חיטה (צילום: Devon Stephens, Istock)
לא רק חג הקציר, אלא גם זמן ללימוד תורה | צילום: Devon Stephens, Istock
תיקון ליל שבועות הוא לילה בו נשארים ערים עד עלות השחר, לומדים וקוראים בתורה ובספרים אחרים שמזכירים לכולם שעוד לפני שהתפזרנו לקבוצות ולמגזרים, היינו מאוחדים ביחד סביב ספר הספרים. מה שיפה בלילה הזה שכל אחד יכול לפתוח את הספר העתיק בעולם ולהרגיש מחובר אליו בצורה בלתי נתפסת, סוג של יום העצמאות – שנה שלמה מתרגלים לעובדה שהמדינה קיימת, אך ביום זה מהללים, משבחים ונזכרים שוב – כמה טוב שאת כאן.

אז מה מיוחד כל כך בלילה הזה מכל הלילות? הרב זמיר כהן, יו"ר ארגון הידברות מסביר: "אומרים המקובלים שבכל שנה בחג השבועות יורד אור לעולם, מעין האור שירד בעת מתן תורה, ולכן כל אדם יכול לקבל אותו בזמן הלימוד".

יש גם הבטחה שווה במיוחד – אומר האר"י הקדוש: "אדם שיושב ועוסק בתורה כל הלילה, לא מתנמנם לרגע ולא מדבר דיבורים בטלים - מובטח לו שישלים שנתו ולא ימות באותה שנה".
דבריו של האר"י נחשבים פורצי דרך משום שאין עוד מקום בו הבטיח הבטחה כזו, אלא רק בלילה הזה. עוד כתוב שלימוד זה נחשב לפני הקב"ה כאילו אדם למד את כל את כל התורה כולה, תורה שבכתב ותורה שבעל פה, בהיותו "טועם" מכל ספר וספר מעט, מהתחלה ומהסוף.

עוד כתבות בערוץ הרוח:

 זמני כניסת ויציאת החג
למה סופרים 49 ימים בספירת העומר?
למה חוגגים את שבועות?

מה מתקנים?

אז למה בעצם קוראים לזה תיקון? יש לזה תשובה מעניינת במיוחד. השם "תיקון" הגיע מספר הזוהר שם הפירוש למילה מארמית הוא "קישוט", כלומר הכוונה שברגע שאנו לומדים את התורה, אנו מקשטים אותה, ממש כמו ששושבינים מקשטים את הכלה לקראת כניסתה לחופה. ישנו פירוש נוסף    האומר שלימוד תורה במהלך הלילה מתקן את חטאם של בני ישראל שישנו עד מאוחר ביום מתן תורה, כשהקדוש ברוך הוא חיכה לתת להם את התורה והיה צריך להעיר אותם בקולות רעמים ובברקים. ולכן, על כך שנרדמו אנו נשארים ערים כל הלילה ועוסקים בתורה.

מנהג תיקון ליל שבועות

ראשית יש לזכור שהתיקון הינו מנהג שהתפשט בכל התפוצות בו עם ישראל נשארים בלילה ועוסקים בתורה עד עלות השחר. החסידים הראשונים לא היו ישנים בלילה הזה, והיו עוסקים בתורה, ואומרים: בואו לנחול מורשה קדושה לנו ולבנינו בשני העולמות. בזוהר נכתב: "כל אלו שמתקנים התיקון בלילה הזאת ושמחים בו, כולם יהיו רשומים וכתובים בספר הזיכרונות, והקדוש ברוך הוא מברך אותם בשבעים ברכות וכתרים של עולם העליון".

אז מה לומדים?

חובה ללמוד תורה.  איך, איפה, למה וכמה, זה עניין שלכם, אך תורה חייבים ללמוד. כששאלו את ה"חזון איש" מה ללמוד , היו כאלה שהשיב להם ללמוד גמרא בעיון והיו שאמר להם ללמוד את "התיקון", כל אחד לפי סגנונו ומעלתו ודרכיו וסיכם את הנושא: "וכל הלבבות דורשים ה', ואחד המרבה ואחד הממעיט ובלבד שיכוונו ליבם לשמים. והעיקר הגדול הוא שלא לזלזל אחד במנהגו של חברו".
לפי מיטב המסורת לומדים בסידור מיוחד לתיקון ועליו אין להוסיף אין לגרוע. סדר הלימוד בלילה מתחיל בתנ"ך ואחר כך תרי"ג מצוות ואחר כך מדרש ואחר כך האידרא רבא וקטעים מהזוהר הקדוש. בכל אופן, מי שאינו בקיא או יוכל למצוא ערבי תיקון בשלל מקומות ברחבי הארץ, החל מבתי כנסת בהם מועברים שיעורים מרתקים בנושאים שונים ועד מפגשים ולימודים משותפים בליווי שירים (שימו לב, אסור לנגן בערך בחג השבועות). מפגשים חברתיים וערבי נגינה מתקיימים במהלך השבוע שלפני החג.