהיר עוזבים את הדת יותר מאנשים בריאים. ובאמת, יתכן שאנשים חולים מתקשים להחזיק באמונה לאל כל יכול.

כדי להבין יותר את ההשפעה הבריאותית של עזיבת קבוצה דתית יידרשו מחקרים מדויקים יותר. אבל כך או אחרת, על זה שיקיר שלנו נראה לא במיטבו, אף ד"ר לא יחלוק. הוא בכל זאת חוזר בשאלה? שיהיה לו לבריאות.

>> לא רק ריטלין: איך מתמודדים עם הפרעת קשב?