איזה פחד (צילום: עודד קרני)
תסמינים מגוונים | צילום: עודד קרני

הביטוי נפגע חרדה אולי נשמע מוזר, אבל בחיים הסוערים בישראל הוא כבר הפך לחלק בלתי נפרד מחיינו. בעוד מחקרים הראו כי כ-10% מהאוכלוסייה סובלים באופן כרוני מחרדה, פסיכולוגים ורופאים רבים מאמינים כי בישראל שיעור הלוקים בחרדה גבוה משמעותית. ההגדרה הנפוצה לחרדה היא מצב פסיכולוגי בו אדם חש אי-שקט בשל מתח וחשש רב מפני איום או סכנה ממשיים או דמיוניים.

תסמיני החרדה מגוונים ונעים מתסמינים קלים כמו דפיקות לב, הזעה, רעד וקוצר נשימה ועד לפחד מאיבוד שליטה, הרגלים כפייתיים וחרדה שממש מפריעה לתפקוד. אם אתם סובלים מאחד או יותר מהתסמינים במשך מספר ימים או יותר מפעם אחת בתקופות שונות יכול להיות שאתם סובלים מהפרעת חרדה כרונית, שעשויה למרר את חייכם. כאן יש מקום להתערבות רפואית.

בניגוד למחלות אחרות בהן התסמינים הגופניים ניכרים מיד, חרדה עלולה להיות גם מצב בלתי-מודע שיכול להוביל אותנו לתחושת חוסר אונים נוראית מבלי שנדע מה עומד מאחוריה. אם השיטות הקונבנציונליות לא הספיקו לכם או שאתם רוצים לנסות דרכי טיפול אחרות, כדאי לכם להמשיך לקרוא. שלוש מטפלות אלטרנטיביות מסבירות, מרגיעות ומנווטות כל הדרך לאידיליה הנפשית.

NLP ודמיון מודרך: שינוי החשיבה והתודעה

"חרדה היא מצב נפשי שמלווה בסימפטומים פיזיולוגיים, כמו עייפות, חוסר מנוחה, הזעה וקשיי נשימה", מסבירה חוה רוטברג, מנחה מוסמכת ב-NLP, דמיון מודרך ומטפלת בפרחי באך, "מאחר שמוקד הבעיה הוא קוגניטיבי ורגשי, גם הטיפול צריך להתחיל בשינוי החשיבה והתודעה". רוטברג ממליצה על שימוש בדמיון מודרך ו-NLP, מודל תקשורת המורכב מטכניקות ותהליכים שמטרתם ליצור שינוי ממוקד מחשבתי, רגשי והתנהגותי בזמן יחסית קצר.

האיש החושב (יח``צ: mako)
תנו לתחושות החרדה משמעות חדשה | יח``צ: mako

1. בבואכם להתמודד עם חרדה, שאלו את עצמכם שאלות מכוונות, למשל: "מהם שלושת הדברים שאני מצפה לעשות היום?", ובסיום היום בדקו האם השגתם אותם. חשוב להציב מטרות קטנות, ובמידה שהן לא הושגו לבדוק מה מנע בעדנו להשיג אותן, מה אנו יכולים לשפר כדי להגיע למצב הרצוי, ובאילו יכולות או משאבים פנימיים אני יכול להסתייע כדי להתמודד עם הבעיה, ולהפנים שאם אלו עמדו לרשותנו בעבר – ניתן להשתמש בהם גם כיום.
2. רגיעה פיזיולוגית – תרגלו נשימות עמוקות, אולם שימו דגש על הנשיפה, ולאו דווקא על השאיפה. לדוגמה, קחו נשימה עמוקה, ספרו עד ארבע ונשפו באופן איטי. חזרו על פעולה זו עד שתרגישו כי הנשימה סדירה יותר.
3."הגדירו מחדש" את התחושות והסימפטומים שאתם חווים במצב של חרדה. תחושה של נשימה מהירה וסחרחורת היא ממש כמו תחושה של ריקוד מהיר במעגלים, תחושה של זיעה קרה או של טרום התעלפות היא כמו תחושה של התרגשות עילאית במפגש עם אהוב שלא ראינו זמן רב. באמצעות ההגדרה החדשה ניתן לשלוט בסימפטומים או לפחות לחוש אותם כנסבלים וברי-התמודדות.

רייקי ורפלקסולוגיה: אנרגיית אור ועיסוי

"אצל כל אדם החרדה באה לידי ביטוי בדרך שונה ומתעוררת בגלל גורמים שונים", אומרת דפנה זלינגר, מטפלת ברפלקסולוגיה, אומגה, רייקי, עיסוי באבנים חמות, דמיון מודרך ועוד, "אבל המשותף הוא שלרוב הגורם המעורר בתת-מודע את החרדה הוא הצורך בשינוי ובשחרור דפוסים ישנים".

יד עושה רפלקסולוגיה לרגל (צילום: אור גץ, iStock)
עסו את כפות הרגליים בתנועות סיבוביות | צילום: אור גץ, iStock

1. הרפו את הגוף ודמיינו שכדור אור ענק וזוהר נכנס לגופכם ועובר בכל הנקודות הכואבות. דמיינו שהכדור מלא באנרגיית אור, אהבה וריפוי ועברו איתו בכל הצ'קרות. בכל אחת, עצרו ודמיינו כי הכדור מנקה את האנרגיה המעכבת, את הפחדים ואת הכעסים, וממלא את המקום באנרגיה טובה וחיונית. בסיום המעבר, דמיינו את הצ'קרה נפתחת כמו פרח ומתמלאת בצבע ובחיות.
2. עסו את כפות רגליכם או ידיכם באזור הכריות הרכות בתנועות סיבוביות עם כיוון השעון. בכף הרגל, לחצו במרכזה, בין הכריות לעקב, לחיצה סיבובית ושחררו.
3. שכבו במקום נוח, שימו ברקע מוסיקה המרגיעה אתכם ונשמו עמוק בסדרות של עשר נשימות בכל אחת. בכל שאיפת אוויר דמיינו קרן אור הנכנסת את גופכם ומרחיבה את הלב. בכל נשיפה, דמיינו את הפחד והדאגה זורמים החוצה ועוזבים את גופכם.
4. שנו את הדרך בה אתם רואים את העולם. הודו ליקום על המתנות בחייכם, נסו לראות את חצי הכוס המלאה, אמצו חשיבה חיובית ושננו בקול מנטרות דוגמת: "אני בוחר/ת בחיים מלאי אור ואהבה".

טיפול שמאני: דפוס מחשבה הרמוני וחיובי

"פחדים וחרדות בטיפול השאמאני נקראים שדים", מסבירה נגה ברק, מטפלת בהילינג, ריפוי שאמאני, שיחזור גלגולים ופרחי באך, "הגישה המנחה היא שאם לא נדבר עליהם הם יתפחו, יעצימו את עצמם ובסופו של דבר ישתלטו עלינו וישתקו אותנו. כל עוד אנו נותנים להם מקום בתוכנו ולא משחררים – אנו נמצאים בסכנה". לטענת ברק, הטיפול הראשוני בחרדה הוא דיבור. "הוציאו את כל מה שמפחיד, מרתיע ומלחיץ אתכם החוצה", מדגישה ברק, "היו ערים לפחדים, ובמקום לברוח מהם הביטו להם ישר בעיניים. הכירו בקיום שלהם וחלקו את החשש שלכם עד שתרגישו נקיים מבפנים".

שני שמאנים בכניסה למערה בלילה (צילום: איציק מרום)
בטיפול השמאני רואים את החרדות כשדים | צילום: איציק מרום

לדבריה, כל פחד מקורו בדפוס מחשבה שלילי, דוגמת אני לא ראוי/ה לאהבה, אני לא טוב/ה מספיק וכן הלאה. ככל שאנו שקועים זמן רב יותר במחשבות האלו אנחנו יותר כואבים ונוטים לייצר ולנהוג ברגשות שליליים, כמו כעס, קנאה ושנאה. הפתרון – החלו לסגל דפוס מחשבה הרמוני וחיובי. במקום להתמקד במה אינכם יכולים לעשות, נסחו מנטרות המתמקדות במעשים קטנים שאתם יכולים לבצע בדרך להשגת מטרותיכם.

ברק טוענת כי לרב החרדה נובעת מפחד שמשהו שאנו מאוימים ממנו יקרה, בעוד שאנחנו בעצם כבר חווים אותו אבל לא מודעים לכך. ההכרה בבעיה כבר מקטינה את השד. הדוגמה הכי בולטת לכך היא הפחד להיות בודד, בגללו אנשים נוטים להישאר בזוגיות גרועה, על אף שכבר בתוכה הם חשים כלואים ובודדים. באמצעות שיחה עם חבר קרוב, מכר או מטפל ניתן להגיע להבנה שמה שאנו מפחדים להתמודד עימו כבר כאן – לכן אין ממה לפחד, מכאן יכול לבוא רק שינוי לטובה.

>> לכתבה הקודמת במדור: איך מעלימים פצעונים?
>> לכל הכתבות במדור