די הגיוני שכל יהודי צריך לדבר עם אלוהים פעם אחת ביום. זה מאפשר לנו להתחבר לממד אחר, לראות דברים בפרופורציות, ולצאת לרגע מהמרוץ המטורף של החיים. אבל למה חייבים לעשות זאת דווקא שלוש פעמים ביום, ועוד עם טקסט קבוע? ובכלל, ממתי נקבע שיש להתפלל שלוש תפילות ביום, ומי ניסח אותן?
תפילה במקום קרבן
"שלושת אבות העולם - אברהם, יצחק ויעקב - תיקנו, כלומר קבעו, את עצם קיום התפילות", אומר הרב פנחס בדוש. "אברהם תיקן את תפילת שחרית, יצחק תיקן את מנחה, ויעקב תיקן את תפילת ערבית. הם תיקנו את התפילות כנגד הקרבנות - כל תפילה במקום קרבן. כיוון שאין לנו היום את בית המקדש, התפילות באות במקום הקרבנות בבית המקדש, כמו שכתוב 'ונשלמה פרים שפתינו'. כלומר, במקום פרים - אנו 'משלמים' בשפתיים שלנו. על ידי התפילות אנחנו כביכול מקריבים את הקרבנות בבית המקדש. וכשם שאדם אוכל שלוש פעמים ביום מזון גשמי, כך הוא צריך שלוש פעמים ביום מזון רוחני, שהוא התפילות".
בתקופת בית המקדש היו מתפללים או שהסתפקו בקרבנות בלבד?
"בזמנו היו מתפללים את שלוש התפילות. האבות הקדושים תיקנו את עצם התפילה, אך את מטבע הלשון של התפילה קבעו אנשי כנסת הגדולה, בתקופת בית המקדש השני".
וידוע מה היה הנוסח התפילה המדויק של האבות?
"לא ידוע, אבל כנראה שזה קרוב לנוסח של אנשי כנסת הגדולה. אנשי כנסת הגדולה בעצם נתנו לנו את 'הקודים', איך אנשים יכולים לפתוח שערי שמיים".
זה קצת מקשה להתרכז ולכוון בכל פעם מחדש כשמתפללים שלוש פעמים ביום. לא היה עדיף תפילה אחת ביום?
"אם אדם מבין שהתפילה היא החיבור שלו לקב"ה, וכל פעם ביום הוא נמצא בסיטואציה אחרת לגמרי - אז כמו שהסיטואציה משתנה, כך החיבור למילים משתנה, ואין שחיקה".
למה חשוב להתפלל במניין?
"הכח של הרבים הוא אחר לגמרי. נאמר שכל עשרה יהודים - שכינה נמצאת ביניהם. מה שעשרה יכולים לעשות, יחיד לא יכול לעשות. זה כמו שבאים לפגישה עם ראש הממשלה, אם מגיע אדם אחד לבקש דבר מה, או שמגיעים עשרה אנשים - האימפקט אחר. וכך גם בתפילה, ככל שהציבור גדול יותר, כך כח התפילה גדול יותר".
אם כך, למה בכלל יש אפשרות להתפלל ביחיד?
"זה לא שביחיד אין תפילה, אבל ברבים יש קדיש, קדושה, חזרת הש"צ ודברים שאי אפשר לעשות ביחיד. יש הפרש עצום בין מניין לבין תפילת רבים. כך אדם צובר ביום ארבע קדושות, 90 אמנים, מאה ברכות ודברים שיש רק במניין. כח הציבור חזק מאוד. 'הן אל כביר לא ימאס תפילת רבים', נאמר. כשאדם מתפלל לבד, בודקים את התפילות שלו בזכוכית מגדלת, באופן פרטי, אבל בתפילת רבים - כל התפילות נכנסות ביחד".
ומה לגבי תפילת נשים? הרב מנשה ישראל השיב על כך במדור שאל את הרב באתר הידברות. וכך כתב לאחת השואלות: "נשים אינן חייבות להתפלל שלוש תפילות. נשים צריכות להתפלל תפילה אחת במשך היום, ורצוי להתפלל שתי תפילות במשך היום. מעטות הנשים המתפללות שלוש תפילות ביום, וכמובן שתבוא עליהן ברכה, ושכרם שלם מהקב"ה. אף תפילת שחרית אין נשים חייבות להתפלל בזמן התפילה עד שעה 9:30, ואפשר להן להקל ולהתפלל עד חצות היום. אם לא הצליחו להתפלל עד חצות היום, יש להן להתפלל תפילת מנחה, שזמנה מתחיל מחצי שעה אחרי חצות היום ועד שקיעת החמה".
>> תשובת השבוע שעבר: מה ההבדל בין שטיפה לנטילת ידיים?
>> לכל תשובות השבוע הקודמות
זמני כניסת ויציאת השבת