יתוש על היד (צילום: VladimA-r VA-tek, Istock)
חבר, אתה חופר | צילום: VladimA-r VA-tek, Istock

גל סופי השבוע השמשיים והנעימים שפוקד אותנו באחרונה מושך אותנו לטייל בחיק הטבע, וכל המרבה הרי זה משובח. אבל למרות שהטבע מזמן לנו אינספור חוויות נעימות, אסור לשכוח שלפעמים המפגש עלול להסתיים בתוצאות פחות מענגות. היקוות המים בשדות מזמנת אליה עשרות חרקים ויתושים עוקצניים, ואילו הבישול בגזיות ובמנגלים מסתיים לא אחת בכוויה לא נעימה. כשהאל-תוש לא מספיק והמשחה לא מקלה יש פתרונות נוספים. שלוש מומחות אלטרנטיביות שחוו על בשרן עקיצות וכוויות מלמדות, מנחות, משתפות ומייעצות כיצד להקל על המאורע ואפילו איך להקדים תרופה למכה.

למה לטפל אם אפשר למנוע

"לפני הטיפול בעקיצות, כדאי לטפל במניעה", אומרת נורית פיליפ, נטורופתית, מדיום, הילרית ומאסטר ברייקי. "ניתן לקחת מרסס מים פשוט, למלא אותו במים מהולים במספר טיפות שמן אתרי מסוג ציטרונלה או שמן לימון, ולהתיז ברחבי הבית. מלבד זאת, ניתן לקחת ספל או כל כלי קיבול אחר, למלא אותו במים רותחים ולטפטף כמה טיפות שמן ארומטי. המולקולות המתפרקות יתנדפו וימנעו כניסה של אורחים לא רצויים". במקרים של חרקים פרוקי רגליים, דוגמת נדלים ועקרבים, מציעה פיליפ לגדל עציצי לבנדר, קורנית ומנטה באדניות החלונות, מאחר שאלה מפיצים ריח הדוחה את אותם חרקים. "במקרים חמורים", אומרת פיליפ, "ניתן להרכיב תערובת להרתעת חרקים – לערבב בבקבוקון 20 טיפות קורנית, שמונה טיפות עשב לימון, ארבע טיפות לבנדר וארבע טיפות מנטה. בשעת צורך ניתן לטפטף מעט מהתערובת על כדור צמר גפן ולהניח ליד המיטה, או ליד האוהל אם ישנים בחוץ".

דבורה על פרח (וידאו WMV: אור גץ, פוטוליה)
היא כמו דבורה, מיד עוקצת | וידאו WMV: אור גץ, פוטוליה

אם לא יישמתם את כל האמור עד עכשיו ונעקצתם – זה הזמן לטפל בתוצאות. ראשית, פיליפ ממליצה אחרי כל עקיצה לבצע שטיפת חיטוי. הכינו תערובת המורכבת מעשר טיפות שמן לבנדר, עשר טיפות שמן איקליפטוס ועשר טיפות שמן קורנית. מתוך התערובת טפטפו שמונה טיפות לקערת מים רותחים ושטפו את מקום העקיצה. כמו כן, להקלה מהירה על הכאב, ערבבו היטב שלוש כפות סודה לשתייה במעט מים ליצירת מרקם משחתי, ומרחו בעדינות על העקיצה. באשר לטיפול, מבדילה פיליפ בין החרקים העוקצים:
דבורים - לארס הדבורים יש נטייה מגונה לגרום לאלרגיה, אדמומיות ונפיחות. לחצו בעדינות על העקיצה, הוציאו את העוקץ, והניחו מיד על המקום רטיות צמר גפן או פדי גזה ספוגים בקמומיל למשך מספר שעות.
צרעות - הניחו על העקיצה רטייה ספוגה בתערובת של שתי כפות חומץ תפוחים או חומץ יין מהולות בשתי טיפות של שמן לבנדר וקמומיל, במשך מספר פעמים ביום למשך יומיים-שלושה.
פרעושים - שטפו את המקומות העקוצים והנפוחים בתערובת המורכבת מרבע כוס חומץ תפוחים וטיפות קורנית, לבנדר או איקליפטוס.
עכבישים - מהלו שלוש טיפות לבנדר, שתי טיפות קמומיל וכף אלכוהול בקערה, ומרחו מספר פעמים על המקום.

באשר לכוויות, מדגישה פיליפ, אין להסתמך על תרופות סבתא כמו חלבון ביצה, משחת שיניים או חמאה. בכוויות מדרגה ראשונה ניתן לטפל באמצעות מריחת שמנים אתריים המסייעים להחלמת העור, דוגמת לבנדר, קמומיל, אכילאה מילפוליום, איקליפטוס, נאולי ועץ התה. שמנים אלה ידועים כמונעי התפתחות שלפוחיות ומעלימים את הכוויה בזמן קצר. מלבד ג'ל אלוורה שמאוד מרגיע את העור ומקרר את המקום, ניתן לטבול מטלית נקייה או תחבושת סטרילית במי קרח, לטפטף עליה שתי טיפות קמומיל רומאן, שתי טיפות אכילאה ושתי טיפות קמומיל גרמני ולהניח על האזור הכואב. לטיפול בעור שסובל מקילוף ומכוויות קלות בעקבות שיזוף, ניתן להכין מבעוד מועד בקבוק התזה כהה עם התערובת הבאה – חצי כוס מי אלוורה, 20 טיפות שמן זרעי גזר, עשר טיפות שמן לבנדר וחמש טיפות שמן רוזמרין או מנטה. את התערובת ניתן לרסס בעדינות על האזור הפגוע ולשמור עד חצי שנה במקום קריר ומוצל.

מצמחים סיניים ועד מחטים

"בסמוך למועד הכוויה, טיפול ראשוני בעזרת דיקור יהיה קצת עוקצני ולא נעים", אומרת ברברה וינוקור, מטפלת בטווינא ודיקור קוסמטי במרכז "דרך המשי - רפואה משלימה". "לכן ניתן להיעזר בצמחים סיניים שונים להכנת קרם למריחה על הכוויה עצמה. כדי להכין את המרקחת יש לשלב מספר צמחים, כאשר כל צמח יטפל באספקט אחר של הכוויה, דוגמת שריפה, חום וכאב. כעשרה ימים לאחר הכוויה וטיפול בעזרת צמחים, ניתן להתחיל דיקור סביב הכוויה, כדי למנוע צלקת באזור וכדי להביא לאזור דם וצ'י, אנרגיית חיים, שיסייעו לפצע להחלים. ברוב המקרים תתפתח שלפוחית סביב הכוויה. מטרת השלפוחית היא לשמור על העור המתחדש ולמנוע זיהום לאחר השריפה, ולכן אסור לפוצץ אותה".

במקרים קלים, וינוקור ממליצה למהול בקערה שמן קמומיל, שמן עץ התה ושמן מור ומתערובת זו להכין קומפרסים ולהניח בעדינות על האזור הפגוע. במקרים יותר חמורים ניתן לרכוש מרקחות צמחים סיניות ייעודיות לכוויות, הנרקחות בבתי-מרקחת נבחרים. באשר לעקיצות, וינוקור ממליצה לנסות ולברר מה עקץ אתכם, על מנת להתאים את הטיפול לסוג העקיצה. אם לא הצלחתם לזהות את מקור העקיצה, אפשר בכל מקרה למהול בכלי קיבול קטן כמות קטנה של שמן לבנדר ושמן מנדרין ולמרוח ישירות על העקיצה. "אחרי הטיפול המקומי, חשוב לעקוב אחר התפתחות העקיצה ולשים לב לשלושה סימפטומים – אדמומיות סביב העקיצה, נפיחות וחום. במידה ושלושת אלה מופיעים, ככל הנראה מדובר בתחילתה של דלקת סביב העקיצה, וכאן לא כדאי לקחת סיכון ולפנות לרופא".

מסוכן אש

"לפני כמה שנים השתוללה בביתי שריפה גדולה", נזכרת יערה שושני, מטפלת ברפלקסולוגיה ונטורופתית במרכז "דרך המשי - רפואה משלימה". "אני ושלושת ילדיי הקטנים היינו כלואים במטבח. הסיר על הגז נדלק, אחריו הוילון ואחריו הגז כולו. באינסטינקטים בלתי-ברורים, מיקוד, כוח ואומץ, לקחתי מקל, העפתי את הסיר הבוער מהגז ושלחתי את שלושת ילדיי החוצה לקרוא לעזרה ולשאוף אויר טהור במקום פיח. פתאום יד ימין, מכף היד ועד הכתף, קיבלה מכת אש אדירה. העזרה הגיעה, האש נכבתה, הילדים בסדר, אפשר לנשום, ואז אני מתפנה להרגיש את עצמי. הסתכלתי על ידי וראיתי יד לא ברורה, עם מרקם עור נוזלי, נוטפת על הרצפה. בבת-אחת התפשטו בגופי כאבי תופת – שורף, בוער. אלוהים! שמישהו ייקח ממני את הכאב הזה!" שושני פונתה לבית-החולים איכילוב, אושפזה תחת מורפיום במשך 24 שעות ואובחנה כבעלת כוויה מדרגה 2. שושני, במקצועה נטורופתית ומאבחנת רפלקסולוגית, החליטה להשתמש בידע שצברה ולבחון שיטות טיפול שונות על גופה שלה. "עברתי הרבה קושי וכאב כדי לדעת היום איך לסייע לאחרים להתמודד עם הבעיה".

אש בירח (צילום: istockphoto)
טיפול מונע לכוויה: התרחקו מאש | צילום: istockphoto

שושני מסבירה כי אחד הדברים החשובים עליהם יש להקפיד לאחר שנכוויתם הוא תזונה נכונה, מחזקת ובונה המסייעת להחלמת העור ולשיקומו:
1. הקפידו על שתיית נוזלים רבים, ובראשם מים.
2. הזינו את הגוף במזון מלא, עשיר, טבעי ונקי מכל רכיב כימי, משמר ומעובד שעשוי להניב תופעות לוואי לא רצויות. אכלו דגנים מלאים דוגמת קינואה, כוסמת, אמרנט, שיבולת שועל, גריסי פנינה, שיפון, כוסמין וחיטה מלאה. צרכו קטניות שיסייעו להעלאת החלבון, החיוני לשיקום העור, בגופכם - שעועית, סויה, עדשים, חומוס ביתי, תורמוס, נבטי שעועית מש ונבטי עדשים. הקפידו לצרוך במתינות מיצי ירקות טריים שמסייעים בהעלאת הויטמינים והמינראליים בגוף - גזר, סלרי, סלק, ג'ינג'ר, פטרוזיליה ועשב חיטה. אם הטעם לא מוצא חן בעיניכם, ניתן למהול את אלה עם מיץ תפוחים ירוקים טבעי. הקפידו על אכילת ירקות ופירות, ובעיקר ירקות עליים ירוקים, לימון, נבטים ואצות.
3. שלבו במתינות בתפריט שמנים צמחיים המסייעים בשיקום תאי העור ובמבנה העור – שמן פשתן, שמן זית בחומציות נמוכה, אגוזי מלך, גרעיני דלעת, גרעיני חמניות, טחינה משומשום מלא ואבוקדו.
4. הקפידו על צריכת חלבון בריא לפחות פעם אחת ביום. חלבונים מומלצים – דגים כמו סלמון, טונה, מקרל והליבוט. את כולם הקפידו לאדות, לאפות, לבשל או לצלות אך בשום פנים ואופן לא לטגן. כמו כן, ביצים אורגניות, הודו ועוף אורגניים, ומוצרי חלב עיזים, כבשים ובופאלו.
5. הימנעו מצריכת ג'אנק פוד, מזון משומר, מטוגן ומלוח, חטיפים, אלכוהול, משקאות בעלי תכולת קפאין גבוהה, משקאות ממותקים, גלידות, שוקולדים, עוגות ורטבים קנויים. אלה מזונות מחלישים שעיבודם צורך מהגוף אנרגיה רבה.

באשר לטיפול חיצוני בכוויה – עם קבלת הכוויה ניתן לשים את המקום הפגוע תחת מים קרים לכמה דקות, עד שהמקום מתקרר. לריפוי ושיקום של העור ניתן להשתמש בפתרון ביתי פשוט – מריחת שמן זית טהור בחומציות נמוכה על-גבי העור החדש שצמח. לשימוש בשמנים אתריים וצמחיים חשיבות רבה בהזנה ושימון העור החדש. שמנים אתריים שניתן לשים במתינות על האזור הם זית, אובליפיחא, לבנדר, הלקריסם, פרופוליס, גרניום, נר הלילה וקנביס. לטיפול בצלקות קלואידיות חדשות וישנות מומלץ בחום לרקוח תערובת שמנים נכונה קרם מזין ומשקם ולעסות את המקום בעדינות.

>> לכתבה הקודמת במדור: איך להוריד לחץ דם גבוה?
לכל הכתבות במדור