זה קורה כשאנחנו שרים חזק והרבה, צועקים מתוך כעס, לחוצים, מתוחים, מתרגשים, חוששים או סתם מצוננים. פתאום אנחנו לא יכולים לדבר. פתאום אנחנו מאבדים את הקול. פתאום קולנו מצטרד ואיננו מסוגלים להשמיע אף מילה, הברה או צליל. מה עושים?

אין תמונה
שלישיית גמר כוכב נולד. שיהיה לכם אגס בהיכון

זמרים ואנשי ציבור שמאבדים את קולם לפני הופעה, הרצאה או אירוע חשוב המחייב דיבור בפני קהל, רצים לקבל זריקה שתחזיר להם את קולם באופן מיידי. אלא שמדובר בטריק זמני בלבד - הצרידות לא באמת עוברת והסכנה באיבוד הקול חזקה מתמיד.
בדיוק בשביל זה למומחים שלנו יש כמה הצעות לטיפול קל וזמין שאמור לא רק להחזיר את הקול, אלא גם לטפל בסרעפת, במיתרים ובגוף מבפנים.

"דרך הקול" - ריפוי באמצעות קול, שירה וצ'י קונג

איילת אובלס ממליצה: תנו לגוף לדבר אליכם, ותפסיקו עם הקפה

הגוף הוא כמו כלי או צינור שבו פתח עליון (הגרון) ופתח תחתון (פי הטבעת). כשאנחנו מתקיפים אותו או נהיים אלימים כלפיו - מעשנים ושותים יותר מדי, אוכלים מאכלים שמנים ומתובלים מאד, מרבים בסוכר, מתרגזים, צועקים, צורחים ומשתמשים בכלי שלנו במינונים לא נכונים הגדולים על מידותיו - אנחנו יוצרים עומס גדול שגורם לקול להיעלם וללכת לאיבוד.

לכן, במקרה של צרידות פתאומית עלינו קודם כל לשבת או לשכב בשקט: להקשיב לגוף, לשתוק ואם אפשר - לישון, זו תרופה מצוינת. עלינו לשתות משקאות פושרים כמו מים עם לימון, ואפשר להוסיף גם שמן זית. צריך לתת לגוף להתנקות, ולהוריד מינונים של קפה ודיאט קולה, שמייבשים מאד את המערכת.

אבל הדבר הכי חשוב הוא להבין שהגוף מבקש הפסקה ומנוחה. לשתוק כמה שיותר, ובשלב מסוים כדאי להתחיל להמהם בשקט ובקול מאוד נמוך את ההברה "אהההההה". כדאי לנסות "לדאות" עם הקול בגבהים משתנים - נמוך, נמוך יותר, מעט יותר גבוה. ההמהום החוזר יעזור לקול לחזור אל עצמו ולהפיק צלילים על פי יכולותיו הטבעיות - רק בלי לחץ, בעדינות.

בנוסף לכל אלה, ואם לא באופן קבוע אז לפחות בתקופות של שימוש אינטנסיבי בקול, כדאי לקחת ויטמין סי באופן סדיר, המחדש ובונה את המערכות השונות בגוף.

צמחי מרפא וארומתרפיה

דורון אור שוהם מחזיר אתכם לילדות: שתו גוגל מוגל

צרידות נגרמת על ידי התכווצות, דלקת או שיתוק של מיתרי הקול, ויכולה להופיע גם מגידול פוליפים עליהם. מה שניתן וכדאי לעשות במקרה של צרידות פתאומית הוא מה שעשינו בילדותינו ונחשב לתרופת סבתא אופיינית שנכונה תמיד - לקחת חלמון (הצהוב) של ביצה, חי, לא מבושל, להוסיף חלב חם, לערבב היטב - ולשתות מיד.

גם שתיית ביצים חיות (ולמי שאינו מסוגל, ביצים רכות שבושלו קלות בלבד) מקל מיידית על המיתרים, הסרעפת והקול עצמו. אפילו אכילת אגסים או שתיית מיץ של אגסים חיים יכולה להרגיע את הצרידות ואת מיתרי הגרון.

שיאצו ורפואה סינית

אורי אלישר מציע: בשלו דבש עם שורשי לפת

לפי הרפואה הסינית, לטעם המתוק יש נטייה ללחלח יובש, כמו במצב של צרידות. לכן פירות מתוקים כמו תפוח, אגס ואפילו תות שדה טובים במיוחד לטיפול בבעיה ועשירים בנוזלים. דבש מתפקד גם הוא באופן דומה, ולמען האמת גם ביצה חיה. כשהביצה החיה מעורבבת בדבש, מתקבל מתכון עממי ידוע לצרידות ואובדן קול - הגוגל מוגל.

מתכון נוסף לצרידות הוא הוספת דבש למים שבושלו בהם שורשי לפת, מהם יש לשתות מספר לגימות ביום. כל אלו עוזרים לשחרר את הגרון ולהקל על השבת הקול שהלך לאיבוד.

>> למשולש הקודם: איך מרגיעים כוויות שמש?
לכל המשולשים במדור